Spánok v škôlke verzus spánok večer
caute, tie mamicky co vam deti v skolke spia (3-4rocne) - kedy potom zaspavaju vecer?
ja som synovi poobedny spanok zrusila ked mal 2,5roka, lebo to brutalne narusalo vecierku.
Teraz ma 4, je v skolke, dnes bol v ramci adaptacie prvykrat az do obedneho spanku (prisla som az o 15:00 po neho) a ked ucitelka zahlasila, ze deti spali 1,5!! hodiny, skoro ma vystrelo.
Presne som vedela, ze to takto dopadne. 21:30 a este nespi, zaspi neskoro a rano bude problem vstat
A to sme dosli zo skolky domov a este sme boli 1,5h na ihrisku. 🤦🏼♀️ Viem sa nejako dohodnut s ucitelkami, aby ho pripadne budili? (v triede ich je len 7 deti) ako ste take nieco riesili? alebo zvykne si?
@gab1sol presne v tomto kruhu sme - zaspi v skolke, lebo ved skoro vstavame, jasne, chapem, ale nechaju ho spat s ostatnymi detmi proste 1,5 az 2h, keby mi ho aspon zobudili. Chapem ze to by sa asi nedalo. Ale proste uz sme v tom kruhu - vyspaty, vecer zaspava neskoro, rano musi skoro vstat, v skolke dospava, prespi sa,….. 🤣🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ mozno ked sa bude ochvilu velmi skoro stmievat a posunie sa cas, sa nieco zmeni, uvidim no
@sono2 s kým su tí, kt. nespia?
@nadazdi no to je to, ze on ale v skolke spi (zatial?🤣) nemyslim si, ze je to preto, ze by to “potreboval”, skor je to z uplne inej skladby dna - pravidelny skory budik, cesta, v skolke aktivity,…unavi sa uz doobeda, doma aj keby co, som nedokazala nikdy urobit 5 takych aktivnych dni po sebe, ako mu urobi skolka. Preto tam zaspi, je to podnetne prostredie s vela ludmi, “unavne” prostredie. Chapem. Mozno ked si proste postupne zvykne na to vsetko, sa aj vecerne spanie upravi
Ahoj, joooj ako to chápem. Nepomôžeš si, začni sa zmierňovať s večierkou o 22.00. Aspoň u nás to tak dopadlo. A nebola výnimka ani 23.00.
@oliverceky ako s kým. S dozorom v inej miestnosti alebo úplne niekde inde v inej skupine.
Určite to je možné aspoň ja myslím ak nie zariad aby mohol sedieť ak ľahne zaspí, to je jasne.
A ak sa ináč nedá. Smola
V našom prípade ju v škôlke uspávali doslova a do písmena. Čítali ticho rozprávku, spievali, hojdali. Aj tak trvalo kým zaspala, potom som trvala, že najneskôr o určitej hodine ju musia zobudiť lebo budeme hore do polnoci. Aj tak to bolo o držku, keď vôbec zaspala na obed.
A to ona sama vstavaná najneskôr o 6.00 rano😵💫
Nooo neupravilo.
Obdobne moja ešte o desiatej bola čerstvá a to sme minimálne 2 hodiny vonku vždy.
Už bola zima október november december ináč sme vonku aj 4 hodiny poobede.
Dieťa tak rýchlo neunavíš😄
@simona20201309 nebolo zalezi ake mas dieta...
Ja som to riesila tak ,ze bol v skolke na pol dna a brala som ho domov. U nas aj 15 minutovy spánok by sposobil ze by nespal ani o 22:00. Ale bola som doma s mladsim tak sa dalo. Škoda ze nie je mozny individuálny prístup, lebo ked si predstavím u nas v skolke predškolák v juni musi spat a zrazu v septembri musi byt v skole čulý a este potom doma robit úlohy.
Ja mam doma troch chalanov a co by som dala za to aby spavali viac...teraz najmladší 9mes.spava cez den menej ako 3 rocne deti kamosiek. A starsi dvaja si denny spanok zrusili v 2 rokoch sami. Ako nebudem sa ja tyrat denne niekoho 2 hodiny ukladat na spanie a aj tak nezaspi. Nam to v konecnom dosledku vyhovovalo ze rano vstavali cca 6:30 a vecer 20:00 spali. A ano...bez problemov a nervozity vydrzali, takze je hlupost co tu niektorí pisu ze ten denny spanok vsetky deti potrebuju
Mali sme toto iste. Od dvoch rokov nespval cez deň. Prišla škôlka. Vstaval 6.30, v škôlke 1,5h spánok, večer kvôli tomu zaspal až o jedenástej. Učiteľky si to nenechali vysvetliť, roky som si vlasy trvala. Prešlo to v piatich rokoch - začal zaspávať o deviatej, ale teda niektoré dni v škôlke tu hodinu a pol iba lezal a nespal. Pevne nervy s našim skolstvom:/
O koľkej ráno vstáva ?
@simona20201309 moj chalan maly naspi o 2rokov, plne funguje od 6 do 20:30 :D
Zalezi od deti.
