icon

Na takéto dieťa ťa nikto nepripraví

lolofa
11. júl 2022

Ahojte, dlho som premyslala, ci sa sem prihlasit a skusit to rozobrat, alebo s tym bojovat vnutri, sama.
Vysledok vidite.
Som uz dost stara, mam 36 rokov a deti som nikdy nechcela. Moj muz s tym nebol uplne zmiereny… potom prisla korona, my sme sami dvaja odcestovali na pol roka mimo SR … a k dnesnemu dnu je dieta uz 8 mesiacov na svete.
Zburala vsetko co som si o babatkach myslela, co som vedela, co som cakala, ako som si to predstavovala, ked som nad tym ako bezdetna obcas premyslala.
Vsetko!
Od narodenia nespi. Nespi cez den, nespi v noci.
Nevie zaspat sama, nikdy. Vzdy iba na rukach. Odmieta spat vo svojej posteli. Nevie sa zahrat 5 minut sama, dava najavo svoju nespokojnost nie ze placom ale nervoznym vydavanim zvuku, ktory ide hlboko, velmi hlboko pod kozu.
Nic ju nebavi viac ako chvilu, stale potrebuje nieco nove, non stop interakciu, podnety, ukazovat, vysvetlovat, venovat sa na 1000 percent ani o kusok menej.
Po zacati s prikrmami odmieta obedy, skusala som vsetko. Mam pocit, ze s nou NIČ nejde lahko, jednoducho, hladko. Nenecha ma vyspat, najest, oddychnut si, mat minutu pre seba. Po noci, co ma 10x zobudi a neda spat 2 hodiny vkuse, uz cele mesiace, caka rano usmiatu animatorku z 5* hotela, co jej bude robit dokonaly program do 22 kym sa rozhodne po hodine heglovania na rukach na 4te polozenie zaspat.
Neviem, kde som spravila chybu, milovala som ju celym srdcom od dvoch ciarok na tehotenskom teste, hladkala, spievala, citala knihy o prenatalnej laske, posielala jej imaginarne gule plne lasky z mojho srdca do jej srdiecka, ked bola este v brusku.
Ale k dnesnemu dnu som uz na konci so svojimi silami …

Strana
z7
zorana999
13. júl 2022

@sofia1979 ďakujem naozaj krásne 🙏

zorana999
13. júl 2022

@nene_mamina veľmi pekne ďakujem 🙏🙏

chobacik
13. júl 2022

@lolofa ja napíšem za seba v krátkosti, lebo už nie som na materskej a nechodím sem tak často,môj syn už na 8rokov, takýto istý bol po narodení a už máme zdiagnostikovany autizmus a hyperaktivitu, nebudem sa o Tom rozpisovať... vedela som že niečo nebude v poriadku keď bol takýto.
Neznamená že aj vy to musíte mať a nechcem ťa ani strašiť, uvidíš v budúcnosti,chce to čas a trpezlivosť....v štyroch rokoch som začala riešiť jeho správanie a začali sme chodiť psychológovi a postupne všetky tie peripetie s tým spojené....nemám čas ani čítať ostatné komentáre, len hovorím že napíšem za seba....držím palce a prajem všetko dobré

