Odkedy je bezpečné spať s dieťaťom v posteli?
Sú dva tábory, samozrejme. Ja som sa chiac-nechtiac zaradila medzi mamy, ktoré nespia spolu s dieťatkom v posteli, pretože ma strach neustále budí a nedovolí mi vyspať sa tak, ako keď je synček vo svojej postieľke (možno poznáte ten polosen, keď rozhrabete v panike celú posteľ - kde je??? a ono si spokojne spinká vedľa). Aj v 14-tich mesiacoch sa mi ale stále budí a keď si ho nechám po kojení u seba (ešte aspoň 1x za noc, uf), spí trochu lepšie, takže by som chcela vedieť, kedy je podľa vašich skúseností dieťa už tak zrelé, že by sa vedelo odokryť samo alebo zaplakať, ak by som ho náhodou prikryla svojou perinou alebo by malo nejaký iný problém?
@daniela1974 podla mna takato moznost nehrozi
ja viem ze hrozi, poznala som mamku co takto prilahla babo a udusila ho, moj mm bol policajt a vystroval to, bolo to velke nestastie, este ju stihali ale stihanie potom prerusili.
Odvtedy aj ja nespavam s detmi.
stat sa moze vselico aj prilahnut spiace dietatko to je nocna mora asi vsetkych mamiciek aj oteckov..my mame 4 velke postele vedla seba super velke letisko starsi spava pri stene potom ocinko potom ja a pri okne najmladsi ..ak sa nahodou v noci prekoprcne jeden z nich na dalsiu postel tak zbalime svestky a ideme do ich posteli..neprekladam len potisnem a hotovo..obaja velmi putuju celu noc takze u nas su noci vesele ale zasa je to mile spat vsetci pokope...zakryvam len tesne po pas obe deti..sto krat v noci sa odkopu co im je teplo a ja ich sto krat zakryvam preleziem cez muza a popravim zakryjem..rano som ako mrtvola kedze mladsieho kojim aj 5-6 krat za noc. par krat sa mi stalo ze spim spim zrazu sa zobudim a najmladsi je uplne otoceny a dole..pri kraji postele..vtedy lapam po dychu a dakujem bohu ze nezletel...naucila som sa davat mantinely a mozem spat a nebojim sa ze spadne. kojim po leziacky ale davam si velky pozor aby som nezaspala a potom len odpojim premiestnim sa o par centimetrov a spim
Maminy, nechcem nejak prudko presadzovať svoj názor...ale to, keď sa hovorilo, že mama "priľahla" svoje dieťa je dnes už (podľa výskumov atď) prisudzované SIDS a podobne - t.j. tie detičky by zomreli aj tak 😔 nezomreli na udusenie matkou, ale na SIDS...
Samozrejme, každý by si mal spraviť tak, ako to vyhovuje jemu a jeho dieťatku... (mňa by šľak trafil 7x v noci vstávať, dojčiť a podávať fľašu a potom ukladať seba a dieťa...)
ja mam taky spanok, ze reagujem na absolutne kazdy jeho pohyb a rano som celkom v pohode vyspata ... na spolocne spanie sa vobec nestazujem, velmi nam o vsetkym trom vyhovuje ... za ten takmer rok sa nikdy nestalo, ze by hrozilo prilahnutie z moje alebo MM strany ... a to bol s nami od prichodu z porodnice
tak ako napisla ilona3 aj ja som pohodlna malu prekladat postielku mam hned vedla postele dokonca si nocne kojenie ani nepametam len sa zobudim s trickom hore 😀 mala sa obsluzi sama spime tak cca od 2-3mesiacoch vtedy som to vzdala 😀 ....nastastie mame postel 2x2metre tak miesta mame haba kuk.:o) ma vlasny paplonik vetcinou sa odokrije 🙂
Od zaciatku 😵 . Ked spali moje deti pri mne, ani som sa nepohla, podvedome som sa asi stale kontrolovala a este som kontrolovala aj muza 🙂 . Kym sme cuckali MM (dcerka - do 16 mes., syncek - do 18. mes.), deti boli pri mne. Postielka bola sice prisunuta k mojej posteli, ale aj tak nebola pre deti zaujimava. Mama je mama 🙂 .
