Spánok v škôlke verzus spánok večer
caute, tie mamicky co vam deti v skolke spia (3-4rocne) - kedy potom zaspavaju vecer?
ja som synovi poobedny spanok zrusila ked mal 2,5roka, lebo to brutalne narusalo vecierku.
Teraz ma 4, je v skolke, dnes bol v ramci adaptacie prvykrat az do obedneho spanku (prisla som az o 15:00 po neho) a ked ucitelka zahlasila, ze deti spali 1,5!! hodiny, skoro ma vystrelo.
Presne som vedela, ze to takto dopadne. 21:30 a este nespi, zaspi neskoro a rano bude problem vstat
A to sme dosli zo skolky domov a este sme boli 1,5h na ihrisku. 🤦🏼♀️ Viem sa nejako dohodnut s ucitelkami, aby ho pripadne budili? (v triede ich je len 7 deti) ako ste take nieco riesili? alebo zvykne si?
@lucilaines zaujímavé, ty si ho prosila na kolenách q nezaspal a v škôlke zaspal?
Jaj to poznám ja mám najmladšiu autistku hyperaktívny ťa nespala asi od 3 rokov poobede a aj tak dokázala ficat do noci proste sú deti čo nepotrebujú spat ale sú deti ako moji starší synovia čo si pospáli ešte aj v prvej triede keď došli domov po vyučovaní a večer o 21.00 už museli byť ticho v posteli proste treba ho dať o 21.00 do postele a odísť a nesmie vstať
Deti v škôlke zaspia, nikto im tam nedrží pri hlave zbraň. Tam si skratka nedovolia robiť to čo doma. Ľahnú si a zaspia. Deti, ktoré poobede nepotrebujú spať, NEZASPIA ANI V ŠKÔLKE. Áno, tieto deti skutočne spať nepotrebujú a každá normálna pani učiteľka to rešpektuje, a ak to dovoľujú podmienky, dovolí takému dieťaťu vstať a ísť k stolu tichucko kresliť, čítať, a pod.
Tiež si myslím, že skôr sa nevie malý večer upokojiť. Rovnako môže byť až prestimulovany a byť až príliš vyčerpaný.
Ja toto neberiem tragicky. Moja 2,5r zaspáva niekdy aj po 22. Teraz čo? Je to jej potreba spánku a rešpektujem to. Vstáva o pol8, na obed spi od pol1 do 3-4, ako kedy. Už sa ju ani nesnažím uložiť skôr, viem ze skôr nezaspi.
Kedy ti nakoniec večer zaspal?
ide o to, či dokáže aspoň ticho ležať.. lebo ak by sa zobudil a chcel sa ísť hrať, alebo rozprávať, tak takto to fungovať nebude... ostatné deti napr. chcú spať a on by ich rušil.. takisto jedna učiteľka nemôže pozerať na deti v spálni a dávať na nich pozor a zároveň aj na toho čo sa hrá... a po ďalšie ked iné deti uvidia, že on sa môže hrať a oni ,,musia" spať, tak sa budú chcieť hrať aj oni...
ak by dokázal ticho ležať a nespať, tak nie je problém
@parvinka0001 presne ako píšeš. To nespanie je len o vymýšľaní a skúšaní rodiča. 4-ročné dieťa neexistuje ísť spať po desiatej. Je potrebná pevná ruka. To nedovolím ani môjmu 9-ročnému. On keď je sám v izbe tak jasné, že si dovolí a musím ho kontrolovať či nemobiluje. 13-ročná zaľahne niekedy skôr ako brat a najmladšia 9-mesačná ak trochu večer vymýšľa a už je dosť hodín tak tiež sme po tme a v tichosti až kým sa neunaví. Tak ale staršiemu dieťaťu sa už dá vysvetliť, keďže to autorkine je už v škôlke.
@mimi16 tak tak ,aj švagriná sa čuduje že 5rocna nespí veď jasne keď ju pošlú spať s mobilom . Samozrejme potom plač a opäť vymýšľanie keď jej ho vezmú .neviem či niekedy šla spať bez mobilu .teraz sa dá ešte dieťaťu ako tak povedať že má spat ale keď budú väčší bude horsie .
@simona20201309 ano presne tak, mohla som robit co som chcela, lezali sme na posteli, oddychivali, zhasli, citali a doma proste nezaspal a nezaspi doteraz. V skolke asi posobi ta davova psychoza alebo neviem co a zaspal zo zaciatku skoro vzdy. To, ze ty tomu neveris, take dieta si nemala alebo si myslis ze si najmudrejsia odbornicka na detsky spanok je druha vec, ale naozaj si mozes niekam schovat tento svoj povysenecky ton a pocit, ze vies najlepsie ako to chodi v cudzich domacnostiach u cudzich deti.
