Robíte výnimky, keď máte návštevu?
Maminky chcela by som vediet,ako riesite(by ste riesili),vy doma takuto vec:
Doma mate urcite kazda nejake pravidla s drobcami co sa tyka poriadku,hraciek,jedla....(najskor poupratovat hracky,potom vytiahnut dalsie,jest v kuchyni za stolom,z vonku vzdy umyt ruky,nie prehnane sladkosti,nenicit hracky.....)to som dala LEN PRIKLAD.
Doma sa tieto pravidla vzdy dodrziavaju,ale ked pride ku vam na navstevu napr:svagrina s drobcom,kamoska s drobcom...dovolite aby sa to porusovalo?trebars ze im dovolite jest v obyvacke,alebo mozu prehrabavat sladkosti...alebo hocico co by ste im bezne zakazali?
Myslim ci sa tvarite ze nic,aj ked viete ze keby tam nebola navsteva tak to zatrhnete?Alebo upozornite aj drobca na navsteve ze u nas sa to robi tak a tak,toto sa u nas nerobi...?
Dakujem za kazdy nazor a postreh 😃
nad ramec povolim akurat to ze sa trochu posunie rezim denny, inak fungujeme rovnako ci s navstevou alebo bez navstevy...kedze moja bezne sladkosti nema tak sa neponukaju ani ked je tu navsteva...olovrant moze byt aj v obyvacke lebo to ma aj bez navstevy tak, kresli sa zasadne len pri stole takisto plastelina len pri stole...
a ked sme na navsteve my...tak zas malu nenapominam ked je nieco inak ako je naucena doma a ked dostane sladkost tak jej ju nezoberiem len preto ze ju doma nema...(nastastie v tomto problem nemame)
@sardinka333 presne ako pisala @dedian...maju hracky dole,ale ona jednoducho vyvolava ze ona chce ist do jeho izby,potom do spalne,kupelky....a svagrina aaale sak rychlucko pridi...a nerob zleee...do extremu ma takyto pristup vytaca!
za skakanie po gauci napomeniem kludne aj cudzie dieta, alebo veci co proste nepatria k slusnemu spravaniu, dat im ale na tacku jest, pit v deckej izbe ci obyvacke a podobne co bezne nerobim mi pocas navstevy nerobi problem... aj tie deti potrebuju obcas vypnut a zabudnut na nas dospelych co ich neustale upominame a prenasledujeme... myslim ze som relativne benevolentna na taketo veci 😉
ked mi na navšteve hostitel povie, že nie resp. mojmu decku...tak aj ja zopakujem nie....proste podržím tu stranu aj ked si mozem myslieť že ,,prehana,, sme na navšteve tak sa treba podla toho spravať. A aj ked hostitelka nič nepovie, tak nedovolim deťom jesť v obyvačke ak sa tam chcu zberať...doma by som to nedovolila tak to mojim nedovolim ani u druhých. Ved aj ty jej tam chod pobehať 🙂 švagrinej po dome...či jej to asi nevadí. viem, nemalo by sa že ,,aky požičaj taký vráť,, len človeka to vytáča a hlavne v rodine, kde sa tým kontaktom ťažšie vyhneme...
nie, vynimky nerobim.. lebo urobim ju raz, potom este raz a este raz a moja vychova bude v cudu :D takze nie, ked uz mame nejaky system alebo rezim tak ho nemenim
@sardinka333 zienky normalne ste ma potesili...ja sa tiez snazim hlavne starsieho drzat v normale,aby som ho mala pod dohladom 🙂
@lejlla nie pocas navstev - ci uz u nas, alebo ked mi ideme na navstevu vynimky z beznych poziadaviek na slusne spravanie nerobim.
asi preto, ze navstevu nepovazujem tiez za vynimku, ale za nieco ako sucast bezneho rezimu 🙂 tak aj rezim spravania sa deti je jednoducho bezny.
