icon

Hororové kŕmenie

sunshine007
16. feb 2018

Dcérka má 4,5 mesiaca a od Nového roka neuveriteľne štrajkuje. Od malinka sa zle prisava (nepomohli ani 2 laktacne poradkyne, ani strihanie uzdiciek), kým som mala veľa mlieka, chcela sa dojčiť , aj keď vždy trpela kolikami a refluxom, veľmi veľa plače od narodenia. Zrazu začala odmietať prsník, odpije len trochu v noci, cez deň vôbec. Keďže nesprávne saje, nestimuluje prsia, mlieko sa stráca, odsávanie u mňa nezaberá, momentálne užívam senovku a benedikt 4x4 z každého (!!!) . Jeden raz dokazala ukážkovo sať, keď ju v nemocnici utlmili, aby jej napichli žilu. Najhoršie je, že fľašu nevezme vôbec, každý cumel vytláča jazykom a veľmi pri tom plače. Keď sa obávam dehydratacie, musím jej dat umelé mlieko striekačkou nasilu, s revom. Nejde o chuť mlieka, vyskúšali sme veľa, odmietla aj materské z fľaše. Uspavanie je horor takisto, strašne pri tom kričí, na prsník ju nedostanem a už keď ju pokladám do postele, spustí krik. Včera dokonca spustila, už len keď sme vošli do spálne. Z prikrmov zjedla najskôr pekne, posledné 3 dní je to katastrofa, všetko prska okolo seba a vypluva . Väčšina skončí mimo úst. Chápem, že je to typické náročné a predraždene dieťa, ale nemôžem ho predsa nechať o hlade a smäde. Som z toho zúfalá a vyčerpaná. Poradí niekto, ako ďalej? Fľašu inak nevezme ani v spánku v noci, jedine ten prsník,ale len trochu odpije. Samozrejme, plienky ma žalostne suché.

sunshine007
autor
19. sep 2018

@nikusiak9 prešli sme si dlhú strasti plnú cestu a ešte zďaleka nemáme vyhraté. V snahe zistiť, či dcéra nemá nejaký problém s prehltanim , sme cestovali do veľmi vzdialeného mesta, malá nespala, plakala, malo papala a cestou naspäť dostala prvý epilepticky záchvat. Nasledovala ďalšia hospitalizácia, v tom čase som dojčila viacmenej len v noci. V nemocnici sme boli vyše týždňa, neustály hurhaj, hluk, vkuse nás niekto vyrusoval, v noci mi ju nútili dat na monitor a musela som ju vážiť pred aj po dojčení, stále sa mi budila, čiže vďaka tamojšiemu personálu som o dojčenie prišla úplne (doteraz to ťažko nesiem, neviem sa s tým vyrovnať). Nasadili antiepileptika s tým, že všetko sa zlepší, hoci už v nemocnici sa žiaden efekt nedostavil. Neurologicka sa na kontrole snažila len vymeniť lieky. Vybavila som si inú nemocnicu, kde epilepsiu vylúčili, lieky vysadili a konečne oficiálne potvrdili REFLUX. V tom čase dcéra už pila neocate, ale veľmi slabo, max 90-110ml na dávku. V nemocnici prestala jest aj piť, prepustili nás. Odvtedy dávame neocate, nič mliečne, len ovocie, zeleninu, lepok, prílohy, mäso, ryby. Chce to stále obrovskú trpezlivosť, dcéra má 6 zubov a stále odmieta kúsky, tie vypluva a nechce jest, občas sa tým aj dusí. Apropo zuby. Za 6 mesiacov presne 6 zubov, ktoré sa jej tlačia nonstop vkuse a majú veľký podiel na pretrvávajúcich problémoch. Mala ma stále reflux, je extrémne zaplynena, nevie si dobre odgrgnut a ma veľmi zapachajuce, skoro stále riedke stolice. Čiže vkuse pociťuje nejakú tazobu. Asi pred mesiacom sa stal malý zázrak, začala piť vodu z fľaše so slamkou. Mlieka už dokáže vypiť okolo 200-240ml. Ešte donedávna som ju nalievala tekutinami a vstavala ku nej 2x v noci, teraz vstávam raz v noci. Pri každom prdnuti je nervózna a plače. Viem, že to jedného dňa skončí, ale ak by som popredu vedela, čo ma na materskej čaká, asi by som si dieťa dobre rozmyslela. Záver? Obrnit sa trpezlivosťou, stále skúšať a ponúkať, tekutiny najmä v noci. A u lekárov sa všetkého dožadovať, nenechať sa odbiť. Nam za celý rok nikto nebol ochotný a ani schopný vyšetriť ani len alergiu na BKM, totálne základnú vec. Moja skúsenosť so slovenským zdravotníctvom ohľadne detských pacientov - prehnite, neodborne a s katastrofálnym prístupom.