nene_mamina
13. júl 2022

@lolofa
Ahoj. Píšeš, že máš už 36. Ono to vo vyžšom veku je náročnejšie. Ja som potrebovala spať pri synovi aj cez deň, mala som 27 keď sa narodil a teraz tiež niekedy spím( mám 42) U mňa to často súvisí aj s nedostatkom železa, ale niekedy to je len únava.
Pre pokoj, choď k lekárke, daj sa vyšetriť, či Ti niečo nechýba, skús cvičiť, je to také zvláštne, ale šport tiež dodáva energiu.
Potrebuješ aj oddych a dostať sa do dobrej nálady. S mužom sa dohodni, že si malú nechá len pre seba pol hodinu, hodinu, 20 min koľko máte čas, najlepšie nech to je pravidelne a Ty sa venuj len tomu čo Ty chceš, čo Ťa baví, žiadne upratovanie. Potrebuješ psychohygienu. Ak potrebuješ pomôcť s domácimi prácami, alebo mať na ne čas tiež sa dohodnite s mužom nech postráži, to už nemusí byť pravidelne. Alebo upratujte s malou, možno sa pridá.
Za ďalšie, malá musí spať, je to dôležité, ale to určite vieš, ako som vycítila z Tvojich slov. Je nepokojná a potrebuje Ťa stále možno práve preto, že je nevyspatá, mrzutá. Toto je ten najťažší oriešok. Každé dieťatko je iné. Mne sa najlepšie osvedčila pravidelnosť a ,, rituál,, - pravidelne v rovnakom čase večer kúpanie, potom olejček, krátka relaxačná masáž hladkanie, plienka, pižamko,... Cez deň zatiahnutie závecov, prebaliť, pohladkať, pižamko,... Potom som mu rozprávala rozprávky, keď bol väčší počúval pri zaspávani na obed cb rozprávku. Dva roky si pýtal Tri prasiatka. Možno aj to bolo dobre, že tú istú. Do 10 minút spal.
Vy si nájdete svoj rituál, najleršie poznáš svoju dcéru. Dôležité dodržať pravidelnosť. Cez deň v rovnakom čase prechádzky, pred Tým tiež nejaký pravidelný rituál. Dieťatko bude vedieť, čo bude nasledovať a zvykne si na to, Ty musíš len vydržať a stále dookola v rovnakom čase robiť to isté. Deti nepoznajú hodiny, ale akosi to u nich funguje. Dokonca sa dá upraviť aj čas zaspávania, keď ho pravidelne posúvaš po 10 minútach už naučeného času, to využiješ neskôr.
Mne tiež zaspával syn na rukách, aj so mnou v posteli, keď som už nevládala. Dokonca moja mama ho vedela uspať skôr než ja, možno práve preto, že vychovala viac detí a keď ho uspávala bola v pohode. Deti to cítia,či si v kľude alebo vykolajená. Ja som nakoniec mala postieľku opretú o moju posteľ s vybratými tyčkami, dieťa sa v noci zobudilo, bez pípnutia prišlo za mnou nakojila som, zaspal, preložila som ho. Niekedy sa odplazil aj sám, ja keď som sa v noci zobudila. len som ho zakryla. Nepovedala som, ja som bola slobodná mamička, muž mi teda nepomohol, ale mamina veľmi.
Máš to ťažké, niektoré deti sa to učia dlhšie, ale držím Ti palce, buď trpezlivá a láskyplná. Požiadaj o pomoc a nevyčítaj si to. Držím Vám palce.

selest
13. júl 2022

Ja si nemyslim ze to je vylucne vekom alebo unavou ci naladenim mamicky, ani nesplnenym ocakavani. Mam 2 deti a druhe je normalne dieta, aj si poreve aj nespi aj sa pohra. Tak ako vacsina deti ktore poznam, ma svoje blbe chvile ale vie sa aj zasmiat pohrat potesit. Ked muz vezme stasieho von je to s malym ako za odmenu. Ked boli par dni prec a bola som s malym sama citila som sa ako na dovolenke,konecne som chapala preco si ine zeny uzivaju matersku. A to maly horsie spi ako spaval starsi,horsie papa, je viac na mna naviazany atd. Ale starsi bol od zaciatku vecne nespokojne dieta. Vrcal od kedy vstal kym nesiel spat alebo vrieskal alebo reval. Nikde pri nicom nebol spokojny, nikde sa s nim nedalo ist, nijak sa ho nedalo zabavit, vsetko ho bavilo sekundu alebo vobec a uz odhadzoval hracky, vrieskal alebo si prosto len cely den velmi znervoznujuco "vrcal" V noci sa zobudil a 2 hodiny nevedel zaspat alebo vrieskal. Nikto k nam nechodi, mamicky s detmi sa nam vyhybaju.. uz od babatka ked som s nim mala byt sama mala som nervy co zas bude. Nechcel byt dnuka,nechcel ist von. Nechcel nic. Ja som normalne kludna pohodova, bola som zvyknuta nespat vobec ma to nevyvadzalo z miery ale to dieta ma uplne znicilo. Nie on bol zle naladeny koli mojmu veku, unave ci ocakavaniam. To dieta za hodinu znici kazdeho kto k nam pride. Aj mne kamosky aj ridina hovorili s uskrnom "mamicka co si cakala ze je dieta" a podobne reci.Ze aj ich deti revu nespia atd. Kym ho nezazili nazivo a potom videli ze ozaj toto je nieco ine. Nas malicky z toho nakoniec vysiel s dg. Ale su aj deti kt prosto maju taku povahu, alebo ich boli brusko, je im teplo alebo z toho len potrebuju vyrast.

