Capnutie po zadku
Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?
@juliagregor nie moja pisem na otazku miske22200 ale masaj ty pravdu lebo skutocne deti skusaju co mozu a kolko im clove dovoli
@annaopialova hm..veru vychovavat nie je lahke...starsi bol dobry, sem tam vzdoroval, ked mi usiel napr. na cestu, vzala som ho domov, revaaaaal ale viac mu neusiel... dvojkz o uz bolo ine kafe, ti sa svacaju furt o zem a hucia neskutocne, nepovolim ale usi dost trpia
😀
muza viac posluchaju, mna maju na maznanie...
zosuladit potrebz deti a aj rodicov nie je vzdy jednoduche...
jeden chce na bicykel, dvojky chcu do piesku a aj chcem si na chvilku sadnut...
@juliagregor ja som dost sekera vies mam hranice ktore jedoducho nesmu prekrocit starsi syn ma 15rokov a samko 21mesiacov a ten starsi je v puberte a vies si predstavit ako chvilami provokuje ale ja ho nechavam tak a ked prekroci hranicu nemam problem m dat facku a viem ze sa to nebude opakovat hundre hundre ale viac si nedovoli a samko vie presne co moze tiez som ho aj krikom ucila aj capla po zatku ale chvala bohu naucil sa
@annaopialova tak mna do puberty mojich deti odvezu...
starsi ma skolkarsku pubertu, dost sa zmenil...
inak ich volam demolacna cata 😎
pekny den...
@juliagregor aj tebe
Ja si myslím že niektorým deťom môžete dohovárať koľko chcete aj tak si nepomôžete.Nám sa osvedčilo občasné capnutie po zadku aj po rukách pri prvom synovi a stále to zaberá hoci má skoro 7 rokov.Mladší bude mať rok na ňom som skúšala len jemne capnúť po rúčkach ale očividne mal z toho len srandičky.Ale zaujímavé je ako sa cítil ponížený a spustil rev pri tom ho to absolútne nemohlo bolieť lebo to fakt bolo len slabunké 😀 .pri staršom synovi som to nikdy nevidela.Takže ono je to asi individuálne pri každom dieťati.Myslím že s mladším bude asi viacej roboty asi bude s nami ľahšie zametať ako starší 😀
A ešte jedna vec: kdesi som čítala že dieťa si bitku ktorú dostalo zaslúžene nepamätá ale pamätá si kričanie a potrestanie neprávom a manžel by to potvrdil z vlastnej skúsenosti.
ahoj ja mojej malej capnem po zadku až ked je to snou už na nevydržanie ale najprv jej samozrejme dohovorím a ked to nepomože tak až potom príde to capnutie 😀
asi na každé dieťa platí niečo iné, nedá sa to zovšeobecňovať, keď neviete a nepoznáte situáciu, myslím že žiadna matka by dieťa len tak neotĺkala, lebo nemá čo robiť. ja mám 3 deti, tá najstaršia bude mať 8 rokov, a už teraz vidím, že sme na ňu boli málo prísni, je rozmaznaná lebo bola do 5 rokov samé dieťa a vnúča v rodine a každý bol z nej hotový, teraz pribudli sestričky, a síce sú to už vyše 2 roky, ešte to nejak nerozdýchala a žiarli, upozorňuje na seba pri každej príležitosti, niekedy jej robí zle a nič jej nechce požičať. pritom na cudzie deti je ako medík, tie sa jej všetky páčia a sú lepšie ako jej sestra. Vôbec ma nepočúva, ani nikoho, pred nikým nemá rešpekt, o hraniciach ani nevravím. Stále dokola jej vysvetľujem, poučujem, riešim, ale to akoby som hrach na stenu hádzala, všetko trvá len chvíľu, a hneď je to v starých koľajách. ja sa pritom snažím, aj aby som jej vo všetkom vyhovela, ale onaje poslušná len kým dosiahne svoje a inak si robí čo chce. často sa zatvára vo svojej izbe a vkuse si kreslí a kuká rozprávky, ked ju voláme medzi nás tak nechce, alebo je potom taká protivná papuľuje, zazerá po nás, prevracia oči, keď dačo povieme a pod.,že neviem čo s ňou, nechcem ju stále len kritizovať ale nedá sa. Sem tam mi vyletí ruka, a aj keď je to v tomto veku už dosť ponižujúce, tak to zabere, alebo ešte zákaz telky, kamarátky a pod.
