Má škola organizovať drahé výlety pre deti?
Ahojte,
v škole nášho dieťaťa sa rieši niekoľkodňový výlet, ktorý vychádza na niekoľko stoviek eur na žiaka. Chápem, že ceny išli hore a program vyzerá zaujímavo, no rozmýšľam, či by školy nemali viac myslieť aj na rodiny, pre ktoré je taká suma problém.
Chápem, že tie deti budú mať zážitok, len mám tri deti, netuším, kde mám na to brať peniaze.
Viem, že nemusí ísť, ale bude mi ho ľúto. Aj keď pri tej sume asi nebude sám.
@cimage mne sa teraz rozum zastavil uplne. Uz mi doslo cez ciaru, ze ucitelom sa pri konci roka a sviatkoch skladat na drahe dary ako su dovolenky, pobyty, zlate sperky. Ale toto mi urvalo dekel, ze skolske vylety do zahranicia ako je USA, Cina, Patagonia, Japonsko a pod. Na to nema ani bezne pracujuci clovek a nieto este ze dieta za tisice niekam posielat v style "no ved nech aspon ono vidi svet". Lebo vieme, ze kolko co stoji a urcite to nemaju za par EUR, to su stovky, tisice. A ked rodic na to nema tak co? Tu ide o to, ze kam toto este pojde dalej.
Presne ako pises, my sme chodili na vylety po Slovensku, na lyziarsky, my sme boli myslim aj v CR niekde Lednice sa mi mari.
@anonym_d3b2b2 z čoho sa ti rozum zastavil a urvalo dekel? Netýka sa ťa to, tak čo ťa to jeduje
Nemáš dosť svojho?
Práveže je super, že to niekto organizuje a podujme sa na to. Keď na to niekto nemá, alebo nechce ísť, nech nejde, nikoho nikto do ničoho nenúti. Je tak 30 miest pre 8. a 9. ročníky (3 x 25 a 3 x 25 detí) takže fakt nemôžu ísť všetci. A keď si to zrátaš, ak pošleš len dieťa, tak ťa to vyjde menej, ako keď ideš s ním. Plus má program a sprievodcu. Keby sme chceli ísť napr. do NY na 6 dní celá rodina, do 5-6tis sa nevojdeme takto to bolo za zlomok tej sumy. Ja nedávam deckám iPhone, radšej výlet a tento stál za to.
@cimage mne sa teraz rozum zastavil uplne. Uz mi doslo cez ciaru, ze ucitelom sa pri konci roka a sviatkoch skladat na drahe dary ako su dovolenky, pobyty, zlate sperky. Ale toto mi urvalo dekel, ze skolske vylety do zahranicia ako je USA, Cina, Patagonia, Japonsko a pod. Na to nema ani bezne pracujuci clovek a nieto este ze dieta za tisice niekam posielat v style "no ved nech aspon ono vidi svet". Lebo vieme, ze kolko co stoji a urcite to nemaju za par EUR, to su stovky, tisice. A ked rodic na to nema tak co? Tu ide o to, ze kam toto este pojde dalej.
Presne ako pises, my sme chodili na vylety po Slovensku, na lyziarsky, my sme boli myslim aj v CR niekde Lednice sa mi mari.
@anonym_d3b2b2 ja som pisala o tej Cine, Bali, Patagonii , ale skola nie je na Slovensku. a ano, nemame na to, tak decko ostava driet lavice v skole, ini na to maju, tak idu. co je na tom?
na Slovensku sme mali Rakusko, okruhy Talianskom, Slovinsko, okruh Francuzskom, Velka Britania, Spanielsko... stredna skola
Mne sa tiez rozum zastavuje co uz skoly organizuju. My sme chodili na vylety po Slovensku. Najvacsi bol lyziarsky v 7tr a to sa sporilo cely rok. Teraz si deti lietaju hore dole po svete uz na zakladnej.
Baby, nechajte si debilne reci o tom, ze ked na to nemam, tak nebudem mat deti. Nikto tu nepisal, ze deti nemaju co jest, ale, ze ma 3deti a kazdemu predsa nemoze dat 300€ na vylet + vreckove. To uz je pomaly dovolenka pre celu rodinu a nie len pardnovy vylet bez rodicov.
@cimage veď práve je to super, že sa to organizuje. Mne by bolo celkom smutno, keby chodilo moje dieťa na školu, kde sa dostane raz za 9 rokov na lyžiarsky a raz do svp. Na jeho škole bola svp každý rok a lyžiarsky každý rok na druhom stupni. Plus erazmus plus spomínané výlety. A nie je to povinnosť tam chodiť. Niektoré deti neboli nikde, iné skoro všade. Môj začal až na druhom stupni chodiť, dovtedy sme to brali vždy ako týždeň v júni na dovolenku.