@sue v tomto mas mozno pravdu, to je fakt.
Ale aj tak sa bojim 😉 😉 😉 😉 .
Dakujem Vam za vase prispevky! Spominala som, ze dobre sa vyspi dietko, nie ja 🙂 Ja by som potrevbovala vediet, odkedy je to uz "bezpecne" oficialne 🙂 Lebo viem, ze sa bohuzial, hoci velmi, velmi zriedka stava, ze dietatko sa udusi pod perinou (toho zalahnutia sa az tak nebojim, lebo tak nejako vzdy viem, kde priblizne je, tak tvrdo uz nespavam). Takze tak. Neviete niekto, odkedy je dieta uz mimo tohto nebezpecenstva?
@freefamme no oficialne to nikde nieje napisane 😉 je to len na kazdej z nas kedy to citia ze je to pre babo bezpecne a kedy nie.
ja to robim tak ze mala spi v spacom vaku takze ju neprikryvam a ked spi pri mne ja si ju dam trosku vyssie resp. ja sa posuniem nizsie v posteli aby moja hlava bola na urovni jej bruska a aj keby sa v noci prikryjem az po usi stale bude ona prikryta len po brusko... 😉
ja som mala asi od 6mes iny problem, ze sa mala zacala strasne hadzat a trepat a kazdu chvilu ma budila tak sme to vyriesili tak ze postielku mame vedla postele odstranili sme bocnu listu, takze vlastne spi v postielke a pritom spi pri mne ked sa mrvi len sa k nej pritulim nakojim ju a ked uz spinka odsuniem sa na svoju postel 😉 pre mna je toto uplne najlepsie riesenie... aj vlk syty aj koza cela 😀 😀 😀
Staršia spávala so mnou skoro do 2 rokov v posteli - absolútne sa nemôže stať že by som ju zaľahla a paplonik mala svoj. Spala som tak ľahko, že ked bola pri mne som počula aj ked sa hlasnejšie nadýchla. Nevybrala som si to tak, jednoducho sa inak nedalo. BUdila sa prvé mesiace každých 2é-30 minút, neskôr každú hodinu. Ked somju chcela preložiť do postielky tak nejaký senzor ju zobudil vždy centimer nad postielkou 😀 Mladšia spí vo svojej posielke a je zatia spokojná ako lečo. Takže na šikovnosti maminy to nebude. 😝
@azarijka až teraz som si prečítala - áno presne tak som to robila aj ja, že som spala tak trochu podňou takže bola skoro pri mojej hlave. K môjmu palonu sa ani nedostala. Podľa mňa to musí mamina cítiť či spinkaju bezpečne alebo nie. Samozrejme som sa naozaj poriadne vyspala až ked bola vo svojej izbe 😀
@azarijka Na babycenter.com som nasla ze 2 roky je taka hranica - ze dovtedy americki pediatri neodporucaju spat s dietatkom v posteli. Riziko je male, ale je, a to je pre mna strasiak (matka v tridsiatke 🙂) Diky za vsetko info 😉
Ja som maleho vyberala na kojenie a potom sup s nim do postielky naspat. Aj ked som mala postielku vedla nasej , ja som ho tam vzdy preniesla, lebo u nas cestuje moj muz po posteli a skor som sa bala ze ho prilahne on. Velmi rad pri nas zaspaval, ale skratka vzdy ho prenesiem. Kojila som ho do jedneho roka a dodnes je nauceny tak, ze on sam sa vypyta do postielky. Je to tak pre kazdeho najlepsie. Ale zase, kazdy nech si spravi podla seba 🙂.