- co sa tyka upratovania, rozhadzovania, pouzivania nabytku ako hraciek, behania po dome hore-dole, jedla atd.....platia moje pravidla - aj pre moje deti, aj pre prisle deti.
v detskej nech sa hraju, kolko chcu - pokial si nerobia zle, nech rozhadzu kolko chcu - po hre, resp. pred odchodom sa vsetko ale musi upratat.
na gauci sa jednoducho neskace, ani na posteli, nechapem preco by to mal niekto robit - na to maju decka vonku dvor a trampolinu.
beha sa akurat tak po detskej, resp. v obyvacke a na wc samozrejme kludne aj bez opytania 🙂....moja spalna je vzdy zakazana, kupelka pre male deti tiez.....vonku nech si na ociach behaju, lietaju, kricia kolko chcu 🙂 v ramci bezpecnosti nech sa vyblaznia
moje deti jedia to, co im dam - ak nahodou navsteva donesie sladkosti, vedia, ze ak je cas na sladkosti, kludne kusok po opytani mozu, ak je zrovna cas pred obedom napr. sladkosti odlozia na ,,sladkostove,, miesto do spajzky a vypytaju si ich po obede.
rovnake pravidla platia aj ked ideme s detmi na navstevu my.
vynimky robime vo vynimocnych situaciach - silvester, vacsie rodinne oslavy, grilovacka, dovolenka......
vtedy je trosku viac sladkosti - ale aj tak su obmedzene 🙂......deti mozu viac lietat, behat, blaznit sa aj vo vnutri.....spankovy rezim je tiez upraveny - ale aj vtedy plati ze do postele sa ide ked povedia rodicia, nie az ked deti odpadnu od unavy na gauci......aaaa hracky sa kludne upracu aj na druhy den......neupracu sa same...neuprace ich mama....upracu si ich deti
a k tomu ze deti maju svoj svet a netreba im ho brat - ano maju - maju ho vo svojej izbe, ci v pieskovisku kde ich nikto, pokial nejde o uraz nerusi a neobmedzuje.....tak ako maju rodicia svoj svet pri kave v obavacke vo svojom oblubenom kresle, kde maju moznost s navstevou v klude pokecat zatial co sa deti hraju.
ono kazdy clovek - dospely, ci dieta - ma pravo na svoj jedinecny svet, do ktoreho mu nikto nekeca a nelezie....ale to neznamena, ze ma nicit svet toho druheho. deti maju svoj svet, ale to neznamena ze existuje len ich svet 🙂
Ak je návšteva, majú povolené viac. Aj do izby , kde sa hrajú im donesiem v miske pokrájané ovocie, alebo nejaké suché keksíky. Ale po gauči sa neskáče, ani po nábytku sa nelozí. Nemyslím, že je to bezpečné ani pre iné deti a gauč nemienim meniť každý rok. Ak rodičia nereagujú, tak ja :" Matejko, šups dole z gauču, ublížiš si a gauč nie je na skákanie ! " Ak nezareaguje, tak ho idem zložiť, to sa však už aj rodičia zobudia, že treba zakročiť.
@katarinamarkova moj nazor👍
takze podla reakcii a nazorov nie som divna ja 😃...
@lejlla ja som jednoducho vzdy od malicka bola vychovavana tak, ze ked sa slo napr. na navstevu tak sa spravalo este slusnejsie ako bezne......ved sme na navsteve! 🙂 a chceme aby nas s radostou zavolali aj nabuduce a aby s radostou prisli naopak k nam 🙂
tak ako ma moja mama naucila respektovat a vazit si co ja viem nabytok druhych este viac ako ten svoj, hracky inych deti brat opatrnejsie ako svoje lebo ked zlomim nieco svoje- moj problem.....ked zlomim nieco cudzie - moj aj jeho problem......tak to ucim aj svoje deti
@katarinamarkova presne,jasne a zrozumitelne napisane!
Presne takto sa snazim aj ja viest deti,tymto smerom...len ked vidim ten pristup z druhej strany,tak ma poraza...este ja som blba ze upozornim...mala si zmysli ze ona chce ist na poschodie a pritom ma dole vsetko co potrebuje a svagrina bez toho aby pockala ako sa k tomu vyjadrim ja (aj ked poviem ze hore po schodoch nech nechodia) ona ma predbehne ze noo chod,ale rychlucko sa vrat 😠
necitala som vsetko, ale ja by som k takej psycho kamaratke urcite neisla, ktora by utierkou chodila za mojimi detmi utierat ruky, pozatvarala dvere a drzala ich v chodbe, wow cipsy v skrini normalne horror 🙂 v dome mam poriadok, upratujem kazdy den, hracky, a veci so zeme, prach, vysavam raz tyzdenne, deti obycajne jedia pri stole , ale vobec mi zily netrha ked jedia nieco bez toho aby robili neporiadok kdekolvek, aj ja jem vecer v posteli 🙂 je cista niesom prasiatko. Dcera ked si vybera oblecenie aj 2-3 krat denne, casto vytiahne pol skrine na zem, poskladam vecer, dam naspet, podla pravitka veci nemusia byt non stop. Mne sa hnusi ked niekto ma v dome psov a macky, chlpy v kazdej diere, macky a psy si zadnu cast vytieraju do kobercov, a ked este spia v posteli, to je grc.
