icon

Ako zorganizovať domácnosť s novorodencom?

septemberkl
3. nov 2016

Chcela by som sa spytat, ci by ste mi poradili ako si mam zorganizovat domacnost pri novorodeniatku. Muz chodi domov z prace okolo 15 tej, mne konci sestonedelie. Chcela by som to mat zorganizovane ako mamicky, ktore vidam vonku s kocikom, upravene, drobcek im spi v kociku, alebo len tak si lezka, mamicka ma topánky s vysokym opätkom, je pekne oblecena, ucesana, namalovana. Ja totiz momentalne nemam akoby energiu na nic, len spat, potom ledva vstanem na plac malickej, pripravim jej umele mliecko, lebo musim dokrmovat, popri tom mala velmi place a mne je do placu z toho aka som pomala, nedokazem po porode este ani poriadne sediet, mam problemy s kojenim, ledva ju nakrmim, potom sa chce nosit na rukach, potom po hodinke zaspi a za chvilu je hore zase, place, chce jest. Ja sa ledva napijem vody, o sprchovani po kazdom WC mozem len snivat, niekedy ledva stiham ist na zachod. Pri porode som mala velke straty krvi, tak mozno aj preto som taka unavena. Dajte mi prosim typy ako si zorganizovat malicku, domacnost, pranie, zehlenie. Vari muz.

dvp
4. nov 2016

A ked bolo fakt zle, tak som si vzdy polozila otazku....ako by to urobila matka 3 deti?Co mam urobit inak.....no menej je obcas viac.

lucinocka
4. nov 2016

@septemberkl prejde to🙂 moja prve 2 mesiace prevrieskala, tiez sprcha, zachod jest pit, nehrozilo...a potom treti mesiac uz zacalo byt dobre, nasli sme si mlieko co nam vyhovovalo, a zrazu sa budila len kazdu tretiu hodinu na jedenie a zase zaspala...a zacal zivot 🙂

kllamarka
4. nov 2016

@elizita objednam si donasku (cca 4eur obed), alebo ideme von s kocikom a zbehnem nejake obed menu v ramci prechadzky ked spi 🙂 Pripadne jedla typu salat a 3 min steak na panvici. A casto aj zostane z vecere, ke varim predosly vecer 🙂 vselico sa da 🙂 aj bez sustavneho varenia. Hlavne je dobre varit vecer ked je muz doma a navarit si viac 🙂

alchemilkazltozelena
4. nov 2016

@septemberkl tym lodickovym pomaha cela rodina od svokry cez mamu a sestru az po svagrine a neviem kto este..mna to tiez vytaca ked v case obeda vidim tieto fifleny v meste na kavicke nastajlovane, dieta v kociku na stracej nozke si zuzle keksik a ona ani hore neberie ze akoze aj jest by mu trebalo dat..inak si to neviem vysvetlit len tak, ze im pomaha cela rodina..my normalne zeny vyzerame tak ako si opisala..nevieme co skor, rozlietane na vsetky strany..co uz

majkaws
4. nov 2016

presne si tie začiatky pamätám 🙂 môj malý sa vedel kojiť aj hodinu v kuse, do toho sa mi zapálila rana po cisaráku a keď konečne zaspal, tak som od radosti nevedela či utekať na wc, či do sprchy alebo ostať ležať vedľa neho a konečne si pospať 🙂 ale neboj sa určite si nájdete svoj režim. Ja som to nijako nesilila. Najlepšie kojiť na požiadanie, vtedy sa aj tvorí viac mliečka, spať vždy keď sa dá a čo najviac si bábätko vychutnávať. Veď nebude navždy také maličké a milučké, ani ho nebudeš naveky nosiť na rukách. Ja som zásadne varila a upratovala až keď prišiel muž z roboty. Aj pre otecka je dobré ak sa venuje bábätku hneď odmalička, budú mať lepší vzťah. Tiež som občas mala pocit že nerobím nič iné len pobehujem neupravená s dieťatkom na rukách. Skús si to spríjemniť ako sa dá. Ja som si napríklad pustila hudbu a tancovali sme, alebo sme si pohopkali na fitlopte a počas nekonečného kojenia som si čítala na telefóne e-knihy. Teraz už máme dve detičky a keď sa chce všetko sa dá 🙂 Skrátka spokojná mamina = spokojné bábo. A že nemáš dokonalý make-up alebo prach za skriňou to nerieš 🙂

