Odsťahovanie sa zo spálne
Ahojte, kamarátka ma babetko a asi po 2ch týzdnoch sa odstahovala sama zo spálne. Vraj pre dobro muža aby sa vyspinkal. MUz vsak nestava na dennu zmenu tj o 5-6 rano ale do práce chodí na 14:00. Necháem prečo ho tak sanuje. Neviem ci mam ja zly pohlad na vec alebo to naozaj su uz len matky zainteresované do starostlivosti o dieta?? co vy nato mamičky?
U nás to bolo trošku inak, kedže som prvé dieťa kojila len krátko, a zároven som velmi rýchlo tiež šla do práce, hoci len na 2 dni z týždňa ale pracovala som aj z domu, boli sme si s manželom "rovnocenní" - v noci sme sa striedali pri robení flašiek a prebalovaní, dieťa bolo nespavé a spávalo medzi nami do 4 rokov. Náročné obdobie sme ustáli spolu. Manžel sa nikdy nesťažoval, že je nevyspatý a nezvláda deň v práci. O svoje deti sa staral a stará skutočne nadštandardne a z vlastnej vôle.
Druhé dieťa spalo super, vtedy manžel bol aj na týždnovkách a cez víkendy sme boli prešťastní, že sme aspon chvíľu spolu.
Dnes už sme v spálni sami a som už tak zvyknutá, že ak sa stane, že manžel cez noc nie je doma (bol na pracovnej ceste, alebo pár dní v nemocnici...), tak nespím celú noc, chýba mi. A manžel hovorí to isté, že nespí, ak som preč...
A nechcem sa rozpisovať o iných ľuďoch, ale v okolí poznám niekoľko párov, kde to začalo oddelenými spálňami a skončilo rozvodom. Je fajn, ak to niekomu funguje aj dlhodobejšie.
jéj, za to že je v noci moje dieťa v spoločnej izbe a kojím, tak som biomatka 🙂)))). asi som vadná, ale dooosť to milujem, ked sú detičky vedľa mňa. nieviem.. to asi že som biomatka 🙂)
a nie, dieťa sa nepotrebuje vyspať, ono to dobehne cez deň🙂. má na vyspatie 24h. bábätko potrebuje mamu!
Nič divne na tom nie je. Predsa každému vyhovuje niečo iné. My sme po narodení malého boli v spálni spolu, keď som dojcila, podopieral mi chrbát, neskôr kŕmil malého z fľaše kým som ja odsavala a podobne..potom som ho ale vysackovala zo spálne ja, lebo chrapal a budík aj mňa aj malého..syn šiel do vlastnej izby v 1.5 roku a my sme na etapy skúšali byť spolu v spálni ale bolo to utrpenie..Ja som potrebovala mať otvorené dvere a uši v strehu ak by malý v noci náhodou plakal alebo ma volal..ale manžel tak chrapal, že len so stoplami alebo perinou na hlave by som mohla späť..A tieto veci sa vylucovali..tak sme si zvykli späť oddelene. Syn má už 7 a v noci sa nebudi, ale muž vekom chrape ešte viac a ja sa vôbec nevyspim..tak väčšinou sme obaja v spálni len keď príde návšteva a obsadia ostatné postele alebo vo výnimočných prípadoch..A každý sa vyspí. Akékoľvek sú dôvody, nič zlé na tom nevidím...
Inak, viaceré ste písali, že manžel spí v inej izbe kvoli chrápaniu ... ale mali by ste riešiť v prvom rade podstatu - chrápenie, ved to je zdravotný problém a ak sa nerieši, môže to byť aj nebezpečné. Ked muž silno chrápe, počuť to aj tak cez celý byt (aspon ja toto počujem aj v hoteli z vedlajšej izby). Keby moj manžel chrápal, ženiem ho k lekárovi.
Necitam moc diskusiu, tak len kratko... Nie je to osobna vec kamaratky?
Je mi luto ze nechapem diskusiam zalozenych na zaklade ohovarania zivota tych druhych..
@fokuska po kojeni si vo všeobecnosti dieťa nepotrebuje odgrgnut. Ak dobre pije a je dobre prisatie, nie je to potrebné, ani cez deň ani v noci.( Sú však dojčene deti ktoré to potrebujú a doslova samé vyžadujú, ale to je individualne.)
