Prečo naše 5 mesačné dieťa poriadne nespí?
Ahojte mamicky,chcem vas poprosit o radu,s manzelom sme uz zufali.Mame 5 mesacnu dcerku,je to dobre dievcatko,poslucha,cez den pekne a rychlo vacsinou po hodinke a pol az dvoch hodinkach zaspi.Uspavame ju v kociku alebo na rukach co nam az tak nevadi.Velky problem je uspat ju na noc.Vydrzi byt hore 4 aj 5 hodin,pri zaspani place,trepe sa a nie a nie spat.Velakrat ju uspavame niekolko hodin a spat chodime niekedy az o jednej druhej a sme uz vycerpani.Skusali sme aj nechat ju vyplakat,ale to sa dlho vydrzat neda.Neviete nam prosim nejak poradit?
@ukulela tym kocikom to nie je,nechodime von kazdy den.A spanok cez den ma 3,max. 4,jeden dlhsi a ostatne tak po pol hodinke,hodinke.a koliky neviem,lebo to ma pravidelne kazdu noc a cez den je ok.aj napriklad dnes spala za poslednych 6 hodin 40 min,unavena je,ale stale nie a nie spat..
Ja len ze Rosalie spala v tom veku max. dva krat, od pol roka len raz cez den... 4x? Uspavate ju moc casto, natiahnite to cez den, hadam sa to ustali aj v noci... a koliky sa manifestuju inak... ben mal laktozovu intoleranciu, teda este ma, ale on revaval, den-noc vsetko jedno, stale ho brucho bolelo po jedle... mozno treba zmenit sposob uspavania, tym hojdanim, nosenim, raz v kociku, na rukach a boh vie ako uz tak velke dieta skor rusis ako mu nejako pomahas... skus jej zavinut rucky a nechat v postielke len byt pri nej a hladkat a to VZDY rovnako... hlavne tma, ticho, max. tisko jej spievat, nic ineho, nevybrat, nehrat sa s nou, nech proste vie, ze v noci sa spi... ziadne do obyvacky, telka, hlasy, svetlo...proste nie tak...a vydrzat, spankovy rezim sa nemeni zo dna na den, trva to aj tyzden-dva...len nic nemente a vydrzte v uspavani potme. .
@nika_17 praveze koliky sa opakuvaju v ten isty cas - ale v 5 m by uz mali odzniet ...
moj maly od pol roka spal - a to ozaj - len raz denne. popoludni 3 niekedy 4 hodiny. zaspaval potom medzi desiatou a polnocou a budil a paradne o osmej, aj neskor. to neskore zaspavanie mi nevadilo, kedze sa mi smrti rovna skore ranne vstavanie. takze cetu u vas vidim v snahe zmenit rezim . jeden spanok dopoludnia, jeden popo. bude to asi unavne, udrziavat ju par dni nasilu na zive ...
a u nas ficala mp3ka s repracikmi a relaxacna hudba - mala som dazd s koshi zvonkohrou, nejake veleryby, tlkot srdca - stiahnute z youtube.
@nika_17 ale uznaj spi ti aj do desiatej, potom 3-4x za den a ty sa vecer cudujes, ze nie je unavena?
@nika_17 no je to na tebe ... skus ju rano postupne budit o stvrt/pol hodku skor, aby ste vstavali o osmej. ono moze sa ti to zdat krute, ale ide o to, co je pre nu lepsie - par dni ju "potrapit", alebo riesit problem vecer so zaspavanim dalsie mesiace ...
a skus jej najspr kazdy druhy denny spanok skracovat - a ona si prida spanie k tym, co ju nebudes budit.
@anjelicek26 ale neviem,ma taky rezim,ze po dvoch hodinach co je hore ide spat,lebo chce.A je na nej vidiet,ze je riadne unavena,ziva,zmoli si ocka,ma ich uplne ospale,je na rukach so zatvorenymi ockami a rozculuje sa..
každé dítě je jiné, mně spala dcera 2x denně dvě hodiny do dvou let, ještě v roce spala 3x a v 5-ti měsících mi prospala většinu dne a noci, to bych jí teda těžko držela vzhůru 6 hodin
@nika_17 no ma taky rezim, ale tebe to nevyhovuje. Pri vsetkom pochopeni a absolutnej laske k vlastnemu dietatku... spokojna ma byt cela rodina... ked budete ako sa hovorori "unavou padat na zobak" kvoli tomu, ze princess rano vyspava do aleluja a prespi takmer cely den... tak si nepomozete...rano skor zobudit... postupne si robit rezim, prebudovavat spanky, nehovorim, ze je to lahke! Ale potrebu spanku ma dostatocnu, len v tie nespravne casy... zvladnete to. Aj ty a manzel si zasluzite vecer vylozit nohy, pritulit sa jeden k druhemu, ono tym vztahy dokazu pekne trpiet.