Moj syn tiez nespal od 2,5 roka.tym,ze do skolky musel vstavat skor,tam zaspi.nie vzdy,ale spi.a vecer klasika ako vzdy o pol 9 do postele,o 9 spi. Supni do postele skor,zahas, on sa casom unavi a zaspi skor
@mimi16 priala by som ti dieťa ktoré jednoducho nepotrebuje spat. Môj nespal predstáv si od roka a pol. Vo škôlke kvôli tomu trpel. Ak náhodou zaspal tak večer to bola o to horšia katastrofa, všetko sa mj posunulo. Bol vybehany, ani cez deň ani večer žiadny televízor, mobil nemá doteraz a to je už školák. Večer len knihy ale aj tak nezaspal skôr ako po hodine a pol. Aj cez deň zaspal nie skôr ako po hodine uspávania. Takže tie reči o pevnej ruke rodičov si láskavo niekam viete čo.
Teraz ako chodí do skoly a nemusí povinne spat je oveľa lepšie aj večerné zaspávanie. Čiže su deti ktoré nepotrebujú veľa spat.
Syn spával aj doma cez obed, takze žiaden problém sa nekonal. Vstáva 7:00, v škôlke spí bez problémov a doma ide do postele 19:30. Vlastne režim ako aj keď bol doma, ibaže doma spával cez obed aj 2 hodiny a v škôlke menej, lebo ho budia ostatne deti.
Nemyslím si, že je dobrý nápad, aby ho učiteľky budili, lebo bude rušiť ostatných. Podľa mňa deti okolo 2-5 rokov jednoznačne denny spánok potrebujú, nerušila by som mu ho, skôr by som sa pozrela na to, sko trávi poobedie.
Môj nedostáva poobede žiadne sladkosti a hneď zo škôlky ideme ešte von. Vybehá sa, unaví sa a nie je problém.
@ivangeline nebude to o tom, že sa nevie upokojiť, aj moji dvaja starší, pokiaľ spali v škôlke, tak večer nie a nie zaspať. Ani po tom, čo sa vybláznili na každom ihrisku, ktoré nám lemovalo 1,5km dlhú cestu domov.
Večer, keď sme došli, tak sa osprchovať/okúpali, navecerali, do pyžama, zobrali sme si knižku a prečítali rozprávku. To bolo cca 20:30. Pozhasinala som svetlá, dala pusu, zakryla a išla z izby preč. Reálny čas kedy zaspali bol 22:00-22:30
Celý ten čas kľudne ležali v posteli. Bez toho aby vstali (Max. Na wc)
Ahoj, aj ja mám doma dieťa (4,5r) ktoré spáva menej ako jeho rovesníci, doma na obed nespí, len keď je chorý, v škôlke však áno, to potom vieme, že zaspí okolo pol 10, nič s tým však nenarobíme, ide do postele okolo pol 9, z izby vybehne x krát, nuž, zvykli sme si. Ak je v škôlke iba 7 detí, tak ide zrejme o súkromnú škôlku?, to by ti p. uč. mohli vyhovieť a dať mu dáku tichú činnosť, aby ostatných nerušil. Snáď to vyriešite k spokojnosti všetkých 🙂.
Vies co? Nas si uplne zrusil spanok ako cca 3 rocny . Ako 4,5 r.nastupil do skolky a presne som vedela, kedy v skolke spal a kedy nie. Ak spal, najskor vecer zaspal po 21:30. Ak nespal, tak klasicky do 21 zaspinkal.
@simona20201309 poznam pani učiteľku ktorá dávala deťom mince na oči aby ich mali zatvorené.
@simona20201309 22:00
@elizabet173 cas bdenia medzi zobudenim v skolke a tym kedy ide spat, bohuzial uz teraz neovplyvnim,
o tom cely cas pisem, doteraz som to ovplyvnila, ze som mala poobedny spanok pod palcom ja a nenechala som ho vyspavat dlhsie ako 1h.
teraz v skolke spi 1,5h, co ja nijak neovplyvnim, len unavena cakat, kym sa mu vecer uraci zaspat konecne
@siska53 no ved. Pre mna su deti, co v skolke spia 1,5hodiny a doma vecer zaspia najneskor o 20:00 - ako z inej planety🤣
1,5h poobedny spanok ma na mojho syna ucinok, ze ziska energiu doslova na zvysok dna, o 20:00 priemerne nabera 2. dych.
Uvidime no, nejak sa to hadam utrasie. A nie, nejde mi o “hodinku kludu vecer”, ale o to, ze rano nemoze vyspavat, musi vstat o 6:00, a vecer mi ale nezaspi dostatocne skoro na to, aby spal dost - do tej 6:00.
Ak ma vstat o 6:00 s aspon akotak dostatocnym poctom hodin spanku, musi vecer zaspat najneskor o 21:00.
Ale o 21:00 mi nezaspi, ak poobede v skolke potiahne 1,5hodiny, to je cele.
Bude ale skor tma teraz, tak mozno to bude mat nejaky ucinok.