danula.ch
19. sep 2018

@sunshine007 vy ste si teda prezili. ......iný extrem.....

katrin21
19. sep 2018

@sunshine007 uf..to je hrozne cim ste si presli... a Sab simplex a rektalnu rurku ste neskusali? Na tie bolestive prdiky a koliky.nam to pomohlo..

nikusiak9
19. sep 2018

Nam povedali ze kojene deti nemaju alergiu na laktozu takze nehrozi ze to by jej bolo. Umeld mlieko nemame. Reflux ma zahustujeme mlieko a posledne dnj nenormalne protestuje.kedysi zo 120 nechavals 50 a s tymi sme sa trapili dnes zacne pit 120 a skonci na 100 ci 90zostavajucich a odvtedy sa trapime

nikusiak9
19. sep 2018

Absolvovali sme uz takmer vsrtky odborne vysetrenia. Najblizsie nas caka rtg s kontrastnou latkou ci nema zaludok v tvare presypacich hodin. Pediatricka je zufala a ja este viac. Stolicu ma aj 5krat denne riedku.

katrin21
19. sep 2018

@sunshine007 inak spatne citam diskusiu, kde di pisala, ako sa ti mala prepina do luku, do zaklonu a neschce byt nosena.. to byva prave priznak Refluxu... ale zaroven aj hypertonusu... tiecdeti su placlivejsie a celkovo podrazdenejsie. Vyvija sa bo vsetko ako ma?

Inak ja som mala pri prvej toto ze nechcela sat, nemala reflux, ale proste ked jej prestalo same mlieko striekat po 2mes, tak ona tahat nechcela..dovtedy papala tak 5-6minut , hltavo ako sttiekalo jasne ze maka potom koliky , priberala vyse kila za mesiac.. potom ked nechcela tahat tak tahals len v noci, cez den otvorila usta a rev, ze nestrieka..bola hladna a 2t sme sa takto trapili az sme museli prejst na UM a chvalabohu z flase mi pila...ale ha som o mlieko potom.prisla...

katrin21
19. sep 2018

@nikusiak9 to je aka blnost, zd kojene nemoxu mat alergiu na laktozu..

sunshine007
autor
19. sep 2018

@danula.ch áno, aj ja to nazývam extrém... Nedávno sme si spolu písali v diskusii maminky, ktorej 3mesacne dieťa odmieta papať. Tu je tak na dlhšie rozpísany "náš príbeh"

sunshine007
autor
19. sep 2018

@nikusiak9 alergia na laktózu neexistuje. Existuje intolerancia laktózy a alergia na bielkovinu kravského mlieka. Sú to odlišné diagnózy, ale bábätko môže mať každú z nich, dokonca aj obe naraz. Je to ťažké, držím ti palce. Ak môžem poradiť, nič nedávaj nasilu. Ja hlúpa som sa o malú tak strašne bála, že sa dehydruje, že som ju kŕmila nasilu. Trauma pre ňu aj pre mňa. A výsledok? NIKTO z lekárov jej doteraz nepomohol, lebo základná otázka bola vždy splnená - "a priberá?"

