Ostali ste po materskej doma?
Čaute maminy. Na jar by som sa mala po 6 - tich rokoch vrátiť do práce. Mám tri deti 6, 4 a pol a najmladšie bude mať na jar 3. V mojej bývalej práci nastali zmeny, väčšina bývalých kolegov odišla, moja pozícia sa zrušila a aj keby nie, ani neviem, či sa tam chcem vrátiť. Posledné roky som si všeličo preskákala, deti mali vela zdravotných problémov, ja tiež, cítim sa strašne unavená. Rozmýšlam, že by som ostala nejakú dobu doma. Nie preto, že by sme nepotrebovali peniaze, máme hypotéku, oblečenie z druhej ruky, ale na základné veci máme - ja mám pocit, že nemám silu, že sa musím dať fyzicky aj psychicky dokopy. Muž nemá nič proti, ale aj tak rozmýšlam, ako sa na to bude pozerať, keď to bude aktuálne. Či sa na mňa nebude pozerať, ako na "menejcennú" - predsa len , doteraz som mala aspoň "rodičák", ktorým som prispievala na chod domácnosti. Vy, čo ste ostali po skončení rodičovskej doma, ako to hodnotíte s odstupom času? Spravili by ste to zas, alebo by ste šli radšej do práce? Ďakujem za odpovede 🙂
@queen_el každý potrebuje....sú rodiny kde pri malých deťoch kupujú z druhej ruky a sú spokojní.Kazdy má iné priority ona nech si odpovie či chce mať viac financií, prácu, čas na deti, čas na chvíľku oddychu, teplé jedlo, môže mať brigádu zatiaľ...je veľa možností.Ale vždy by som v tom veku dala prednost deťom
@hederamonstera
@eliska13
No, podľa mňa je sakra rozdiel zostať doma tak, že sme zabezpečení a tie peniaze navyše až tak nepotrebujeme, než zostať doma tak, že máme tri deti, žijeme z jedného platu, zjavne nie príliš dobre a tie peniaze by sa zišli. Hovorím to z môjho pohľadu, teda ja by som sa cítila blbo (a je to jedno, či ide o muža alebo ženu). To som písala na to, že vraj "majú financie", mne sa podľa popisu nezdá. Potom by písala "peniaze nám nechýbajú, môžem si to dovoliť".
Samozrejme, že je to ich vec, ale keď to tu napísala, tak ju zrejme zaujímajú názory, to je ten môj.
Este mi napadlo, ze ak je len 1 prijem, tak je dufam aspon nejako poisteny. Lebo nedajboze pride o pracu, nieco zdravotne ho chyti, nieco sa mu stane a potom bude velky rozdiel, ci pracujes, ci nie.
Na druhej strane ano, od psychickeho zdravia sa odvija vela. Aky rozdiel bude inak teraz a za pol roka? Ja nemyslim, ze si nejako extra oddychnes, ked nic nezmenis a budes zit ako doteraz, ze za pol roka budes mat zrazu viac sil...skor naopak
Ja poznam vo svojom okoli dva pripady, ked zeny nesli po 3 detoch do prace (jedna uz nikdy, druha sa vratila az po rokoch), platy muzov extra nadstandardne neboli a fungovalo to super. Obidvaja muzi si svoje zeny velmi vazia, su pre nich partnerkami, oporou a zazemim, matkami ich deti, jedna uz ak babickou vnucat. Zena predsa moze do rodiny priniest vela inych veci okrem penazi a tie su niekedy na nezaplatenie.
Ja ostávam doma kým nepojde do predškolskej. Teraz bude mat 4 roky. S muzom sme sa tak dohodli. Ja sa nenudim ani 5 minút🙈 narobis sa ešte za cely život dosť. To len teraz je taký divný pohľad, že žena na robiť v robote aj doma s chudáčik muž ju musí život keď to je náhodou inak. A keby chce niekto rýpať o povalacsrbe od 19 do md som pracovala bez prestávky.
ak je dost financii, preco nie.. ja som sa po vyse 7r na rodicovskych (3 deti kratko po sebe) nevratila, ale len preto, ze sme s manzelom naplno rozbehli biznis, ktory nam vynasa niekolkonasobok a odisli z prace teda obaja...(to som este ja pisala muzovi vypoved, nech vypusti zamestnanie, lebo bol to stres..) Doma sa teda nenudim, prvak do druziny nechodi, mozem sa mu venovat, kym mladsi su v skolke (byvaju aj choroby, takze su casto doma). Konecne rano mozem cvicit, v RD + zahrada je tiez co robit a riesime podnikanie, ci sviatok ci piatok. Dalsiu "zabavku" mam investovanie do akcii na burze.