Starsia isla do skolky teraz prvykrat, ma 5r, tiez nespava od 2r a v skolke musia lezat. Spanok zdaleka nepotrebuje, uz davno. Je to o tom, ze tam obcas zaspi lebo vsak co ma robit ine ked musia ticho lezat… a to vstavame o 7:30 rano a vecer je tiez problem zaspat.
Podla mna je blbost aby v skolke tak velke deti museli spat… nikdy to asi nepochopim…
@janage ach jaj 🙁
@eila88 presne tak, to proste matka vyciti a kazda mame ine deti, inu napln dna, ten obedny spanok bol proste v urcitom obdobi skor “na skodu” (jasne ze obrazne povedane, spanok nie je na skodu, ale jednoducho to sposobovalo vecer totalny cirkus a nie a nie ho uspat) a s tym 15min. spankom a energiou pomaly na najblizsich 24h - och ako chapem.
Syn ho uz nepotrebuje, ale v skolke zaspi - chapem - ine prostredie, spia ostatne deti, narocnejsie doobedie, nez ked bol doma… ale teda no, vecer/v noci je to o drzku a ranny budik tympadom tiez
@eila88 a sladke takisto u nas vobec, syn sladke jedava absolutne minimalne, aj vodu mi pije len cistu alebo nesladeny caj, ziadne jupiky, sirupy, a pod.
To kebyze mu mam este aj davat sladke, co zje bezne dieta v jeho veku - tak asi vydrzi potiahnut aj 48h
@veronikakrissakova okolo 6:00, medzi 5:50 a 6:10
A ako večer zaspáva? Moja má 4r, vstáva o 5:30, v školke aj doma spí tie 2h a o 20 je v posteli… máme to tak od malička, žiadne ústupky, jedine na silvestra čo bola hore do 23 ale potom už bola KO a aj tak vstala o 5:30 😅😅
Povedz ucitelkam, nech ho budia. To majú faj....nechať deti toľko spať a oni môžu oddychovať...a matka sa večer doma môže zblázniť....
dakujem za pochopenie, vidim ze nie sme jedini, kde proste realne ten skolkarsky spanok narusa potom vecierku.
ale uvedomila som si, ze je to v podstate prirodzene vyustenie situacie - skore vstavanie, cesta, aktivity v skolke, kolektiv, ucitelky,… je to proste ina skladba dna.
to sa este upravi isto 🙂 a ked nie, no tak budem nape. popijat kavu o 20:00 aby som vydrzala😅
@rootham skusim poprosit, nech ho zobudia, co to spravi
Môj ma 3 roky a spáva ešte poobede, ale budím ho 14.00, lebo by to bol tiež záhul večer 🙈
Snáď len budú rešpektovať rodiča
@vyhuelka no ked poobede nespi, zaspi hned po kupeli a veceri.
ked poobede spi (v skolke) tak lieta po byte, energie milion,.. len cakaaaam kedy sa to zlomi
Inak, keď si spomínala sladké....ani ja mu nedávam....iba minimum....voda tiež čistá a nesladeny čas....a ide ma uchytiť- nosí mi zo škôlky sladkosti. Minulý týždeň 4 dní z 5. Normálne mam nervy. Tiež musím hodiť rec s učiteľkou
Moja prestala spávať cez obed skôr ako mala 2 roky, vždy jej trvalo dlho kým zaspala. Teraz, 5 ročná, nastúpila do škôlky a nespi po obede. Je jej síce dlho, kým sa deti vyspia, ale ani ju nenutia. Vypočuje si rozprávku, ale nezlomi ju. Večer ide do postele najneskôr o 20.,a nie vždy zaspí do 21.
Presne tento problem mam aj ja. Od 2 rokov ziadny spanok cez den lebo aj 15 minutovy slofik sposoboval, ze dcerka bola do polnoci ako raketa. V konecnom dosledku aj spavat vzdy odmietala. Teraz nastupila do skolky, a konec🤣 ... chodi spavat o pol 11, lebo vsak herecka je vyspata a my s manzelom uz zaspavame skor ako ona. A to spia v skolke 2 hodiny. Ucitelky vytesene nam este aj fotky posielaju ako nase deticky vsetky spinkaju a potom doma dcera skace po izbach este o 10 vecer a tancuje.🙈
Mme povedala ucitelka ked som sa informovala ze ci ozaj este aj v predškolskej musia spať, ze samozrejme. A ze nech sa nebojim, ze aj ked doma nespava, ze v škôlke vsetci skor ci neskor zaspia. (Pomyslela som si ze super a co potom vecer? A ďalšie ráno? Proste by to bol začarovaný kruh pre nás. ) Chapem že niektoré deti su ine, kamoska ma syna ktory bol od nasho starsi a musel cez den spat ako 6 ročný a napriek tomu vecer o20:00 uz bol unavený a šiel spať. Ja to nepoznám. Nas najstarší ma na spanok svoj nazor...ze je to strata času 🤷

Autorka neboj sa.. on si občas pospi a občas nie 🙂 moja v škôlke minuly rok spávala len na začiatku, čo pomrnčala za mnou cez deň a samé nové vzruchy.. ale už ako sa v škôlke aklimatizovala, tak nespala vôbec 😁 (zvyknutá z domu - nie je sama)