@tova urcite nad nimi nestojim s palicou,utierkoua nepozatvaram vsetky dvere!a nepisala som tu o poriadku doma,ale o navsteve ...my ked sme niekde na navsteve tak sa urcite nebudem pozerat na to ako moje dieta beha hocikde po dome,do kazdej izby,alebo trusi po celom dome s jedenim,s argumentom sak su to deti...a to iste sa mi nepaci ked to robia u nas.co sa tyka tych cipsov...ponuknem aj cipsy,sladkosti a kto chce si da ,kto nie necha tak.ale zato ze prisla navsteva,nebudem sa tvarit ze nic nevidim ked behaju sami po hornom poschodi,sturaju sa po spalni,kupelke...hracky na celom hornom poschodi+obyvacka ...a potom jednoducho odidu a syn vsetko spratuje sam.
Inak zamer tejto diskusie bol o tom ze ked deti " vyvadzaju " ci napomeniete aj tie deti na navsteve ...
suhlas so @sense - tak to robime aj my...ked mam svoje pravidla co sa tyka sladkosti, jedenia, hrania, tak predsa ked pride navsteva tak sa tych zasad aj drzim a neponukam detom sladkosti ked ich neje ani moje dieta...ziadne doma nemam..ak tie sladkosti nahodou ponuknut chcem, alebo upeciem kolac alebo nieco, tak samozrejme dostane kazdy rovnako, vratane mojho syna...tak ako bezne robime..nerobim vynimky kvoli navsteve...ked sa hraju, tak kreslia pri stole, plastelina tiez atd...ked poroznasaju hracky po dome viac ako byt o spravil syn, tak v pohode..neriesim, potom si to spolu upratuju...a niekedy doupratujeme aj my ked navsteva odide..zas to je to najmenej...som rada, ze sa hraju.. Nikdy sme ale nemali problem s tym, aby navsteva co je u nas nerespektovala nase pravidla a robili si u nas co chcu..
Naopak ked ideme na navstevu my, tak sa prisposobim im...chodime aj tak, ze napriklad u kamosky 3-4 dni aj spime...tak ako ona povie, tak sa robi...co navari, to sa je, deti sa hraju tam kde maju dovolene a ak moj syn vymysla nieco co u nich nie je povolene, tak ho zahriaknem a koniec..napriklad mam kamaratku ktora nema doma ani televizor...u nas sa tiez telka pozera minimalne, ale napriklad syn si zvykne pozerat vecernicek...ked u nich telka nie je, nic sa nepozera..ked su oni u nas, tak zapneme Vecernicek a aj ich deti si v pohode pozru, kamoska s tym nerobi ziaden problem, ze uf, nesmiete pozerat telku.....tiez to berie tak, ze normalne ludia telku maju a ked ich deti pridu na navstevu tak si pozru s inymi...u nich zas my robime co oni povedia...myslim, ze normalni ludia by to mohli chapat...
