icon

Šesťmesačný synček nevydrží ani chvíľku sám

sassannka
21. feb 2018

Je podľa vás normálne, že môj čoskoro sedemmesačný synček vydrží byť sám maximálne 10 minút jedenkrát denne?
Od narodenia je veľmi nepokojné, plačlivé, málo spiace bábätko. Liečime atopický ekzém a alergiu na bielkoviny kravského mlieka. Napriek všetkým opatreniam sa jeho správanie nemení.
Váhu má peknú, už aj prikrmujeme, takže hlad to určite nie je. V podstate len papá alebo sa nosí, v momente, ako ho položím, začne jačať, až sa zadúša plačom. V nosiči či šatke vydrží len chvíľu, v kočíku dvakrát denne tak hodinku. Snažím sa mu striedať činnosti, ako to len ide no napriek tomu sa nemôžem v kľude ani najesť.
Sám sa hrať s hračkami vydrží tak 10 minút 1x denne, zväčša po raňajkách, potom nasleduje kolotoč nosení, dojčení a papaní. Každé položenie oplače. Nepripúšťam si, že som si ho tak naučila, pretože je taký naozaj už od narodenia.
Metóda vyplakania nefunguje, skúšala som ju asi trikrát a nemám na to žalúdok, lebo som ho brala po hodine stále plačúceho a pukalo mi z toho srdce.
Kvapky na bolesť bruška sme skúšali snáď všetky.
Kolíska, hojdacie lehátko, vibrovanie, hudobné kolotoče, cumeľ, nič z toho nefunguje, neviem ho vôbec zabaviť ☹ Usmieva sa málinko, nahlas sa zasmial možno 3x.
Obávam sa aj o jeho ďalší vývoj a napredovanie, keďže nonstop na rukách nemá šancu chytiť žiadny pohybový vzorec.
Je to naozaj neúnosné, nejde o môj komfort, ale vidím, že to dieťa sa trápi a nemôžem sa zbaviť pocitu, že to má organický dôvod a existuje nejaká možnosť, ako mu uľaviť ☹

Strana
z3
siska53
21. feb 2018

@sassannka ked som bola mala,to mi vravela mama,mali sme maleho suseda. Ten prvy rok cely preplakal. Jeho rodicia uz rezignovali,vsak je napapany,prebaleny,pohrali sa s nim.. Tak casom aj troku zlahostajneli a nechali ho plakat.. Po roku prestal.plakavat a bolo z neho normalne usmievave spokojne chlapca. Nic sa nestane,ked ho aj chvilu nechas a nirmalne sa najes,spravis potrebne okolo seba i upraces. Ako ja viem,ze ten plac je hrozny,nasa plakala len 3,5m.a bolo to des bes..ale prezili sme..

mmoni89
21. feb 2018

6Mesacny?moj ked mal 2roky nevydrzal sa hrat sam 😉ano je to uplne normalne

elzena2
21. feb 2018

ano, je to normalne, casom sa naucis rezignovat.

classymom
21. feb 2018

tak ja som si naucila obe deti na nosenie. ked zacali lozit, buchla som prve sampanske, ked chodit, tak druhe. si myslim, ze aj tych 10 min. co sa vie prehrat, je ok. ak si nie si ista, preber to s lekarom. mladsia dcerka ma 10 mesiacov a ked som si potrebovala nieco spravit a dala som ju do ohradky, to bol rev! ak sa potrebujes najest, najedz sa. ja viem, ze ked ti do toho huci dieta, tak to je o nervy, ale rozdychaj to.

anonymka11
21. feb 2018

On má len 6 mesiacov a jasne že sa nevydrží hrať sám ale mala by si trochu skúsiť nechať aj poplakat aby si sa aspoň najedla na wc odbehla a predsa treba aby mohol získať aj nejakú motoriku naša malá má 2 a pol roka a stále sa neprehrá sama takže asi to chvíľku ešte potrvá 😁 ale nám aspoň plač vystriedal jedovanie sa 😁😁😁