sunshine007
autor
19. sep 2018

@katrin21 áno, máš v tomto pravdu. Keď malej diagnostikovali epilepsiu, neurologicka si všimla aj hypertonus všetkých končatín - preto mi dcérka nikdy nechcela byť v nosiči, odmietala roztiahnuť nohy, bola v ňom celá napätá. Sranda, ze žiadna z odbornícok na nosenie mi nedokázala poradiť, vysvetliť, že sak každé dieťa sa chce nosiť (totálna blbosť), ale to už je iná téma. A áno, psychomotoricky vyvoj sa úplne zastavil od 3 do 6 mesiacov, kedy vlastne úplne prestala papať. Až ako 6mesacna sa pretocila (po cvičeniach s fyzio) , začala dvíhať nohy smerom k pusinke. Postupne ten vývoj celkom dobehla, teraz chodí okolo nábytku. Na ambulancii detskej rehabilitácie jej zase napísali diagnózu axiálny hypotonus, chrbatik ma stále slabý. Ako rastie, všímam si, že je trosku iná. Dnes sme boli cvičiť s detičkami na fitloptach a tak sa pohrať trosku. Všetky deti kľudne, vysmiate cvičili a moja mala lozila po celej miestnosti, skúmala radiátory (to doma nemáme), hračky v boxoch, skrátka vôbec ju tie aktivity ani deti nezaujímali, mala svoj "svet". Ktovie, kam to cele povedie...

veve10
19. sep 2018

@sunshine007 pred casom som si citala aj ine strany, uz som aj pozabudala o com boli, dnes uz len tuto piatu, ale neda mi nezareagovat. Mas prve dietatko? Lebo casto to tak byva, ze maminy su az prehnane starostlive, pozoruju kazdy prdik, kazde zaplakanie. Ak malej vylucili epilepsiu, tak co bol potom ten epilepticky zachvat co spominas? Alebo nakoniec nebol epilepticky? Lebo opisujes ozaj horory, aby nakoniec z toho vysiel reflux (co ma snad kazde tretie dojca). Par mesacne babatka robia maman vela vrasok kvoli papaniu; resp.nepapaniu, ale v prvom rade je dolezite nesledovat to neustale tolko. Toto co si napisala ku koncu-uuufff ☹, kazde dietatko sa hra inak, zaujima sa o ine veci, niektore su spolocenske a hrave, ine utiahnutejsie a vazne, niektore miluju vodu, ine jacia ked ju len zbadaju. A tvoja je “badatelka”- ved to je strasne mile a ty to napises, akoby to bolo opat nieco negativne. No a co ze ine deti robili to a tvoja nieco ine? Mne to znie, akoby si sa uz vopred obavala, ze dcerka je “ina” a uz opat v tom vidis asi nejaku diagnozu. Nesleduj ju tolko, iba ju maj rada taku aka je a trocha sa uvolni (viem, znie to tak blbo...tak ezotericky 😉, ale mam sama na sebe a mojich detoch overene, ze dieta strasne citi a reaguje na pocity a spravanie matky. Mne dcera v zivote nevypila 200ml mlieka-od konca kojenia (v 14m) si UM ani necucla, ale papa pekne biele jogurty. Vapnik vybaveny 🙂 Neboj, bude to ok, ale hlavne to nemozes tak hystericky prezivat...vazne sa to neuveritelne prenasa na deti. Mas pravdu-z daleka nie vsetky babatka maju radi nosenie, mnohe nemaju radi ani prilisne dotyky. Tak to neries-nechce do satky, nechod s nou na silu na kurzy viazania, nechce mlieko-daj jogurt, nechce maso-daj cervenu sosovicu, nechce velke kusky-tak mixuj (neboj, nez pojde do skoly uz mixovat iste nebudes 😉. Jemna olejova masaz noziciek je na hypertonus dobra...ak slecna dovoli. 😉 A pozor na sedenie medzi patami (nohy ako W), skodi to velmi chrbtici-bud nech sedi na patickach, alebo v prekazkovom, alebo s vystretymi nozkami. A co najviac na boso-nech dostava do chodidiel co najviac impulzov. Fajn je hopsanie na fitlopte a vselijake prevalovanie na nej ked mala lezi na brusku aj chrbatiku. Bude dobre, treba sa nastavit co najpozitivnejsie (aj ked je to niekedy tazke) a urcite nesledovat ci je “ina”. Drzim palce! 😉

