Odlúčenie od dieťaťa
Ahojte maminy, obraciam sa na vás s prosbou o radu, prípadne skúsenosti s odlúčením od dieťaťa... kôli finančnej situáci s manželom zvažujeme odísť pracovať do zahraničia na pár mesiacov (3-5), ide o to, že náš malý syn(1rok) by bol počas tej doby u mojej mamy na dedine, má s nou skvelý vzťah a taktiež viem že bude v dobrých rukách, skôr ma ale trápi to, ako to celé psych. zvládne on a najma ja:( bojím sa toho, že ked sa vrátime, a zoberieme si ho domou, bude večer plakať, že chce ísť naspäť ku babke, alebo nedajboze ze ma uz nebude poznať, resp. bude ma brať ako nejaku známu osobu ale nie svoju mamu:( prosím všetkých čo majú s niečím podobným skúsenosti aby mi napísali ako to prebiehalo u nich, na čo všetko sa pripraviť. dakujem
@ninka0512, necitala som diskusiu, teda neviem, co "genialne" Ti uz bolo napisane :-P. Osobne nemam taku skusenost, ale mala ju moja mama, ktoru jej mama, teda moja stara mama odlifrovala k jej rodicom, ked mala moja mamina asi 2roky(dovod je v tejto chvili irelevantny). Mamina bola u svojich starych rodicov 1/2roka a rodicia ju prvykrat prisli pozriet asi po 2-3mesiacoch. Mamina si na toto obdobie vobec nepamata, ale zato stara mama sa mi priznala ako tazko znasala, ked ju jej dcera najprv oslovila ako chudziu tetu 🙂. Myslim si vsak, ze toto obdobie na vztahu mojej mamy a jej mamy nezanechalo ziadny vplyv.
K tomu dovodu.... Tak ako som napisala, ze dovod preco to spravili moji stari rodicia je v tejto chvili irelevantny, tak isto vnimam Tvoj dovod. Su proste zivotne situacie, ktore sa tazko mozu nejako ovplyvnit a rodicia robia to, co si myslia, ze je pre ich dieta najlepsie 😉 Prajem veľa šťastia a správne rozhodnutie.
@vietnamka ja len, ze neexistuju situacie, ktore clovek nezvladne, existuje len nedostatocna snaha 😉, vsetko sa da zvladnut, ak sa chce...ale uz dopredu povedat, ze by to nezvladol? a tiez neviem, co je spravne, ale logicky sa mi zda lepsie, ak dietatu zostane aspon jeden rodic, ako ked zmiznu obaja naraz.
moji rodicia cely zivot pracovali v zahranici a od utleho veku som ja a moji 3 surodenci byvali u babky pomerne dost casto..teda skoro vzdy....a vysledok?
sme zdravi,spokojni,vsetci mame VS,svoje rodiny,sme ostrielani,a vieme si poradit..ziaden z nas nepije,nefajci,mame usporiadany zivot a mame radi svojich rodicov,kt.nam zabezpecili takto dovolenku kazdy rok,vzdelanie,vylety,proste lepsi zivot....
@aliza ja si zas myslim, ze ak trauma trva kratko, tak zanecha mensi dopad, ako ked trva dlho. A nemyslim si, ze matka je v zivote dietata dolezitejsia ako otec (ani v prvych troch rokoch), preto mam pocit, ze je lepsie, ak bude naktratko bez oboch rodicov, ako by mala na dlhy cas stratit jedneho.
Inak, asi pred mesiacom bol v Cosmopolitane uverejneny clanok, tusim pod nazvom Znate svoji ukrajinku? Tam bol rozhovor s nejakou ukrajinkou, ktora odisla robit do Ciech upratovacku, aby zabezpecila svoje deti.
Rozpravala tam, ze na Ukrajine je odsudzovana celou spolocnostou, ze je krkavcia mater. Odisla sice od deti vo veku 6 a 8 rokov, ale aj tak.
Toto mi pripada velmi podobne (ano, je rozdiel jeden rok a 6 rokov, atd. atd.. V NASOM PONIMANI. V ich nie.)
odlúčenie by som znášala rovnako zle ako pri Evičke tak aj pri Patrikovi ...je jedno koľko má rokov
inak nedávno som vravela,že by som odišla od detí na cca pol roka ale s tým,že by som už zvyšok života nemusela pracovať.... 😅 ale keby k tomu malo skutočne prísť ,tak neviem neviem...možno by som odišla ale po pár dňoch sa vrátila...asi by som to nevydržala...neviem...