katrin21
21. feb 2018

@sassannka ved sa daj k nemu na zem a daj mu dookola vselijake hracky, co ho budu zaujimat, bude ich docahovat a snazit sa k nim priplazit.. pustaj mu na nich zvuky a pod.. a tym padom ho naucis, ze sa da aj zahrat s hrackami, ze su zaujimave a bude ich chciet ...
Neviem, ci ho naucis byt sameho, to vacsina deti nechce, vacsinou sikovne deti vyzaduju pozornost, moja prva nebola sama ani chvilu... hned vrieskala.... nastastie sme vtedy byvali s nasimi, keby som na nu sama, asi sa zblaznim, takze ta viem pochopit, ale v 2r sa to zlepsilo :D...
tak ti nezostava nic ine, len takto skusat, co ho zaujme a byt vdacna aj za tych par minut....
Vyplakanie som nepochopila, to nie je sposob, ako naucit dieta same sa zahrat....
Nejaky kolotoc ho nezaujme na chvilu? zvukove hracky?

noname26
21. feb 2018

1.je to vek separacnej uzkosti.vtedy dieta nechce byt bez mamy
2.viac sa hrajte spolu na zemi. Hrou na zemi ziska pohybove vzorce
3.ano take deti su

krepes
21. feb 2018

Tiez mi to pripada ako separacna uzkost,precitaj si o tom nieco a urcite da docitas co robit.

sassannka
autor
21. feb 2018

@katrin21 Nemyslela som to ako spôsob naučenia ho samého, skôr som už sama bola rezignovaná, vyčerpaná, nevládala som, potrebovala som odísť do inej miestnosti a verila tomu, že musí prestať sám.... Neprestal. Nepomáha ani keď si k nemu ľahnem a ukazujem mu hračky, on skrátka jačí keď ho nenosím :-/ Kolotoč a zvukové hračky sú tých 10 minút denne... Inak nič.

So starším synčekom sa to dalo, dvakrát denne v kočíku, potom v šatke, chvíľu v kolíske, v hojdačke, pod kolotočom, na deke, skrátka, rozložili sme činnosti na celý deň a bol priestor aj na to, aby som sa aspoň najedla, odbehla si na WC a pod.
No Romanko nereaguje na nič ☹
Stále som sa utešovala, že sa to časom zlepší, no je to skôr horšie. Pritom ho môžem dať aj tak, aby na mňa videl a ani tak nevydrží. Pred časom vydržal aspoň chvíľočku pozerať sa na staršieho syna pri hre no teraz ani to nie. Je to náročné.

petrofka
21. feb 2018

Ale no. Ziadna separacna uzkost. 10 mesacne ma byt pri mame. Bodka.
Zakladatelka si moze kupit nosic a moze aj robit aj byt s dietatkom. Deti potrebuju maminku. Oni nemaju kamaratky a facebook, aby sa zabavili. Potrebuju podnety od maminky lebo tu poznaju, veria jej a jej vona ich ukludnuje. Pretoze pri maminke sa citia v najväčšom bezpeci.

ebi88
21. feb 2018

Nas ma 11 mesiacov a to iste.. ja myslim ze treba pomaly zvykat ze musi byt chvilu aj sam, a co aj chvilu poplakat, ved sa musim aj najest, vycurat, co pustim do gati ? 🙂

ankare
21. feb 2018

Môj 2apol ročný sa nezahrá sam. Sam nejde ani do druhej miestnosti.
Drž sa!

janickacrazy
21. feb 2018

@sassannka Mala som takého druhého syna, prvých 6 mesiacov života prereval. O jeho vývoj sa neboj, moj síce začal chodiť ako 16mesačný, ale rozprával krásne vo vetách ako ročný, ako 2ročný vedel abecedu, značky áut, počítať do 20, atd. čiže veľmi nadané dieťa, len náročné. Treba len vydržať, bude lepšie, ked trochu vyrastie.

janickacrazy
21. feb 2018

@ankare No v školke bude asi veselo u vás.

sassannka
autor
21. feb 2018

@petrofka Asi si nečítala môj príspevok. Nosiče mám dokonca 3, šatiek asi 7. Vydrží mi tam asi pol hodinu.