@nika_17 treba skusit rano zobudit, aby sa spanky poposuvali na skorsie casy... lebo to si potom este len uzijete, ked bude vacsia... aj moj 2r ked dlho rano spal, tak zaspal neskoro poobede a vecer to bola hroooza... teraz rano vstane medzi pol 6- 7ou a naobed ho idem uspat von do kocika, nech je to rychlejsie a vecer ho skor odtne 🙂 lebo napr doma by sa mu natahoval obedny spanok, kym by sa ukludnil a zaspal a vecer by bol o dve tri hodinky dlhsie hore potom a to my sme uz vacsinou polomrtvi a on energie aj za 10tich
@nika_17 podla mna je tam problem ze je unavena vecer az prilis, ak place. Teda vyplakat ju nenechavajte urcite, ona nemoze zato ze sa niekde robi chyba. Skus rozlisit ci place preto lebo je unavena, chce spat a nevie zaspat alebo je cula, chce byt hore a brani sa uspavaniu. Tomu prvemu predchadza suchanie oci, nosa, zivanie, tahanie za usko..ak nacas nezaspi, vydrzi hore aj dalsiu hodinu ale potom je krik. Moja tiez 3x spala v tom veku, nema anemiu ked myslis ze je casto unavena? Pokus sa pomaly menit rezim, rano skor vstavat, spanky posunut aby pred vecernym zaspavanim bola tie 2 hodiny hore napr. a kazdy den ten isty cas uspavat.
@nika_17 Tak ale ked to cez den spi kazde 2 hodiny,mozno nie je unavena.. Moj bol nespavecod narodenia,teda denny- v noci spal cca od 21,( obcas neskor,aj o 23) az do rana-6-8vstaval,no cez den ak spal hodinu,bolo vela,aj to max. 2x denne,hlavne uz v takom veku..dakedy hodil 3x po 20minut a vec vybavena..
Aj mala mala bud jeden dlhy spanok -2-4,5 hodiny alebo 3kratsie,ale malokedy po 2 hodinach..opat,po skonceni kolik,spala dobre s 1 prebudenim v noci..
Su deti,ktore to maju trosku naopak a tvoja asi patri medzie tie.. Skus jej nedovolit vyspavat cez den..trosku ju "tlacit"na iny rezim,citlivo,samozrejme..ja som tak smerovala malu na popoludny spanok kvoli malemu..
A mame vo vzdialenej rodine pripad,ked dieta malo uplne obrateny rezim.az do roka- den prespalo a celu noc bolo hore. A nie,nienje to pripad z tychto cias,ale spred takmer 70 rokov.
@nika_17 Ako aj baby vyssie pisali, ked ti vstava o desiatej doobeda a ma 4 spanky denne od tohto ako chceš, aby ti vecer spala? skus ju poposuvat, lebo v 5 mesiacoch spat 4x je dost, najma ak vstava o 10:00. ved to ti spi o 12, o 15, o 17? tak potom necakaj, ze ti o 20-tej zaspi na celu noc 🙂 skus jej to nejak poposuvat a potom dodrziavat rezim 🙂
a nejdu jej prve zuby? to som tiez tak dlho uspavala. pomaha na dasna chladivz calgel. davam ho na take hryzatko zubnu kefku aj, nech si to vykuse. alebo korku z chleba na skrabkanie dasien. a niektore noci fakt nepomohlo nic. ked som mala pocit ze reve akoby ju rezali, teda ze ju to boli davala som aj nurofen sirup pred spanim od bolesti. a vecer zaidne monitory, prijemna atmosfera, kupanie na uvolnenie, este posledna pekna hra a salenie, aby mala dobru naladu.
@nika_17 Presne tak ako píšu baby hore, ved to tvoje dieťa prakticky takmer celý den prespí, takže potom večer nie je unavená, len jej akoby začínal den (čiže je 5-6 hodín hore) zatiaľčo vám s mužom začína noc. Je to na tebe, čo s tým urobíš. Pokiaľ ti to vyhovuje, že sa ráno vyspíš s nou do 10, tak to nerieš. Predpokladám, že je to tvoje prvé dieťa. Takže ráno nepotrebuješ vstávať skoro, aby si napr. staršie dieťa zaniesla do školky ako ja. Takže bud to necháš tak a dospíš sa ráno s malou alebo spánky poposúvaš postupne ako radili baby vyššie. Keby si musela vstávať ráno o 7 a trepať sa s 2 deťmi do školky, tak by si mala režim veľmi rýchlo nastavený ako ja, večer malý spať o 18:00, ráno vstáva o 6:40 až o 7:00.
Dievcence,dakujem za vsetky rady a tipy,ale skusim to trosku upresnit.Mala teda dajme tomu vstane o 10-tej,do 12-tej je hore,potom spi mozno hodinku,znova zaspi o 15-tej,to spinka mozno tie 3 hodinky,potom ide spat a spi cca tiez hodinku,co je dokopy 5 hodin cez,myslite,ze je to vela?