maminecka2
19. sep 2018

@veve10 Ahoj, urcite mas pravdu, ale zasa sa chcem zastat mamicky, vies, kto nezazil, nepochopi. A nemyslim to v zlom. Ale je to tak. My sme si vela preskakali s neterkou (teda hlavne moja sestra), tak uz nie som az taka "mudra". Tiez skusala sestre dohovorit jedna psychologicka, ale ked jej vysvetlila co si prezili tak povedala ze klobuk dolu a ze ani ona by nereagovala inak. Je ine bezny problem, bezny reflux a ine ked Ti decko polku noci prereve v hroznych bolestiach a Ty mu nevies pomoct a doktori len krutia hlavou. Myslim si ze mamicka uz vyskusala aj nemozne a ak aj nieco z relaxacnych technik a aktivit s dietatom neskusila tak hlavne preto, ze uz pada "na hubu" a viac jednoducho nezvladne.

@sunshine007 Mne este teraz napadlo ze neterke opakovane robili testy na parazity, a az po roku objavili giardiu a este cosi (take exoticke), sa divili kde k tomu prisla- ale podla mna pocas predchadzajucej hospitalizacie. A vobec nemala typicke priznaky, vsetci doktori sa divili.
Drzte sa.

nikusiak9
19. sep 2018

@sunshine007 mojej ked dam menej ako denna davka ona chudne takze musime nasilu

lula313
20. sep 2018

@veve10 ako možno sú Tvoje rady mienené dobre, ale pokial si nemala takéto dieťa, tak to nikdy nepochopíš, aké to je a ako to znáša matka takehoto dietata. My sme boli obdarení dietatom, čo len revalo a spalo 4,5 mesiaca, našťastie už aj vníma a vie aj niečo iné, ale bolo to tazke. Keď sme sa sťažovali pediatricke, tak nás nikam neposlala a ešte sa na nás sestrička vyvrsila, že za 25 rokov sa im nestalo, aby sa niekto takto sťažoval na dieta🙈 a to muž je flegmos a ja som si do 3 mesiacov myslela, že asi každé dieťa toľko place, takze sme na ňu psychicky nič neprenášali..

danula.ch
20. sep 2018

@sunshine007 Áno, veď preto reagujem. To naše sú také malé problemiky proti tomuto. Môžem mať aj 10 deti nejedakov, ale V tomto neporadim. Tak len držím palce, aby vás konečne doktori prestali odpinkavat 🙂