Ja akceptujem jedine iste ustupky v pripade malickych deti..pretoze v tom pripade ma kazdy nejaky rezim, ritual, stravovacie navyky....myslim deti do 3r napriklad...ze ked napriklad ma navstivila sestra s neterou, ked deti mali 2r...tak sme si vela veci u nas robili kazda po svojom...nas jedol jedno, neter druhe..sestra si pre nu pripravila, ja pre mojho...moj jedol za stolom, neter pri telke a sestra ju nahanala lyzickou..ja toto nestrpim, ale tak viem, ze mali taky system, inak by sa mala nenajedla...moj syn siel spat o 12 cez obed, neter o 1..atd...ale v takom veku to beriem, pretoze zdielam nazor ze vtedy sa snazime prisposobit dietatu, ci potrebuje svoje mlieko denne, ci dostane plienku, ci bude kakat, papat, hrat sa...ale uz starsie deti musia respektovat same, ze niekde sa toto smie a toto nie a rodicia tiez..
pokial je to taka navsteva, co enchodia pravidelne, tak dovolim.
a naucili sme deti, ze su aj ine situacie (dovolenka, ked je u babky a tak podobne), ked standardne pravidla neplatia.
nie sme stroje naprogramovane na to, ze presne vtedy a vtedy robime toto a toto.
a este neico, ked pride ku mne niekto na navstevu, snazim sa o to, aby sa hostia citili dobre.
tak im nebudem vnucovat moje pravidla..ked viem, ze sa clovek nestravuje tak zdravo, ako ja, dostane take nieco, co ma ON rad. ja si hosti ctim a chcem, aby sa u mna citili dobre.
doma normalne vôbec nemávame sladkosti, malinovky, dzusy...ale pre navstevu to rada nachystam.
ked to robit nechcem, nebudem prijimat navstevy, lebo vnucovat niekomu svoje standardy mi pride sebecke.
@nyusika tu nejde o navstevu,ako taku...jasne ze nachystam a urobim vsetko co k navsteve patri,ani ich nebudem obmedzovat ze u nas sa nepiju sladke malinovky,tak teraz nenalejem ani im a budu pit u nas len cistu vodu 😊 😁
Mam skor na mysli upozornovanie deti na navsteve pred ich rodicmi,ked robia nieco,co maju moje deti doma zakazane 😕
@lejila, pytala si sa na skakanie po gauci. Nasa dcera to nikdy nerobila a raz sme boli u kamosky a ani neviem ako sa to stalo, nasa vyliezla na manzelsku postel a zacala tam skakat, pripada sa aj ich dcerka. Tak jej maminka ich pekne vysvetlila ze sa to nerobi a vzala ich odtial prec. Mne to bolo blbe, lebo ani doma to dovolene nemala, tak mozno skusala u nich ako pochodi. A ze im kamoska povedala, ze sa to nerobi a vzala ich prec, povazujem za spravne, zachovala by som sa rovnako. Cize vidim to aj z opacnej strany. To co som nedovolila robit dcerke doma, tak rovnako napomeniem aj navstevu. Nencham si nicit nabytok, nebudem riskovat ze dieta padne a ublizi si, a nemozem svojmu dietatu zakazat a to iste povolit druhemu. Treba respektovat pravidla danej domacnosti. Podla mna je spravne pravidla dodrziavat stale. Aj teraz ked deti povyberaju hracky v obyvacke, potom rozrypu kuchynku v kuchyni a uz su v detskej a vyberaju hracky tam, tak pridem a poviem, ze treba upratat, lebo nie je nic horsie ako ked odide navsteva a ty davaj do poriadku barak, lebo ostala spust. Ono zavisi aj od veku dietata. Ked je malicke, tak moje kamosky upratovali spolu so svojimi detmi a ja tiez. A vacsie deti si upracu po sebe.
sorry za strasne preklepy 🙂
@lejlla ked boli moja dcéra a jej kamarátka menšie, nechala so ich urobiť v izbe bordel ako v tanku. Teraz už upozornujem na priebežné upratovanie, obidve. A ja nedovolujem veci ako skákanie, lezenie do šuflíkov, na police, na skrine a podobne. Karhám za to obidve, samozrejme zmierlivo, aby si proste neublížili. ALe čo fakt neznášam, ked kamarátkina dcéra ožužle napríklad slanú tyčinku a švihne ju medzi ostatné, tak to som sa nezdržala a rázne ju upozornila, že to sa nerobí. A kamarátka ma podporila chvalabohu v tomto a tiež ju vyhrešila.