@hettinka môj chrape hlavne kvôli nadvahe. Tiež sa aj sám pozná ze ked sa napríklad neskoro večer nahé alebo je veľmi vyčerpaný alebo keď vypije alkohol tak chrape oveľa viac...tak tomu ak sa dá sa snaží vyhnúť hlavne pri cestovaní keď prespavame v hoteloch..A o nadvahe vie samozrejme veľmi dobre, ale to je už na inú tému ako donútiť/motivovať niekoho k chudnutiu...raz lepšie, raz horšie..A akonáhle prichudne, chrape oveľa menej...
@beatrix85 tvoja uroven srsi z tvojich prispevkov bez ohladu na to aky mas nazor...
Pre autorku: nikto nevidi do spalne tych druhych. Kazdy rodic sa rozhoduje ako bude spat na zaklade mnohych faktorov ktore mozu byt u kazdeho ine. Napr,
1 kolko krat v noci dieta vstava, 2 je kojene, alebo mu treba zarabat mlieko
3 Vstava s krikom, placom, alebo len pomrnka, napapa sa a spi
4 aky spanok ma muz (rusi ho to/nerusi ho to)
5 musi vstavat rano do prace a sustredit sa alebo ma taku pracu ze sa da dospat ci nema ziadnu pracu
6 ma dieta napr reflux-take deti sa nosia prve mesiace po jedle aj v noci
7 ma koliky v noci?
8 dieta spi lepsie pri matke/dieta spi lepsie samo v izbe
9 ak dieta spi vedla a je vela krat hore, vladze zena vzdy vstat a odist?
A mnohooo dalsich.
Tolerancia je zeny to, co mnohym chyba...
@beatrix85 ver tomu, ze mas hlavne stastie, ake mas dieta ☺
Ja by som pri mojom mladsom aj zo stropu visela, len aby spal, a vyskusala som vsetko mozne bez uspechu 😂 ("ne"spaval v postielke, v posteli s nami, so mnou, na mne, s muzom, sam v izbe, v zavinovacke, bez zavinovacky, zakryty, nezakryty, v kazdom rohu izby, v roznych izbach, v tichu, v sume....)
@fokuska musis poznat dieta.. Moji pri dojceni zaspali,vtedy si nikdy neodgrgli.. Samozrejme,prve dieta som sa snazila nosit aj v noci,aby si odgrgol..nikdy ak nespravil..ak si odgrgol,tak len cez den,ked po dojceni nezaspal.. Davala som ich potom tak nabok,keby daco,aby mliecko stieklo..
Mala grgala minimalne,este menej nez maly.. Ta ale v noci mala koliky zoparkat za tyzden,ale tiez negrgala ani vtedy.. Len som ju nosila a snazila sa utisit ju,aby nemala bolesti..
no moj spi ako drevo, takze nie ked boli mali. Ale teraz co su vacsi, skolkari a v noci doliezaju aby siel k nim, lebo ja som som s malym, tak uz vecer ostane tam, lebo sa nechce presuvat, lebo vstava rano o pol 5. Cez vikend je to ine. Nie sme spokojni, ale hadam z toho vyrastu a mm sa potrebuje vyspat.
@fokuska ked pridu prakticke skusenosti, zistis, ze kazde dieta je ine a aj teoria a prax resp ocakavania a realita 😉
Ja som tiez povazovala za hrozne odist zo spalne, lenze po narodeni dcerky to bolo takto jednoduchsie - manzel ma lahky spanok, dcerka "hlucne" pila a aj ked relativne dobre spala a ja som sa pri nej vedela vyspat, manzel nie. Ked bola starsia, nieco vyse roka, tak som sa presunula naspat k manzelovi aspom na prvu cast noci, kym sa nezobudila a potom som uz ostala pri nej do rana - bolo to lepsie v tom, ze sme stihli pred spanim sa este porozpravat, doriesit niektore veci... Teraz druhe babo a zatial on so starsou u jeho rodicov a ja s mladsim doma 😀 ale to len tychto par dni po porode, aby som sa stihla "dat dokopy" a potom budeme uz vsetci doma, ale pravdepodobne tiez takto v dvoch izbach, kedze maly neznesie mokru plienku, cize musim prebalivat aj v noci (dcerku stacilo iba ked sa pokakala) a navyse vzdy pocas prebalovania place,cize ho aj tak pocut aj do druhej izby...no snad sa to este zmeni/ upravi...
ale podla mna manzelstvo je najma o komunikacii a tolerancii, a nie ze si budeme "vykrikovat", kto musi viac "odtrpiet"
@fokuska a este tento link som ti chcela poslat, studuj 😉
https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...
