icon

Hororové kŕmenie

sunshine007
16. feb 2018

Dcérka má 4,5 mesiaca a od Nového roka neuveriteľne štrajkuje. Od malinka sa zle prisava (nepomohli ani 2 laktacne poradkyne, ani strihanie uzdiciek), kým som mala veľa mlieka, chcela sa dojčiť , aj keď vždy trpela kolikami a refluxom, veľmi veľa plače od narodenia. Zrazu začala odmietať prsník, odpije len trochu v noci, cez deň vôbec. Keďže nesprávne saje, nestimuluje prsia, mlieko sa stráca, odsávanie u mňa nezaberá, momentálne užívam senovku a benedikt 4x4 z každého (!!!) . Jeden raz dokazala ukážkovo sať, keď ju v nemocnici utlmili, aby jej napichli žilu. Najhoršie je, že fľašu nevezme vôbec, každý cumel vytláča jazykom a veľmi pri tom plače. Keď sa obávam dehydratacie, musím jej dat umelé mlieko striekačkou nasilu, s revom. Nejde o chuť mlieka, vyskúšali sme veľa, odmietla aj materské z fľaše. Uspavanie je horor takisto, strašne pri tom kričí, na prsník ju nedostanem a už keď ju pokladám do postele, spustí krik. Včera dokonca spustila, už len keď sme vošli do spálne. Z prikrmov zjedla najskôr pekne, posledné 3 dní je to katastrofa, všetko prska okolo seba a vypluva . Väčšina skončí mimo úst. Chápem, že je to typické náročné a predraždene dieťa, ale nemôžem ho predsa nechať o hlade a smäde. Som z toho zúfalá a vyčerpaná. Poradí niekto, ako ďalej? Fľašu inak nevezme ani v spánku v noci, jedine ten prsník,ale len trochu odpije. Samozrejme, plienky ma žalostne suché.

sunshine007
autor
18. feb 2018

@noname26 ďakujem za tip. Nechcem šíriť zlú reklamu, ale moja skúsenosť s pani Mekyňovou nie je práve najlepšia. Keďže som mala na ňu výborné referencie, bola som u nej už v šiestom týždni, na jednej strane povedala, že mám nadprodukciu, na druhej strane, že malá štrajkuje a mám si zvýšiť bylinky (???) a treba strihnúť uzdičky. Poslala nás ku konkrétnemu lekárovi ORL - súkromnému, kde to strihli naozaj veľmi zle a slabo (to som vtedy nevedela), hneď sa pýtali, či sme od nej, spolu sme zaplatili až 60 eur (40 eur konzultácia a 20 eur uzdičky) a efekt nenastal absolútne žiaden. Pri odchode v čakárni boli rodičia asi so 6 ďalšími bábätkami (!). Môj názor? Čistý biznis. Kamarátka mala na vlas rovnakú skúsenosť u nej - všetky reči podľa scenára, vraj má tiež nadprodukciu a treba uzdičku strihnúť, efekt sa takisto nedostavil.

sunshine007
autor
18. feb 2018

@maminecka2 ako som už písala vyššie, prvý raz bolo to strihanie absolútne neodborné a neprofesionálne. Potom vo veku 3,5 mesiaca sme volali inú laktačnú poradkyňu, tá nás poslala k inej ORL lekárke, kde sa strihla aj horná uzdička aj pod jazykom. Efekt opäť nenastal žiaden, dcérka sala rovnako zle a nechcela sa dojčiť. Nakoniec sme boli hospitalizovaní v MT, kde ju nedokázali napichnúť a keď sa bránila ako levica, tak jej pichli nejaký utlmovák do zadku, ja som pri tom nebola, ale doniesli mi ju ako handrovú bábiku, ani mi o tom nepovedali, sama som sa musela opýtať. Pod vplyvom týchto liekov dcérka tak ukážkovo a silno ťahala, že sa mi okamžite naliali prsia a ja som sa tešila, ako to už určite všetko dobre zvládneme. Keďže celú noc krásne papala z prsníka , aj dobre cikala, lekári na oddelení dosiahli, čo chceli - dobrý príjem / výdaj a hneď nás prepustili. Absolútne NIKTO neriešil, že po odznení tlmiaceho lieku dcérka opäť sala zle, nechcela sa prisať, pila málo a za 12 hodín vycikala len 95 ml!!!! Oni mali svoje čísla a rýchlo nás sačkovali preč. Vivat slovenské zdravotníctvo a ospevovaná martinská nemocnica.