@ninka0512 prave naopak, ja sa do tvojho muza vobec neobuvam. napisala som len, ze by som si ho nevzala, no a co, asi ani on mna nie. to ma mrzi, ze mas pocit, ze som proti tebe, pretoze ja ako jedna z mala zrejme pochopim, ak budes chciet odist s nim cisto kvoli nemu alebo kvoli tebe.
@ninka0512 Bez zbytocnych emocii: Znami maju dceru, ktora mala 1 rok, ked znama musela ostat doma na rizikovom tehotenstve. Trvalo to 2 mesiace, znama sa rozhodla, ze daju dceru k babke do ineho mesta, aby mohla dodrziavat setriaci rezim. Jej manzel chodil do prace.
Po narodeni druhej dcery si ju vzali asi po tyzdni co sa vratili z porodnice.
Mala bola zmatena, zacala robit strasne ziarlivostne sceny. Ale skutocne take, ze ja by som vyhladala odbornu pomoc. Dodnes s nou maju problemy a to je to uz skoro dva roky odkedy ju mali prec.
A teraz so zbytocnymi emociami 😀 : Nikdy v zivote by som to nespravila. Nemusi sa stat nic a moze sa stat, ze dietatu ublizis tak velmi, ze to uz nikdy nenapravis. Ak uz to musi byt, vzala by som ho so sebou, aj s babkou povedzme. Rozdelovat rodinu je zle, nie som ani za to, aby odchadzal manzel. Viem, ze peniaze niekedy nepustia, ale skutocne skuste prehodnotit tento krok z pohladu psychiky vasho syna a tomu podriadte ostatne rozhodovanie.
A taka uvaha na koniec: Ja som taky typ, ze ak by som aj nahodou nakoniec isla, tak kedykolvek by malo moje dieta nejaky problem, vzdor, ziarlivost a podobne, tak by som sa obvinovala az do nemoty. Rovnako by som obvinovala aj muza. Ak si aj ty co len trochu ako ja, tak tam nechod, nestoji to za to.
@ninka0512 nezvladla by som to psychicky.. odlucena som bola od mm 2 mes a bolo to velmi tazke.. 3 - 5 mes odlucenie od mohjo Smejka by ma psychicky polozilo. tiez by som riesila situaciu tak, ze by siel len manzel.. ja som od drobca bola najdlhsie 16 hodin prec, a zdalo sa mi to ako vecnost 😖
@ninka0512 ahoj, ked mala naša dcera skoro rok, tak manžel išiel na 6m do zahraničia, bola som s nou sama, určite je to ine, ako ked by ste išli obaja, ale môžem ti povedať že dcera to vôbec neriešila kde je tatino a ked po pol roku prišiel tak ho krásne privítala, nezabudla na neho. myslím že horšie to mal on, ked ju nevidel ked začala chodiť, ani vyslovovať prve slová, u takeho dieťata je dosť velký pokrok za ten čas. Takže môj názor je ten, že ak sa s tým ty dokážeš vnútorne vyrovnať tak kludne chod. dieťa si nebude do buducna nič pamätať a to, že si jeho mama bude vedieť aj po pol roku 🙂 Prajem ti správne rozhodnutie .....