katche
4. nov 2016

Ja som mala stastie, ze prvych par tyzdnov chodila poobede mama pomoct, muz chodil neskoro domov. No, bolo to tazke, ja som bola velmi amemicka, nevládala som nic, ked som poobede nespala s malou, nebola som schopna vecer fungovat a nie este vnoci vstavat. Na upratovanie a podobne veci..ako to slusne, skratka som na to hodila bobek a nestarala som sa. Musela som sa dat dokopy, makeup, chudnutie a vsetko ostatne slo nacas bokom. Ked som potrebovala na wc ci do spechy, tak smola, mala si musela porevat, ale zlepsilo sa to. Na unavu odporucam melasu, mna velmi nakopla, lebo zelezo z tabletiek mi este viac skomplikovalo chodenie na zachod s uz existujucimi problemami po nedobre hojacom sa nastrihu s asi milionom stehov...inak, podobnu hrozu som ocakavala aj pri druhom, no nastastie sa horor nekonal 😊
Kasli na dokonale zeny, sustred sa na seba a na babatko, ostatne neutecie☺

katche
4. nov 2016

@majkaws v tom poslednom mas 100% pravdu..pozorujem to na vlastnych detoch. Prva bola nervak, lebo ka som tiez bola z novej situacie mimo, o mladsej som ani nevedela, kludne a spokojne babatko

celasapremenim
4. nov 2016

@septemberk urcite o tej zvysenej unave povedz lekarke pri prehliadke po sestonedeli, mne sa to javi, ze mas anemiu, ze potrebujes doplnat zelezo ....to treba riesit, lebo ta unave trva nejak pridlho, uz by si mala byt lepsie na tom, aj ked si mala straty pri porode
naozaj nezanedbaj nedostatok zeleza
tiez riesit materske mlieko, ved to je skoda, aby si uz teraz zacala dokrmovat, tie plaze su urcite kvoli zazivaniu

natalka13
4. nov 2016

Muz vari a chodi domov o 15,00? stastna to zena.
co robis cely den? pises ze nestihas, to mas dieta vkuse na rukach? nespi, nelezi?

dominikav123
4. nov 2016

@alchemilkazltozelena never tomu 🙂 ja mam susedu, ktorá ma 3 mesačne babo, muža doma o siedmej večer, nikto jej nepomáha a chodí nastajlovana od hlavy po päty 🙂 proste to stíha. Mne tiež nikto nepomáha s malou a nechodím ako strašidlo 🙂

blabla195
4. nov 2016

Ja mam 2 deti s 19m rozdielom, okrem manzela mi nikto nepomaha (za 5m som tu 3krat mala mamu na tyzden) a chodim von namalovana a pekne oblecena (zaberie mi to rovnako casu ako obliect teplaky, ale citim sa lepsie...). Mladsi maval prve 3m koliky a spavala som 2-3 hodky dokopy za noc (cez den samozrejme nic, ved aj starsej sa treba venovat), no rano som sa vzdy naranajkovala a namalovala (obcas aj na 5krat, ale pre mna bolo dolezite sa citit ako zena). Do sprchy som brala aj deti a to som este musela davat pozor, aby starsia nechtiac neublizila mladsiemu... ale sterilnu cistotu u nas nikto nenajde, varim len obcas (starsej pravidelne)...
Vsetko robim s detmi, aspon maju zabavu ☺
Musis si najst nejaky system a urcit priority - neda sa mat super cisto, navarene 3chodove menu a aj super vyzerat pri narocnom dietati....

