Bijete svoje deti?
Mám dcérku a syna a čakáme tretie. Ešte som svoje det neudrela, ale zdá sa mi, že sú dosť neposlušné. Už sa mi stalo, že som sa aj rozkričala, čo ma potom trápolo. Musím sa asimierniť. Ako to zvládate vy?
@onmaria Inak presne toto je rozdiel vtedy a dnes, ze kedysi ked dieta v skole robilo zlobu, tak nielen ze si to zlizlo od ucitela, este doma mu nalozili 🙂 Teraz staci ze ucitel na dieta krivo pozrie, dieta hned hlasi doma a ramenaty tatko pride s vyberanym slovnikom hubovat ucitelke, ze co si to dovoluje k jeho dietatu. Cele zle 😝 Byt v dnesnej dobe ucitelom je normalne rizikove povolanie.
pridávam sa k matkám, čo dieťa aj udrie po zadku, má 20 mesiacov, dnes dostala 3 na zadok, kradla hračky, vytrhávala ich z rúk, kričala na iné deti, hodila sa mi na zem, vysvetlila som raz, vysvetlila druhý krát, nepomohlo, na riť, do kočíka a domov a nech si hovorí kto chce čo chce, takéto deti nechápu štýl zákazu a radšej jej capnem na riť, keď ma napr. uhryzne do ruky, lebo jej ju nechcem pustiť, lebo ideme cez cestu, ako jej donekonečna vysvetľovať a aj tak to nepomáha a nepotrebujem, aby mi o 3 roky skákala po hlave
@danuta1414 Súhlasím s moni244. Niekedy proste netreba vysvetľovať. Jedna výchovná ešte žiadnemu decku neuškodila. Predstavte si situáciu, že Vám také dieťa napr. vylezie na okno niekde na druhom poschodí, budete mu vysvetľovať, že to je nebezpečné? Ani neskríknete, aby sa nezľaklo, bez slova ho vezmete a priložíte na riť a hneď si zapamätá, že na okno sa nelozí. Proste jedna výchovná.
@moni244 presne o tom hovorím, dostane na riť a zapamätá si, že je to nebezpečné a že sa to nesmie. V nebezpečných situáciách proste vysvetľovanie nepomôže. Nie som zato, aby sa deti bili, ale je rozdiel medzi sústavným bitím, ktoré je nebezpečne blízko k týraniu a medzi jednou výchovnou po zadku. My máme doma pravidlo 3-krát a dosť. Raz upozorním, druhýkrát napomenie a keď to nezaberá, priložím na zadok a odchod z ihriska, resp. koniec činnosti. Vrieskat sa mi neoplatí, nezaberá to. Stačí, že sa mojich detí na ten tretíkrát opýtam: Mám ísť k Tebe? A už vedia, čo bude, keď neposlúchnu, jedna výchovná.
Tato tema sa mala volat Bijeme svoje deti a myslime si ze to je v poriadku. Lebo vies vychovna? To akoze je na mna drza predavacka v obchode tak jej dam vychovnu? alebo ma niekto pred krizovatkou nebezpecne zblokuje tak vystupim a dam mu vychovnu? Ano aj ja som ako dieta dostavala vychovne a vies co to so mnou spravilo? robila som zle dovtedy kym som nedostala a vies preco? lebo kym bol krik tak vlastne sa nic nedialo...... tot ucite aj svoje deti, ze kym im niekto dohovara alebo na nich krici vlastne sa nic nedeje.
ako vyzera mladez teraz a ako volakedy? maju dnes deti nejake hranice? staci stale iba milo v bavlnke dohovarat v tichosti detom aby sa nedajboze okolie na nu nepozrelo?
dieta bude mat 8 a ako bude posluchat na zakladnej skole? bude mat hranice pri ucitelke, ktora nebude mat autoritu?