@marianarem to máš pravdu, ale môže sa tiež dostať do situácie, že muž odíde a ona po desiatich, pätnástich rokoch bez práce nájde veľmi ťažko prácu s dobrým príjmom, takže je odkázaná na živorenie, o biednom dôchodku ani nehovorím. Ak ide autorke o oddych, celkom ju chápem, okolo troch malých detí je to dosť makačka. Ale je mladá, tá únava mi skôr príde preto, že nemusí byť zdravotne v poriadku. Tam by som začala. Možno by jej pomohol týždňový relaxačný pobyt, aj keď je to teraz ťažké a nemajú peniaze nazvyš. Ale vypla by úplne od všetkého a od všetkých a zároveň by si manžel vyskúšal, ako je to byť s tromi deťmi doma. Myslím že týždňový pobyt by nezaťažil rodinu tak, ako výpadok jej príjmu na rok a viac. Tiež by muž skôr zvládol starať sa týždeň o deti a domácnosť, ako ťahať finančne celú domácnosť sám ďalšie roky, to je totiž veľký záber na psychiku. Nemám nič proti tomu, ak sa manželia dohodnú, že on zabezpečí finančne rodinu a ona sa bude starať o deti, domácnosť. Ak má muž dostatočne vysoký príjem aj na to, aby sa manželka mohla zabezpečiť na dôchodok, prečo nie. Ale zakladateľka témy nie je veľmi v situácii, kedy by si to mohla dovoliť. Ak by sa pritrafila choroba, úraz, strata zamestnania, dostala by sa celá rodina do veľkých problémov. Treba poriadne zvážiť všetky pre a proti.
Ja nechapem preco tu vsetky pisete ako keby autorka mala ostat roky doma.....
@hederamonstera Na ňu niekto tlačí? Písala, že je doma 6 rokov a najmladší má 3 - ona nejde po pol roku do práce. Ozaj, a čo muž, toho sa niekto nespýtal, či si nechce on oddýchnuť od zamestnania? Žeby zaskočil za manželku doma a chvíľu by si zasa ona vyskúšala byť živiteľkou rodiny. Toto je podľa mňa spravodlivejšie a aj pre ženy výhodnejšie (napr. z hľadiska výšky dôchodku).
@nevludna neuviedla, akú dlhú dobu by doma chcela ostať, ale je doma už šesť rokov, ak by ostala len rok dva, bude veľmi ťažko hľadať s tromi deťmi po toľkých rokoch doma prácu. A nemyslím si, že si to môže dovoliť, teraz má rodičák, majú hypo, oblečenie z druhej ruky - s tým si doma alebo v škôlke deti vystačia, v škole už menej. Pribudnú náklady na školáka, krúžky, neviem, možno by som hľadala niekoho, kto ma trocha odbremení, ale do práce by som išla. Stále je lepšie priniesť domov 500-600 eur a dať 100-150 eur študentke, alebo vitálnej dôchodkyni za občasnú pomoc ako mať príjem nula.
Ak máš takú možnosť, ostan doma. Narobis sa ešte dosť a doma sa okolo detí, domácnosti, domu,... nudiť nebudeš. Drž sa!
@matejkoo porovnávaš neporovnateľné, vy máte biznis, ktorý vám vynáša, oni budú mať jeden príjem, hypo a už teraz majú oblečenie z druhej ruky. Príjem im klesne, ale výdavky tým, že najstaršie dieťa pôjde do školy sa zvýšia.
ahoj, ja som tiez po 3 detoch hned neletela do roboty....no, tazko radit, lebo len ty vieš ake máš všetky okolnosti - napr. pomoc starých rodičov nonstop, finančná situacia v rodine, typ zamestnania-či na smeny alebo homeoffice...ale ak uz teraz citiš, že si unavená, po nástupe do práce sa to nezlepší, daj na inštinkt - je to veľká pomoc a mááááálo ludia inštinkt využívajú.