No u nás som bola za určite dodržiavanie pravidiel. Kedže v lete často robime grilovačky a pridu aj rodiny s deťmi, tak niekedy sa stalo, že pokope bolo aj 12 deti. No a to bez pravidiel určite nemože fungovať. Takže mali presne povedane, kde možu isť, kde možu jesť, kde si možu popripade lahnuť ,ak budu unavene. To iste platilo aj pri menšinch navštevach, hlavne ked boli moje deti menšie, tak skor oni dbali o to ,aby sa nebehalo po celom dome, aby im nepokazili hračky a pod. Ked boli menšie tak to sme sa striedali a davali sme na deti pozor, aby niečo nevyviedli. Mali samozrejme určitu volosť, ale jedli v kuchyni, vždy som im tam pripravila male pohostenie, ale aj pri nás v obyvačke, ked chceli, vody si chodili pýtať, na vecko šli s rodičmi, hračky si vždy doniesli k nám a hrali sa, potom to upratovali. Prakticky až na jednu vynimku, ked si chlapec vyliezol na linku po pohar, vždy to bolo v medziach, jeho som hned upozornila. TIež moje deti, ked sme šli niekam, tak mali povedane čo možu a nemožu, aj napr. u mojich blizkých. Je to normalana vec, upozorniť navštwvu, že tot sa jednoducho nerobi a hotovo. JA ked s urazia, je to predsa moj dom 😉
Keď je u nás návšteva, tak sú pravidlá voľnejšie, ale zase dreváreň si z bytu spraviť nenechám. Vtedy dovolím jesť aj v detskej izbe (však povysávať po návšteve musím tak, či tak), hračky môžu porozhadzovať, ale keď má návšteva odísť, tak poviem ďeťom, aby aspoň niečo poupratovali, ostatné doupratujem zo svojimi deťmi, keď návšteva odíde. Maličké deti nechám pocapkať aj okná alebo nábytok (to prežijem - neskôr umyjem a preleštím), telku im ale mackať nenechám, ani vyťahovať knihy z police. Čiže odtiaľ - potiaľ 🙂.
Skákať po gauči a po posteliach nesmú. Nerobia to moje deti, prečo by nám mali kaziť nábytok cudzie? Samozrejme, stalo sa neraz, že deti začali skákať, ale som ich pekne upozornila, že gauč nie je trampolína, tak nech idú pekne dole. Majú napríklad zákaz loziť po všetkých izbách a do skríň. Dovolená je detská izba, obývačka (kde sme my dospelí), WC, kúpelňa a chodba. Nerada ich púšťam aj do kuchyne, aby sa nedajbože nepopálili alebo neporezali. Nemôžem mať oči všade. Sladkosti povolím viac, ale dám pozor, aby to neprehnali a aby im nebolo zle. Ruky po čokoláde alebo po niečom mastnom si musia ísť umyť. Menšie deti vezmem za rúčku (ak to neurobí mamina, ktorá je u nás s dieťaťom) a ideme sa "spolu" umyť.
Tak isto, keď prídeme zvonku, keď sa deti povyzúvajú a vyzlečú, idú si najprv umyť ruky. Moje to robia automaticky a svojich kamarátov vždy navigujú (ak keď väčšinou sa tie deti divia, že načo).
Ak je u nás návšteva a deti chcú robiť niečo, čo sa mi nepáči, môžu pri tom niečo zničiť, zašpiniť alebo si ublížiť, tak zakročím. Samozrejme, poviem to pekne, aby sa deti nezduli a rodičia neurazili 🙂. Zatiaľ s tým nemal problém žiaden rodič (návšteva) a ani deti (vždy ma rešpektujú).
Môj byt - moje pravidlá. A ak sú dospeláci, ktorí su u nás na návšteve slušní, tak svojim deťom rovno zakážu robiť neporiadok.

@lejlla no uz som zazila, ze sa aj urazili za napominanie (ale aj rychlo" odrazili"..) - ono treba dodrziavat odtial potial... Raz mala svokra navstevu a deti sa vesali po lustri a skakali nan.. 😕 😕 😕 prisli druhykrat, ked so tam bola, ani sa neopovazili, ako som im zaludky vycistila... Svoju deti si strazim u druhych, ale niektori su bohuzial taki, ze ked pridu na navstevu ani hlas, ani zrak a ani zadok nezdvihnu, ze co robi ich potomstvo.. 🙄 Tak takych treba usmernit, nedam si zabit deti, ci znicit domacnost, len preto, ze niekto uprednostnuje volnu vychovu ci lenivost na navsteve.. 😎