polozme si otazku, ako sa budu vyvijat nase deti, ktore maju stotisic hraciek, su vychovavane v bavlnke pred vsetkym zlym, nikto sa ich ani nedotkne. budu taketo deti bit ostatne det? budu raz muzi ktorych doma nebili bit svoje zeny doma? dajme si tuto otazku . odplienkovat deti v dvoch rokoch ci v 8mich mesiacoch? kojit ci nekojit? budu potom deti chorlavejsie? kolko kruzkov navyse aby dieta bolo v sulade tabuliek ostatnych mamiciek? bude v 4 rokoch cisto rozpravat alebo treba nasadit 90 logopedov? polozme si otazku, ci existuje tabulkova vychova deti. Kazdy clovek sa odo dna kedy vyrastie z kocika jasne ROZLISUJE od ostatnych deti. ZIADNE NEBUDE ROVNAKE DOBODKY uz s druhym. Rovnake su mozno v porodnici ( aj tam su ale rozdielne placom - niektore su ticho a budu kricat v 3 rokoch 🙂)
podla mojho nazoru - stredna cesta je najlepsia vychovna. to znamena, dieta by nemalo PRERAST cez hlavu rodicom prilis volnou vychovou. tot moj nazor. a teraz sa do mna pustite 🙂
baby, ja nie som dokonala mama, ale snazim sa byt tou najlepsou akou viem. som velky nervak a ked chalani robia dlhodobo neplechu, zrazu pohar trpezlivosti pretecie, kricim jedna radost a ked nepomaha, dostane na rit, ten starsi samozrejme. mladsieho capnem len vtedy, ked naozaj vidim ze umyselne robi zlobu. on totiz velmi dobre rozumie a ja to viem, ze rozumie. dnes som sa pobavila na fcb na vtipe ze: moja maminka je hodna, ale kdyz zarve, zacnou uklizet i deti u sousedu 😀 tak to je asi moj pripad... jednoducho som z nich niekedy absolutne chora a nic ine nepomoze. este su to aj poriadne zive zloby ( a to sa ten mensi spociatku javil ako kludne dieta - zial, je to zlodusisko na druhu 😅 ) este neviem posudit, do akej miery su moje metody ucinne, ale ked zarevem, starsi vie, ze konec zabavy. ono je to aj o tom, ze ked su naozaj neznesitelni, su vacsinou aj unaveni, lebo sa blizi cas spanku. opakovat a vysvetlovat sa da, ale len v pripade ze viem, ze to dieta je natolko male ze si to este nepamata. starsi ale vie, co sa nesmie a ked opakovane upozornim a nepomaha, musim to riesit radikalnejsie... tiez nesuhlasim s nazorom, ze dieta je seberovne s rodicom... ako moze byt? ved rodic je na to, aby usmernil. nemoze dieta posuvat hranice a vyberat si svojvolne svoju cestu... moj muz ma dve uz pomerne velke dcery z manzelstva. starsia je rozumna, nikdy nedostavala a nie su s nou problemy, to ma uz 17 rokov. ulohy si robila sama, ani sme nevedeli, bola som milo prekvapena ze je tak zodpovedna. ta mladsia ako decko sice fasovala, lebo bola asi taky zloduch ako nasi chalani, to som ju uz stihla zazit a bol to teda pekny zivel. ale bitku dostala len v extremnych pripadoch a to mne by teda trpezlivost dosla ovela skor. vsetci s nou zaobchadzaju ako v rukavickach, lebo ona je taka zvlastna povaha, ale o tom inde... jednoducho, nic nemusi, vsetko sa jej nosi, ona vybere co budeme cez vikend robit, v skole uz dva roky prepada a nikto nic... dokonca ako stvrtacka sfalsovala vysvedcko a doma predlozila to rok stare, a jej mama si to ani nevsimla. na tom aktualnom boli dve stovrky, aj tie mala z milosti... ked poviem svojmu partnerovi, ze to nie je ok, nanajvys jej povie: viki, musis sa ucit... a to je vsetko. jednym uchom dnu, druhym von... co sa jej nepaci, to neurobi. ma skoro 13 rokov. zdaleka nie je mentalne tak sposobila, aby vedela o sebe rozhodovat, ale oni jej to dopraju. je to ok? ked nieco dodrbe, cela rodina zachranuje. aku ma zodpovednost za svoje ciny? ziadnu. strati bundu, nevadi, kupi sa ina, strati telefon, nejde