danielita74
13. júl 2022

Ahoj lolofa...čítala som tvoj príspevok s hlbokým porozumením, lebo niečo podobné mám za sebou. Som žena, ktorá porodila v dvadsiatke, v tridsiatke a aj v štyridsiatke...celkom vtipné... a to posledné, syn, keď sa mal narodiť, tak som sa tešila na to, ako si budeme spolu užívať, ako to dám, veď som vyslúžila matka...no nebolo nič, čo by ma pripravilo na to, aké to v skutočnosti bolo. Fakt nakladačka...prvé týždne idylka, ale potom celý rok katastrofa. U nás sa neplakalo, u nás sa vrešťalo, nervozita, bolesti...a ja spotená od ráno do noci...boli chvíle, keď som si bila hlavu o stenu, že načo bolo toto dobré, načo som do toho šla!!! Radšej som mala...no ani nedopíšem. Keď sme zistili kde je problém (a to trvalo rok), tak sa to omnoho zlepšilo, ale ešte do troch rokov som nebola úplne v pohode...ani syn nie. Dokonca som neverila ani v jeho schopnosti. Stále som si hovorila, že na toto nemá, na tamto nemá, to sa nikdy nenaučí, atď...Vieš čo? Ono sa to zmení, ON sa mení, začal nám tak veľa dávať, začal nám vracať tú námahu...a dokonca som bola posledná, čo si to všimla, lebo som ho mala zafixovaného, zaradeného niekde inde, ako v skutočnosti je. Až ostatní okolo mňa, keď mi hovorili, že veď je v pohode, veď je zlatý...až vtedy som zahodila všetky predsudky a mne sa uľavilo. Vážim si, že tie komplikácie, ktoré má, sú len komplikácie a nič nedajbože horšie, vážim si, že príroda je silná a robí zázraky aj keď neveríme. Poznám ľudí, ktorí prežili podobné veci s potomkami a už im navždy ostal pokrivený pohľad na vlastné dieťa preto, že ich stálo nesmierne veľa energie. Ono je to asi o tom s čím sa porovnávaš. Možno mama ťažko chorého dieťatka by ti povedala, že to máš v pohode, že by s tebou hneď menila. Ale zároveň je určite pre teba ťažké pozerať na idylické rodičovstvo s ideálnymi deťmi a klásť si otázku, že prečo to ty také nemáš a kde si urobila chybu? NIKDE....NIE JE TO TVOJA A ANI JEJ CHYBA, LEN JE TO PROSTE TAK A TREBA SA S TÝM POPASOVAŤ, LEBO MOŽNO PRÍDE HORŠIE. Preto daj šancu porekadlu, že po daždi vyjde slnko a všetko bude dobré...Uvidíš, že raz budeš na toto spomínať ako na zlý sen, ale ono sa to zmení, ver tomu... hlavu hore, sme ženy a Boh nám do vienka všetko zvládať ❤

