Novorodeniatko vo vlastnej izbe - skúsenosti
Ahoj dievčatá, rada by som sa spytala mamičiek ktore mali babatka hned v ich vlastnej izbe ako prebiehali vase noci 🙂
Nejde mi o nazor ze ci je to spravna volba. ja som rozhodnuta dat malinku rovno do vlastnej izbicky a vstavat ku nej. mame kupeny monitor, vysielacku, a izba je hned vedla nasej. Som pripravena ku nej vstavat a prejst o 3 kroky viac ako keby bola v postielke v nasej izbe a spravit nam pohodlie na kojenie v jej izbicke. Samozrejme sa nie vzdy stretavam s pozitivnou reakciu, napr. svokra samozrejme musi podotknuy ze dieta by malo byt s matkou domnievajuc sa ze ju necham revat celu noc a nevstanem k nej rovnako, ako keby som ju mala pri sebe, takze by mi ju najradsej ulozila do postele na co uz teda vobec nechcem pristupit. Budem vdacna za info od maminiek ktore takto mali babatka.
Tie ktore si zastavate nazor ze najprijemnejsie a najpohodlnejsie a najlepsie a naj naj naj je dietatko mat pri sebe a to cez den aj v noci atd, prosim zdrzte sa a venujte svoju energiu mozno v inej diskusii. Dakujem 🙂
@bad_delight To fakt cisto zalezi ako ti bude spat a ako sa tebe bude chciet chodit do druhej izby.
To si treba odskusat... Ked ta to bude unavovat, tak ci tak ju vezmes do svojej izby.
Moja dcera s tym nemala problem - cca asi od 6mes - spat vo vlastnej izbe, ale to som uz k nej nemusela chodit, prespala celu noc vacsinou.
Ja som mala jej postel hned vedla svojej v nasej spalni, lebo ja som nemala energiu ani chut chodit do druhej izby. Nevidim na tom nic pohodlne. Ale uplne prve cerstve mesiace..to vidim skor ako scifi.
@bad_delight odpoved je, daj tomu cas na skusku a uvidis sama. nikto ti nepovie, ako to pojde. ani ty nevies, kolko bude dieta plakat, budit sa. mamina planuje, ale po porode sa to meni. urob si izbicku, preco nie. skus ho tam davat, ked to tak budes citit a ked uz 6ty krat vstanes a pojdes a nebude sa ti to uz chciet, tak ho na druhy den prestahujes s postielkou k vam, alebo si urobis postel u neho v izbe.... zbytocne sa budes hadat a planovat ako to bude. mozno to bude uplne naopak, ale bodaj by to bolo tak dobre ako si to predstavujes. ja som spala s mojim synom v jeho izbe, aby sa muz vyspal. syn sa budil kazde 2h... asi okolo pol roka, som ho nechala sameho, lebo u mna je ten problem, ze ja s nim nemozem spat, podvedome ho stale kontrolujem, pocuvam, uz ma 5 a stale mam pri nom lahky spanok. behala som k nemu do izby, budil sa nespocetne vela krat na mlieko az do 3 rokov! potom akoby utlo a spal cele noci....
Nech si robí každá matka ako potrebuje a cíti, keď už postieľka s dieťaťom v spálni nie je samozrejmá,nemusi s tebou spávať v posteli,ale v dnešnej dobe keď to prirodzené sa volá tak honosné kontaktné rodičovstvo a ty takéto plány ... príde mi to z cesty a mimo reality , naše aj veľké dieťa môže hocikedy za nami prísť do postele, drobec keď sa zobudí hneď sa k nam supne a nam to vyhovuje. Trochu ppokory ti chýba, hlavne tvoje už rozhodnutie a posledná veta je trapna a smiešna,prajem ti veľa zdravia a nech tvoje dieťa pocíti pravu rodičovskú lásku ,nie len tvoju prácu matky keď ho do tej izby pojdes odkojit 😉
@bad_delight haha, sa smejem, že si dostala odpovede na všeličo možné len na to čo si sa pýtala nie 🙂 Ach tieto mudrlantky 🙂 No skúsenosť s tým nemám, ale ja som bola odhodlaná, že mi bude malý spať v postielke a ani za ,,boha s nami v posteli,, ...Výsledok zaberá nám trištvrte miesta v posteli ... inak nezaspí. A skúšala som všeličo možné. Má práve 5 mesiacov a stále každé dve hodiny kŕmime. Ja osobne som z toho veľmi vyčerpaná a nevyspatá, a dakedy si ani nepamätám ako som mu robila mlieko - asi ako námesačná :D
Ale zase na druhej strane mám kamarátku, s ktorou máme rovesníkov a tej prosím pekne prespí od cca 8 večer do cca 8 ráno stále bez jedenia!! Takže tam si to viem pekne predstaviť.