Ja by som ostala,ak to tak citis. Zdravie je prvorade a ked sa uz teraz citis zle,bude to len horsie. Hnat sa do prace,potom druha sichta doma,kolotoc okolo deti. Casom si mozes najst brigadu a pomaly si zvykat na pracovny kolotoc.
@queen_el a keď ma niekto hypoteku, tak akože nemá peniaze? Poznám aj milionárov čo majú hypotéky..
My nemáme fin.problemy hypotéku máme - sme klasicka stredná vrstva.. oblečenie z druhej ruky mame preto, lebo mi je ľúto všetko kupovať nové, keď je na svete už tak strašne veľa handier.. oblečenie dostávam, kupujem len nutné a čo už nevyužívame daruvavam ďalej.. to ale nevypovedá nič o našej Fín.situacii..
Dnes tu bola podobná téma a ja som napísala dlhocizny príspevok.. skopirujem ho sem, pretože je tam všetko čo by som k tejto téme, ktora sa má dotýka povedala..
Ja som doma 8rokov, v priebehu 4rokov som mala 3deti, najmladšieho tak ako jeho ostatných súrodencov brali do škôlky až od 4rokov.. takže až teraz som prvý krát doma tak že deti sú v inštitúciách.. môj muž zarobí výborne, ak sme mali v minulosti nejaké fin.problemy podarilo sa nám ich vyriešiť aspoň na teraz.. mám odrobenych takmer 9rokov pred deťmi.. k deťom nemáme žiadnu pomoc, takže všetky choroby, prázdniny, voľno som na nich ja a muž si kvôli svojej práci nemôže dovoliť somnou sa striedať na ocr (máme všetky deti alergikov a tak bývajú často choré, na preskacku)
môj muž tiež mi nezakazuje ísť do práce, ale je radšej že som doma a nemusí riešiť nič okolo detí lebo jeho práca (ktorá ho mimochodom baví) si vyžaduje plne nasadenie..
Takže odkedy aj najmladší nastúpil do škôlky, ja sa venujem nasemu domu.. celý ho maľujem a prerabam izby (prehadzujem deťom ich izby) konečne sa zbavujem nahromadených veci ešte z času keď sme sa sťahovali pred 11rokmi (pred deťmi sa nedalo, lebo sme boli stále v práci) odkedy sú deti v inštitúciách tak som bola vlastne sama doma iba dva plné týždne, vždy sa stalo že nejaké dieťa malo sopel, alebo ho bolelo hrdlo a k tomu ešte zavreli školu na 2tyzdne, potom pripocitam pre nás povinnú karanténu (nie neboli sme na dovolenke v zahraničí, ale náš rodinný príslušník mal koronu) hneď na začiatku sk.roka, plus prázdniny a riaditelske voľná, muž by reálne nemal čas sa pri troch deťoch somnou ako striedať ak by som bola v práci..
Od štátu neberiem nič, s výnimkou zdr.poistenia ktoré som si poctivo okrem iného platila skoro 9rokov pracovného života, navyše môj muž odvádza celkom vysoké dane.. takže snáď mi žiadna pracujúca žena nebude vyčítať že som doma a beriem od štátu peniaze - lebo neberiem..
som tu pre deti na 100% keď ma budú potrebovať, lebo reálne má nemá kto zastúpiť.. zo starých rodičov nám ostala svokra ktorá pracuje a stará sa o svoje vnúčatá od dcér a tak nemá čas navyše.. môj otec je ležiaci invalid po mozgovej porážke čo dostal pred 27rokmi.. budúci rok si plánujem hľadať nejaku pracu čo by som mohla riešiť z domu, (to.uz by som dom mohla dokončiť k svojej spokojnosti) lebo myslím že kým najmladší nepôjde do školy tak to bude najlepšie riešenie.. zatiaľ ma plne zamestnáva nás dom a prvý krát si robím veci poriadne keď môžem lebo doteraz sme mali všetko provizórne, ale nedá sa to stále lebo vždy sa niekto doma objaví čo má potrebuje..