ckatka
13. júl 2022

@elizabet173 ja som bola 36rocna prvorodicka....chápem úplne 😂

pangracovajana
13. júl 2022

@lolofa nevravím, že to musí byť váš prípad, ale niečo podobné som ja zažívala so svojím prvorodeným synom. Tiež som už bola zúfalá, snažili sme sa nájsť pomoc, okrem toho nám nechcel sedieť, prevaľovať sa, spať, liezť... V noci som sa nevyspala cez deň som si neoddýchla, neustály plač a krik. Nakoniec sme zatlačili na lekárku a začali to riešiť. Zistili mu skrytú alergiu na kravskú bielkovinu. Akonáhle sme to zistili a podnikli kroky, ktoré trebalo, dieťa sa zmenilo o 180 stupňov. Začal sa smiať, sam sa pohral, prestali problémy so spaním, motorika sa úplne zmenila... Skúste si ju viac všímať, a zistiť, či vaše problémy s malou nemôžu súvisieť aj s nejakým zdravotným problémom. Prajem vám veľa sily a trpezlivosti.

zuzana76
13. júl 2022

@majlo1234 štandardne možno nie, ale existujú aj také deti, môj starší tiež ako 10 mesačný až ročný sa sám zahral, sedela som dve hodinky na káve s kamarátkou a on pri mne v kočíku, zjedol chrumky kukuričné a zahral s s dvoma autíčkami, zato mladší si zo vynahradil aj za neho

janage
13. júl 2022

@lolofa ešte jedna vec ma napadla mohla by si skúsiť detské masáže také pre bábätká. Je aj kniha, najlepšie nejaký kurz si urobiť. Možno by to stálo za pokus.

pampusik47
13. júl 2022

Ahoj, mala som podobny problem so starsou a v noci sa trhala kazdych 5-15 minut a hladala ma, nechcela byt v postielke, zaspala na prsniku a furt sa trhala zo spanku a kontrolovala, kde som a ja som bola cez den ako zombie, zacalo to asi v 7 mesiacoch a v 10 som si povedala, ze to takto nemoze ist a zaplatila som si spankovu poradkynu a dieta sa za tyzden naucilo pekne spinkat v postielke a druhy tyzden som v noci dojcila len 2x, do mesiaca prespala celu noc. Citila som sa ako znovuzroedena, dieta bolo cez den oddychnute tiez, pekne spinkala doobeda aj poobede a bolo to krasne usmiate babatko 🙂 drzim palce

lolofa
autor
13. júl 2022

Ešte posledná vec, spánkové poradenstvo som zaplatila, keď mala 6 mesiacov. Na dva tyzdne, šité na mieru, no neviem na akú. Tie rady sa možno dajú aplikovať na vacsinu detí a funguju. Ale ako som uz pisala, moja dcera nepatri k vacsine …

rebekarebekova
13. júl 2022

@lolofa lepsispanokbabatiek?
A tu knihu S laskou o detskom spanku si citala?
To je uuuplne z ineho sudka.

marielik78
14. júl 2022

@lolofa Nemas to lahke, presla som si uplne identickym obdobim, hoci ja som babatko chcela... Nespala, v noci neustale hore, stale na rukach, ziadny kocik, postielka, nic, ziadna pomoc okolia... Spatne sa na to pozeram, ze hoci som bola uplne na dne so silami, vycerpana ako nikdy (psychicky hlavne), malo to tak byt, malo ma to naucit, ze to dobre prichadza po tom zlom, narocnom, ako slnko po burke... Mam uzasnu dceru, uz bude mat 13, mimoriadnu vo vsetkych ohladoch a vsetko to za tie prve cca. dva roky stalo... Pisem umyselne cca. 2 roky, lebo potom uz rozpravala a hned to bolo vsetko jednoduchsie a potom uz vlastne kazdym rokom... 🙂 Neviem, co ti poradit, len to, ze to chce cas, vieru a nadej, ze robis vsetko najlepsie!