@olifcek
@sue
Aj ja som dufala 🙂
Ale nevadí mi to a ked sa sem tam stane že žiadne v väčších deti sa v noci nepremiestni k nám a mame tam len malickeho tak mi to normálne chyba 🙂 Ale to neznamená že ich volam ked nepridu 🙂 vtedy sa mozem konecne aj otočiť a mám tooolko miesta 🙂 Ak náhodou u nás niekto niekoho "prilahne" tak ten" prilahnuty" sa zaručene vždy patrične ozve, takže sa vôbec nebojím. Platí to aj o krpcovi 🙂 a podvedomie matky je silné nepodcenujme ho.
Áno a aj ja poznám niekoho kto ma známeho a ten pozná niehoko..... kto vraj prilhol dieťa. 😀
Ja som si deti naucila spat s nami pretože som bola lenivá ich v noci po každom kojeni prekladat do postielky a to vsetky 3 . Zaujímavé je naša Cica ked som ju prestala kojit začala spat celu noc a väčšinou v noci nepríde lebo potrebuje mat kľud, ale chlapci su v našej posteli. Dá sa snimi spat celkom v pohode lebo príliš necestuju po posteli ale ked príde Cica tak to je des a nevyspime sa poriadne nikto. Ona je "všade" ,je jej plna posteľ, stále sa vrtí, kope a stále ma nejaký problém... A to aj vtedy ked nie je mm doma a starší syn "náhodou" nepríde..
@freefamme myslím si oficiálna hranica sa neda urcit ( sorry ale o americanoch si myslím svoje a nie je to nic dobre lebo oni majú patent na vsetko). Naše deti spavaju všetky odkryte a každý pokus o prikrytie je okamžite sabotovany takže zadusenie pod perinou u nás fakt nehrozí. akurát najstarší syn sa teraz uz občas prikyje ale to fakt len občas.
nasa malá spávala s nami v posteli do 5 mes.,potom som jej vybrala mrežu s postielkyy,ale aj tak sa prekoprcla medzi nás.odkedy sa nedojčí,mreža je naspäť a ona spí sama v postielke.teraz ideme na jej vlastnú izbu a velkú postel,kedže čakáme druhé.
@freefamme ešte som sa ta chcela opýtať že prečo vlastne chces spat s bábätkom ked sa ti dobre vyspi v svojej postielky? Píšeš že v noci sa kojite len 1x tak to ja by som ho asi pri jednom kojeni prelozila ale my sa nadránom kojime niekedy kontinualne.
Prosím ta nehnevaj sa ze sa pytam a neber to že chcem rypat naozaj ma to len tak zaujíma 🙂 lebo viem že naučiť si dieťa spat s vami je ľahko ale oducit je potom problém. 🙂
moja OLiv hajonka pekne na to, ze je kojena.. v noci sa zobudi tak 1-3, nad ranom uz ale castejsie, no ja z polospanku len nadvihnem triko, a OLiv sa uz sama obsluzi, pocucka si, vypluje ma a hajinka dalej. x;o) casto pri tom zaspim, hehe.. ja si neviem vynachvalit, ze hajinka oliv s nami. sice takmer cela postel je jej, ale nevadi... x;o) raz vyrastie a uz s nami spat nebude chciet, tak si to aspon teraz uzivame 😵 😵 spime ja, Oliv, oddelovac a mm 😀 oddelovac radsej, nech mm oliv neprivali.. x;o) ale uz sme spali i bez a bolo to vpohodenke.. /oddelovac je len maly paplonik, v nom malicky vankusik a dva plysaky, chi/
@ilona3 Ahoj, pisala som ze sa dobre vyspi u mna - v postielke sa vela budi a krici mama, kojime sa minimalne raz za noc, ale vacsinou viac. Takze idealnejsie by bolo, keby spal so mnou, lenze ja sa vyspim este horsie kvoli tomu strachu, stale sa budim a hladam ho. Vela mamin to zvlada dobre, ja viem, ale vela nie, je to asi o urovni komfortu, ktoru kazda z nas ma inde, a o dietatku (moje sa neuveritelne vrti, vzdy sa zobudi na inom mieste postele, a mam strach ze raz sa dostane pod moju perinu, akokolvek sa budem snazit dat ho vyssie atd.) 🙂 No a otazka bola nie ci to je dobra vec ci nie, ale odkedy je dieta dost zrele na to, aby to prenho nebolo nebezpecenstvo; uz som si medzicasom nasla ten clanok o hranici 2 rokov (vychadzaju zo statistik, ktore sa v USA o tomto jave vedu na velkej rep. vzorke uz desiatky rokov, a vacsina takto ohrozenych deticiek bola vo veku do 2). Dakujem 🙂
My sme mali tiez problem ze Adelka nechcela spat v postielke a chcela citi mna.Lenze to som bola ako omacka,nevyspana unavena,lebo som sa neustale budila aby som ju nezalahla,neudrela a pod.Vyriesili sme to tak.Ze jednu cast z jej postelky sme dali prec,postelku dali nadoraz k nasej manzelskej.Malinka ma mocit ze lezi snamin v posteli.Kedykolvek ju mozem pohladkat,lebo je na dosah,ale mne nezabera miesto....a u nas to zabralo paradne.Doporucujem!