bmuller
21. feb 2018

@ebi88 tiez myslim, ze spokojnejsia matka - spokojnejsie dieta. srdcervuci plac je k zufaniu, ale dieta bez mamy po dobu, kym je ta na par minut na wc alebo kym zje cely krajec chleba ci tanier polievky namiesto 3 hltov ho iste natrvalo nepoznaci 🙂

lavender21
21. feb 2018

Malá má 7 mesiacov a máme to veľmi podobne. Od malá bola nespokojné bábo, často v šatke alebo nosiči lebo inak sa nedalo. Postupne sa to zlepšovalo, vedela sa zahrať chvíľu aj sama na podložke ale teraz sa to zas zhoršuje. Akonáhle sa od nej vzdialim na meter tak plače. Je to náročné, hlavne v dni keď má manžel dvanástky a som na ňu sama od rána do večera. Ešte sa začala aj budiť v noci. ☹ snáď to nebude trvať večne, jednoducho nás teraz drobci potrebujú. Varenie a domáce práce u mňa idú bokom, kým spinká 3x denne po pol hodiny niečo si porobím...

petrofka
21. feb 2018

@bmuller je jasne, ze kazda matka to ma inac nastavene. Jedna reve za dietatom, ked ho dava v troch rokoch do skolky a dalsia sa po pol roku vracia do prace lebo ved uz toho bolo dost. Takze tato diskusia je cela bezpredmetna. Treba sa riadit sebou a zdravym rozumom. Za mna je to tak, ze ak sa dieta v ranom veku nauci, ze mama ho nenecha same a ze ho neopusti, postupne sa bude vzdalovat od nej aj same. Lebo bude mat pevne zaklady a bude vediet, ze k nej sa moze vratit vzdy. Kazdy jeden nazor bude mat zastancov aj odporcov, preto sa ma riadit kazdy podla svojho. A tiez si myslim, ze zjest polievku na niekoľkokrát matku tiez nepoznaci ;)

erinne
21. feb 2018

@sassannka
Asi ti moc nepomozem, len tolko ze aj take deti su. Placlive, narocne na pozornost. Viem,ako sa citis,moja starsia bola take babatko.
Nech pomaha,kto moze, raz to prejde😊

natassa2
21. feb 2018

netreba sa nad tym nejako pozastavovat, je to normalne, ale netreba hned skakat, ked si vyzaduje pozornost, by si sa zblaznila 🙂

bmuller
21. feb 2018

@petrofka mas pravdu, kazda matka aj dieta je ine. ale myslim, ze je zmysluplnejsie sa venovat naplno zjedeniu polievky a naplno sa venovaniu dietatku nez tieto veci robit polovicato, z coho si potom aj sama viac nervozna. samozrejme, zavisi od aktualnej situacie, ci dietatko nie je prave chore, a pod.

sassannka
autor
21. feb 2018

@lavender21 Tiež to tak vnímam, medzi 2-4mesiacom sa to ako tak ešte dalo, no od piateho katastrofa. To máš šťastie, že aspoň tie spánky si môžeš porobiť, lebo Romi nespí bez mojej asistencie. Dvakrát v kočíku, ktorý však musí ísť, v momente, ako zastavím, je hore a poobedný spánok je nonstop na prsníku, nemôžem sa vzdialiť, stačí, že sa pohnem a prebudí sa.
Ešte pred mesiacom a pol potiahol nočný spánok 5-7 hodín, teraz spí maximálne dve až tri. Domácnosť vyzerá tak, že až keď príde manžel z práce a vezme deti von, spratávam veci ešte z obeda...

@petrofka U nás ale nejde o jedenie polievky na niekoľkokrát... Ja by som nemohla jesť vôbec... Keď bol menší, dalo sa ešte najesť, kým bol v nosiči, no teraz si s ním nemôžem ani sadnúť. Keď si vedľa neho ľahnem, že sa ideme hrať, nevydrží. Len na tých rukách a musím s ním pochodovať. Napríklad teraz prišiel manžel, bral deti von, položila som Romiho pri obliekaní a celé ho prereval. Dvihnem ho a je ticho. V kočíku je tiež ležmo a tam vydrží (tú hodinku).
Keď ho mám na rukách, pôsobí kľudným dojmom, v momente, ako ho zložím, srdcervúco sa rozplače.

petrofka
21. feb 2018

@bmuller jedavala som, ked maly spal. Ked som bola hladna, zobrala som si horalku, jablko, krajec chleba a zjedla pri ňom 🙂 Kazdeho vec ako si to zariadi.

