Prečo monitor dychu pípa a ako reagovať?
Ahojte, v noci nam 2x pipal monitor dychu. Babatko ma tyzden. Prvykrat som mu rozopla pyzamko a nadychlo sa zhlboka. Potom velmi plakalo. Druhykrat som ho jemne ustipla na rucke a znova sa zhlboka nadychlo. Stalo sa vam to niekomu? Riesil to peditater nejako? Strasne ma to vystrasilo a uz spom do rana ani nespala.
Náhodou ste neodpozorovali či len plytko dýchal? Mal modré ústa? Bol bledý?
Každopádne to povedzte doktorke na poradni. Až by to bolo moc často zavolajte jej.
A inak nám často pípal monitor dychu. Vždy to bolo len klamlivé. Najprv sme ho mali asi vysoko. Matrac + hniezdo. Potom bol trochu aj problém že bol na rošte, potom sa začal pretáčať. No kadečo. Vždy sme ale skontrolovali či dýcha.
Monitor dychu pípa v 90% prípadov aj keď nemusí. Ešte si užiješ kopec zbytočných poplachov 🙂. A z hlboka sa nadychneš pri takýchto “manévroch” aj ty, stačí do spiaceho človeka silnejšie drgnúť a nadýchne sa z hlboka.
@anonym_53d463 nie je to moje prve dieta. Monitor nam este nikdy nepipal
@anonym_53d463 nie je to moje prve dieta. Monitor nam este nikdy nepipal
@anonym_autor a monitor dychu máš po predchádzajúcich deťoch? Niekedy je problém aj to, že potrebuje znovu nakalibrovať, alebo vyššie spomenuté.
Tak treba ist k lekarovi, ked sa nieco taketo stane, dietatko moze mat samozrejme problemy, nie je to len "urcite zle nakalibrovany monitor"... tie veci zachranuju zivot... radsej chodte do nemocnice, keby sa to opakovalo... nas potahali vsade mozne ked mal maly alarm, neurologia, srdiecko, dva dni na pozorovani...
Mali sme ho tiež a veľmi rýchlo šiel preč 😀 Viac ma to desilo ako upokojovalo. Robí to len zbytočný poplach.
Tak treba ist k lekarovi, ked sa nieco taketo stane, dietatko moze mat samozrejme problemy, nie je to len "urcite zle nakalibrovany monitor"... tie veci zachranuju zivot... radsej chodte do nemocnice, keby sa to opakovalo... nas potahali vsade mozne ked mal maly alarm, neurologia, srdiecko, dva dni na pozorovani...
@anjelicek26 tie monitory velmi casto falosne alarmuju. Neviem si predstavit tolko zbytocnych vysetreni u vsetkych deti. Dieta moze plytko dychat, je naobliekane, velmi citlivy stroj... nam to pipalo skoro denne a to som pozerala na babo, ktore pravidelne dychalo. Stroj som mala novy a kvalitny.
@anjelicek26 tie monitory velmi casto falosne alarmuju. Neviem si predstavit tolko zbytocnych vysetreni u vsetkych deti. Dieta moze plytko dychat, je naobliekane, velmi citlivy stroj... nam to pipalo skoro denne a to som pozerala na babo, ktore pravidelne dychalo. Stroj som mala novy a kvalitny.
@anonym_765a1e rovnako moze mat dietatko problem na srdiecku alebo xy inych veci a vie to ten problem odhalit...ano 98% alarmov moze byt falosnych...ale... my sme mali owlet sock, takze zle polozenie babatka na monitor nebolo mozne, proste alarm bol spravny... pri sotva dvojkilovom babatku, ked sme isli domov, to bolo urcite spravne...
Určite by som sa opýtala pediatra. Nám nikdy nepípal keď nemal. Pípal len raz a to bola naša chyba lebo manžel opravoval koliesko a doska sa zošmykla na spodnú hranu úplne.
@anonym_765a1e rovnako moze mat dietatko problem na srdiecku alebo xy inych veci a vie to ten problem odhalit...ano 98% alarmov moze byt falosnych...ale... my sme mali owlet sock, takze zle polozenie babatka na monitor nebolo mozne, proste alarm bol spravny... pri sotva dvojkilovom babatku, ked sme isli domov, to bolo urcite spravne...
@anjelicek26 v tomto mas pravdu.
@anonym_autor nemate postielku pri posteli vtedy moze pipat. Malicke dietatko moze dychat plytko alebo chvilku sa proste nenadychnut a monitor dychu to vyhodnoti a zacne pipat aj ked dietatko dycha. Ja som kupila owlet ponozku a na zaciatku mal aj aj a teda ponozka ok a monitor pipal, pripadne aom vybrala maleho z postielky a monitor pipal po 5 minutach. Za mna je ovela lepsia owlet ponozka. Potom uz spaval len pri mne na posteli s ponozkou a mala som pokoj aj on lepsie spaval v noci.
Aj ja som kolko krat prestala dychat, ked pipal monitor. Ten stres, ten zvuk, a prve sekundy pocit, ze dieta umiera, ked monitor pipa no hroza. A ked sa maly uz zacal otacat na brusko a posuvat po postielke, tak aj 4 krat za noc pipal. Ja uz som spat z toho stresu nevedela. Jednu noc, ked sme zase utekali vyplaseni k postielke lebo zase pipal a maly pekne spinkal som rano vybrala monitor dychu z postielky a konecne pokoj. Cakam druhe a ziaden monitor kupovat nebudem.