Každé dieťatko je iné, takže držím palce
@bad_delight to je este len teoreticky? Teba ten napad rychlo prejde. Davam ti tak dva tyzdne... 🙂
@bad_delight Však si to tak naplánuj a vstávaj.
radsej som si necitala komentare 😀
naša mala ma tiez vlastnu izbicku od narodenia, lebo muž ma zmeny, tak by ju budil keď by chodil do roboty...
andejka ma tiez monitor dychu aj avent chuvicku,
planovala som byť pri nej ( na gauci co mam v jej detskej) len prvý mesiac...
avsak ma 6 mesiacov a furt som neodisla 😀
jednoducho zo zaciatku mi bolo pohodlnejsie byt pri nej,
neskôr ked mala placlive obdobie tak som ju v noci aj dve hodiny uspavala na rukach ( lebo sa prebrala a nechcela spat ) ...
a potom som si aj povedala ze ona ma potrebuje, chvíľku to este takto na gauci vydrzim - kym bude pekne spinkat s dvoma kojeniami za noc ( teraz je to den tak, druhý onak, lebo jej vysli dva spodne zuby a idú dalsie)
ale celkovo uz od toho pol roka je život s dietatom super ( predsa len kym je to novorodenec tak sa velmi on bojis, plac ma taký ze ked ho pocujes tak tí srdce puka a ideš si nohy dolamat ....)
teraz neplace, len duduska či blaboce z postieky 🙂
ale inak u nas v skupine poznam kocky čo maju detickybod narodenia v izbicke same a pochvaluju si 🙂
veď tak či tak sa musis postavit a ist po babatko ( ja by som urobila možno o 5 -7 metrov viac zo spalne. ... čiže pohoda 🙂
ja som moju mala do 4. mesiaca pri sebe, v postielke pripevnenej o moju. Ako 4mesacnu sme ju dali do jej izbicky. Odvtedy prespala celu noc az do rana 6-7mej bez kojenia. Dovtedy bola 2-3x hore a ja total nevyspata , muz detto, bo pri kazdom pohybe sme boli hore ci je vsetko ok. Tiez som ju mala na monitore, izba vedla izby, takze som bola uplne kludna
pozri sa, je to tvoje dieťa, urob si ako myslíš, mne sa to zdá napr. úplne od veci kupovať nejaký monitor a dieťa mať v inej izbe, ja mám už tretie a monitor som nikdy nemala, všetky deti som mala a pri sebe v postieľke, hlavne teda ja som bola po cisárskych a chodiť do inej izby si fakt vobec neviem predstaviť hlavne tie prvé dni, ved som ledva prešla na wcko 😀
@bad_delight ja v tom nevidim ziaden problem, aj ked nasi spali v detskej izbe od roka resp. 10 mesiacov.
Monitor je somarina, radsej si do detskej izby zaobstaraj rozkladacie kreslo, aby si tam v pripade potreby (napr. choroby) mohla spat tiez.