lavieenrose
18. feb 2018

@sunshine007 nebojsa ani v niektorych zapadnych krajinach nie je zdravotnictvo dokonale ,napriklad v takom UK vraj ani CRP nerobia lebo to nieje 100%..podla mna to logiku nema...

sunshine007
autor
18. feb 2018

@anahi ďakujem za tip, áno ten zápach je nepríjemný a tieto bylinky užívam už veľmi dlho. Problém je, že dcérka z mäkkých prsníkov piť nechce, ona celkovo ani moc neťahá, len pije to, čo jej tečie samo a čo jej vytlačím ja. Na druhej strane, aj keď mám plnšie prsníky, cez deň sa nechce moc prisávať, prípadne v bdelom stave odpije len trošičku a už sa odtrhne.

sunshine007
autor
18. feb 2018

@lavieenrose áno, viem, len už ma unavuje prvá otázka lekárov: "a priberá?" pokiaľ dieťa priberá, tak nemá nárok na dni bez bolesti, plaču a trápenia? Nezaslúži si, aby sa niekto o jeho problémy zaujímal? To, že priberá, neznamená, že ona dobre papá, ale znamená to to, že ju nenechám vyhladovať a vysmädnúť. To, za akých podmienok to všetko prebieha, nikoho z lekárov netrápi.

noname26
18. feb 2018

@sunshine007 my sme strihali a pomohlo. Len vdaka nej sme kojili. Ale beriem, kazdy ma vlastnu skusenost. Mam skusenost ze kto bol len raz nepomohlo. My sme chodili ako na klavir, casto na kontroly riesili a nkobiec som kojila 3a pol roka, co by ma ani vo sne nebapadlo. A pritom z porodnice sme sli s neprisavajucim sa dietatom nedojcenym. Ale ako vravim skusenosti mozu byt rozne.

noname26
18. feb 2018

@sunshine007 Mam na mysli k p.mekynovej sme chkdili ako na klavir, nie ku krcnemu.

sunshine007
autor
18. feb 2018

@noname26 Aj kamarátka s dvomi dcérkami mala u p. Mekyňovej výbornú skúsenosť, ale práveže to bolo pred rokmi, možno mala vtedy trošku iný koncept / prístup / neviem. Inak, ona vyštudovala veterinu, nie medicínu, ale čo sa týka laktačného poradenstva, je to jedno, samozrejme.

angelina1003
18. feb 2018

Viem ze ste skusali vselico co sa flasiek tyka ale tomme tippe ma jedine podobne prsu....neviem ci si skusala ale tie su pre mna osobne t arovo na merozoznanie....mala ich mala od malicka a vsetky kojene deti tie flasky fascijovali vzdy ich mali potrebu chytat a davat do pusy ako cicik...to sme sa vzdy na tom smiali kedze tie deti odmietali flase

noname26
18. feb 2018

@sunshine007 ano ale je to uz rozhodne viac vedomosti k fungovaniu procesov v tele a posobeniu latok ako ma laik i ked ma kurz mamily.

lavieenrose
18. feb 2018

@noname26 skus si zistit aka je mamila organizacia a kolko z laktacnych poradkyn mamily maju naozajstne osvedcenie nie len zdrap papiera

sunshine007
autor
18. feb 2018

@angelina1003 chcem skúsiť presne tieto, aj NUK aj chicco, čo tu jedna mamička dala fotku. Obávam sa ale, že kŕmenie z fľaše či dojčenie sa nezlepší, pokiaľ sa nevyriešia dcérkine zdravotné problémy. To, čím si ona prechádza, je kombinácia silného štrajku a zatiaľ nie celkom jasných tráviacich problémov.

