Názory okolia na počet detí v rodine
Prvá dcérka má 18 mesiacov, v juni sa narodí druhá. V poslednom čase ma dostávajú do úžasu otázky okolia typu: "Sa pritrafilo čo? no, to budeš mať ťažké. mali ste počkať!" alebo !To načo ta rýchlo dve deti po sebe?!" Dokonca na začiatku tehu som dostávala otázku, či si TO chcem nechať....
Keď niekomu poviem, že obe deti boli chccené a plánované, buď je odozvou začudované krútenie hlavou, alebo ironické "Nooo, veď nejako bude".
Tiež sa mi niekoľkokrát stalo, že keď som povedala, že aj druhé bábatko je dievčatko, utrúsili ľudia poznámku "Hm, aspoň párik ste mohli mať... Nie je muž sklamaný?"
Stretli ste sa aj vy s takýmito reakciami?
Mam vyhodu ze som nemusela pracovat ale teraz prezivam to iste so svagrinkou ktora sa strasne boji ked ma ist na vysetrenie ako to ma povedat zamestnavatelovy.Velke rodinky su super, par ich aj ja poznam ale ked to je aj financne zabezpecene tak je to jednoduchsie ako ked sa tam riesi len ako prezit.Ja som bola aj na strane ked bol manzel nezamestnany 10 mesiacov a to som uz nevedela co mam vymyslat z muky lebo ta bola najlacnejsia.Uz by som to nechcela zazit 😝 😝
Ahojte, neda mi neprispiet do tejto temy. Hoci mam iba jedneho syna, strasne by som si priala mat velku rodinu, uz sa mi to asi nepodari...som vdova, ale o tom som nechcela. Pochadzam z 5 surodencov, mam 4 bratov a som druha v poradi. V detstve som tym tak trochu trpela, musela som pomahat starat o najmladsich bratov, nemala som vlastnu izbu, vela veci sme si nemohli dovolit, na dovolenky sme nechodili....Ale dnes, som nesmierne stastna, ze si nas mama vsetkych piatich nechala, nikdy nepomyslala na to, ze by isla na interupciu a vsetkych nas perfektne vychovala. Nerobi mi problem s nicim sa rozdelit, vsetko si vazim, nic nie je pre mna samozrejmostou, ale hlavne, mam skvelych 4 bratov, na ktorych sa mozem hocikedy spolahnut. A to som toho uz velmi vela zazila. Nie je nic krajsie ako sa vsetci stretnut a len tak sa rozpravat. Nikdy sa nenudim, lebo stale sa v rodine nieco deje.....Jedna vec mi je iba luto, ze som sa za to mame nikdy nepodakovala....Bohuzial zomrela na leukemiu. Ale viem, ze to vsetko vidi a drzi nad nami ochrannu ruku.
Nebojte sa mat vela deti...je to krasne a o to o co viac sa v "mladosti" nevyspite o to viac sa budete v starobe tesit 🙂
ja som tu opacny pripad, my chceme/mame len jedno a vsetci do nas hucia ze kedy bude druhe, tiez mi to lezie dost na nervy 😉 mozno niekedy v buducnosti zmenim nazor ale v tom pripade by som potom chcela urcite vekovy rozdiel aspon 5 rokov medzi detmi, pride mi to viac v pohode ako mat 2 malinke za sebou..... kazdopadne je to kazdeho vec kolko ma deti, hlavne nech sa vie o ne patricne postarat. ale v dnesnej dobe je tazko vyhoviet spolocnosti, viac deti sa povazuje za asocialne a jedinacik je automaticky rozmaznany, clovek si nevyberie 😉
Velmi dobra tema... Ja mam 3deti a moja mama mi dvakrát do tyzdna hovori- ale deti uz mas dost.nebud hlupa aby si mala dalsie.mas peniaze na antikoncepciu?. tak asi tolko
@rainee Suhlasim s tebou, ta posledna veta nema chybu.Poznam maminy ktore si nevedia vynachvalit maly vekovy rozdiel, zo zaciatku je to dost tazke(ja mam dve dcery rozdiel 1rok aj tri mesiace)prvy rok som si aj poplakala ale od troch rokov je to nerozlucny tandem ktory ma svoj svet vo vsetkych hrach su uplne samostatne ja im zabezpecujem proviant,,, 😎 ale naopak zas kamosky ktore maju vacsi vekovy rozdiel tak si chvalia ze sa mozu naplno venovat tomu najmensiemu kedze vacsie je samostatne,,ale drzim palecky ,jedno dieta je len pre strach 😢 😢
@andrea497 tak to jedno dieta pre strach uplne sedi, ale ako sa poznam ja by som mala aj 2 deti pre strach... jedine ze by som to mozno uz pri 2 nemala kedy riesit jak by ma zamestnali 😀 poznam vela mamiciek co v dnesnej dobe maju len 1 dieta, ci uz kvoli kariere, ekonomickym dovodom, zdravotnym atd. takze na vsetko je viac uhlov pohladu.