Tá mladšia dcéra je v období vzdoru, stále vrieska keď nie je dačo ako chce, neposlúcha úplne ale lepšie ako tá staršia. na ňu sa snažím byť už hneď prísnejšia, ale to nekonečné vysvetľovanie vôbec nezaberá, ona ani nezareaguje na to čo jej vravím, len si robí čo chce. veď má príklad v staršej sestre, že poslúchať netreba.. ale keď sme spolu samé tak poslúchne skôr.
no a naša najmladšia má len tri mesiace, tá je zatial najlepšia 😵 , ale už sa teším, čo bude ked trochu vyrastie..
@ludka140281 u mna táto vychovna metoda vôbec nezabrala, a čím viac ma svrbela ruka, tym to bolo horsie. jeho správanie sa zmenilo zo dna na den a trvalo mi asi mesiac pokial som prisla na to ze on vlastne ziarli na ešte nenarodenu sestričku. takze mnohé začiatky vzdoru môzu mat a vlastne maju aj svoj vyznam. dieta nikdy nič nerobí len tak, vzdy je za tym nejaky učel, decko si uvedomuje uz svoje ja a od toho sa aj odvíja ako sa bude chovat a správat v buducnosti. kazdá mame svoju pravdu, kazda si vychovávame podla svojho vlastného uvázenia, ale ja som na syna od vtedy ruku nedvihla a ani to neurobím.
a rozlisujem pojmy odbobie vzdoru, kedy sa s dietatom nedá vydrzat, a ked dieta raz skusi prekrocit hranicu a skusa čo si môze dovolit. keby som všetko mala riesit bitkou, tak ma zavru.
no pekne sa nam tato tema rozbehla 😉 ja si myslim že na každe dieta zabera niečo ine...vidim to u mojich dvoch...su rozdielny aj ked ich oboch rovnako vychovavam......ked bol Dominik vo veku Karolinky tak sme npr.psove žradlo a vodu museli premiesnit tak aby sa ktomu nedostal,na schody dat zabradlie na šufliky poistky a podobne...žiadne okriknutie ani dobre slovo nepomohlo....pri malej ked ideme okolo schodov ,psovej misky alebo nepoistenych šuflikov,tak stači ked ju okriknem a ona ani neskuša neposluchnut 🙂 alebo dokonca ju nemusim ani okroknut už vie že to nesmie.... kebyže mam len ju,tak si myslim určite osebe,juj aka som ja dobra mama že ma dieta tak poslucha 🙂 ale kedže mam aj Dominika tak dobre viem že to je len opovahe
@danatalu vtomto a naštastie nemam až tak problem,len zčasti...Dominik sestričku velmi lubi aj sa spolu pekne už zahraju,ked jej niečo nechtiac spravy.npr.stupi na ručičku (ešte stale len lozi,okrem par krôčkov) ale privrie jej ručičku alebo nechtiac zhodi a tak ,tak spusti ešte väčši rev ako ona 😅 myslim si že sa zlakne a je mu to luto....ale samozrejme su situacie že nechce požičiavat,že chce to iste čo ona.npr šaty 😅 (lebo ju každy obdivuje ) a pod.
Ja necapem po rukách.. Mojim najskôr vysvetlím a ked to zopakuju dostanu po riti...
Moji nehadzu jedlom a ani mna nebiju... To keby spravili tak idu za dvere a basta.. A ignorujem.
U nas najviac zaberá ked ich ignorujem, do minuty sú pri mne a omluvaju sa..
U nas je skôr problém ten že sa 6r bije s 2rocnym..
Niekedy som uz z nich hotová.. Ale jeden ide hore do izby a druhy je dole...
Ja skôr pocitam do troch a pomáha to..