sunshine007
autor
20. sep 2018

@veve10 ďakujem za reakciu, vážim si každý názor. Ale je to presne tak, ako tu píšu aj ďalšie skúsené maminky - kto to neprežil, nikdy nepochopí. Co by si robila, keby ti 3 mesačne bábätko za 24 hodín ledva vypilo 200ml mlieka a plienky suché? Nebála by si sa o obličky? Keby ti za 2 mesiace pribralo 160g? Vnímala by si to ako pozitívum? Keby ti na gastre odobrili neocate (bez bielkoviny kravského mlieka), ale samotnú alergiu nevysetrili - čiže mesiace nedávas absolútne nič mliecne, ani tie biele jogurty, pričom vôbec netušíš, či je to vlastne potrebné? A to nespomínam ďalšie veci, ktoré starostlivosť o takéto dieťatko prináša - prebaľovanie, prezliekanie, umývanie vlasov, atď - všetko s revom a vreskom od rána do večera. A v noci bud robíš mlieko a snažíš sa kŕmiť, alebo podávaš cumlík, alebo hladkas alebo musíš zobrať na ruky a hľadáš polohu, v ktorej si grgne/prdne. Prečo? lebo plače. Ako by si vyzerala po roku takýchto skúsenosti? Keď ta vlastne babatko hryzie a štípe a ťahá za vlasy ešte aj pri zaspavani? Naozaj by si sa nezamyslala nad jeho vývinom po všetkých stránkach? Áno, dcérku si sledujem, ved som s nou 24 hodín. Ďakujem za nálepku "hystericky". Ale môžeš mi veriť , že človek ktorý roky jazdí na ambulancii záchrannej zdravotnej služby a oživuje cudzích ludi nielen vlastnými rukami, ale aj cez telefón na tiesňovej linke, je v krízových situáciách všetko možné, len nie HYSTERICKY. A môžeš mi veriť, že všetky dcerkine neuroligicke prejavy vnímam úplne inak ako totálny laik, pretože som v živote videla naozaj všeličo. Na záver len toľko, dcérka mi prestala papať po Vianociach a Novom roku, kedy som bola výborne naladená, konečne som bola medzi ľuďmi a blízkou rodinou a nič psychické som na ňu neprenasala. Od narodenia veľa plakala, ale nebrala som to tragicky, snažila som sa jej uľaviť a zistiť príčinu, nič viac.

sunshine007
autor
20. sep 2018

@veve10 ešte som sa zabudla vyjadriť k tej epilepsii. Keď mala dcérka stavy vytacania očiek dohora (bez kŕčov), podľa neurologicky mala zle EEG, vraj boli potrebné lieky, ale stav sa nijako nelepsil. Záznam odmietla poskytnúť. Po cca 2 mesiacoch sme sa pretlačili do inej nemocnice, kde robili EEG - vraj bolo čisté. Prudko vysadili lieky, urobili kontrolné EEG - vraj je takisto čisté. V tom čase sa už psychomotoricky vyvoj naštartoval. Co sa dialo v hlavičke, nemám ako zistiť, netuším. K prvému záchvatu došlo ani nie 2 týždne po prvom očkovaní. Je tam súvislosť? Netuším, ja do malej nevidím. Viem akurát to, že na Slovensku je, co sa tyka deti, minimum odborníkov. Zvyšok sú neochotni ľudia bez skúseností a potrebného celoživotného vzdelania (choroby a nie uplne bežné stavy pribúdajú, ti praví odborníci chodia po seminároch a neustále si vymieňajú skúsenosti s odborníkmi zo zahraničia), pričom každý z nich má iný názor. A ako to vlastne uzavreli? Podľa nich má malá tak silný reflux, že jej spôsobuje neurologicke ťažkosti. Vola sa to Sandiferov syndróm. Takže niekedy je lepšie sa opýtať a v prípade záujmu študovať, ako súdiť bez vedomosti. Týmto by som chcela pozdraviť aj všetky dievčatá, ktoré sa budú do krvi bit a hádať za to, že všetko treba vydržať a len prikladať a dojčiť a "užívať si". Bohužiaľ, za neochotou prisavat sa, nemusí stať len nevyhovujúci tok mlieka, ale aj viac či menej závažné zdravotné problémy. Napriek tomu dojčenie považujem za najkrajšie puto medzi dieťaťom a matkou.

sunshine007
autor
20. sep 2018

@nikusiak9 chápem ta. Úplne. Je to veľmi ťažké, keď je babatko na mlieku závislé. Treba asi skúšať najmä v spánku, iné asi neporadím. Držím palce, aby sa čím skôr odhalila príčina. Lebo za odmietanim VŽDY stojí príčina.