@freefamme tak sorry som to nepochopila 🙂. Ak sa bojiš že sa bude dusit pod perinou podľa mna to sa môže stat aj ked je sám v posteli. A ten strach zo spánku som občas zažila aj ja ale ja sa občas zasa zlaknem toho, že sa zobudil a spadol z postele. A to mame postel v kute pri stene a z druhej strany je detská postielka takže do postele sa dá dostat len od nôh. Občas sa tak zobudim hlavne nadránom ked uz začína svitat lebo maly ked je hore lozi po nás a po celej posteli. 🙂
@freefamme my s drobvčekom spavame v jednej posteli takmer od narodenia. Teraz ho večer ked zaspina dam do postielky ked si ideme s manželom lahnuť spať tak ho preložim medzi nas (kedže kojim je to ovela pohodlnejšie) a spinka s nami až do rana. Myslem že rodičia podvedome aj v spanku vedia že je medzi nimi dieťatko a neprilahnu ho. Teda u nas to takto funguje. Momentalne ma synček takmer 17 mesiacov
Ahoj ja mám od začiatku postieľku na okrasu malá sa mi narodila a po narodení mala problém z dýchaním preto som ju neustále sledovala ,kontrolovala a spávame spolu do teraz..Ja som ju skúsila dať do postieľky po pravde asi dva či tri krát ale sala som hrozne celú noc som bdela..vstávala a líhala ráno som potom bola ako vypľutá..keď je pri mne mám tiež spánok ľahký ale som pokojná mám ju po ruke hoc čo sa stane..môžem tak hneď reagovať..a ona sa rada túli.. 🙂 🙂 bábätká potrebujú maminku cítiť podla mňa..a neboj nič to vedomie že ju budeš mať pri sebe ti nedovolí zaspať tak tvrdo že by si jej nechtiac ublížila aspoň podla mňa...otázka je či ti nebude vadiť keď sa naučí že jej postieľka je tá tvoja haha niekto to nemá rád... 😀 😉 no toho že ju priľahneš alebo zadusíš sa neboj keby sa k tomu aj blížilo bábätko sa ozve hneď neboj nič a teba zobudí len jej pohyb nie ešte plač..
@bahara Ved osm nemyslela tak presne ze 8. marca alebo tak :D Len ze kedy je dietatko priblizne (a samozrejme s odchylkami) dostatocne zrele, aby sa ozvalo, aby bolo mimo nebezpecenstva, podobne ako v pripade SIDS, ktory postihuje typicky deticky do 1 roka. Len taky orientacny ramec. Rozhodujem sa velmi nerada pocitovo, co sa bezpecnosti tyka, no a kedze moja nie je prva generacia matiek na zemi, snad uz nejake tie do's a don'ts mozno zhruba definovat. Tak zdravy spanok vsetkym! 🙂

naš spí s nami doteraz.,.....nikdy sa nestalo že by som mu čo len ručku prilahla....jasne, som každu chvilku ako sa pohne hore, ale čo, nevadí, ved vyrastie, a potom mi bude luto že so mnou už nechce spat :DDDD