To že im zakažem TV nebo zoberem ich obľúbené hračky nezabera...
nas drobec - naucila som ho, ze ked spravi nieco zle, ma si sam dat "po paprcach" Mna ako malu rodicia nikdy nebili ani my ho nebijeme - az ked mi velmi uletia nervy 😎 tak mu po ritke jednu dam...
hlavne je vysvetlit ze robi nieco zle a potom treba trvat natom aby sa ospravedlnilo, resp. spravilo moj 🙂
podla mna si urcite ziadne capnutie po ruke ci po zadku take male dieta nezapamata.. nas maly dostane po riti alebo ruke tiez, samozrejme sa snazim vysvetlit ale ked nezabera, tak ho potrestam, obcas zabera ignorovanie a to ma len 19m.. keby obcas nedostal tak mi zachvilku vylezie na hrb.. mam take deticky v okoli a urcite nechcem mat take dieta doma.. mam susedu, ktora maleho nechce bit, zevraj aby mal pekne detstvo, tiez ma 19m, no som zvedava ci si to bude pamatat.. lenze aj ostatne mamicky chcu aby mali ich deti pekne detstvo, lenze to asi nebudu mat pri nom, lebo jej syncek je agresivny, stale do nej hadze vsetko co najde na zemi, dokonca uz to hadzal aj po mne a druhej susedke hodil malemu kamene do hlavy a jeho mamicka zasa len ze nonono a ze ho capla akoze po ruke, no take capnutie ze by som to prirovnala skor k pohladkaniu.. ja nechcem nikomu kecat do vychovy ale vidim to okolo seba ze dietatu treba stanovit urcite hranice lebo potom to dopadne velmi zle
moja mala ma 14 mesiacov a zacala ma stipata niekdy mne alebo aj manzelovi vlepy po papuli,ale taku necakanu.ked to sparvi raz tak jej poviem,ze to nema robit hlavne co sa tyka toho stipania ,ale ked to zopakuje tak uz jej pacnem po rucicke aby vedela,ze to nemoze robit.potom co ked ma zacne kopat a mlatit ?tak ju necham tak vsak nech si udrie?urcite si to nieje zle,dietat musi mat neaky ten respekt lebo potom s toho vyrastu taky ludia ako bratranec mojho manzela,ze mlati vlasnu matku aj sestru 😖
@sante81 nuž je už len na nás,aby sme včas odhalili,čo na tie naše slniečka zaberie 😉
raz som dokonca lekarke ukazala ako ma dcerka štipe,či uhryzie a pytala sa na jej riešenie,ako to odstránit.....viete čo povedala?
mala nevie ako to bolí....ked uhryzne ona,uhraznite ju aj vy,samozrejme naznakom,nie že jej uštedríte modrinu....štípe? uštipnite ju tiež.......po tyždni to prestala robit,lebo zistila,že jej to vrátim,a nešteklí to...mimochodom,bola detska psychologička...vraj na niektoré zaberie,na iné nie...na nas zabralo 😀
síce sa mi to zdalo divné,no skusili sme
@ludka140281 je tazko diskutovat, ked sa riesi len capnutie po zadku u detí ked vyrastaju, a preto som tiez hladala radu ako sa správat u psychologicky - ale počas obdobia vzdoru. a to správanie sa zlepsilo aspon počas tyždna, nechápala som prečo ma zo dna na den začal kopat vedome do brucha, ked mesiace pred tym brusko hladkal. samozrejme dostal po riti ale bolo treba hladat prícinu, a to bolo tym ze sa citil uz menej lubeny, ze príde sestrička a on bude na vedlajsej kolaji, potom si začal vyzadovat pozornost tym ze robil zle, ze robil všetko naopak a ja som ozaj nevedela ako reagovat.