ho ani hladat a tak podobne.a to je dosledok toho, ze vzdy sa cela rodina riadila tym, co si vikinka vyberie, ako sa rozhodne, ked nechce ist do prirody, nejdeme, ideme do nakupneho centra, lebo to ju bavi viac... nastastie odkedy mame deti, presadzujem si ze bud pojdeme niekde kde si to uziju aj chalani, alebo bude sediet doma. jednoducho si myslim, ze rodic ma vychovavat, byt zdravou autoritou, a ked treba, ma byt prisny. dieta predsa potrebuje mat urcity rezim, pravidla a poriadok. ked ich nenaucime tymto zakladnym veciam, ako sa potom budu spravat v dospelom zivote? nechce sa mi ist do prace, tak nejdem? su deti, na ktore staci metoda dohovarania, vysvetlovania, a su deti, ktore nevedia kedy je dost a treba byt raznejsi. pre mna je priklad dcera mojho muza ... ako otec vynahradza strateny cas s dcerou tym, ze jej vsetko dopraje...a s vychovou to nema naozaj nic spolocne... moj otec (teda nevlastny) bol velmi prisny, doslova buzeroval za kazdu blbost, dodones si pamatam jeho vyroky typu najprv praca, potom zabava a tak. ale napriek tomu ze sme sa neznasali a dodnes sa nebavime, som mu vdacna, ze ma naucil byt zodpovedna, spolahliva a to su veci, ktroe si budem vzdy vazit. nech je akykolvek magor, naucil ma do zivota velmi dolezite veci, ktore dnes mnohym chybaju (napriklad dochvilnost a pod.) som sa zasa raz rozpisala, sak zlodusi spia 😀
@chikitka To je super, ze vies aj u nenavideneho nevl. otca najst dobre veci, co ti dal do zivota. Aj nasa generacia dostavala po zadku, dost casto. A nikto nam nedohovaral, ze toto sa nesmie a tamto neviemco. Proste jedna letela a zabrala viac ako dohovaranie. 😀 A sme tu a nemame z toho traumu a nechodime po psychologoch ako sa nam snazia niektore mamicky nahovorit, ze nasilie nic nevyriesi.
nikto nie je dokonalý, ani ja a ani môj syn, tiež dostal po riti, aj krik bol....teraz to už obmedzujem, kedže vie že ked urobí zle bude bitka, ako nie tak že modriny, to len taká "výchovná" ale teraz dostáva v poslednej dobe po ustach, samoška "výchovné" kedže o týžden bude mať štyri roky a stále sa mazná ale už ked vidí moju ruku pri maznaní hned prestane takže už aj toho je oveľa menej...skôr ho pošlem do izby a tam plače, jeho nebolí riť a mna ruka 😀 😀 😀
neverím, že aj tie čo povedali že nebijú deti, nedali aspon raz po riti, máme jedny nervy a tie deti v dnešnej dobe vedia riadne zamestať s nami, nevia naše slabiny už ako batolatá. Tiež nepatrím k tým ktoré bijú deti za každú cenu. Som prísna matka, nedovolím hocičo, nechcem kaziť dieťatu detstvo ale zase nechcem aby ho strávil na pohotovostiach a v nemocnici, prípadne so zlomenými rukami, nohami..
nebijem, raz som to nezvladla a capla po rucicke a maly vtedy 9-10 mesacny mi to automaticky vratil...Vzdy som tvrdila, ze deti bit nebudem (ja som take tie "vychovne" dostavala) a to vratenie od maleho ma v tom utvrdilo. My fungujeme na trestoch a zabera. Jasne, ze je niekedy neposlusny, ma 6, zivy chlapec, skusa kam az moze zajst, ale zatial to takto funguje 😉
@danuta1414 neverim ziadnemu rodicovi, ze nekrici. proste neverim. deti vedia byt vzdorovite, vynucuju si svoje, chcu posuvat hranice. neverim, ze niekto dokaze byt vzdy kludny, rozumny. deti vedia rodicov poriadne vytocit a verim, ze aj deti su niekedy vytocene z rodicov. taka vychovna na zadok, ci po ruke, ked robi dieta zle urcite neublizi. dieta si musi uvedomit, ze to nesmie robit. ak je niekto, kto nekrical na dieta a ma ho dobre vychovane, pocuva na prve slovo a sprava sa vzdy slusne - ten ma moje uznanie za vychovu.