lavieenrose
18. feb 2018

@sunshine007 a doktorka jej neskusala predpisat mliecko pre alergicke deti ? lebo ak ma intoleranciu na laktozu tvoje mlieko ju obsahuje

noname26
18. feb 2018

@lavieenrose ved ja nehovorim ze maju zdrap papiera ale 5rokov studia fungovania organizmov, hoc aj veteriny, ale proste biologickych procesov mi pride podstatne vyssi level. Ja sa nenavazam do poradkyn mamily bozechran, mam ich vo velkej ucte, isto maju skusenosti s prikladanim, spravanim dietata, procesom dojcenia, ale zas sotva vedia poradit odborne, ako s uzivanim liekov co ak ma mamicka ci dieta specificky zdravotny problem a pod. Ze co moze co sposobit v tele matky i dietata a trebars ake ochorenie moze byt zarodkom problemov pri dojceni (napr.moje ocjorenie stitnej zlazy)..

lavieenrose
18. feb 2018

@noname26 ale ja vravim ze osvedcenie od mamily je zdrap papiera

noname26
18. feb 2018

@lavieenrose k tomu nemam hlbsie poznatky. Poznam len osobne dve laktacne poradkyne mamily, obe som spoznala az potom ako som svoj problem riesila s p.mekynovou, takze neviem porovnat. Spoznala som ich v case, ked uz nebolo treba riesit a v inych suvislostoach. Jedna je moja kamaratka uz a poznam ju ako velmi obetaveho a zodpovedneho cloveka. O tom ako prebieha kurz, ako maju skusky ci certifikaty neviem.priznam sa.ale aj tak teraz ked cakam druhe sa vdaka dobrej skusenosti a viere v odborne znalosti p.mekynovej chystam prip.problemy riesit opat s nou.

mata1984
18. feb 2018

@lindusss2016 ahoj zaujíma ma to odrgavanie, môžeš o Tom napísať viac?dakujem

lindusss2016
18. feb 2018

@mata1984 v podstate to nie je ziadna veda, len ja ako prvorodicka som to nerobila dobre 😀 no ona mi ukazala, ze dietatku treba prehodit obe rucky cez tvoje rameno tak, aby tie rucky malo akoby zdvihnute dohora. Nvm, ci to pisem zrozumitelne. Proste musi sa tym to telicko akoby natiahnut a hladkas mu chrbatik pri lopatke smerom hore.
Ak vam ale ze naozaj nejde odgrgavat a dietatko je inak kludne, tak mozno to nepotrebuje.

sunshine007
autor
18. feb 2018

@lavieenrose ja som kúpila nutrilon low lactose, ale z toho ju prehnalo (aj z klasického nutrilonu) - mala vtedy v stolici biele nestravene kusocky mlieka. Nutrilon allergy care ani neocate nám nikto nepredpisal. Ja som skúsila ten nutrilon comfort a vďaka nemu dcérka aspoň kaka.

sunshine007
autor
18. feb 2018

@lindusss2016 ja som dlho dcérku nosila v polohe na tigrika a tak som ju aj nechala odgrgavat... Potom som ju chvilu nechala odgrgavat presne v takej zvislej polohe a natiahnutymi rúčkami, ale mala som pocit, že sa jej zhoršila drazdivost, bola viac uplakana, viac sa vypinala a zaklanala...

diana20
18. feb 2018

Nečítala som všetky komentáre, tak neviem co ti baby radili, ale ja napríklad keď som prestávala kojiť tak nechcel. Tiež malý fľašku.. Začala som ho klamať tak, že keď zobral prsník som ho nechala chvíľu na prsníku a potom som strašne rýchlo vybrala prsník a dala mu fľašku... Začala som v noci a postupne si zvykol na fľašku.. Neviem ale ci to s tvojou malou bude tiež tak.. Môžeš skúsiť.. Podľa mňa má ale asi nejaký problém maličká.. Kontrolovali jej žalúdok a crievka? Možno nechce papať lebo je jej zle.. Neviem.. Držím veľmi palce, hádam ju to prejde a bude jej dobre, aby si si aj ty mohla užívať svoju dcérku usmiatu a šťastnú.. A hlavne zdravú ☺️

lindusss2016
18. feb 2018

@sunshine007 no aj my sme vela nosili na tigrika, ale musela som ju predtym odgrgnut v zvislej, lebo inak grcala prudom.