Aj ja som kolko krat prestala dychat, ked pipal monitor. Ten stres, ten zvuk, a prve sekundy pocit, ze dieta umiera, ked monitor pipa no hroza. A ked sa maly uz zacal otacat na brusko a posuvat po postielke, tak aj 4 krat za noc pipal. Ja uz som spat z toho stresu nevedela. Jednu noc, ked sme zase utekali vyplaseni k postielke lebo zase pipal a maly pekne spinkal som rano vybrala monitor dychu z postielky a konecne pokoj. Cakam druhe a ziaden monitor kupovat nebudem.
@anonym_65cbc6 no radsej nech pipa zbytocne
Mali sme ho tiež a veľmi rýchlo šiel preč 😀 Viac ma to desilo ako upokojovalo. Robí to len zbytočný poplach.
@liesik môjmu synovi to zachránilo život
@anonym_65cbc6 no radsej nech pipa zbytocne
@anonym_autor na tvojom mieste výhľadom pediatra radšej zbytočne ako neskoro môjmu synovi zistili teflux a preto mi prestaval dýchať a monitor mu tak zachránil život
Ak máš monitor dychu po predošlom dieťati, je nutné zistiť či sa dá servisovať. Pri niektorých typoch je potrebná len rekalibrácia, zatiaľ čo pri iných je potrebné po nejakom čase vymeniť podložku. Taktiež odporúčam 2-podložkový monitor dychu, ktorý sníma celú postieľku. Nám teda monitor nikdy falošne nepípal a ak to niekomu robí, mal by riešiť servis. Určite to nie je v poriadku.
A v každom prípade sa treba mať na pozore, určite to spomeň pediatričke. No a nie je na škodu mať aj kurz prvej pomoci. Človek nikdy nevie kedy ho bude potrebovať. Naposledy som jeden absolvovala kde sme sa učili podať prvú pomoc aj malému bábätku. Dozvedela som sa veľmi cenné rady, ktoré by som už teraz vedela v prípade potreby využiť.
Monitor dychu pípa v 90% prípadov aj keď nemusí. Ešte si užiješ kopec zbytočných poplachov 🙂. A z hlboka sa nadychneš pri takýchto “manévroch” aj ty, stačí do spiaceho človeka silnejšie drgnúť a nadýchne sa z hlboka.
@anonym_53d463 ak ti monitor v 90% pipal falošne, tak ten monitor mal nejakú vadu. 😉
Ak máš monitor dychu po predošlom dieťati, je nutné zistiť či sa dá servisovať. Pri niektorých typoch je potrebná len rekalibrácia, zatiaľ čo pri iných je potrebné po nejakom čase vymeniť podložku. Taktiež odporúčam 2-podložkový monitor dychu, ktorý sníma celú postieľku. Nám teda monitor nikdy falošne nepípal a ak to niekomu robí, mal by riešiť servis. Určite to nie je v poriadku.
A v každom prípade sa treba mať na pozore, určite to spomeň pediatričke. No a nie je na škodu mať aj kurz prvej pomoci. Človek nikdy nevie kedy ho bude potrebovať. Naposledy som jeden absolvovala kde sme sa učili podať prvú pomoc aj malému bábätku. Dozvedela som sa veľmi cenné rady, ktoré by som už teraz vedela v prípade potreby využiť.
@anonym_8d81a1 My sme mali novy monitor, kupili sme z obchodu. A ako dieta sa zacalo posuvat po postielke v noci pipal pravidelne. Este teraz si pamatam, ako sa mi vzdy srdce rozbuchalo na to hlasne pipanie. A dieta kludne spinkalo. Obcas plakalo, lebo sa az zlaklo toho pipania.
@anonym_autor aj u nás sa občas vyskytol falošný poplach. Viac pri druhej. Ale pripisovala som to iným veciam. Dokúpili sme druhú, novú podložku a alarmy prestali. Teda boli, ale mojou chybou, keď som v polospánku zobrala malú na kojenie a zabudla som vypnúť monitor. Hneď polospánok zmizol.
Ale keď bol alarm, sledovala som hrudníček. Tiež som pri šťuchaní postrehla hlboký nádych, čo ma vyľakalo, ale neskôr som bez dotyku sledovala hrudník a okamžite som si všimla, že len plytšie dýcha a spokojne spinká.
Ale pamätám si jeden moment - v postieľke mala môj kojenecký vankúš. A tak začala putovať po postieľke, že alarm sa zapol, ja som priskočila a nevedela som ju nájsť. Neuvedomila som si, že zaliezla pod vankúš. 😁
Na SIDS rocne umrie na Slovensku rocne cca. 20 deti, zavisi aky rok...to % alarmov je vysoke, ja to beriem ale, ze ak co i len to jedno dieta, co skutocne nielen hlboko spi, ale skutocne sa zabudne nadychnut - vdaka tomu ten rodic zdvihne a ono dostane externy podnet a zalapa po dychu alebo sa rozreve, tak vdaka za to...