Neviem prečo to všetko takto vysvetľujem, možno preto že dnes je taký trend ženy doma zhadzovať ako lenivé vychcane ženy, ale nemyslím si že by som lenivá bola a doma bola úplne nepotrebna.. ešte nikdy mi nikto neodpovedal na otázku ako to urobiť inak aby som vedela byť s detmi a aj bola v práci kde by ma neznášali za to že som "zase na ocr"
Deťom sa snažím venovať najviac ako sa dá, športujem s nimi, vyrábam s nimi, učím sa s nimi.. zatiaľ sa ani z ďaleká nenudim.. v budúcnosti by som chcela robiť prácu ktorá by mala zmysel, môj sen je urobiť si kurz na prof.rodica alebo byť opatrovateľkou v senior dome..
A ešte niečo na záver.. minulý rok som bola u kaderníčky - ako mi umývala vlasy (v ten deň to zaručene robila už 20x) sa ma pýtala či sa nezbláznim z toho stereotypu.. rozmýšľala som, naozaj je môj život stereotypný? Keď budem chodiť ako kedysi sa posadiť do kancelárie na 8h pri pocitaci a potom budem letieť po deti a ledva ich stihnem si vypocut, za pár peňazí ktoré v našom rozpocte prevrat neurobia tak bude môj život nestereotypny?
Ja som veľmi vďačná niekomu tam hore že mám tri relatívne zdravé deti, že mi dal možnosť byť doma a zregenerovať sa trocha z nervov ktoré mi trocha skomplikovala povaha najmladšieho syna.. využijem to na plno a potom budem pracovať do dôchodkového veku.. a kým budeme môcť budem sa snažiť pomáhať ľuďom pokiaľ to bude v našich silách a nebudem chcieť od nikoho nič.. a nebudem nikomu závidieť, tak snáď ani mne nebude nikto..
@jana_eyre_2 Ona tak opísala ich finančnú situáciu so slovami “nie že by sme nepotrebovali peniaze” čiže ich potrebujú...tú hypotéku dodala ona, ja to nespájam s hypotékou
@jana_eyre_2 to je všetko v poriadku, ale je stará známa vec, že človek stratí pracovné návyky a harmonický vztah s muzom sa moze v prípade jeho "druhej puberty" vytratit ako para nad hrncom, ked bude mladej milenke vykladat, ako chudak sam živí rodinu, lebo zena je leniva ist do práce...no a ostat sama s 3 detmi - to sa už len vtedy bude tazko hladat praca, po x rokoch doma
Ja si neviem predstavit, ze by som bola na materskej 6 rokov a potom sa nevratila do prace. Mne boli dlhe uz aj tie 3 roky doma, s jednym dietatom. Keby som mala byt doma este dalsie 3, asi by som skoncila na psychiatrii.
Svoje dieta milujem nadovsetko, ani sekundu na materskej som sa nenudila a dokazala ju plnohodnotne vyuzit. Byvame v zahranici, nemame nikoho, kto by nam s dietatom pomohol. Syn ma navyse urcite zdravotne problemy, takze je viac doma ako v skolke. Manzel zaraba dobre, do prace som sa teda hnat nemusela a kludne by sme vyzili z jeho platu. Napriek tomu som sa do prace po materskej neskutocne tesila a navrat tam bol pre mna ako znovuzrodenie :D
Mozno keby ma moje zamestnanie nenaplnalo a musela by som makat od nevidim do nevidim, s fixnym pracovnym casom a nemoct sa prisposobit dietatu, asi by som sa do prace neponahlala...
Autorka, ak ta do prace nic netlaci, ste financne zabezpeceni a tvoja psychika netrpi tym, ze si doma, tak zostan doma a oddychni si. Nemusis sa nikomu spovedat. Je to tvoje rozhodnutie (tvoje a manzelove).. ak ste s tym doma ok, tak nevidim problem.
Paneboze...autorka, kasli tu na to, proste sa dohodni s muzom, zvazte pre a proti, max obdobie a proste urobte si podla seba...
