Je prepichnutie uší deťom správne rozhodnutie?
Mali ste traumu alebo zle spomienky z toho, ze vam rodicia dali ako detom prepichnut usi?
Pamätate si na bolest alebo strach? Myslite, ze by deti mali rozhodnut same, kedy (a ci vobec) chcu nausnice?
Ak ste matky, dali ste prepichnut usi svojim dceram?
Podeľte sa o svoje skusenosti a nazory – je to len nevinny ritual, alebo by sa malo pockat, kym dieta vyrastie?
Ak má niekto traumu z toho, že mu ako bábu prepichli uši, je precitlivelý a mal by riešiť odbornú pomoc, lebo sotva dokáže čeliť každodennému bežnému stresu. Na druhej strane, náušnice na bábätku mi prídu také kolotočarsky nevkusné, teda sama som dcére uši neprepichovala.
Dcérke som dala prepichnut uši pri odchode z porodnice a spala. Takže určite žiadna trauma... ja som mala prepichnute uši tiež skoro od narodenia, ale kvôli problémom s hnisavymi ušami mi dierky zarastli. Opäť som si ich dala prepichnut na strednej škole- obyčajnou ihlou od zdravotnej sestry. Necitila som nič, skôr je to len stres keď vidíš ihlu 😂
Myslim, ze tymito uvahami o nedotknutelnosti tela to tlacime niekedy az do absurdnosti. Je vela zakrokov, zasahov, kde ako rodicia preberame zodpovednost za dieta a neriesime, co by asi na to povedalo. Prepichovanie usi vnimam ako sucast tunajsej kultury. Nie je to nevyhnutnost, ale ani nutnost, ze by to robili rad radom kazdemu, aj ked nesuhlasi. Na jednej strane tu mame matky, co cakaju, lez sa dieta same rozhodne a potom tu mame hromadu deti, co su uz v puberte popiercingovane a pokerovane krizom krazom. Za mna extrem jedno aj druhe.
Žiadnu traumu nemám z prepichovania keďže si to nepamätám. Zároveň to považujem za úplnú zbytočnosť, bábo žiadne šperky nepotrebuje len kvôli tomu čo má medzi nohami. Sama žiadne šperky nenosím už asi od základnej školy, jedine na väčšej oslave náramok a náhrdelník. Bez dierok by som sa zaobišla.
@vevesh logicky nie ….je zákon ktorý to vyslovene zakazuje? Asi nie
Ja neviem v anglickú vidím malé indické a pakistanské deti bežne obvesane nausnicami
@pribinak zakony v anglicku nie su. A nie, toto nie je ani v nemecku osetrene zakonom. A ano, mala som policajne vysetrovanie pri jednom dietati za to, ze ma prepichnute usi, lebo ako vtedy ako par mesacna mi urcite nedala suhlas. Smola len, ze to robila slovenska detska lekarka a bolo to hradene zdravotnou poistovnou....
Niektori ludia by sa mali uz spamatat a nehladat za vserkym "respwktujucu vychovu"
A "utvaranie osobnosti podla montessori".
Ja som mala prepichnute usi, traumu nemam ani ked mi ako 4 rocnej hnisali dierky, segra nenosila a zarastli jej dierky, ale ani ona isto traumu nema
Ja som mojej nedala, pretoze viem,ze su tam akupunkturne body a ked to zle trafi,tak to moze sposobovat zdrav.problemy. Povedala som si,ze dam,az ked sa dcera rozhodne,ze chce. Teraz ma 11r.,nausnice sa jej nepacia,ani ich tak skoro (ak vobec niekedy) mat nechce. Takze som so svojim rozhodnutím velmi spokojna. Nasi neriesili,usi mi dali prepichnut.
Nemam traumu, prepichnute mam asi dobre, ale nenosim nausnice. Sestre napriklad prepichli v porodnici uplne na krivo, vyzera to otrasne. Svojej dcere som to nedavala, mam dost uplakane decko aj bez bolestivych usi🫣 necham to na nu
Myslim, ze tymito uvahami o nedotknutelnosti tela to tlacime niekedy az do absurdnosti. Je vela zakrokov, zasahov, kde ako rodicia preberame zodpovednost za dieta a neriesime, co by asi na to povedalo. Prepichovanie usi vnimam ako sucast tunajsej kultury. Nie je to nevyhnutnost, ale ani nutnost, ze by to robili rad radom kazdemu, aj ked nesuhlasi. Na jednej strane tu mame matky, co cakaju, lez sa dieta same rozhodne a potom tu mame hromadu deti, co su uz v puberte popiercingovane a pokerovane krizom krazom. Za mna extrem jedno aj druhe.