@anonym_d3b2b2 ja som pisala o tej Cine, Bali, Patagonii , ale skola nie je na Slovensku. a ano, nemame na to, tak decko ostava driet lavice v skole, ini na to maju, tak idu. co je na tom?
na Slovensku sme mali Rakusko, okruhy Talianskom, Slovinsko, okruh Francuzskom, Velka Britania, Spanielsko... stredna skola
@kofa77 ja som písala tiež o Číne, USA, Kanade, Ríme apod. Obyčajná ZŠ medzi panelákmi na Slovensku
@kofa77 ja som písala tiež o Číne, USA, Kanade, Ríme apod. Obyčajná ZŠ medzi panelákmi na Slovensku
@tilly napr. aj niektore stredne skoly v Prahe-tam mam trocha prehlad, taktiez zamorie, NY a pod. a zaujem aj bol. skratka niekto ma a da, niekto ma a neda a niekto nema. ziadna veda. ja sa aj cudujem tym ucitelom, ze sa na take podujmu,lebo stres neskutocny pocas celeho vyletu.
Tak netreba si narobiť toľko detí a potom vyplakávať. To kvôli takým prípadom ako ty, nemajú deti nikam chodiť,? Nech je toto výstraha pre tie, čo sa kotia ako zajace a potom deti ani nemôžu ísť na výlet.
@anonym_229728 aj teba mala mama radšej vypľuť
@tilly napr. aj niektore stredne skoly v Prahe-tam mam trocha prehlad, taktiez zamorie, NY a pod. a zaujem aj bol. skratka niekto ma a da, niekto ma a neda a niekto nema. ziadna veda. ja sa aj cudujem tym ucitelom, ze sa na take podujmu,lebo stres neskutocny pocas celeho vyletu.
@kofa77 aj lepšie školy v bratislave. Nie je to až výnimočné.
Každý má inú finančnú situáciu a čo je pre niekoho veľa, ďalší zaplatí bez problémov. Ja som za každý výlet, s deťmi chodíme aj my, ale ísť so spolužiakmi je úplne iný zážitok. A ak na to niekto nemá, smola, nech to svojmu dieťaťu vysvetlí, ale nevidím dôvod na zakazovanie výletov. Osobne skôr neznášam toto vyplakávanie, že vy nemáte...
Druhá vec je, že fakt nechápem ako hospodári rodina, kde vraj obaja pracujú a žijú od výplaty k výplate a nemajú odloženú rezervu na jeden výlet.
Ja mam 5deti,ale toto by som naozaj brala ako moje velke,obrovske zlyhanie ako rodica.Deti nemozu za to,ze ich je viac.Nemaju preto trpiet,no nemozes,lebo nemame korunky.Stacilo mi take detstvo,ani lyziarsky ani taky vylet.Tak som aj muzovi povedala jasne pred detmi vsetko svoje.Vylety komplet vsetky.Aj do rezervy by som zasla,len aby isli.Potom by sa to tam vratilo.
Ale isto ste o vylete vedeli uz dlhsie a dalo sa isto dohodnut aj na splatky.Tak ako sa robi pri stuzkovej.
Dnes syn na vylete,rano zaviest do ineho mesta,to ho viezol muz,ja teraz po neho.Boli sme na obede,dcera je tento tyzden v skole v prirode.V sobotu idu 2ja na vylet do Kosic z kruzku.Kazdy mesiac idu po slovensku na vylety z kruzku.Dalsi ide 29.na dalsi vylet.Minule dcera v Myjave,v Prahe na sutazi z tanecneho kruzku.
No moje velke zlyhanie by to bolo.
Tak netreba si narobiť toľko detí a potom vyplakávať. To kvôli takým prípadom ako ty, nemajú deti nikam chodiť,? Nech je toto výstraha pre tie, čo sa kotia ako zajace a potom deti ani nemôžu ísť na výlet.
@anonym_229728 vdaka nej bude na dochodky aj takym, co vypocitavo vrhli len jedno.
@kofa77 mas pravdu, nic na tom nie je, ved predsa na Slovensku ma kazda rodina tisice k dispozicii,aby dieta mohlo ist na zahranicne skolske vylety.Nema rodina peniaze, dieta sedi doma. Tu realne velmi vela ludi zije na hranici chudoby, ze ledva maju na jedlo, ziju od vyplaty k vyplate. Lebo realny zivot ma od prezentacie na MK velmi daleko.
Samozrejme rozumiem tomu, ze ak sa jedna o zahranicie, tak tam su prijmy evidentne ine a tiez to skolstvo je na inej urovni ako tu.