sunshine007
autor
20. sep 2018

@lula313 ak vás iné problémy netrápia, ono sa to bude zlepšovať s vývojom, keď začne lozit a stavať sa na nohy, bude samostatnejsia. Ale je to veľmi náročné všetko, viem, ako sa cítiš.

sunshine007
autor
20. sep 2018

@maminecka2 ďakujem za pochopenie, ja sa iným ľuďom ani nečudujem, že to nechápu. Ani moje blízke kamarátky ma nechápu, lebo všetky majú detičky, s ktorými riešia len zúbky (tak 3-4 dni) a úplne bežné problémy. Tie parazity jej zistili rozborom stolice ci krvi?

danula.ch
20. sep 2018

@sunshine007 krásne o tom všetkom píšeš, s takým nadhľadom a odzitymi skúsenosťami, ktoré väčšina mamičiek s takmer bezproblemovymi detickami nie sú schopné pochopiť, môžu mať aj 10 deti

katrin21
20. sep 2018

@sunshine007 nuz..ja celkovo nerada vidim deti v nosicoch a nosiace mamy a tie co im to blahorecia, vobec nemaju šajn o tom, ako to moze byt skodlive a ako to u deti moze podporit zapajanie uplne nespravnych svalova tym aj podporit vznik hypertonusu, alebo honrozvinutz ked tam je nabeh.stale len omielaju ako ma diwta nozicky od seba a ako ma chrbatik do C..ale sietabuz nie je v brusku! A to nevravim ako vidavam spat babatenka malilinke v sede s hlavixou odkvacnutou do zaklonu.. auuu
.. este ze ste zacali cvicit..moja prva , co sok o nej pisala,mala hranicny hypertonus cvicili sme od 3-6 mea a preslo to a je Ok. Drzim vam palce.

katrin21
20. sep 2018

@sunshine007 ano mas pravdu, je alergia a intolerancia, len v rychlosti to volame rovnako, ved si rozumieme o com.hovorime..😉

Inak s tymi laktacnymi, to je tiez ako sekta... mala.som.tu jednu.. nepomohla... ked dieta nesaje, tak nesaje.. neda sa ho donutit...mozu pomoct s prisatim, alebo tak polohou, naucit pouzivat cievku, ale vo finale sat dieta nenaucia, ked to samo nechce...

lusyc
20. sep 2018

Ahojte. Tiez si užívame svoje. Obdivujem mamičku Sunshine007. Ja som to teda s mojou malou nedala. Narodila sa 8 týždňov skor. Mesiac v inkubátore, kam som pre chorobu za nou nemohla. Nechcela sa prisat, sestry ma presviedcali, ze je este malicka. Ale ked uz dosiahla vek terminu, uz nebola az tak malička, mala 2,5 kg, stale odmietala otvorit pusinku. Cumel z flase dostala nasilu a potom sa ako tak najedla. Laktacna nam nepomohla. Uzdicka strihnuta. Jasne, ze na odsavacke som mala malo mlieka, takze som davala 1-2 davky denne umele. Na cievke sme sa trapili celkom tri mesiace, aj tak sa nejako neprisala, len obcas rano, takze mlieka bolo stale malo, a to som jedla kila byliniek, litre cajov aj domperidon. Odsavacka vydrzala 15 mesiacov. Inak bola celkom dobra, poplakala si, ale v satke jej bolo lepšie. Ked mala polroka zistili hypertonus, zacali sme Vojtovku. Plananie pri kolikach bola oproti tomu brnkacka. Prdiky sa vzdy zlepsili po rektalnej rurke. Odgrgavali sme prevesenu cez plece alebo na tigrika. Potom zacali prikrmy a prestala jest aj piť. Na gastre pozreli na brucho, dali nutridrinky a to bolo vsetko. Kontrola o pol roka! A ako som mala do nej tie drinky alebo cokolvek dostat?! Mlieko vypila len v noci, ked tvrdo spala, vytiahla som jej cumlik a dala flasu,, aspo nieco zjedla. Nepriberala alebo len minimalne. Ma 19/21 mesiacov, 83 cm a 8,5 kg, teraz po chorobe asi menej. S jedlom sa trápime doteraz. Mozem len dufat, ze je to naozaj rodove, muz doteraz vybera a preberá alebo sa naladuje ako drevorubac a potom si dava caj na travenie... Co mi ale neda po precitani celej tejto diskusie je jej hypertonus. Ma ho doteraz, na osi hypotonus, na akrach hypertonus. Sadla si az v 13 mesiacoch, chodit zacala v 17. od narodenia, cize korigovane minus dva mesiace. Boli sme aj na rehab. pobyte, az potom si sadla. Uz necvicime, nespolupracuje a ja ju nevladzem spacifikovat. V lete sme sa vela kupali, naboso po trave. Po dome tiez na boso v protismyk.ponozkach. Stale sme chodili po nejakych doktoroch, to ze neje, riesia len nutridrinkami, ale co ak je tam nejaka ina príčina, ktora jej brani jest a aj vo vyvine? Mate taku skusenost? Dakujem.