A viem,ze by som nemala presvihnut cas,ked je unavena,lebo je to este horsie,ale pred nocnym spanim ju zacinam uspavat po cca 3 hodinach,ale velakrat sa to predlzi aj na 6 hodin..
Keby mala zaspala o 10-tej tak kludne vstanem o 6-tej,ale v takomto rezime sa to neda,lebo aj manzel vstava rano o 6 do prace..
@nika_17 citala som teoriu ze vraj denny spanok nema vplyv na kvalitu nocneho, teda ak babo spi dobre cez den malo by spat dobre aj v noci.skor vraj horsie spi ked cez den spi malo.moja ma 7 mes. A spi 10, 14, 17 a vecer v idealnom stave ju zacinam ukladat o polosmej a zaspava o deviatej.ale casto sa stane ze zaspi az o desiatej a ked jej isli zuby tak to fakt bolo do tretej alebo sa zufala o jedenastej v zime prechadzam po ulici len aby zaspalaj.ten 5 ty mesiac v noci o druhej vstala a chcela sa hrat... mne sa najviac osvedcilo ze cim viac na vzduchu tym lepsi spanok.
Ale o tej 15tej by som ju mozno po hodine a pol az dvoch skusila zobudit a uvidela co to spravi v noci.
Ona ma spanok celkom dobry,zobudi sa len sem-tam,nic hrozne,len to zaspavanie je desne.Vravim,cez den zaspi do minutky,len na ten nocny spanok ju uspavam hodiny,to nechapem..
Ja mam 5 mesacne dieta, ktore cez den spi Len na rukach alebo v kociku. Akonahle ho odlozim, alebo zastanem s kocikom, do 5 minut je hore. Vacsinou si cez den hodi iba zo 3 dvadsatminutovky. Vecer zaspi okolo takej deviatej-desiatej, spi az do rana, ale musi spat s nami v posteli, ked je vo svojej postielke, tak sa zobudi po par hodinach. Neviem, co to mam za dieta, nechapem ako to, ze nepospi viac a nie sam. Stale cakam, ze sa to zlepsi.
@nika_17 uprimne si myslim, ze to nie je malo 5 hodin denne spat 🙂 a potom cakat, ze ti bude spat 14 hodin v noci 🙂 skus jej ten rezim trosku inak nastavit. skor vstavat rano a poposuvat jej tie spanky. napr. nech vstane o 8-mej. prvy spanok o 10:30. druhy o 14:30. a potom ti podla mna v pohode o 18-19 odkvecne a do rana do 6 da. nevravim, ze mas jej zmenu spravit sokovou terapiou zo dna na den, len ked vam to takto nevyhovuje, tak to treba pomaly menit. po pol hodinach a uvidis, co to spravi.
@nika_17 skus ergo nosic. Nam pomohlo iba to a akokeby casom ziskala istotu ze sme vzdy s nou a zacala aj v noci spavat.
5 mesacne dieta by malo spat v priemere 12- 13 hodin.. Cize ak spi cez den 5 hodin, na noc jej ostava tych 7-8 hodin. A ak spi do pol 10, tak to vychadza, ze by mala zaspat okolo pol 2- pol 3 v noci.. Viem, ze kazde dieta je ine a ma inu potrebu spanku, ale ak vam vecer nechce spat, tak je to asi preto, ze nie je unavena a spi vela cez den.. Skuste ju nechat spat cez den kratsie.. nie vzdy hodinku, ale dajme tomu pol hodinku, potom nie 3 hodinky, ale hodinku, max dve.. a aj posunut vstavanie na skorsi cas.. Bude to tvrat chvilku, kym si zvykne, tie dni budu o to narocnejsie, ale nauci sa.. Vela stastia! 🙂
Nasa v tom veku spala cez deň 2x po 40minút. Večer zaspala po 22hej a okolo pol piatej už bola nadobro hore. A s uspavanim sme mali veľký problém cez deň len vonku v kociku aj to len za jazdy a s veľkým krikom a večer zaspavala aj hodinu. A budila sa v noci aj každú hodinu. 😒
tak prvy pokus nevysiel ☹ mala spala 2x za den,dokopy asi 3 hodinky.O pol desiatej zaspala,ulozila som ju,po hodinke vstala a teraz neviem co s nou ☹

@nika_17 nemava koliky? aj ked to by uz malo ustat v 5 mesiacoch ... potom asi treba menej spankov cez den ... popoludni uz dieta rezimovat tak, ze spanok az vecer. mozno posunut kupanie, krmenie ...
inac moj cez den do 2 rokov spaval len v kociku. ked bolo von hnusne, tak par krat (na rukach spocitam) sme ho uvozili po izbe v takom vagoniku ... a teda ked par krat nevedel zaspat v noci, tak som ho uhojdala vo vanicke z kocika ... nemoze to byt tym, ze je zvyknuta na kocik?