@stanulienkat tak ja som fasovala, aj za brata, ktory bol milacikom svojho otca a ja som musela byt zodpovedna az moc vtedy, ked som sa mala hrat s babikami. ale zasa, triezvo viem zhodnotit, ze popri tych fackach nepravnenych, som velakrat potrebovala dostat aj naozaj. aka som bola ja, take su aj moje deti. hurikany... a tvrdohlave. verim, ze pre mojho otca nebolo jednoduche ma vychovavat, ked som nebola jeho dietatom a este som aj bola tazka povaha, napriek tomu, ze sa so mnou dalo aj dohovorit, len som to musela spracovat sama. nepochopili sme jeden druheho, on ma povazoval za decko vtedy ked mu to vyhovovalo a ked potreboval, musela som byt dospela. nuz, bola to skola zivota 😉 ale zasa berem to tak, ze a ked som si detstvo ktovie ako neuzila, ani mi to nechybalo, nehravala som sa, lebo ma to nebavilo, citala som, kreslila som, bola som intelektual :D a dodnes si myslim ze som urcite veci v zivote pochopila skor, ako on 😀 inak, karma je naozaj ... milionkrat som si nanho spomenula, ked som riesila problem s muzovou dcerou - je rovnake znamenie ako ja a vo velkej casti aj rovnaka povaha. a cuduj sa svete, tiez si uvedomujem ze neviem ako na nu. clovek rychlo zabuda pri vychove, akym deckom bol sam... stalis me sa rodicmi, so (skoro) vsetkymi ich chybami 😒
@xsunx no, pekne si si to prekrútila na svoju stranu 😀 žasnem 😀 číže ked je dospelý drzý, agresívny, zlý, vynadá nám, tak sa máme stiahnuť, otočiť, ísť preč. ale malé dieťa, ktorému ideme príkladom, svojimi činmi ho učíme reagovať,ukazujeme mu vzorce správania, to máme prefackať, udrieť po hlave, zadku, ruke?? aháá, tak nie je to tak, že dieťa bité v detstve je agresívne a bije sa aj ako dospelý človek? nie? tak podľa mna tá držá predavačka bola matkou pravidelne "výchovne" capaná po riti...
ak dieta udrie matku - vela si vsimam matiek ako vrati dietatu spat tak isto .
preco vysvetlovat, ze bitie nie je dobre, ak matka sama udrie naspat do dieta?
to je uzavrety kruh.
🙂
U nas to bez jednej (dvoch) na zadok ani nejde.Nie som za bitie a podobne,ale ozaj to nejde.Ma 8rokov poruchu pozornosti a je skoro autista.Mozte mu hovorit co chcete,tvari sa ze pocuva ale on si to neda do tej hlavy.On pocuje ale to co pocuje uz mu nedojde do mozgu.Dlhodobu pamät ma vybornu ale ta kratkodoba tak to je uplne zle.Ked niec robi zle a poviem aby nerobil to nic bez reakcie,musim ho zastavit rucne .Tazko sa taketo deti vychovavaju.
@chikitka Ja si tak tiež niekedy spomeniem aká som bola, keď vidím syna že robí niečo čo sa mi nepáči. Už by som aj chcela zasiahnuť a potom si poviem, Bože ako keby som seba videla v jeho veku 😀 . V duchu sa na tom pobavím a len tak naoko ho vyhreším. Keď som z toho vyrástla ja, vyrastie aj on 😀 Ale to sú také povahové vlastnosti, ktoré neubližujú iným samozrejme. Raz keď bol starší ešte malý a niečo sa mu nepáčilo, tak na mňa zazrel. No do mňa sto čertov, čo si to ako dovoľuje. Dala som mu to patrične najavo, že sa mi to nepáči - stačilo slovne , ale dôrazne a viac nikdy sa to nezopakovalo a ani nikdy nezvýšil hlas. Neberiem na ľahkú váhu ani najmenší náznak niečoho, z čoho by sa mohla vyvinúť drzosť, arogancia...........
@jonas17 na aku stranu? ja som niekde v prispevku pisala na akej som strane???
vychovavat mame male deti (ohybaj ma mamko pokial som ja janko .... ) nie dospelých, ti uz maju byt vychovany, bohuzial ked zlyhaju rodicia (a teda v dnesnej dobe ked je vsetko naopak teda ti rodicia zlyhavaju vovelkom, lebo sak pozrime ako sa deti spravaju, ziaden respekt, ucta, nic, sebci .... ) tak nam neprislucha ich vychovavat. zjavne si vôbec nepochopila moj príspevok. no a k tej predavacke, keby ju bola mama poriadne vychovala, tak by nebola drza, a ci dostala ako mala po zadku alebo nie, s tym nema vôbec nic spolocne. tak isto ako nemozem povedat ze ak da niekto ako to nazyvate " vychovnu" tak vychovava dobre, ale ani to neznamena ze clovek vychovava dobre ak "vychovne" nepraktizuje.