A vstavanie "10x za noc" je tiez somarina. To sa mi stalo len par krat, a zobudila som sa len ja na to, ako si dieta zo spania mrnci. Maximalne co som ja zobudila dieta pokusmi to mrncanie "vypnut". Dieta, ktore sa budi 10x za noc (tj castejsie, ako 1x za hodinu) ma nejaky problem, ktory je potrebne riesit, obvykle inak, ako tym, ze si ho nasackujes do postele, aby si nemusela daleko chodit 🤐
@bad_delight ja len k tým vysielačkám. Prečítaj si o tom viac, kým to dáš novorodencovi do izby. Keď už nechceš, aby bolo s tebou, tak lepšia voľba je nechať otvorené dvere. Mamy majú ľahký spánok.
nasa bola vo vlastnej izbe od 4 tyzdnov potom co sme prisli na to ze tam spavala pokojnejsie....monitor sme mali do polroka ale ...to vstavanie bolo narocne aj my sme mali sice len tri kroky ale spanok preruseny....ked mala sice fazu ked sa casto budila alebo bola chora sme ju bravali k sebe, a komentare typu prvy prispevok pust jednym uchom dnu a druhym von
@maslenka47 Prepac,ale dovolim si nesuhlasit.Moj maly sa budieval veeela krat za noc,zvecera este ako-tak,k ranu kazdu chvilku.Nemyslim,ze mu nieco bolo,proste ked uz nespal tuho,chcel byt pri mne.Plus sa strasne vela kojil.V posteli to bolo v pohode.Inak ja som absolutne za to,aby deti spali vo vlastnej izbe,len tvrdim,ze niekedy sa to ozaj neda,ak clovek nema skolabovat od unavy.
dakujem dievcata za vase rady.
aby ske sa spravne pochopili. nemienim dieta pri sebe nemat nikdy pocas noci , a naozaj ratam s tym ze bude sem-tam aj s nami v spalni podla situacie, podla toho ci bude chorá, umrncaná ci ju bude trapit cokolvek ine. Ale aj napriek tomu budeme klast doraz na to, ze ma vlastnu izbu. v jej izbe mam postel, nie je problem aby ske tam boli spolu. Monitor dychu je zalezitost pre moj lepsi spanok bez starosti, a samozrejme si ani nezatvorim dvere a nevykaslem sa na nu lebo su vysielacky. vysielacky na noc nepotrebujem ale mame poschodovy dom a potrebujem ich vyuzit cez den.Taktiez prve dni uvidim ako na tom budem ja. ide naozaj len o to, ze nebudem mat dieta do xy veku so sebou v posteli pocas noci a zaujimali ma skusenosti vas, maminiek ktore to tskto mali tiež 🙂 za tieto prispevky dakujem, tie ostatne nestoja za reakciu.
@maslenka47 tak ja si to nasackovanie uzivam plnymi duskami a milujem to male telicko a viem, ze sa ani nestihnem spamatat a bude chciet spat sam 😀
@bad_delight ale pokial to tebe takto vyhovuje, tak kludne, daj monitor dychu pre kludny pocit a hotovo, kazdy nech si robi ako to jemi vyhovuje 😉 ja som riesila v poschodovom dome tak, ze som mala prenosnu kolisku a mala maleho pri sebe a vysielacku pouzivala ked som bola v zahrade a tak, ale bacha vysielacka spolu s monitorom moze spusit poplach 😉 , skoro som dusu vypustila, ked som pocula ten jacavy zvuk monitoru v zahrade a nohy si dolamala ako som bezala k sladko spiacemu dietatu a zacala s nim v panike triast 😀 A mam znamu, ktora ma mimco tiez vo svojej izbe od narodenia a su spokojni, ako si urobis, tak budes mat a rob tak ako vyhovuje tebe a tvojej rodine, zelam, vela zdravia a prespinkanych noci
@maslenka47 zvyčajne s tvojimi príspevkami prudko súhlasím, ale dnes nie. Moj syn mal velmi ľahký spánok, zobudil ho aj padajúci spendlik zo stola. Spával fakt zle, kym bol fakt maličký dal sa utíšiť len dojčením
Postieľku mal vedla nasej, časom som ho ani po uspati neskúšala preložiť do tej jeho, lebo bol okamžite hore
Bolo jednoduchšie ho mat pri sebe ako fakt vstať 10x k nemu