egresik
14. júl 2022

@zorana999 ahoj som na tom podobne, ja ale cakam na vysledky z metabolickeho .... Drzim palce a vela sil a ak sa aj nieco najde nech to nie je az take vazne. Tiez ma uz nic nedostava do vyvrtky, nech je aj celu noc hore len nech neumiera ...@lolofa si vycerpana, treba sa zastavit poriadne sa rozdychat, poprosit o pomoc a hlavne zahodit akekolvek predstavy a naroky ake by to malo byt a riesit veci situacne. Mala sa neda polozit? Skus nosic. Nechce spat? Nevadi, chvilu sa pohrajte a skus znova. Ty musis byt hlavne v pohode, nenervacit a potom to hadam bude vsetko lahsie.

janage
14. júl 2022

@egresik vieš, ale to sú deti, keď nepomáha ani nosič ani šatka ani nič. Oni sa s tebou nepohrajú ani 15 sec. Oni sú večne nespokojné a revú. Mne nevadilo, že nespí, mne vadil ten rev. Ja si ani nespomínam, aby som to svoje dieťa zažila s otvorenými očami a nerevajúce. Ešte sa len zobúdzalo už revalo.
Kým sa mi nenarodilo druhé absolútne som nechápala o čom melú tie matky, že im chýba obdobie, keď mali bábätká a kočíkovali. Mne vyrážal ešte po 2 rokoch na chrbát studený pot, keď som niekde počula malé dieťa hlasno plakať.

egresik
14. júl 2022

@janage necitala som celu diskusiu ale chapem ze su aj deti na ktore nic nezabera, v tom pripade by som skusila poziadat o pomoc, ako tu niekto pisal, aj platenu. Pripadne stuple do usi a tak hojdat dieta lebo aspon mna najviac vzdy vycerpaval a znervoznoval plac/zvuky. Nemam manual na rodicovstvo a kazde dieta je ine, myslim ale ze ked je matka vycerpana a vyhorena strati nadhlad, je nervozna, z toho je nervozne dieta a vznika bludny kruh. Mna prefackala mozna choroba dcerky a teraz ma uz okrem telefonatu od doktora nerozhodi nic, naroky nemam ziadne a mam pocit ze aj dcerka je kludnejsia.
Ale teda pri niektorych detoch asi mozes byt aj majster kludu a ani to nepomoze :D v tom pripade asi len cakat kym to prejde a snazit sa to nejak prezit

janage
14. júl 2022

@egresik a ešte perlička, keď mala cca 7, 8 mesiacov a zistila, že sa o bočnice kociara dokáže vytiahnuť do sedu, skončilo aj ležanie v hlbokom kočiari. Cca po roku prestala cez deň spávať úplne. V noci od 22.00 do 5,6.00 ráno bola aj 11x hore. Alebo teda 3x ale revala aspoň hodinu každý jeden raz.
Dospáva vo veľkom teraz čoby pubertacka. Nemá problém prespať celé doobeda, co som neverila, ze sa niekedy dožijem toho, ze sa vyspím 🙃

zorana999
14. júl 2022

@egresik ďakujem a krásne a podobne, nech ste zdraví!

egresik
14. júl 2022

@lolofa este ma napadlo, viem ze niektorym pomohla kraniosakralna terapia, pripadne dat dieta pozriet fyzioterapeutovi ci je vsetko ok, ked je taka nervozna a zle spi. Nasa velmi dobre spi aj po babyplavani a aj ja si oddychnem a socializujem sa. Je tam aj sauna, sice len 5 minut ale je :D To ze neje by som neriesila, nasa ma dni ked zje lyzicku a koniec, kym rastie a pribera do roku je aj tak dolezite hlavne mlieko

janage
14. júl 2022

@egresik ja som tiež s deťmi preskakala všeličo aj čo sa zdravia týka, aj podozrenia na vaznejsie diagnozy, aj som si poplakala, ale toto obdobie môjho života považujem za suverénne jedno z najhorších.
Fakt horšie už môže byť len potvrdená nezvrátiteľná choroba. Tam sa hlboko skláňam pred tými mamami aj otcami.