Ja len k autorke, zbytocne to analyzujes, ako ini ziju 🙏 Mame roky oddelene spalne, muz chrape nenormalne, nevyspala som sa ja, ked bolo male babo - tak ani to... nastastie dom velky, kazdy ma vlastny priestor. Pocet deti od tohoto oddelenia pribudol - takze ziadna trauma nasmu vztahu nebola vykonana. Prezivam desivo rodinne dovolenky, kde sme nuteni spat spolu a ja teda nespim skoro vobec 😖 Ale to je uz detail, babatka vzdy spali pri mne, v posteli ci vedla postele v kosiku, ked zacali lozit a sadat si - sli do svojich izieb, teda 6-8 mesacny... ano napriek 4 detom si uzivam postel len sama pre seba 😂 Co vyhovuje jednemu, nemusi inemu, co je pre jedneho samozrejme, pre druheho nepochopitelne, kazdy to vidi zo svojho uhla pohladu, moznosti a skusenosti... neni univerzalne ako sa to robi spravne... vztahy na spolocnom spani nestoja... ale tolerancii a laske...
@kacicka400 a vas co do toho? Boha vam..ale..Uprimne. Nechcela by som v zivote kamosku ktora faktami o mne a m muzovi rozosievala zive diskusie na nete... asi by som vam flakla 🙂
@janinah tvoja babka to nerobila preto, ze chcela, ale preto, ze inu moznost nemala
@1975renca v pripade, ze obaja pracuju a dieta sa nekoji, striedat sa. Ja pracujem od doby, ked este maly neprespal noc a vstanem k nemu ja a na oplatku rano o 5:00 ked maly vstaval ho zobral muz a nechal mna este pospat. Kompromis sa vzdy da najst, ak sa chce a ak sa dvaja ludia vedia rozumne dohodnut 😉
@maaaaaaaria7 To ze dieta nespí s matkou v posteli neviem dokedy neznamena,ze ta matka je "nepotrebna".
K téme. Starsi syn s nami spaval v jednej izbe cca do roka a pol,nakolko iná možnosť nebola,nemali sme ešte hotovú spalnu. Spaval v koliske, od cca 4.mesiaca v postielke, niekedy s nami. Dcerka spavala s nami v manželskej posteli cca do 3.mesiaca nakolko sa mi lepsie dojcilo v manzel.posteli ako v posteli v detskej (prvy plan bol,ze budem chvilu spavat v detskej s malou a ta v koliske a syn s otcom v spálni). Od 3.mesiaca dcerka spala vo vlastnej postielke s bratom v detskej izbe, dojcila som raz za noc.
@evittam každý ako citi...možno dcérka bola už s bracekom..nebola sama..
Moja druha ma 7 mesiacov..a príde mi taká malilinka na inú izbu..a kojím možno 3x v noci..tak mi je ľahšie,že jej ppstielka je pri mojej..iba si ju prisuniem..
Vravím.kazdeho vec..
Každý ma nejaký názor..moj je ten,že trojmesačné chce mamičku..
@maaaaaaaria7 Ale ved tu mamicku ma aj ked spi vo vlastnej posteli. To je vsetko.
Nechápem prečo máme všeobecne potrebu sa tu urážať a podpichovat len preto, že tá druhá to robí inak než ja...
A potom prečo sú svetové konflikty...veď sa nedokáže akceptovať ani v takej obyčajnej veci ako spánok..
Žasnem niekedy
Trochu tolerancie dámy

@janinah muz ma v tomto výhodu,mala zacala chodit do jasiel,ja do práce,je to afaptacne obdobie kedy malá chce len mna,ak som doma,samozrejme ak nie som cely den sa vypytuje na mamu,teraz k tym nociam,muz pracuje v mieste bydliska od 6:45-16:00,ja cestujem do prace 1,5 hodiny,odpracujem 12 hodín,stale na nohách a späť zas 1,5 hodiny domov,ak su cesty o.k...myslíte ze kto vstava...ja,pretože od neho momentalne nic nepomôže,moze sa rozliat aj na kolomaz,ja to vybavim ak sa da za 15 min.a je kľud,nievzdy ale väčšinou 😀myslim si ze je to na dohode,všetko raz pominie,deti z toho vyrastú a bude fajn,žiaľbohu kym su m ale treba sa obetovať,somnapriek tomu šťastná ze zvladnu spolu od rana do večera den ked som v práci