@pribinak No, ale to, že tvojho syna zobudil "aj padajúci špendlík" neznamená, že u ďalších detí to bude tak isto. 😉 Je to tvoj subjektívny pocit a názor. A ten môj - no syn spal s nami najskôr v kolíske , potom v postielke cca do 1,5 roka a to len preto lebo nebola iná možnosť - dojčený bol do 10.mesiacov - do 3.mesiacov sa budil na dojčenie v noci možno max.2x, od 3.-5.mesiaca 1x, od 5.mesiaca spal celú noc. Čo sa týka dcérky, tak tá spávala s nami do 3.mesiaca a to len preto, lebo sa mi lepšie dojčilo v našej manželskej posteli - ako som prišla na to, že nie je problém aby zaspala v detskej postieľke (náhodou na návšteve) tak už sme doma skladali postieľku a spala od 3.mesiaca spolu s bračekom v detskej izbe vo svojej postieľke - budila sa raz za noc na dojčenie, taktiež od 5.mesiaca spáva celú noc....A to som si fakt myslela, že keď syn bol také "zázračné" dieťa, že dcérka bude asi opak - našťastie nie. 🙂 😉 Nikdy som k mojim deťom nevstávala 10x za noc - ani k novorodeným.
a ty uz mas dieta ci este nie? len planujes ze to takto vyriesis? neviem teraz . ja mam jednu kamaratku ktora to mala takto a uprimne je to divne, nikoho ineho nepoznam nepride mi to spravne pre vyvoj dietata aj ked k nemu vstanes aj ked prides ked zamrnci. ale tvoj nazor, cize ak chces da sa to ale vyskusaj mozno tvoje dietatko bude takto spokojne a mozno sa este prerozhodnes ked sa narodi to sa vzdy da potom premiestnit. a aj ty uvidis ci z toh nie si unavena 15x za noc prechadzat z jednej izby do druhej.
Vlastna izba ma vela vyhod. Moja dcera spala od narodenia v noci relativne pekne....budila sa mozno dvakrat za noc. Po par mesiacoch uz prespala celu noc. No lenze mame maly byt, tak je s nami v spalni, hoci vo svojej postielke. A musim povedat, ze je to dost nepohodlne, kolkokrat v noci sa ani neotocim hoci chcem, lebo zasusti paplon a zobudim ju. Sice by asi relativne rychlo zaspala, ale aj tak ju nechcem budit. Rano, ked muz vstava do prace, sa mala vzdy zobudi na budik, alebo na otvaranie dveri...Cize mne to uz dost lezie na nervy, ze ju vlastne rusime, a musime byt ticho ako mysky a najradsej by som ju supla do vlastnej detskej, hold ale ziadnu nemame. 🙂 Takze tak no, zavisi od dietata urcite.
@maslenka47 😃 si ma pobavila 😃 tiez som si to pri prvom dietati myslela 😃😄😃
...a k teme...naplanuj a realita ukaze 😊
...moje prve dieta bolo spachtos, moje druhe dieta presny opak...a to som k nim pristupovala uplne rovnako. Dojcene boli rovnako, mali tmrovnake ostielky, ritualy, vsetko...dcera do 10.mesiacov bola hore 10-12x za noc 😐😐😐 aby nebola sirota, musela ist k nam do postele...potom zrazu utalo (asi polroka po prestahovani do nasej postele) a zovudi sa max 1x...no je s nami stale. Uz dalsie dieta nebude a ja milujem ked sa rano budim s nou a jej bratom, ktory okolo pol siestej prilieza k nam 😍
O chvilu ma uz nebudu pltrebovat 😞
Ja mám 3 deti a v posteli so mnou nespávalo ani jedno! Jednoducho spali v postieľke vedľa (neprepojenej s mojou posteľou) a boli spokojní a ja tiež. Raz sme mali pármesačného syna medzi sebou a manžel ho inštinktívne v noci prikrýval, lenže malý bol opačne otočený (t.j. zadok mal pri našich hlavách a hlavou smeroval dolu) a tak som bola rada, že som si všimla, že vlastne mu prikryl hlavu a trčal zadok.... odvtedy som pochopila, že pre dieťa je bezpečnešie spať samostatne 🙂 A ja som tiež taká, že sa budím na každý šuch, tak sa lepšie vyspím tak ak je dieťa vedľa ale nie tesne pri mne. A monitor používam tiež, pre svoj kľudný spánok....