@senta_sofia čo je akože extrémne na Tom, že žena nechá rozhodnutie na dieťati keď bude dostatočne veľké na to aby rozhodlo čo sa mu paci.. 😒
Je to nerešpektujuce. Svojim detom by som takyto piercing nedala rovnako,ako im ho nedám ani do pupka, ci do nosa. Tiez som ich po narodení nepotetovala. Osobne uši prepichnute mam a celý zivot to nenavidim.
Mam prepichnute usi a o ziadnej traume neviem, aj moje deti maju a tam trauma zrejme ziadna nebude, lebo starsia dcera si potom dala aj dalsie dierky v usich vyrobit.
Ale dnes uz ma skoro kazdy zo skoro vsetkeho nejaku traumicku.
@dskjhfdlkdjhl
Aj my sme mali traum a vela, aj dnesní dôchodcovia, ale neboli sme vedení k tomu, aby sme to komunikovali a boli sme skor vedení k tomu, aby sme zili odpojení od seba. Proste to takto ma byt a nediskutuje sa. Nie je dolezite, co prezivas, co citis, ci to ma zmysel. Preto vela ludi aj dnes ma miliony nespracovanych veci v sebe - lebo nemohli vnimat, mat so sebou prepojenie.
Autorka,
mam prepichnute usi - od babatka a ja osobne to vnimam ako zasah do mojho tela a dost neopodstatneny zasah. Nema to ziadny zdravotny dovod, ziadny zmysel. Osobne si myslim, ze kazdy clovek by mal rozhodovat o svojom tele a mal by byt respektovany a hlavne nemalo by byt zneuzivane, ze sa proste nemoze branit. A to babatko veru nemoze.
@senta_sofia
Ved ak chces mat prepuchnute usi, tak sa o tom TY rozhodnes a TY si das usi prepichnut. A mas tu svoju kulturu, tzv. "tunajsiu". Ked ina zena nechce mat prepichnute usi, proste nepojde na to. A nikto by ju k tomu nemal nutit, ani zneuzivat to, ze nevie to sama ovplyvnit - napr. je len babatkom.
Prepichnute uši mám, traumu si nepamätám, napriek tomu som ja dcére uši prepichnute nedala, nechala som rozhodnutie na ňu.
@senta_sofia čo je akože extrémne na Tom, že žena nechá rozhodnutie na dieťati keď bude dostatočne veľké na to aby rozhodlo čo sa mu paci.. 😒
@jana_eyre_2 rovnako si moze dieta dat nausnice dolu a nechat dierky zarast, ked dospeje k rozhodnutiu, ze to nechce. Za extremne povazujem uvahy o tom, ze je to zasah do nedotknutelnosti tela.
@senta_sofia
Ved ak chces mat prepuchnute usi, tak sa o tom TY rozhodnes a TY si das usi prepichnut. A mas tu svoju kulturu, tzv. "tunajsiu". Ked ina zena nechce mat prepichnute usi, proste nepojde na to. A nikto by ju k tomu nemal nutit, ani zneuzivat to, ze nevie to sama ovplyvnit - napr. je len babatkom.
@zmrzlinka2021 hoci je to sucast kultury, nikto tu nikoho nenuti. Nie je to ako obriezka u Zidov preboha, tak neviem, co sa z toho robi drama. Kto chce da, kto nechce, neda.
@jana_eyre_2 rovnako si moze dieta dat nausnice dolu a nechat dierky zarast, ked dospeje k rozhodnutiu, ze to nechce. Za extremne povazujem uvahy o tom, ze je to zasah do nedotknutelnosti tela.
@senta_sofia dierky v ušiach ti ostanú navzdy viditeľné, len tam už nevopchas náušnice, takže vždy bude na usnici vidieť ze bola prepichnuta..
Mne príde táto záležitosť zastarana a ultrakonzervatívna, že je to len záležitosť dievčat.. keď to nie je taky zásah do tela, prečo teda nedávame náušnice aj chalanom..