@moni244 v podstate tak, ako pises vyssie, napr. situacia na ihrisku, akurat bez toho, ze sup po ritke. Jednosucho som povedala 3-4krat, co sa stane, ak neprestane napr. brat detom hracky a ked neprestal, isli sme proste prec. V obchode sa nam casto trieskal o zem, ked nedostal, co chcel, tak som ho proste bud ignorovala, stali sme s mm dalej a rozpravali sa, aby videl, ze nas toto spravanie nezaujima, alebo som ho proste zobrala von z obchodu (pohlady ludi ma rozosmievali 😀 ), revajpúceho a trepajúceho sa v naruci, polozila ho na travu, povedala "a tu sa mozes hadzat o zem koklko chces, nikoho tym nebudes rusit" a bolo. Ak robil nieco, co nemal /trieskal hrackou o skleneny stol/, bud som ho presmerovala niekam, kam s tym buchat moze, ak nepomohlo, hracku som vzala. Vsetko samozrejme za vysvetlovania... Ak robil nieco, co robit nemal, lebo by si ublizil - nie vazne (napr. ako u vas situacia s rurou), tak som mu vysvetlovala, co sa moze stat. Ak si nedal povedat a nakoniec sa udrel, alebo capol na zem uz som to neriesila, sam zistil, ze takto to nepojde a potrestal sam seba vlastne 😉 Treba donemoty vysvetlovat, ja si myslim, ze chapu viac, ako si myslime 😉
@janca704 veď to, na chápe a až moc mám niekedy pocit, len keby som jej po zadku nedala, do kočíku ju nedostanem, lebo sa bude vzpierať, na rukách to isté, bude sa prehýňať a to je problém ju udržať, aby nespadla na betón, to s tou hračkou a búchaním, alebo hocičím iným nepomáha presmerovať na iné, ona sa usmeje a začne trieskať/robiť zlobu ešte viac. To je ten problém u nej, lebo ja som jej vysvetľovala na tú rúru od vtedy, čo vedela stáť, že sa nesmie toho chytať, padla asi 2-3 krát a zase, teraz dostala na zadok a už si pamätá, že nesmie, mne pripadá, ako keby nič na ňu nezaberalo
@rosannar Ja som dva krát skúsila dať malého do izby, nech sa tam skľudni a dopadlo to tak, že mi rozbil od jedu nočné lampičky. Tak teraz neviem, či som ho nemala ešte aj pochváliť za to podľa tých názorov niektorých .
@moni244 ono na kazde dieta plati cosi ine, len treba najst, co to je. Ja verim, ze bez "vychovnych" sa da vychovat dieta 😉 Tiez to nebolo vzdy lahke, bojovali sme, kto z koho... 😝 Prajem pevne nervy 😉
@wieruska1 urcite je nas viac. Kdesi som raz pocula otazku, ako vysvetlis dietatu, preco ta nemoze udriet, ked ty jeho ano?. Alebo preco nemoze udriet ine dieta, ktore ho "neposlucha", ked jeho rodicia mozu?..Staci sa nad tym zamysliet.
@andreasiskova3 u nas tato metoda tiez nefunguje (u mnohych z okolia vraj ano)... Tiez si maly znicil hracky, co od jedu hodil na zem, jeho problem, ine nedostal. Ked sa chystal zobrat nieco, co smari na zem, chytila som mu ruku a upozornila som ho, nech ho to ani nenapadne... A dala moznst ist do izby a tam sa vyjedovat - nikdy nesiel, radsej sa upokojil a ostal pri mne 😉
@andreasiskova3 no môj našťastie doteraz nič nerozbil, max. kope do dverí ale to rozbíjanie nie je bohvie čo ale fakt niektoré maminky by povedali, nevadí, to je dobre a dieťa potom zničí celý byt lebo ved nevadí 😀, ak by môj malý napr. rozbil tú lampičku vo svojej izbe a nevedel by spať len za svetla nočnej lampy, by som mu naschvál nedala žiadnu aby sa poučil, že ak chce byť ešte zlý a rozbíjať všetko tak bude aj potrestaný tým že nedostane náhradu...ja to tak robím bežne, možno teraz budem terčom kritiky že ničím dieťaťu detstvo ale nech...