@monica neboj,mozno este raz budes mat velku rodinu 🙂 tiez mi je to luto,ze si uz sama s babatkom,ale neboj sa,Pan Božko ta vyslisi a budes prekvapena.....ja mam styri deti a fakt sa mi teraz nechce pisat o posmeškoch na počet mojich deti.Ja by som este jedno velmi chcela,ale moj manzel uz ani nerozmysla,lebo sa mu chlapi aj teraz v praci smeju,ze kolko ich ako to oni povedia ,,narobil,,a ze co mi uz neda pokoj.Nakopala by som ich do tych hnusnych rití.My sme tri sestry tiez keby nas bolo aj pat,bolo by to super.Nedame na seba dopustit,na vsetkom sa dohodneme jednohlasne,tie stretka rodinne,guláže,oslavy,alebo len take mavnutie rukou cez plot....pod na kávu,atd,atd.Ked nieco potrebujem,alebo som chora,hned mi beru deti k nim a este donesu navarene. 🙂 Deti mi tiez veeelmi pomahaju.Ale neodsudzujem ani tych,ktorí maju len jedno,dve deti,tiez som tak chcela mat a sestra ma tiez len jedno.Ale zasa som proti,ked zena stale rodi a nemaju co dat detickom papat,jogurt ani nepoznaju,to sa mi tisnu slzy do oci,ked to vidim. 🙂
@awalancha3 No vies, ja aj verim, ze to myslia "dobre". Akurat to "dobre" je dobre asi pre ne, nie pre mna. V tom je rozdiel. Mne az tak nevadia prebdene noci apod. Ved ked sa clovek poobzera dookola, kolko ludi maka od nevidim do nevidim .. a preco? iba pre peniaze. ja makam pre deti. samozrejme obcas aj pre peniaze- A moje osobne motto je, ze co nic nestoji, za nic nestoji. Radsej budem unavena z nejakych noci, ale tesim sa, ked sa pridu mali polulkat, ked mi deti pochvalia za pomoc apodobne. Tu istu energiu, co venujem detom, by som mohla venovat niekam inam, ale ja som sa proste rozhodla takto. A som s tym ja aj manzel spokojna a stastna. Tak preco ma ma niekto lutovat?
Niekedy mi to pride az chore: Ked zahlasi matka 4+ deti, ze je unavena, tak vacsina "no, ma ich fakt vela, nezvlada ta" Ked to iste zahlasi matka jedneho dietata, povie jej niekto, ze "ma vela deti, ze to jedno nemala mat a potom by nebola taka unavena"?
Ja nemam rada, ked ma ludia skrz to lutuju. To ja skor mozem lutovat ich - domy prazdne, nie je nik, kto by vystiskal, potulkal sa, zasaskoval, porozpraval... Take puste domy to su, poznam ich vela, krasne, velke, ale chyba v nich ta clovecina.
@xenia55 presne tak,to je tazko vysvetlovat takym ludom,ze nam je veselo,ale mne jeden knaz z piatich bratov povedal,ze to sa mi raz vrati,myslel,ze ked budem stara pani 😀 asi.Moje deti su velmi na mna citlive,ked mi je niekedy zle,napr.migrena,boja sa ist aj do skoly musim sa pretvarovat,ze som ok.Raz mi najstarsi syn volal tajne zo skoly,z wcka,ze ci mi je dobre.Normalne ma to dojalo 😔 Vedia ma aj nahnevat,to je jasne,ale ked zurim,robia si zo mna srandu.Moja mama bez nich nevydrzi ani den,byvali sme u nich kym sme postavili dom.Ale ja som rada,ze sme sami,treba im uz od nas oddychnut. 😀 Lotri malí....starkí si nemohli pre nich ani pospat,rano som ich nasla v ich posteli,chudatko starka a starký.Ale pozrite sa zas je to naopak.Uz moje staršie deti im dost pomahaju teraz,ked su este malí....no veselo je veru.Doteraz sa s manzelom rozpravame o tom,ze ked sme cakali prve,uz vtedy sa vyjadril,ze by chcel mat aspon 3 deti a ako som mu ukazala,ze mu asi švitorí v hlavičke
@stvura prosim ta,ako sa ti zadarilo?myslim cez tu antikoncepciu?z toho aj ja mam strach,lebo som dost zabudliva a potom sa bojim,ze ak by som nahodou bola tehu a ja by som dlhsie nevedela,ci by to babatku neublizilo.Ako si to zistila?nedostala si potom uz ked si dobrala balenie?.....vies antikoncepcia,myslim tabletkova asi nieje pre mna,zabudam.