misicka27
4. nov 2016

@sandil aj o mne si myslia že sa chystám hodiny pred tým ako idem von ale dat si spiralu, rúž a večer si predtým umyť vlasy mi netrva ani 10 minút a ked ma zena pekne veci v šatníku a nejde na ihrisko len kočíkovať, tak prečo si dávať tepláky?! Zbytočne neodsudzovať ľudí podľa toho ako vyzerajú ...to že je niekto nastajlovany neznamená že diéta ide bokom 😀

katrin21
4. nov 2016

@natalka13 ja poznam taku.... muz je vari, doma je niekedy aj pol dna a ona nema kedy :D :D:D , lebo fakt maleho len na rukach, nedajboze by utrpel citovu ujmu, keby bol chvilu sam na zemi, alebo v postielke, alebo 2-3x pomrnkal :D :D kdezeeee
takze ona nestiha... a ani nikde nechodi, len s muzom aj to malicko , lebo nejazdi, autobusom nepojde sama s malym.... a kde by ho akoze nakojila, ked ona MUSI poleziacky a on sa odpaja a napaja a takto a papa ja hodinu (!!!) ... akoze dovi dopo...
maly ma 6 mesiacov uz a ona sa nepohla nikde... ma 40r, prve vytuzene dieta a mam pocit, ze sa na neho az prilis upla... ani spat sam nemoze, lebo si ho tak naucila, ze len s nim, takze ako nahle sa pohne, tak on je hore, tak ona s nim HODINU lezi, aby hodinu spal....
mna by rachlo..keby som nikde nemohla ist.... ja som aj teraz dosla z mesta 🙂 :D vyšlahana od zimy :D, ale spokojna :D a aj kavicku sme stihli 🙂

celasapremenim
4. nov 2016

@katrin21 to je horor, ale lepšie ako by mal vyrastať v decaku, treba na to pozrieť aj takto

celasapremenim
4. nov 2016

Ja sa teda stíham osprchovať, namaľovať, upratať a varím skoro každý deň, každý deň riadne vonku, pri troch deťoch a bez pomoci starých rodičov, mám super chlapa, čo sa stará tiež veľa, po treťom pôrode som teda tak neskakala skoro, ale aj to som denne chodila pre syna s kočíkom do školy pešo...ja neviem, treba sa vzchopiť a trochu zrýchliť a hlavne riešiť zdravotný stav bez cakania

sandri
4. nov 2016

Mne prve tyzdne varila svokra. Len vdaka tomu sme neumreli hladom 🙂 bola som na tom podobne ako ty, k tomu mi maly v noci viac nespal ako spal, cize este aj nevyspata som bola. Muzove kosele mi prisla ozehlit mama. No a ked som si chcela nieco porobit, najlepsie mi bolo poslat muza po praci kocikovat a ja som mala chvilu casu pre seba. Prve 2 mesiace su najtazsie, potom to uz ide. A tie nastajlovane mamy maju vacsinou upratovacky a opatrovatelky...

malasandrika
4. nov 2016

Myslím, že pár minút na to, aby sa žena upravila sa vždy nájde. Či už chce byť pekná pre svoj dobrý pocit alebo pre muža

katka253111
4. nov 2016

@septemberkl ja som to tiez zvladala tazko...hlavne velka unava, kedze maly sa nikdy neprisal a cez kazdu hvilu volna som den noc odsavala 😕😕😕 teraz spatne kd ma dva roky a ked tak roznyslam o zaciatkoch, uz by som to nerobila... neuzila som si ho vibec ako take babatko... ked som bola len na tej hlupej odsavacke stale zakvacena... 😕 inak, skus aa osprchovat cez vanu zohnuta... ja som tiez tak robila, ked som potrebovala narychlo stihnut wecko a aj sa umyt 🙂

natalka13
4. nov 2016

@katrin21 ved to, kamoska nechodi tri roky do obchodu lebo s dietatom sa neda 😲
nechapem, ja som chodila pre starsie do skoly, na treningy ,maly zatial v kociku ,cele treningy, alebo zatial ihrisko obchod.
Muz v praci do 19,00, casto sluzobne mimo dom.
Ked som bola tehu a na MD pred vyse 20rokmi detto a aj kamosky, dnesne matky nezvladaju nic, riesia kazdu blbost. Nevedia ani obliect dieta podla pocasia, ostrihat kojencovi nechty....a ano cele dni dieta na rukach a potom sa neda ani na chvilu polozit, treba ho uspavat hodiny vecer poobede.