@ninka0512 ahoj, maminy tu vacsinou pisu svoj pohlad na vec. ja som to zazila ako dieta. Moja mama vtedy mudela ist po roku materskej do prace, tak sme sa prestahovali ku starym rodicom. Mala odchadzala do roboty, ked som este spala a vracala sa ked so uz spala. Ked bolo terba robila aj vikendy, takze som ju niekedy nevidela aj dva mesiace, hlavne v lete. Bola hlavny agronom na druztve a za totaca tychto ludi cez sena a zatvu vedeli poriadne vytazit. Cel detsvo som mala dve mamy, mamu Karolinku(babku) a mamu Janku (mamu). vobec mi to neprislo cudne, obe boli moje a ked tam nebola jedna, bola dtuha. A ked nahodou boli obidve, mala Vianoce hocikedy pocas roka. Aj ako dospela som mala dve maminky, aj ked som uz vedela, ze mam je len jedna a ta druha je babicka, ale kazda bola ina povaha a s kazdou sa dalo bavit na inu temu a o inych problemoch, cize, nikdy som na nic v zivote nebola sama... Mama je mama a vzdy mamou ostane, aj ked musi na cas dita opustit. Podla mna vztah sa tvori tym co robis, ked s dietatom si a nie je problem ak je nejaky cas s niekym inym. A peniaze ti sice stastie nekupia, ale bohaty aj smutia veselsie 🙂 Ja na tvojom mieste by som sla, zazila som si to ako dieta a nemam ziadne emocionalne problemy ani nasledky. Dieta je stastne, ked muje dobre a ak ty zvladnes dlhsie odlucenie, tak sa nicoho neboj. Nemozes byt zla mama len preto, ze sa financne snazis zabezpecit rodinu 😉
@traktor@zeta Zbytocne sa urazate..tak ako Vy tak aj ja vyjadrujem svoj nazor a mamicke zakladatelke chcem pomoct,nech sa neboji a nema zbytočne vycitky svedomia.Jej syncek urcite ziadnu celozivotnu fyzicku ani psych.traumu mat nebude! Ano,bola som odlucena,bola som urcitý cas na onkologii tak viem o com rozpravam.
@ninka0512 ahoj,je teraz na hovno doba a lepšie to tiež nebude... A verím tomu že vy rodičia chcete svoje dieťa jedine zajistit aby ste mali čo potrebuje. Mám troch chlapcov a najstarší má 6r a je teraz o nedele u kamarátky na chate a môžem povedat že mi chyba a veľmi... Ale aspon som si odpocinula a bola kúpiť stôl a stoličku do školy a ešte ma čakajú ďalšie nákupy...
Ale k veci ja by som ročne dieťa nevedela nechat doma a ísť zarábať... To dieťa mi je prednejsie ako peniaze.
ja som necitala celu diskusiu, ale odradili ma hned nadmatky, ktore sa obcas tvaria, ze odist od dietata na viac ako hodinu je zlocin, ktory zruinuje psychiku dietata a nehovoriac este o mrchach zenach co idu pracovat po materskej - som jedna z nich, mala bude u mojej maminy, sice nie cely den ale bude...a necitim sa preto previnilo, ani nemyslim, ze z dietata bude citova troska...vzdy si treba uvedomit, ze my ti tu neplatime ucty, ty sama musis vediet aka zla je az vasa financna situacia. Ak tu mate ostat, dostat sa do problemov a byt vynervovani tak chodte...ja by som sa to snazila riesit vyslanim len manzela...ale ak to nejde a nemas inu moznost chod. Mam znameho, kt. z urcitych dovodov musel byt v takomto veku pol roka bez rodicov a prezil to bez jedinej traumy a je z neho normalny, citlivy a velmi dobry clovek...a reci typu ako, ze su ti prednejsie peniaze na ne kasli, ty sama vies aka si matka a tie co ti to pisu vas a ani tvoje dieta nenakrmia