@zajkka Mne nie ze raz sa vrati. Mne sa uz vracia. 🙂 Vzdy ked nam to najmensie odrasta, tak podpichujem muza, ze "koho budem teraz lulkat, ked mi toto uz vyrasta" To je akoze nepriama staznost na neho. 😀
Aj ked je pravda, ze niekedy mam pocit, ze to individualne venovanie trosku zaostava. Na druhej strane su vsak jednoznacne viac socialnilne tie nase deti. vedia sa prisposobit, oslovit ine deti, podelia sa aj s cudzimi, su empatickejsie a citlivejsie na potreby druhych. My sme proste doma viaceri, ziadne dieta nema sancu byt bohom, okolo ktoreho sa kruti svet. A ked chce "prezit", musi sa vediet aj presadit, ale aj ustupit, ci zrieknut sa niecoho v prospech surodenca. Ide o to, ci obrazne povedane, budem mat hracku stale pre seba, ale budem s nou sam. Alebo sa s nou podelim, za cenu toho, ze mam k nej kamosa. Bud som sam a vsetky hracky v dome su moje alebo sa o ne delim. Jednoducha logika.
Naozaj, kazdy by mal mat tolko deti, kolko vie s laskou prijat a dat primeranu vychovu. A pri rozhodovani o pocte deti netreba zabudat, ze "kazdym rozhodnutim nieco ziskavame a nieco stracame. Ak sme ziskali viac ako stratili, bolo to dobre rozhodnutie." 🙂
Ktokolvek by mal poznamku na moju stranu koli poctu deti, urcite by som ho odbila poznamkou naspat -
Aspon neriesim ze moj muz nema zaujem o maznelsky sex 😀 prave naopak 😀 😀 😀 nas sex je lepsi s kazdym pribudnutym dietatkom!!!
ahojte, tak ked my sme cakali 5te dieta a vsetci sa cudovali ,tak som ich odbila vetou ze : chceme 10 deti a teraz sme v polovicke 😀
inak som si toho vypocula a je zaujimave ze vsdy ked som tehu tak to okolie velmi trapi ale ked sa male narodi tak zrazu su nadseni 😕 a zas maju pripomienky ze treba este do paru.... a ked mi niekto tvrdil ze na dnesnu dobu je to vela deti..tak som sa tiez ohradila, ze kazda doba bola tazka a tiez odporucali 2deti max...a ze by sme tu neboli..ja som 4zo 6tich a dotycna osoba bola 3tia... 😉 a niekedy mam pocit ze nam skor zavidia 😉
Zaujimava tema. My sme oznamili na oslave prvych narodenin nasej dcerky, ze cakame druhe. Ani vo sne by ma nenapadlo, ze by sa niekto netesil. A tak aj bolo, bolo to velke prekvapenie, lebo to este nikto necakal, tak sa tesili velmi. S negativnym nazorom som sa zatial nestretla, ale to bude asi aj preto, ze to zatial vie iba najblizsia rodina. Ale pobavila ma reakcia mojej babky, ani nie priama, ale nepriama 😀 Ona ma uz 93 rokov. potom co sme jej to oznamili volala mojej mamke a vravela jej, ze dufa, ze na mna preto nekricala, ze cakame "tak skoro" druhe, ze sa treba tesit 😀 Pritom, ked jej moja mamka oznamila, ze caka druhe (medzi mnou a bratom je rok a pol rozdiel), tak nadavala, ze naco im uz trebalo druhe 😀 Tak len take povzbudenie a odlahcenie, ze vekom mozno dozreju aj taketo nazory 😉
@emily3 perfektne,beriem si priklad a este by si mohla odpisat akymi vetami ich odbijas.....ja mam 4 chlapcov a pocuvaju to aj oni a oni sa tiez potom pridavaju ...maminka,ale je nas vela vsak?vsak si mohla mat radsej dievcata,no mne je to tak luto....chudáčikovia moji.Jedna zavistlivka mi minule kricala,ze ci uz mam kupene velke hrnce a ze kolko pojedia.Ja jej naspat,ze pojedia dost,ale este mame aj na druhy den. 😀 😀 😀