katrin21
4. nov 2016

@natalka13 to ani ona nechodi :D :D len veeelmi vynimocne... :D
ja som bola aj pred 16r na MD, auto som nemala ,ale chodila som busom s kocikom z dediny do mesta, proste potrebuje clovek aj mat pocit, ze je medzi ludmi .. :D aj ked som nesedela na kavicke, ale aspon zmenu som mala..
ja sa jej stale pytam, ze preco si nespravi kondicne jazdy a nejazdi, byvame tu pri sebe, a vidime sa minimalne, lebo ona cele leto " nemohla" prist, lebo bud bolo moooc teplo, ale maly sa kojil, alebo proste im to nevyslo :D lebo nestiha... a stale sa stazuje, ze ma bordel doma, lebo pri malom nic nespravi, umyva vysava jej partner, aj jej vari, ona nevari vobec .. akoze ja neviem, to dieta bude mamin cecok a hlavne, ked raz bude chciet, nikto jej ho nepostrazi, lebo pri kazdom bude vrieskat, lebo ved nikoho ineho nepozna... len ju. a pritom je dobry, neplace, v noci celkom fajn spi....
akoze jasne, ze nech si kazda zena robi podla seba, o to pokoj, ale.... potom nech si nepovzdychne, ze nestiha, alebo co..ja hovorim, ze im by sa dobre stalo, keby sa im este jedno nejako uslo :D a potom by videla, co je to nestihat :D, nemohla by ho mat tak stale na sebe a musela by existovat.. alebo keby nemala muza, co si berie stale volno, lebo ma vela dovolenky a chodi s nou uuuuuuplne vsade...
My mame dom, zahradu, cele leto mohla tu byt, maly spat na terase, nakojit mohla hocikde... ale nie. to sa " neda".... raz boli na opekacke vecer, maleho sme dali k nasej do spalne pod vysielacky... posedeli sme.... po dlhom prehovarani aspon toto....
a to mi 3x dakovala, ze ako dobre jej to padlo, lebo nikde nechodi. ale ked jej poviem, aby isla, tak nie... takze nechapem...

katrin21
4. nov 2016

@celasapremenim tak ano, to je jasne... :D
ako ona je zlata baba, ale taka neviem, strasne pokakana je z toho dietata... viac nez je zdrave.... podla mna.

inak s tym stiahanim...
pri prvej dcere som byvala s nasimi a fakt som bola po cisarskom a celkovej anest. dost mimo dlhy cas... vtedy som ozaj nevladala, asi 3t ani stat na nohach dlhsie ako 10minut, zabudnime na varenie pri sporaku... to sa nedali, skusala som, musela som si sadnut... mala bola urevana, ja som sice mohla stihat, ale psychicky som bola vystresovana z jej placu.. skor to. mama mi pomahala, povozila aj ocino povozil, MM vtedajsi tiez... to ano.. ale psychicky to bola aj tak pre mna zataz, ze ta mala stale place a ja som mala pocit,ze to je horor :D
Mala som 23r ...
Teraz pri druhom byvame sami.. poviem vam, ze som mala des, ze ako budem po porode fungovat, ak nedajboze bude zase cisarsky pre nepostup. porod. lebo byvam 110km od nasich uz.. nema kto, len MM pomoct a dcera 16rocna... ALe poviem vam., je to super ! Sice ten cisarsky bol, ale ja som sa citila od asi 4-5 dna super, pripisujem to spinalu a hlavne WOBENZYM som brala po operacii hned niekolko dni a to ma podla mna zregenerovalo + zelezo som brala...
11den som soferovala, isla aj na kratko do obchodu... chodila som za malou,2x denne na druhy koniec mesta..... lebo bola dlhsie v nemocke, predcasniatko... a ked sme dosli domov, prve 4 dni som mala pocit, ze ozaj nestiham. revala, koliky.... dali sme SAB SIMPLEX... potom sa to ustalilo , proste som sa prisposobila jej, takze po par dnoch sme si uz spravili rezim a ja som si kludne pozrela aj telku 😀 a mala aj priam vyluxovane, lebo dobre spinkavala....cez den aj v noci... Keby revavala stale, asi by to bolo ine, to je pravda, ale ked spinkala, stihala som zakladne veci porobit a zehlila som vecer , to aj teraz, ked uz spi robim az..
MM obcas povysava, obcas nieco umyje :D a vacsinou poobede prebera stafetu, bud povozi, alebo doma sa pohra s nou, ponosi ju.....