@amouramour Plne s tebou suhlasím🙂reči typu ja by som nevedela odísť,ako to môzes urobit,zober syna a daj ho tam do jaslí☹no o com to je.Dat dietatko na 3alebo 5mesiacov do jasli v inej krajine?Kde mu nik nerozumie a ani ono nikomu?Nehovoriac o tom,ze v zaciatkoch by bolo chore a musela by s nim byt PN.Ved tam ide zarabat predsa.A preto spolu s muzom,aby toho čo najviac splatili.Co sa maju začat doma hadat kvôli financiam,potom sa odcudzit a nakoniec sa rozviest?To by bolo dobré?Ze by ani na tych 5mes.neopustila synceka ale potom s nim ostala bez ocina?A ona ho neopusta,vrati sa a zatial ho zverí do tých najláskavejších rúk.Aj ja mna prinutila financ.situacia odist z MD a nemyslím si že som krkavčia matka a moje dieta isto kvoli tomu nebude mentalne ani fyzicky postihnuté.Naopak,je zodpovednejsie,skromnejsie a vo všetkom sa na neho mozem spolahnut🙂
@ninka0512 Nebudem ti písať, čo by som robila ja alebo nerobila, nie som ty a ty nie si ja. Neviem nič o tebe, tvojom manželovi a rodine, či problémoch, takže ťa nemôžem súdiť. Chápem, že chcete ísť obaja spolu, zarobíte rýchlejšie viac a skôr sa môžete vrátiť za malým domov. Na druhej strane si treba položiť otázku, na ako dlho vám to pomôže, po finančnej stránke a čo potom. Čo sa malého týka, tam sa riadiť skôr tým, ako to ty cítiš. Moja dcéra, keď mala rok, nevidela moju maminu, svoju babku niečo vyše mesiaca a nezabudla na ňu. Na teba ako na maminu malý určite nezabudne, je to sprostosť. Nevieme, ako malý zareaguje na takéto odlúčenie, ak by si to vedela, nepotrebovala by si poradiť, ale myslím, že ako mamina asi vieš, čo je lepšie. Takže ja držím palec, aby to dopadlo najlepšie, ako môže, nech sa rozhodnete akokoľvek 😉
Ale predsa len zabŕdnem do roviny, čo by som spravila ja. Asi by som tiež nepustila manžela samého, nie len kvôli výške zárobku, ale predovšetkým kvôli odlúčenosti. Na druhej strane, nenechala by som tu ani dcéru a hľadala by som možnosť, ako zarobiť tu, alebo ako ju vziať so sebou a zarobiť vonku. Ale ako som písala, nesúdim ťa a už vôbec ťa neodsudzujem. Držím palec 🙂
@zajaciq zjavne si zamestnanec a nie zamestnávateľ a netušíš, ako taký zamestnávateľ funguje. Ak by jej manžel pracoval "normálne", zrejme by jeho šéf skrachoval o rok skôr. A nemali by vôbec žiadne peniaze. Neviem kde žiješ, ale zrejme v nejakom nádhernom sne. Dnes ti takmer každý zamestnávateľ dáva podobné podmienky. A nie je to oberanie štátu, ale nachádzanie cestičiek v zákone, ktorý je zjavne nedokonalý. Ale je super, že ty pracuješ čisto, odvádzaš všetko, čo sa odvádzať dá a držíš slovenskú ekonomiku nad vodou. 😅
Bože bože bože... 🙄
@ninka0512 dietatko v tomto veku nerozumie tomu, preco maminka a ocko odisli. ze museli kvoli peniazkom. ak by sa dalo, skus aspon ty ostat, pre syna si momentalne najdolezitejsou bytostou na celom svete. prenho su 3mesiace nekonecne dlhy pojem, vlastne, ani si to nie je schopny predstavit ako to dlho je.. prenho to bude zrada, opustenie njamilovanejsou bytostou.ano, bude u milujucej babicky, ale maminka je len jedna..a nie je pravda, ze dieta zabudne. nezabudne. mozno ako dospely clovek nebude vediet o tom hovorit, lebo odlucenie nastalo vo faze, ked este nebola vyvinuta tzv. verbalna pamat-cize shcopnost slovne pomenovat dej, procesy, ktore sa okolo mna deju, ale ponesie si to so sebou. ty si vies predstavit, ze vydrzis tak dlho bez synceka? je mi vlemi luto, ze ste v tak tazkej financej situacii.. nuz , ak odides, tak rataj s tym, ze ked prides, tak od babicky nebude chciet ist, je to prirodzene. dieta nemoze ostat v tomto veku citovo nenaviazane na tak dlhu dobu, inak by psychixky/vnutorne umrelo.. ak by sa co len trosku dalo, skus s nim ostat, kvoli nemu, bude to najlepsia investicia tvojho zivtoa, uvidis, oplati sa 😉. inak, nepisem len ako laik a matka. pracovala som s detmi. su omnoho vaic cotlive a omnoho vaic vnimaju, nez si my, dospeli myslime. len to nevedia vyjadrit, dat do slov.velmi vam prajem, aby sa vam zlepsila financne situacia, zivot sa niekedy s clovekom nemazna...