Tu na vesteckom konikovi sa docitas stovky tvojich zlych osudovych predpovedi...lebo ostatne tak jemne v kutiku svojej duse, zkrucaju od zlosti, ze ona moze a ja ne ;)
Drzim palce 🙂
@hindakus áno už som pocula neboj.. myslím že každá žena ktorá stratí manžela a má viac detí to má ťažké nemusí byť zrovna doma x rokov.. a mimochodom ako vždy návrh ako spravit to, že sa o deti nemá kto iný postarať kým sú malé - nie je.. omsvoje pracovné návyky sa nebojím.. a nikde nevravím že doma budem ešte x rokov, ak si čítala môj príspevok plánujem byt takto doma do budúceho roka.. aj keď viem, že niekomu by bolo milsie keby som šla do práce aby som mohla platiť nejaku pani čo by sa starala o moje deti.. len našťastie min život nikto iný nežije
Ved pise, ze maju financie na zakladne prezitie. Takze to bude iba stres, zostat aj bez toho rodicaku, co ked sa pokazi chladnicka, muz ostane PN, tak su v keli.
@nevludna lebo tu, na “vesteckom konikovi” sa akceptuju iba odpovede, ktore autorky chcu pocut, ze? Ak v tom ma tak jasno, naco sa to pyta? Ty si sa v tom tiez ´”v kutiku duse” nasla, vsak? A lepsie si povedat, ze tu vsetky zavidia, ako sa zamysliet na argumentami druhej strany...
@queen_el ale veď sa to pýta žien ktoré to reálne prežili - či by do toho išli znova aj s odstupom casu.. pokiaľ som pochopila tak sa nepýta tých čo by tak nikdy neurobili lebo... Preto sa to pýta.. a úprimne ti poviem, že človek aj keď je presvedčený o tom že koná v tomto období života správne spoločnosť na neho naozaj pozerá z vrchu a mňa to napríklad mrzí.. neviem prečo by som ja mala byť nejaka menejcenna pre spoločnosť preto že sa starám momentalne iba o svoju rodinu.. nie navždy, chvíľu.. (tieto názory radi ľudia prezentujú aj osobne nie len na koníku)
@jana_eyre_2 A kto tu písal, že si menejcenná? Ja určite nie. Ja nemám nič proti tomu, ak je žena doma, AK si to rodina môže dovoliť. Ja som sa vyjadrovala k tomu, že z toho, čo autorka písala, sa nezdá, že by si to mohli dovoliť, keďže ona sama písala, že peniaze by potrebovali, to je všetko.
kludne ostan doma vybav si podporu maximalnu a trav cas s detmi napracujes sa este dost
kazdy nech si urobi ako mu vyhovuje tri male deti je zahul aj bez prace
@queen_el nie netvrdím že ty si to písala ale väčšinová spoločnosť na ženy doma tak pozerá, hoc je už ich dôvod byť doma akykoľvek.. aj na moju mamu tak pozerali pritom sa starala o svojho inflvalidneho manžela.. len vysvetľujem prečo sa autorka zrejme pýta tu na koníku.. chápem ju prečo ju to zaujíma.. keď som sa s mužom rozhodovala čo ďalej tiež som mala vycitky, hoci viem že pre tento čas je to jediné riešenie.. výčitky neboli kvôli mojej rodine, ale kvôli tomu ako ma berie spoločnosť.. a to je menejcenne..
@jana_eyre_2 a to je dovod preco sa to tu autorka opytala...proste svedomie od spolocnosti...a hla ono sa ozvalo aj tu

@queen_el pozri, on jej to odsuhlasil, tak asi tak zle na tom nie su...je to ich vec.
Mne islo len o to, ze na zeny sa strasne tlaci so vsetkym a ked uz povedia, ze dost, potrebujem vypnut, tak sa do nej zeny pustia, ze porad je to lenivec a chce len vyuzit chudaka muza a v zivote uz nerobit lebo babkinho bratranca konova sestra tak ostala uz do dochodku......
mne keby partner povedal a vidim na nom, ze je psychicky a fyzicky unaveny, tak jasne, ze som s tym OK, keby ostal nejaku dobu doma...ja si cenim psychicke zdravie proste. Potrebny oddych je proste investicia do lepsieho buducna....vy by ste muza nechali trpiet? ja neviem teda, ja ho milujem, tak ako aj on mna a mame asi ine priority