Naša keď je naozaj protivná a robí naschvály, alebo bije (tata, mňa nie 😀 ), alebo sa nebodaj hádže o zem, tak jej poviem, že sa to nerobí (zvýšeným hlasom) a pošlem ju preč do spálne , nech sa vráti keď sa ukludní. Väčšinou príde do minúty usmiata ako lečo, ospravedlní sa a ideme ďalej 😉
Teraz už napríklad ani nemusím nič povedať iba jej ukážem kam má ísť 😀
Niekedy keď vidí, že sa už štartujem, tak len sama ukáže prstom smer spálňa a už ide 😀
Ale zase dostala párkrát aj po rukách a aj po zadku. Naposledy čo si spomínam tak dostala po ruke lebo chodila starkej po záhrade a olamovala kvety 😠
ahojte po precitani niekolkych prispevkov mam celkom dobry pocit ze ta moja vychova zasa nieje az taka zla..su dni teda skor minuty kedy deti posluchaju ale su dni teda tyzdne keby ani za otca nespravia co to chcem a co musia..samozrejme nasleduje capnutie po zadku ..starsi to uz dako nevnima ten robi napriek stale tak uz aj po holem dostal ale to je vynimocne..inak sa snazim dobrym slovom ..ruka mi vyleti hlavne ked si obaja navzajom ublizuju vtedy zakrocim ..u nas neplati ze rozdelit deti jeden do jednej izby druhy do druhej ..u nas plati zobrat decka a ist na vzduch takze sa tarame po vonku prakticky cely den...doma sa len naobedujeme a ideme spat po zobudeni zasa von..na dvore byvaju len ako odmena..inak chodime donemoty furt po okoli az kym starsi nepada unavou vacsinou vsak padam ja..ale to je o niecom inom. moj nazor je ze ano dat po zadku ked je to nevyhnutne a dobre slovo nezabera..po rukach necapem ale oni su capu navzajom s tym nic neurobim upozornim sto krat a nic takze sa aj trestaju jeden druheho. ja zasa nechapem niektorych rodicov co nedaju po zadku a dieta im doslova sklbe vlasy a trha nechty..len kludnym hlasom a zastonaju ze ich to boli..dieta sa im vysmeje do oci a pokracuje dalej...toto jednoducho nepochopim ..dieta musia poznat hranice a my sme na to aby sme tie hranice ukazali... ked inak sa neda tak aj obycajnym capnutim po zadku.
@sante81 juj drobček maly...ešte ju bude ochranovat 😉
@bambola ukaze prstom smer spalna a ide...... 😀 😀 😀 😀 😀 skoro som si oplula monitor 😀 😀 . inak ja sa to tiez takto snazim riesit to moje chuda totalne vrieska asi 2 minuty a pride ze uz poslucha.. 😉 no napriklad boli sme v tescu a zbadala bazen a vnom nahadzane lopticky a hracky do vody. ked sme jej nedovolili tam vliest svacla sa o zem rucala ako diva...to som ju prvykrat takto videla. tak sme ju tam nechali nech sa ukludni ale zacali sa pri nej zastavovat dochodcovia, ze sa akoze stratila 😀 tak mi prekazili vychovnu metodu. nechali sme vsetko tak zobrali vrieskajuce dieta na ruky a sli prec. strasny trest bol pre nu ze nemohla ist na vlacik plakala celu cestu domou. na druhy den som sla vyskusat(terapia sokom) povedala som jeje ze na vlaciku sa vozia iba deticky co posluchaju. celu cestu ani nepipla este som zastavila pri tom bazene ze akoze nieco hladam 😀 😀 sa len tak jednym ockom tuzobne pozerala a povedala ze poslucham 😀 . ale niekedy som z nej teda pekne nahnevana a tiey uz raz dostala po zadku ked mi vytrhla v zurivosti vlasy 😠
No ako tak baby citam, tak u vela deti plati poslat niekam prec a je to a za chvilu ich to prejde...no mojej ked poviem,ze ma ist prec,tak chyti nervy este viacej...to iste plati aj dat po zadku, aj co ja viem chytit jej ruku ked ma ide byt od nervov a tak...ona chyti este viacej take nervy, ze ju nemozno zostavit...ked ju ignorujem,tak zasa zacne revat este viacej...ja uz niekedy neviem ako na nu... nic nezabera...dokaze revat aj vyse hodiny a potom chodi par dni zachripnuta
@abbey1 pacia sa mi tvoje prispevky a fandim ti ze si to dokazala ako vravis "po dobrom" ale ocenila by som keby si napisala aj prakticke priklady AKO..lebo teoretizovat je lahko,ale kazde dieta je ine..