Ja mám postieľku v mojej izbe, malý spí v postieľke. A keď sa stane, že v noci začne plakať, vezmem ho k sebe do postele, lebo sa chcem vyspať
Ja som hovorila, ze nikdy dieta nebude spat so mnou v posteli. Hadaj kde spi teraz? 🙂 Je mi to tak pohodlnejšie a viem, ze aj on sa cíti lepsie, lebo sa v noci nebudí s krikom na jedenie. Jednoducho ma cíti, tak sa prebúdza postupne, az ma niekedy muz drgá, ze maly uz je hore a jest pyta 🙂 Ale cez den prespí aj sam v postieľke, aj na nasej posteli, aj u mojich rodičov v ohradke.
Každého vec toto, ale ja si spoločne spanie pochvaľujem.
Napr nasa ma 6 mesiacov, silny aop ekzem, za normalnych okolnosti by bola mozno schopna spat sama a zobudit sa 2x za noc na kojenie..ale pri silnom svrbeni sa casto v noci budi a keby nebola pri mne, tak nie je sanca, ze sa upokoji, prinajhorsom nedoskriabe do krvi..
My sme si dcerku priniesli z porodnice do vlasnej izbicky s postielkou. Pravdou je, ze tam mam sedacku a 2 mesiace som tam pri nej spavala, aby som nebudila manzela. Po 3-och tyzdnoch sa k nam manzel nastahoval a spal tam s nami))) Nad ranom som si ju dala vzdy k sebe ale od prvého dna ma svoju postielku vo sovjej izbicke. V noci sa mi budila 1x a to som ju nakojila a prebalila a spinkala dalej. Po dvoch mesiacoh som sa prestahovala do spalne (vedla izbicky) a malinka spinkala sama vo svojej izbicke a spinka tak doteraz a to ma vyse 3-och rokoch. Podotykam, ze nema ziadnu psychicku ujmu!!! Svoju izbicku miluje, ma ju krasne ruzovo zariadenu a ani s nami nechcela spavat. Ak sa nieco v noci dialo a deje, tak sa vzdy zobudim a riesim. Ak sa vypyta medzi nas, tak si ju u seba pritúlime a spinka s nami.
Ja mam velke problemy s chrbticou a tak som proti spaniu dietata medzi rodicmi, nakolko by som to fyzicky nezvladla. Takto sa tak naucila a vsetci si normalne v noci odpocinieme a vyspime sa. Nikomu sa nic nestalo. Ja mam take svoje "prislovie" a to "svoje dietata prenesmierne milujem a za nu aj dycham, ale tiez som len clovek"...

Náš malý bol vo vlastnej izbičke od 3 mesiacov, odkedy prespal celú noc. Dovtedy sa budil 2 krát v noci na papanie a spal v spálni vo svojej postieľke. Nikdy nie s nami v manželskej. Môžem povedať, že odkedy spí sám, tak má kľudnejší spánok. Predsa len má väčší kľud ako v izbe kde spia ešte dvaja dospelí. Jeden sa prehodí, druhý zakašle, alebo zachrápe... Podľa mňa aj to malé má právo na svoj pokoj v noci. Ja svoje dieťa vždy posudzujem podľa seba. Páčilo by sa mne spať s ďalšími dvomi ľuďmi v izbe? A hlavne keď každý z nich inokedy vstáva, inokedy zaspáva. Samozrejme, že nie. Ale zasa nikomu neberiem jeho názor, a ak chce niekto spať so svojím dieťatkom, tak kľudne. Ja to nerobím a vôbec nemám pocit, že by som ho menej ľúbila, ako keby spal so mnou.