mariamaria88
4. nov 2016

cele to je pre teba obrovska zmena.zataz na cely organizmus.dusevne aj telesne...je to tazke..bude to len lepsie,kazda sme si tym presli..teraz pri druhom nechapem co som riesila s prvou...😎😎...stiham cvicit.namalujem sa..varim denne.bordel nemame.zehlim nutne a mm velmi pomaha tiez

elizita
6. nov 2016

@kllamarka aha,ja ze vobec nevaris, ze akk sa to len da.. Ja zvyknem polievky rano varit a druhe ked mala spi alebo vecer... restauracne jedlo teda nie je moj styl a hlavne uz teraz ked aj pre malu varim, na vyletoch nam restauracne jedlo bohate staci..

kllamarka
6. nov 2016

@elizita no uz ked bude vacsia, budeme si musiet varit cez den obedy. Ale teraz sa jedna len o mna...a starsia ked pride zo skoly bud je studena vecera alebo varim ked je muz doma a ostane mi aj na druhy den ;)

papricka33
6. nov 2016

@septemberkl nečítala som celú diskusiu. Viem presne čo chceš. Moja rada je, nechci to, čo vidis na ulici. Doma im možno upratuje a vari mamina, svokra, alebo tam majú bordel. Ak sa cítiš unavená, oddychuj. Je to krátky čas na to, aby si bola v super kondícii a všetko mala tip-top. Rob všetko tak, aby si bola hlavne ako tak oddýchnutá, spokojná a užívaj si bábätko. To je teraz najdôležitejšie. Všetko postupne príde, budeš mať aj energiu aj si utrasies čas. Nechci byť dokonalá. To nie je žiadna 🙂 Keď budes šťastná a spokojná, bude aj bábo, bude aj späť a ty budeš mať viac času. Doplň si vitaminy B skupiny (B komplex), C, Dcko (!!!) aby si bola do zimy vyzbrojená. Keď budeš vyčerpaná skôr ta dostane nejaký vírus. Daj si aj Magne B6. Upraví sa ti nervova sústava, upokojis sa. Prijmi veci ako sú, aby si si neuhnala popôrodnú depresiu. Kuk na bábo pri tebe. Ved máš všetko, čo jedna šťastná žena môže chcieť 🙂

maykaaa1122
9. nov 2016

neboj sa, uplynie par tyzdnov a urcite to bude vsetko lepsie..Babatku nastavis režim jednoducho - sleduj jeho samotne, cim bude staršie tym viac bude spat v rovnakých casoch a ty ich len udrzuj.

septemberkl
autor
21. nov 2016

Ďakujem všetkým za rady a hlavne povzbudivé slová. Nakoniec sa celá záhada s mojou únavou rozlúštila, nebolo to ani tak nedostatkom železa, ako silným zápalom v tele, ktorý sa ukázal až keď sa mi zapálila štítna žľaza, tak mi hneď brali krv. Teraz sa liečim a cítim zlepšenie, takže sa všetko akoby začalo organizovať samo od seba🙂 A mala som tu už aj laktačnú poradkyňu, tak aj to pomohlo.

ajko
21. nov 2016

Super!! Tak si už len užívaj spoločné chvíle s bábätkom 🙂

septemberkl
autor
21. nov 2016

@ajko dakujem, je to fakt zmena, keď sa cítim takto lepšie. Ja som si predtým myslela, že tá moja únava, že to je tak normálne, že to tak všetky mamičky pociťujú (a bolo mi preto divné, že prečo ja nič nestíham) a že sa to začne postupne zlepšovať, lenže mne sa to zhoršovalo. Bolo to také, že chvíľu bolo akoby dobre a potom zrazu obrovská únava na ďalší deň. A tak sa to striedalo. A stále som si dávala železo, už mi išlo ušami a ja stále unavená. Tak som rada, že sa to takto u mňa vyriešilo a dáva sa to do poriadku. Ale hlavne nie som na seba už taká náročná. Keď je človek zdravý, tak aj inak rozmýšľa. No ale bola to zaberačka tie predošlé dni..

ajko
22. nov 2016

veď to.. že pri prvom dieťatku človek nevie, čo je normálne, a čo je už mimo normál.. nemá s čím porovnať.. neboj nič, pri druhom už budeš "frajerka" 🙂 Ale hlavne, že sa zistila príčina tej tvojej únavy, keď budeš ty v pohode, bude v pohode všetko .-)