Moj maly je hyperaktivy, je narocny od malicka ale zasa velmi velmi sikovny a chape vsetko..viem ze sa snim da dohodnut len neviem ako nanho...je taky sikovny ze ked mal 12mes, ked som mu povedala doniesol mi napr papuce, alebo zaniesol veci do kosa..teraz ma 18mes a chape vsetko co povieme, rozprava..cize take jednoduche to s nim nie je...capnutie funguje na par minut, nema to vyznam... vzdoruje cca od 13mes...a teraz je to silnejsie, ma 18mes.
nekritizujem ani jeden jediny nazor ktory tu odznel, deti su rozne...a napr u nas to bolo tak,otec na mna ruku NIKDY v zivote nepolozil..zato mamy som sa bala cely zivot koli tomu ze nam capla a riadne ked sme nieco vyviedli.... ale napr dnes mam s nou omnoho blzisi a lepse vztah ako ku otcovi..a tiez respekt...neviem..a nevyrastla som ania ko bojazliva,ani vzdorovita,ani nesamostatna...vystudovala som,mam karieru, stojim na vlsatnych a zvladam sama s dietatom.. tak neviem,co ma naozaj zly efekt??? byt k nim vzdy len dobre, cakat az sa ukludni a obliect ho az neskor, ked jemu sa chce? napriklad.... neviem ci toto je ta cesta...tym len zisti ze vsetko bude aj tak len podla neho len aby bol ticho.... ALE zas na druhej strane aj ja mam vycitky ked ho capnem a NECHCEM to tak riesit... ANI ANI...
deti nie su rovnake, mojej malej staci povedat, ze ju nechcem vidiet a nech ide prec a hned sa spamata, maly zase skusa moju trpezlivost, kym nedostane, potom pride, objime ma okolo noh a povie mi"mami, lubim ta", ale trest vzdy musi byt opravneny, deti vzdy vedia, kedy robia zle, velmi by sme im ublizili, keby sme ich bili bezdovodne.
@ludka140281 štípanie a hryzenie riešime teraz s kamoškou. Už sme z jej malej zúfalé. Lebo si hryzie rodičov a aj kamarátov - môjho syna minulý týždeň do pleca a do prsta. Zostali mu fakt hnusné modriny, ale on je taký dobráčik, že ho ani nenapadlo vrátiť jej to. Proste gentleman 😀 Tiež som kamoške poradila, aby malú uhryzla späť, no jej svokrovci ju takmer ukameňovali, keď sa dozvedeli, čo "pácha". No som zvedavá, ako to bude pokračovať. Iba dúfam, že môj syn nebude mať tých modrín od malej agresorky viac 😅
@slavinka9 u nas inac zaberat dat "papa" ked chcem aby odniekial sla prec, takze my bezne davame papa volantu aby sme mohli odist z parkoviska, mravcekom na mravenisku aby sme tam nestravili poobedie, konikom na jarmoku, hrackam na pieskovisku, ktore niesu nase, preliezkam ..... aj vlaciku co si spominala sme uz davali 😉 a tak podobne, to je jedno ci zive ci nezive 😀
takmer kazda jedna tema o vychove sa zvycajne zvrtne na obhajovanie ci odobrovanie vraj vychovnych po zadku, rukach ci inych miestach detskeho tela... na obhajobu sluzi klasicke "vysvetlovanie donekonecna nema efekt" alebo "to jedine zabera" alebo nieco podobne... potom to vyzera, akoby vo vychove existovali iba 2 cesty- bud ta autoritativna alebo ta volna bez hranic a pravidiel... je aj ina a ja som si vybrala prave tu tretiu cestu- respektujucu, uciacu dohodam, empaticku... a aj ked mi to tu asi malokto uveri, prechadzame obdobim vzdoru v pohode, dcerka nezazila ani jedine capnutie po zadku, pricom netvrdim, ze mi z casu na cas netecu nervy...
@zahrika ak mas chut, skus pozriet v kategorii Volna tema Respektovat a byt respektovan... ;)
my sme boli doma tri deti a vsetky sme dostavali po zadku a v puberte padali aj facky a vsetci traja sme tu a vdacni rodicom za vychovu 🙂 nemame z toho ziadne trauma 😀

@annaopialova ahoj pises mne?