ja si myslím a som toho názoru že dieťa by malo "potrestané" za svoje chyby, ved aj dospelý ak niečo pokazí alebo urobí zle-protizákonné, ide do väzenia, nepovedia mu že ved dobre, nabudúce to nerob 😀 tak aj môj syn je tak vedený, pokazí niečo, iné nedostane, ked niečo chce musím najprv počúvnuť čo mu kázem potom dostane aj "odmenu" inak si nebude vážiť to čo dostane a bude si myslieť že to dostane len preto že je to on, nie preto že niečo vykonal dobrého...ale som odbočila od témy, nevadííí 😀
nie je biť ako biť, hoci by mnohé so mnou nesúhlasili a aj výchovné capnutie po zadku berú ako fyzický trest hodný šibenice pre matku 😕 U nás funguje vyloženie obľúbených hračiek na skriňu, manželov zvýšený hlas (to už som v strehu aj ja, lebo je to úplne výnimočné, keď on zvýši hlas 😀 😀 ) alebo zákaz rozprávok 😉 ale nejdem sa hrať na matku roka, aj mne ušla ruka a staršiemu som capla po zadku, ak nič iné nezaberalo a to toho skúšame fakt veľa 🙂 čo mi je proti srsti, to sú rozhodne facky. Áno, aj mňa svrbí ruka, keď mu 100x niečo hovorím a on nič alebo mi vyplazí jazyk, lebo sa chce jašiť, ale.... je to ponižujúce pre to dieťa. Ak som capla po zadku, vedel, že to myslím vážne a že prekročil hranice - vždy si potom vysvetlíme, prečo sa to stalo. Ale ako píšem, je to veľmi ojedinele.... Každý podľa svojho svedomia 🙂
@stanislavao alebo ma jednoducho kľudné dieťa , čo ma na saláme 😀

@danuta1414 Ahoj..mám skoro 3 ročnú dcérku..a dostala už po zadku a nie raz..máme obdobie veľkého vzoru ale radšej s ňou veľa komunikujem a keď niečo naozaj presvihne ma zákaz..alebo u nás platí ukľudni sa v postielke, prípadne v druhej izbe a keď sa ukludnis môžeš prísť..veľa záleží od situácie. ..keď papuluje tipu. .ja ta nelubim.ja ta nechcem za to jej nebudem dávať po riti...vysvetlím jej že to nieje pekne.že mamička bude smutná a že ja ju ľúbim..tvarom sa smutne a poviem jej že ma to trápi čo mi hovorí,,,naopak keď vymýšľa v obchode..hodí sa na zem a reve kým po ňu neprídem tak aj zvysim hlas..keď to naozaj veľmi prezenie dostane po riti ale to musí byť extrém..takže som tak 50na50 ..veľký krik tiež moc nieje aspoň u nás vhodné riešenie pretože som si všimla že aj ona potom zvyšuje hlas...takže skôr tak..keď sa.nevie vmestit do kože niekde vonku..odchádzame a jej vysvetlím že ideme preč lebo robí,,alebo hovorí zlé veci..keď sme doma..zoberiem obľúbenú hračku..vypnem rozprávku a ide sa do postele...k tomu bitiu. .u nás keď sme boli s brachom deti..od otca sme dostali..či remenom alebo po facke a sme tu žiadna trauma..ani sme mu to nikdy nevycitali. ..som rada že to bolo ako bolo..otec bol autorita..dodnes mám k nemu účtu a rešpekt..je to milujúci otec s ktorým máme krásne zážitky aj napriek obcasnej vzduchom chladenej. .mamina ta skôr varechou. .alebo klacat. .ale nesťažujem sa..mala som nádherne detstvo a vďaka pár fackam mám úctu k starším..viem čo je rešpekt a tolerancia čo dnešný mladý ani nevideli z rýchlika! !!
Ps. .píšem z mobilu preto tie chyby