hettinka
21. feb 2018

@sassannka tvoj syn je normány a zdravý, je bežné, že sa takéto bábätká samé nezahrajú, nevedia sa koncentrovať na 1 hračku viac ako 5-10 minút. Bud rada, že je vnímavý a nie nejaký apatický, čo bude ticho sedieť v kúte.
Dobrá správa, ked začne vstávať a chodiť, nebudeš ho môcť nechať bez dozoru ani sekundu. tak si uži teraz ešte tých 5-10 minút, že vydrží sedieť a hrať sa sám.

petrofka
21. feb 2018

@sassannka ja vlastne neviem aku radu ocakavas. Existuje v psychologii pojem nedavno zadefinovany. Neviem ci o tom najdes nieco v slovencine, ale predpokladam, ze aktivne matky to uz priniesli aj sem. Vola sa to narocne dieta. To proste nezmenis. Pre mna je materstvo tym obdobim, kedy sa matka absolutne obetuje pre dieta. A ono sa jej to vrati. Ved v troch rokoch uz idu do skolky a uz sa nebude tocit vesmir okolo matky. Su to tri roky z celeho tvojho a jeho zivota, kedy je ta obeta potrebna. Su to len tri roky. Tak neviem, nechaj si obedy pre seba nosit a var len jemu. Nejaky cas kym zacne chodit to bude narocne, ale potom to bude zas o nieco lahsie. Drzim palce.

erickatt
21. feb 2018

@sassannka krsniatko bolo takéto. Kym sa nenaučila chodiť. Od vtedy má vrtulu v zadku.

lala123
Autor odpoveď zmazal
lala123
21. feb 2018

@sassannka a chová sa rovnako aj keď ty nie si doma a je napr. s manželom alebo babkou?

lavender21
21. feb 2018

@sassannka ja uspávam malú v zavinovačke na rukách, skáčem s ňou na fitlopte. Zavinovačku nemá zaviazanú ide len o to aby som ju ľahšie zložila. Púšťam jej biely šum. Hneď keď zaspí tak ju zložím, nechám pustený dážď a viem že mám 30-35 minút 😂

sassannka
autor
21. feb 2018

@petrofka Obedy nám už nosí reštika, varím len cez víkend, keď je s deťmi manžel... Obetujem mu celý deň, aj na úkor staršieho syna. O to mi predsa nejde.
Očakávala som radu od niekoho, kto to tiež prežil a podarilo sa mu nájsť dôvod. S prvým synom som si nemyslela, že je to extra jednoduché, ale dal sa mu nájsť režim. Teraz ho absolútne nemáme.
Ako som písala už v úvode, nemôžem sa zbaviť pocitu, že je v tom niečo nefyziologické. Lekárka bola vždy informovaná, že je nekľudný. Nie je ani úplne 100% zdravý, od narodenia mal menšie zdravotné problémy, ktoré mohli spôsobovať nekľud. No riešime ich a stále nie je lepšie.
Ty píšeš, že si jedla, keď malý spal, no mne bezomňa ani nespí... Musím ho buď kočíkovať, alebo kojiť.
Znovu opakujem, nejde o moju obeť, ale o to, že vidím, že sa trápi. Pripadá mi to tak. Nezaujme ho nič, nesmeje sa, ani poriadne neusmieva. Keď ho držím, zatína do mňa pästičky.
Komunikovala som už s viacerými mamičkami tu na MK, ktorým takýto obraz spôsobovala bielkovina kravského mlieka, detičky boli v permanentných bolestiach a preto boli aké boli. Tú sme my už odstránili a stále nie je zlepšenie.
Preto hľadám ešte niečo, čo by v tom mohlo byť.
Nemám prvé dieťa aby som nevedela, čo s ním a divila sa, že neprespí pol dňa. Mám dieťa, o ktorom si myslím, že má problém a chcem mu pomôcť.

@lala123 To sa nám ešte nestalo, nevzdialila som sa od neho. len raz na hodinu a pol bol s manželom, ale bola to tiež katastrofa...

@lavender21 Och, také sa mi ešte nestalo, že by sa mi podarilo ho preložiť 🙂 Ani že by mi zaspal v náručí.

Strana
z3