@pribinak zakony v anglicku nie su. A nie, toto nie je ani v nemecku osetrene zakonom. A ano, mala som policajne vysetrovanie pri jednom dietati za to, ze ma prepichnute usi, lebo ako vtedy ako par mesacna mi urcite nedala suhlas. Smola len, ze to robila slovenska detska lekarka a bolo to hradene zdravotnou poistovnou....
@vevesh čo je na tom zle? Patrí to k našej kultúre
Myslím že svet má vážnejšie problémy napr obriezka u deti a žien ….sa tu neposerme z orwpichnutych uši
@zmrzlinka2021 hoci je to sucast kultury, nikto tu nikoho nenuti. Nie je to ako obriezka u Zidov preboha, tak neviem, co sa z toho robi drama. Kto chce da, kto nechce, neda.
@senta_sofia
Tak my vysvetli ako babatko sa vyjadri ze chce alebo nechce.
Nechapes, ze rozhoduje za neho niekto iny?
To je ta podstata toho celeho.
To ze sa nieco robilo dlhe desatrocia neznamena, ze je to aj spravne.
@vevesh čo je na tom zle? Patrí to k našej kultúre
Myslím že svet má vážnejšie problémy napr obriezka u deti a žien ….sa tu neposerme z orwpichnutych uši
@pribinak takto sa inak rozčuľujú aj ženy v Afrike keď im niekto povie že obriezka dievčatiek nie je ok.. každý je nejaký nedotknuteľný na svoje kultúrne zvyky a strašne ak si niekto dovolí povedať nahlas že sa mu to nepáči..
@pribinak takto sa inak rozčuľujú aj ženy v Afrike keď im niekto povie že obriezka dievčatiek nie je ok.. každý je nejaký nedotknuteľný na svoje kultúrne zvyky a strašne ak si niekto dovolí povedať nahlas že sa mu to nepáči..
@jana_eyre_2 porovnávať prepichnutie uši s aktom ktorý ženu zmrzaci a spôsobí jej celoživotne problemy je fakt totálne odveci
Neviem či máš dnes nejaký slabší deň, ale toto je úplne mimo čo si napísala
Mne prepichli uši ako bábätku, nič si z toho nepatam ... Náušnice nosím rada celý život, podľa seba som dala teda aj dcére ako bábätku prepichnut uši, teraz má 7 a je rada že má náušnice, rada sa parádi.
Ja mam prepichnute usi od mala aj mam nausnice rada, ale dceram som usi prepichnut nedala - nevidim dovod bodat a pichat do mojho maleho babatka len tak z pasie, lebo ved je to pekne. Lekarsky zdravotny zakrok ano, za to mam ako rodic zodpovednost, ale bezdovodne? Nie. A ano, nie je to moje telo, patri im. Takato uvaha mi nepride vobec extremna. Ale nie je to len o 2 dierkach v usiach, je to o tom kto ako chape rodicovstvo a ja ho chapem tak ze som zodpovedna aj za to, aby niekto neublizil mojmi dietatu len tak, pre 2 zlate blystave kruzky.
A presne, nasa kultura... Nepose*ieme sa z toho, ale presne to si vravia aj v sudane. Nepose*u sa tam zo zenskej obriezky, lebo kultura. Aj ked teda nastastie sa u nas ublizuje menej, zmyslanie je podobne.
@jana_eyre_2 porovnávať prepichnutie uši s aktom ktorý ženu zmrzaci a spôsobí jej celoživotne problemy je fakt totálne odveci
Neviem či máš dnes nejaký slabší deň, ale toto je úplne mimo čo si napísala
@pribinak ja neporovnavam tieto dve veci, vravím že aj tie ženy sú pobúrené ak sa na ich kultúrne zvyky niekto zamera - snáď vidis rozdiel v tomto vysvetlení.. 😒

@stanzi no v zahranici je zakazane prestrelovat ci prepichovat dierky dievcatam (najnovsie aj chlapcom) dokym samy nevyjadria, ze tie nausnice chcu- t.j. do 4 rokov minimalne. A ano, neriesia to, lebo to nie je kulturna tradicia, kdezto u slovanov je. A za seba, uz teraz mam mrakoty, ako najmladsej dame nausnicky, ked bude chciet a ano, je mi aj luto, ze si to bude musiet "odtrpiet", kdezto ostatne dcery uz mali ako parmesacne a absolutne ani nevedia o nejakej bolesti...
@vevesh kde v zahraničí?