@stvura no neviem či budem ten pripad čo ty... JA už teraz nemam skoro žiadne mlieko, maly už takmer na prsniku nepreglga len si tak dudluje. Čo sa tyka predčasneho pôrodu z toho nemam strach, ja praveže dufam že mi ho aspon o par dni urychli lebo som po jednej sekcii a dr povedal že ak to v tom 39tt nebude vyzerať že sa už aspon čosi pohyna tak že naplanuje cisarsky, čo by som nerada teda
A tebe mala normalne preglga mliečko???? To si prva od ktorej to počujem. Kamaratka tiež cele tehu "dojčila" ale vlastne mlieko od toho 20 tyždna uplne stratila, takže to bolo len take dudlikovanie
inak, vsimli ste si dufam, ze som sa nevyjadrila o tom, ci schvalujem alebo odsudzujem vela deti.... 😉 ja len ze, skutocne..nie vzdy je vsetko tak ako to vyzera...a ci mam alebo nemam skresleny pohlad na vec? hm..........kto posudi a rozsudi ci prave ta, ktora vravi ze ja mam skresleny pohlad na vec ho nema skresleny..... Nebude to napokon tak, ze sa vzdy bude jednat o SUBJEKTIVITU? ze kazda jedna z nas ma skresleny pohlad na vec, pricom to skreslenie je vysledkom nazorov, skusenosti, predpokladov a intelektu?......preto ma vzdy zarazala a bude zarazat to, ze na forach, chatoch a podobne, vzdy ked niekto vyslovi svoj nazor, je to pokladane za snahu dotycnej vsetkych presviedacat o svojej pravde......... Vsak su to len nazory, a len ojedinele niektory nazor je bez oportunistov. Treba ratat, aja ratam s tym, ze niekto zdiela moj nazor a niekto nie.
Co sa tyka deti a ich poctu, teda k meritu veci sa vyjadrujem tak, ze ako je nezlucitelne s akotak demokratickou spolocnostou kvantifikovanie kolko ma mat zena deti, tak ani to, kedy ich ma mat. Ani v Cine nebolo zakazane mat viac deti, tam slo skor o financne dosledky. Jedine EUGENIKA (a nie je to nick) v novodobych dejinach si uzurpovala pravo urcovat kto kedy, kolko a skym bude mat deti.
Moj osobny nazor je, ze ak dietatu date ake take zazemie, hygienu, starostlivost, jedlo a moznost vyvijat sa k dobremu- majte deticiek kolko chcete. Na druhej strane otvorene prehlasujem, ze by sa nieco malo robit s ciganskym problemom v tomto smere. Mnozenie sa geometrickym radom, bez vizie zlepsovania a skulturnovania, potkanmi ohlodane batolata, hepatitidove deti, 90% analfabetov, potencionalnych kriminalnikov....Aj z maleho rozkosneho cigancatka (zasadne pouzivam historicky odovodnitelne pomenovanie) vyrastie stary nechutny Dezo Rigo..........tam vidim u nas nutnost regulacie. U "normalnych" ludi je super ak je deti v rodine viac. A pre pripadne prispevky a poburenie a prip obvinovanie s rasizmu podotykam, ze som rasistka v tom zmysle, ze uznavam ze existuju rozne rasy, tak ako existuju rozne druhy drevin ci kvetov, ci cicavcov.......
@katkamarek -no teeeda, gratulujem, este pred nedavnom si tak velmi snazilkovala....... a vidis, uz je aj druhe na ceste 🙂 este raz velka gratulacia

@andrea497 Ahoj, máš môj obdiv. Veľké rodinky sú mi sympatické, veľa krát tiež počúvam názory o "nezodpovednosti" mať toľko detí v dnešnej dobe, ale práve toto je podľa mňa zodpovednosť vychovať pre budúcnosť slušných ľudí. Tieto deti sa raz budú starať o nás keď budeme starí. Ja osobne považujem za väčšiu hodnotu výchovu detí ako úspešnú kariéru. Chcem sa ťa ale opýtať, či si počas tých 21 rokov pracovala a či si nemala so zamestnaním alebo v ňom problémy. Ja mám len dve deti, ale zakaždým, ke´d mám ísť na očr alebo k lekárovi mám stiahnutý žalúdok a moje kamarátky v okolí sú na tom podobne. ☹