janage
14. júl 2022

@egresik u nás babyplavanie nie kvôli ekzemom, a dieťa tak zle priberalo po zavedení prikrmov, že sme každé 2 týždne museli na prevazovanie na poradňu. A to som dr.povedala, že ja ju doma vážiť odmietam lebo sa zbláznim už. Buď nech nás pošle na gastro alebo sleduje ona. Ale ja nervacit že síce tu pár gramov pribrala, ale o týždeň zas schudla nezvládam.
Dieťa sa narodilo pod 4kg. Na po roka malo 8kg a ročné 9kg. Ono odmietalo jesť, spať ja už by som fakt aj rada bola keby sa našla príčina. A naozaj iba mlieko bolo vidno, že už nestačí.
No musela vyrásť. Nič iné nepomohlo.
Problém je, že spoločnosť pred tým zatvára oči, matke sa posúva, že čo čakala, je matka musí si poradiť. Niečo robí určite zle a chyba musí byť v jej pristupe. Miesto, aby jej pomohli.

pampusik47
14. júl 2022

@lolofa spankovy trening podla mna ma zmysel az vtedy, ked dieta rozumie, co sa od neho ocakava. Nasa mala vyse 10 mesiacov a sama som neverila prve dni, ze to bude fungovat aj na nasu expertku, tiez som si myslela, ze nase dieta je ine, specialne. Ale kazde dieta potrebuje dostatok spanku, aby mohlo cez den fungovat, inak je podrazdene a zle. Odkedy mala zacala spavat, stalo sa z nej spokojne a usmiate babatko. Totalny obrat. Radila som sa prelepsispanokbabatiek.sk

janickacrazy
14. júl 2022

@janage u nás to bolo podobné, baby-plávanie to som sa dobre zasmiala, moj neznášal kúpanie od malinka, celé kúpanie do 3 rokov vrieskal doma vo vani a nepomáhalo nič, mohla som sa aj do kocky poskladať, proste niektoré deti sú ťažké oriešky, ale nádej je, že z toho vyrastú

danielita74
17. júl 2022

@pangracovajana my sme mali presne to iste. A zistili sme to takmer až v roku. Syn ani neprospieva a ja aj dnes vidím, že mu ten rok chyba, ale teraz je už v pohode.

evkamotka
17. júl 2022

Takto to autorka asi nebude riesit, no mne na tragicky narocne prve dieta pomohlo druhe dieta. Bola som nutena prestat prveho ofukovat a musela som aj ja prijat fakt, ze plac nie je smrtelny a aj male deti musia obcas pockat (kedze som sa musela starat aj o babo). Prvemu tym padom skoncili 100 percentne casy co som mu robila animatorku a snazila sa, aby jedol, zaspal, bavil sa. Proste nejes? Nechaj tak, ked vyhladnes vezmes si sam. Places z trucu? Poplac si, nikto ta nenuti. Atd. Jednoducho moje obmedzene kapacity to tak vyvrbili a nakoniec to synovi vyborne prospelo. Naucil sa pockat, pohrat aj sam, sam najest atd.

ninjah
19. júl 2022

@lolofa Viem že si zúfalá a mne so spánkom pomohlo až poradenstvo od lepsispanokbabatiek.sk alebo aj na insta si kukni. Su rozne podobne profili, napr spinkajbabo, babiesandsleep atd...12x za noc hore, tiež problemy uspať, položiť, stale zabávať atd a ono sa to všetko dá zvladnut ak je človek vyspany a vidi to vtedy inak ale uprimne, ked neporiesis spanok asi sa vam to bude len nabalovat a budes nervna, zla a budu ti napadat najhorsie myslienky. Nech si hovori kazdy ze je to obdobie a prejde to, neda sa cakat na zazrak. Nie vzdy sa to same vyriesi. Nie je hanba pytat si pomoct a nechat si poradit. Kazda mame ine dieta. Ja keby si nezaplatim poradenstvo asi normalne skolabujem od vycerpania. Odkedy spi lepsie, nase dni su uplne ine. Snad ti poradim aspon takto. A neboj, nie si v tom sama.

Strana
z7