@skajinka nazory odbornikov a dlhodobe vskumy o odluceni deti od primarnej vztahovej osoby hovoria pravy opak toho, co tvrdis -ze to dieta nepoznaci. je viaero vynikajuco spracovanych publikacii an tuto temucasto ani sami nevieme, kolko bolesti a nevyriesenych veci v sebe nosime. .
tu nejde ani tak o to,ako to bude vnimat dieta(teda jasne,ze treba hladiet aj na dietatko,to bezdebaty,no ono si podla mna zvykne).poznaci ho to,nepoznaci ho to-to nik dopredu nevie.skor si dietatko zvykne na situciu aka je.ale osobne si myslim,ze rodicia to velmi tazko znasat budu.v takom nizkom veku sa dietatko meni fakt z mesiaca na mesiac,po roku robi neskutocne pokroky v motorike i v reci...o toto vsetko rodicia prist mozu,ten cas s dietatom im uz nikdy nik nevrati.tuto situaciu si nevybrali,zaskocilo ich to a zjavne su v takej situacii,ktora ich dohnala k tak krajmenu rozhodnutiu.ale veci nie su len cierne a biele a aj s myslienkou prace v zahranici sa da pohrat.mozno ak by siel tatino dopredu,pripravil podu pre manzelku i dieta a oni by prisli za nim neskor...ostali by spolu.mozno sa da babke odist s nimi a starala by sa im o dietatko kym by oni fachcili (tieto rady tu uz boli a podla mna su na mieste a su to dobre rady).vecer by bola cela rodina spolu...to su len napady.predtym v prispevku som pisala ako si poradit ked ostanu doma-co bol nas pripad ... ono moznosti je vela,treba to pokombinovat tak,aby nik nebol ukrateny...ale to je uz na danej rodine.oni vedia ako svoj zivot chcu zit,vedia ako svoje dieta vychovavat chcu...tu v teme ostatnym neostava nic ine,len im zazelat vela stastia ,nech uz je ich rozhodnitie akekolvek 😉
@vavrenka Moja ja hovorím z osobnej skusenosti a dnešneho realneho zivota.Mam dost kamošiek co z rôznych prícin na isty cas sa odlucili od dietatka a dnes su to uz chvalabohu bezproblemoví školáci🙂aj moj je ok a tiez sme boli odlucení a nebola som 3 roky na MD.Ja sama som od 8mes.chodila do jasliciek a tiez si myslím,že nie som iná.Bohužiaľ,v dnešnej dobe sa nedá riadiť výsledkami rôznych štúdií,ale tvrdou realitou.Aj keby to bolo pekné,no nejde to.A každé pravidlo potvrdzuje výnimka.
osobnu skusenost nemam, no myslim, ze ty jedina najlepsie poznas svoje dieta a predpokladam, ze nejde o dieta, ktore ma problem, ak odides do inej miestnosti, alebo ked ta proste nevidi, ides na nakup a pod., taktiez pises, ze s babkou maju skvely vztah... pre mna je viac ako logicke, ze ak ostane tvoj syn s babkou, s ktorou si vsetci rozumiete, ktora vas vsetkych lubi a je ochotna nieco take pre vas spravit, tak urcite bude malemu pripominat rodicov, ukazovat fotky, a pod., cize je nemozne, aby na vas maly zabudol... to by som si vedela predstavit jedine v pripade, ak by sli ludia, opatrujuci vase dieta vyslovene proti vam, napr. z dovodu, ze by si ho chceli privlastnit po vasom navrate...
cize v skratke ak nemas vyslovene uzkostlive dieta, citovo tak namotane na teba, ze by ho to fakt mohlo nejak traumatizovat, tak tu vobec nejde on, pretoze, podla mna to zvladne...
tu ide o vas - o teba a otca dietata, ci to zvladnete vy... ci nebudes po nociach plakavat az nakolko, ze to sposobi nejake hlbsie dosledky do buducnosti u teba...
ak je tento odchod jednorazova otazka, naozaj len na par mesiacov, myslim, ze nic nepokazis... ak vsak mate v plane opakovane odchody, radsej by som to asi riesila ako ti uz vela bab napisalo, ze by som poslala muza, alebo prvy raz predsa len odisla na cas s nim, ale s jasnym cielom, vytvorit podmienky pre rodinny zivot a nasledne sa vratit aj pre dieta...
vela stastia, nech sa rozhodnete akokolvek.. robis to pre rodinu, nie pre seba, preto si myslim, ze ziadne rozhodnutie nebude zle... pretoze ak by si aj zistila, ze vam to nevyhovuje tak, ako to je, vzdy je moznost vratit sa/ odist 😉

@latvia ale jasne, svata pravda. Len povodny prispevok neriesil, co ma urobit, ale to, ze sa uz rozhodla, a rada by vedela, ci ma niekto skusenost s odlucenim, ak ano, ako to prebiehalo.