sunshine007
autor
20. sep 2018

@danula.ch ďakujem ti, častokrát by som radšej patrila k tým vysmiatym maminkam, čo netusia/neriešia. Nebudem klamať, za celý život som toľko neplakala ako za pár mesiacov, čo je malá s nami. Ale je moja a urobila by som pre ňu čokoľvek.

sunshine007
autor
20. sep 2018

@katrin21 málokto ma na nosenie takýto triezvy pohľad. Ja keď som si dala malú do nosiča a pozrela sa do zrkadla, automaticky som videla a cítila, že jej to nemôže prospievat, chrbatik rovný, celá našponovaná, no celé zle. Poslala som fotku kamarátke, čo nosila 2 deti. Jej odpoveď :
V ergonomickom nosiči ju nemôžeš mať zle, to sa neboj, je to ergo. Musíš jej to postupne dávkovať tie minúty v ňom a ona si zvykne.
Dala som na svoju intuíciu, nenosila som. Potom prešlo pár mesiacov a nožičky už boli lepšie, zadoček podsadeny, išla som na prechádzku. Mala zaspala za 20 minút, hlava odkvecnuta dozadu, spala 40 minut. Písala som tu na MK do skupiny zameranej na nosenie deti, nech poradia. Dostala som odpoveď, že 40minutovy spánok je fantastický výsledok.
Mam kúpené 2 mikiny, 1 kvalitnú bundu a 1 prechodný elegantný kabát na nosenie, veľmi som chcela svoje babatko nosiť, nosič som si kúpila už v tehotenstve. Ale ani toľko vyhodených peňazí mi nestojí za to, aby som malej ničila držanie tela, intuícia mi to nedovolí. A tak nenosím. Maximálne idem smeti vysypať, keď sa mala nedá odložiť a stále plače.
A áno, švagriná mala asi mesačného synčeka na krstinach vo vertikálnej polohe na bruchu, cely dokrceny chudák, potom v nosiči, zas úplne skrceny, nemala ho tam správne. Babka matke povedala, že sa jej to nevidí, že nemá dobrú polohu. Zastal sa jej otec chlapceka protiotazkou: a v brušku bol ako? Nepovedala som na to cele ani mäkké "f", lebo by som bola za zaostalu hus spolu s babkou. A to maminka toho chlapčeka pracovala 17 rokov v UK ako operka aj s najmenšími deťmi.

sunshine007
autor
20. sep 2018

@katrin21 ešte sa chcem opýtať, ako ste cvičili? Nam ukázali len cviky na fit lopte, ale malej sa to moc nepáči, zaujíma ju všetko iné na podložke, je silná, hneď chce ísť na zem. Maximálne, keď s nou trochu hopsam a hojdam ju, to chvíľku vydrží. Vojtovku sme nikdy nemali.