maminecka2
18. feb 2018

@sunshine007 No, je to smutne... Nam to strihal kamarat a super. Ale ocividne u vas bude iny problem. Pediatricka nic neriesi? Nesnazi sa nejako pomoct? Aj nejake "babske rady"- obcas motyka vystreli, hlavne ze by si videla ochotu...
Inak s cievkou sme si uzili aj my. Ja som si pomahala tak, ze som cievku prestrcila cez cumel flasky, tu som si strcila za pas pyzama, teplakov a mala som volne ruky 🙂. Tiez sa pamatam na tie noci ked som ho musela budit na krmenie, krvopotne som do neho "natlacila" po cievke vitaznych 30 ml (po hodine) a on sa tak dovracal... Som potom este hodinu revala. Je to strasne tazke obdobie, verim ze malinka sa rychlo umudri.

sunshine007
autor
19. feb 2018

@diana20 Ďakujem pekne, môžem sa spýtať v akom veku sa synček odstavoval od prsníka, keď sa ho takto podarilo naučiť? Žalúdok a črievka sa kontrolovali len sonom, ale už mi dala jedna zlatá mamička neoceniteľné info, že možno by bolo treba spraviť RTG hrubého čreva, tak skúsime ísť touto cestou a popýtať sa pediatričky.

sunshine007
autor
19. feb 2018

@maminecka2 pediatrička riešila v tom zmysle, že urobila výter z recta, poslala na gastro, bez slova dala aj výmenný lístok na sono bruška a neurológiu, ona toho asi veľa neurobí, keď zlé krvné výsledky vyšli v nemocnici a tam sa to nechalo tak, že sa to ešte znova skontroluje o niekoľko mesiacov (?). Ten pocit bezmocnosti po vygrckaní dobre poznám. Obdivujem každú mamičku, ktorá takéto problémy ustála bez pomoci psychológa alebo nejakého iného odborníka. Fakt je to psychicky neskutočne náročné, zvlášť, pokiaľ je mamina na všetko väčšinou sama.

diana20
19. feb 2018

@sunshine007 v siedmom mesiaci som prestavala kojiť. 😊 dúfam, že niečo nájdu co jej robí problém a vyliečia, aby jej bolo lepšie..

mucuinka
20. feb 2018

@sunshine007 joj, nemáte to ľahké. Ten liter je naozaj blbost. Pýtala som sa na to dnes lekárky. Povedala, že aj keď je to ťažké, je lepšie sledovať farbu moču, prípadne spraviť testy, či tam niečo nevybehne. Že sa to odvíja aj od váhy bábätka a prerátava na kilo. Že 10 kilometrov bábo má vyčítať aspoň okolo 300ml, ideálne k 500. U kojeny ch bábätko vraj Veľa vody odíde aj stolicou.
Ťažko poradiť s kojenim, štrajk je strašný. Lebo mama sa cíti nemožná, ja si pamätám ako sa mi ešte v pôrodnici nepustili mliečko, boli 4 hodiny ráno a ja som sa s placom snažila niečo odsat. Ten pocit,,že si neviem nakŕmiť vlastne dieťa. .. Ale ty robíš všetko pre to, aby to fungovalo. Inak mi napadlo, že ak máš problém, že by pribrala malo, tak miesto čajíku alebo vody daj nariedene um. Alebo aspoň mrkvovu šťavu, keď už máte prikrmy. Majú aspoň nejaké kalórie. Voda zaplní bruško ale energia v nej nie je. A inak vypínanie do luku a nespokojnosť naozaj môžu veľmi úzko súvisieť aj s refluom. Boli ste na vyšetrení? Nie každý reflux sa tak dá potvrdiť ale za pokus to stojí. Strašne držím palce

mata1984
22. feb 2018

@lindusss2016 ďakujem za odpoveď, no mala grga celkom dobre len si

matiaso
28. feb 2018

Dobry den mile maminky, sledujem, ze tu celkom zivo diskutujete a haldate moznosti riesenia pre maminku, ktora sa pytala. Nemam prispevok k tejto teme ale kedze ste prave IN, mozno by ste radi prispeli svojimi skusenostami s dojcenim a vobec rolou maminy do tohto dotaznika mojej znamej. ak nie, tak nie, len som skusila ... vdaka https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScOh3x...

nikusiak9
18. sep 2018

@sunshine007 ako sa vam to podarilo riesit?