Ja som dala dieťa len na doobedie do škôlky, našťastie som mala tú možnosť. Ak musíš byť v práci, tak žiaľ... Jedine sa s tým zmieriť. Moja nespala a nespí od svojich 2r. Teraz má 8, zaspí najskôr o desiatej. Vtedy ako škôlkarka mi zaspala o tej ôsmej-pol 9 (keď nemala poobedný spánok).
@elizabet173 nelezi, nie je proste unaveny = chce byt hore, v pohybe. Ty tiez ked nevies zaspat, resp. keby ti niekto nakazal ist spat o 19:00, budes len lezat a pozerat doblba? citat si este samozrejme nevie. Ja si tiez idem lahnut. az ked som unavena a idem spat. Vylihovat bezcielne len preto, ze je cas vecierky, pricom nezaspim (a ani syn) proste nefunguje.
uvidim no, mozno ho dokazem poobede unavit tak, ze po sprche a veceri doslova odpadne
@mimi16
@simona20201309 baby, poslem vam moje dieta, ked tvrdite, ze to je len vymysel deti. 😃😃😃😃 Totizto moje prostredne zlaticko za mala (do 4 rokov cca. ) tahalo 36ky bez spanku a po 4 hodinach fungovalo ako duracelko dalej. Dodnes, a to ma desat, mu staci na spanok 4-6 hodin. Ak spi 8, tak mi uz oci vypadavaju, ci nie je chory👀👀👀. Najstarsie od 6 mesiacov nespalo cez den, ale vdakabohu noc prespalo celu. Najmladsie spalo zase na etapy. Jedinu spolocnu vec v spani maju, ze vsetky 3 deti mi chodia spat 21.30-22.30 od mala az do teraz.... 🙃🙃🙃 moje jedine stastie bolo, ze mali vsetci traja skolky, kde deti nespali😆😆😆 teda mohli, ked chceli, ale prve dve natotalku odignorovali tuto moznost, posledne ju vyuzilo az 5 mesiacov (a to nastupoval pred dosiahnutim 3 rokov...)
Na nasho to nemalo. Druhe dieta je spavejsie, ona potrebuje viac spanku ako syn, ta v pohode spavala ppoobede aj 2-3,5 hodiny. Ale maly bol od babatka taky. Od 16.m.zacal vynechavat spanok. Ma 12, ale stale vstava dost skoro.. kolkokrat uz o 6 je hore aj cez vikendy. Dcer aje po mne, ta kludne aj do 8:30 potiahne.. ak sa jej umozni..
Na nasho nemalo vplyv ani skore stmievanie. Prosto je ten typ..no..
@siska53 no, vlastne si mi pripomenula, ze som sa vlastne doteraz nedockala niecoho takeho, ze “bude starsi, bude spat do 8:00”🤣
on mi teda prespal noc od narodenia v podstate, ale tym, ze spal kontinualne bez zobudenia, aj ako postupne starsi, nemal ten spanok prerusovany, a vstavali sme skoro, to kvazi doteraz. Ja som si uz uplne zvykla, ked mal okolo 3 rokov, budicek okolo 4:00/4:30 dennodenne, mala som aspon dlhsi den a vela som postihala.
tak mam proste ovela aktivnejsie dieta nez je priemer, ma obrovsky vydaj energie cez den, spanok poobede (zatial teda) spravi skor to, ze sa este dobije energia a frci do 22:00🤣🤦🏼♀️ no uvidime, ale teda fakt v dobrom zavidim, ze vam deti spia v skolke a aj napriek tomu dokazu zaspat do 21:00 vecer 😁
Aj moj spal takmer od narodenia celu noc. Zobudil sa len obcas. Ale cez den sa kamosky, ked sme spolu kocikovali, cudovali, ze on ti este nespi? Potom zaspal a po mozno ledva hodke sa prebral, zas sa cudovali, ze on uz je hore? Ich chalani tahali minimalne dve hodky, aj tri poobede, ale zas sa im budili v noci, co ja som pri nom takmer nepoznala..
Az pri dcere, ta bola ina.
Prosto som mala, aj mam malospankovu verziu a viacspankovu verziu dietata 🙂

@simona20201309 prečo by mal byť žart, moja tiež v tom veku mala polhodinku poobede kedy mala "povinný spánok" resp polhodinu odpočíva la a 90% ne zaspala len ležala a áno večer chodila späť o 19.00 a 19.15 spala. Úprimne neviem si predstaviť naháňať 21.00-21.30 do postele keď musím vstávať o 3.30 do prace. A režim sme mameuz 9r rovnaký len s tým ze teraz chodí do postele 20.00 a cez víkend 20.30. Áno bolo to občas "obmedzujúce" na dovolenkach alebo návšteve ale všetko je otázkou priorit
A keď pises ci 4r dieťa vie celý deň fungovať, no sú krajiny kde v tom veku začína povinná školská dochádzka a deti sú č škole od 8.00 do 15.30 a majú akurát tak prestávku na obed