sunshine007
autor
20. sep 2018

@lusyc mali ste omnoho omnoho náročnejší štart ako my. Mne dcérka prvé 3 mesiace strašne plakala od rána do večera, v noci väčšinou spala. Bol problém s prisavanim, veľmi zle ťahala, pila len to, čo jej išlo samé, prsníky som stlacala, riešila tiez uzdicku, bylinky, gravimilk a hlúposti, lebo tvorba kolisala. Ale prvé 3 mesiace zostala na prsníku KEDYKOĽVEK som jej ho ponúkla... Aj keď plakala a nevedela som ju utíšiť, dala som prsník a bola ticho, priberala nadpriemerne. Potom zrazu sek a začala odmietať úplne všetko. Kŕmenie potom v noci nebolo jednoduché, musela som vystihnúť dobu, kedy tvrdo spala, to prijala len prsník, pri fľaši sa zobudila a začala silno plakať. Myslím si, že moja dcéra by na tom s váhou takisto nebola najlepšie, keby som ju nekrmila nasilu mliekom. Keď prišli prikrmy, presedela som pri nej aj hodinu, všelijako ju zabávala, spievala, vkladala kuchynské predmety do ruky, hocičo, len aby aspoň trochu jedla. Možno je to u vás genetické, u nás určite nie. Ja som presvedčená, že chyba je v nevyzretej nervovej sústave, pripadne mierne poškodenie CNS vplyvom nedokyslicenia počas ťažkého pôrodu.
Zrejme ste už skúsili všetko, ja napríklad nie som zástanca kŕmenia pri telke alebo tablete, ale ani to neodsudzujem. Lebo naozaj existujú deti, ktoré sa nedajú len tak jednoducho nakŕmiť. Pri našej malej som si všimla, že existuje časť dňa, kedy do nej nedostanem vôbec nič a časť dňa, kedy zje všetko za radom. Napríklad teraz sa môžem doobeda aj na hlavu postaviť, nechce viac ako 4 lyžičky. Obed zje ako kedy a poobede zje svoje, chce ochutnať aj z môjho taniera, potom ideme do záhrady a jedáva mi na rukách ovocie priamo z krika / stromu. Predtým mala obdobie kedy zjedla doobeda úplne veľa desiaty, potom obed ako kedy a s úderom 14.00 nechcela absolútne nič, častokrát nevypila ani mlieko o 19.00, az potom v noci zase. Nikto vám nespomínal osteopatiu alebo kraniosakralnu terapiu? My sme ešte neskúšali, ale vraj by to mohlo pomôcť.

lusyc
20. sep 2018

@sunshine007 ja ju neviem prinútiť jesť. Ani mlieko. Tak je chudá. Snažím sa to neriešiť, aby som nebola vystresovana a zla na malu. Ale aj tak rozmýšľam, ci nerobim nieco zle, ze jej to uškodí do buducnosti. Hlavne muz ma v tom nepodporuje, ze treba ju nejako nakŕmiť, vacsinou som doma sama, tak ani nevie, kolko sa natrápim. Tablet nemame, telku, mobil nepouzivam na krmenie. Jeho otazka je: ,,kaka?Tak potom urcite aj jedla. " A som vybavena. To ze za cely den to boli dve flase mlieka po 140 ml, viac ani nahodou a kusok sušeného rozka, ho netrapi. Castokrat je to tolko. Berie to tak, ze ani on nejedol a aky je z neho chlap. Ale bojim sa spoľahnúť na to, ze je to genetika. Co ak...

lusyc
20. sep 2018

@sunshine007 ani osteopatiu, ani kraniosakralnu terapiu nam nespominali. Len hipoterapiu, co sa mne az tak nepozdava. Neviem si to uz ani predstavit, som opat tehu. A rehab.lekarka spominala, ze casom by jej mohol pomoct pohyb ako tanec a športy. Hybe sa vela, tak uvidime.