Autorka, ja som vyrastala v chudobe. Tiez nasi nemali na vylety, bol problem aj 10-15€ vylet, nieto este v trojcifernej sume. Na vylet mi ledva naskrabali do tych 10€. Ale co ma najviac mrzelo ako decko, ze moj otec mal vzdy na mna hnev a bol az odmerany, ked som za nim prisla a spytala sa, ci mozem ist na vylet... Ako keby som sa ja vypytala do mnohodetnej rodiny a takych podmienok sama.. Miesto normalneho rozhovoru a ujasnenia situacie, ze na to jednoducho teraz nemame, ale ze napr. naspori a na dalsi budem moct ist/pojdeme spolu ako rodina na nejaky maly vylet… prisli odpovede a reakcie, ktore vo mne vzbudili vycitky, ze si nieco take ako koncorocny vylet chcem narokovat. Smutno mi je aj po rokoch, ale skor z pristupu. Ja by som ti teda poradila komunikovat + vynahradit im to nejakymi spolocnymi peknymi chvilami ako rodina, ktore vela nestoja - nieco si doma poopekat, ist na turu po blizkom okoli… Ja som nemala ani toto a to ma v konecnom dosledku mrzi viac ako nejake vylety. Ze ani ako rodina sme ten cas nejako spolu netravili.
U nás raz prišli s Rakúskom-Orlie hniezdo a neviem čo a za vyše 400 eur-to ani nebola konečná suma.Nenazbieralo sa dosť detí. Teraz mali koncoročný výlet a jeden premotivovaný zasran špekuloval s chatou v Tatrách a som rada,že nakoniec nešli tam, ale na klasický jednodňový a šli takmer všetci z triedy. Je mi ĺúto,že nie všetci.Keby boli tomu naklonená väčšina, pokojne by som sa vyzbierala tým deťom, č si to nemôžu dovoliť.
Už som niekoľko krát vysvetľovala svojim deťom že na takéto veci nemáme peniaze a miname ich na iné veci. Myslím že to vždy chápali a nikdy nestradali. Ale ísť napríklad za 500e do Londýna s triedou mi príde dosť prehnane. Nakoniec myslím ani ostatné deti nešli, ja som rada ak si dovolíme 1x školu v prírode a 1x lyžiarsky na každé dieťa a aj to už je dosť. A to pritom sme stredná trieda, ale na rozhadzovanie peniaze proste nemám. Radšej peniaze investujem do predĺženého víkendu aby mali všetky deti zážitok a nie len jedno. Nech chodia deti ľudí ktorí na to majú, ale úprimne - nemyslím že ich býva nejako veľa
U nás raz prišli s Rakúskom-Orlie hniezdo a neviem čo a za vyše 400 eur-to ani nebola konečná suma.Nenazbieralo sa dosť detí. Teraz mali koncoročný výlet a jeden premotivovaný zasran špekuloval s chatou v Tatrách a som rada,že nakoniec nešli tam, ale na klasický jednodňový a šli takmer všetci z triedy. Je mi ĺúto,že nie všetci.Keby boli tomu naklonená väčšina, pokojne by som sa vyzbierala tým deťom, č si to nemôžu dovoliť.
@anonym_6df3c7 toto je velmi,velmi smutne ked stale sa najdu rodicia,co nemaju ani na ten dnovy vylet.Naozaj je to aj o tom kolektive,a takto budu tie deti vyclenene.
@anonym_6df3c7 sú deti ktoré samé nechcu ísť ani na jednodňový výlet, nemuselo to byť tým, že nemali peniaze.
@anonym_6df3c7 sú deti ktoré samé nechcu ísť ani na jednodňový výlet, nemuselo to byť tým, že nemali peniaze.
@ria_sprout ale prave na tych vyletoch sa rodia aj nove kamaratstva.
Ach jaj, niekde ste riadne sliepky, keď to tu čítam a nemám problém Vám to povedať pod svojím nikom. Nevidím dôvod prečo tie komentáre, keď ma niekto viac detí? Tak ma, a čo ? nieje to tvoja starosť. A áno, niektoré ceny výletov sú úplne ustrelené, načo je to dobré? Keď chcete aby vaše deti leteli do Karibiku, na Mars, zoberte si ich samé, škola, školský výlet má byť pre všetkých.
@br4n pekne zhrnute
@ria_sprout Ale tých, čo sú s rodičmi spojení s pupočnou šnúrou a nechcú ísť na noc mi nemá byť prečo ĺúto.Mrzí ma, keď si predstavím, že niektoré by ozaj túžili ísť a môžu len snívať.Poznám ten pocit a som šťastná, že moje dieťa nevie aké to je, keď sa spolužiaci tešia, plánujú čo budú robiť a ty len smutne mlčíš.
@ria_sprout Ale tých, čo sú s rodičmi spojení s pupočnou šnúrou a nechcú ísť na noc mi nemá byť prečo ĺúto.Mrzí ma, keď si predstavím, že niektoré by ozaj túžili ísť a môžu len snívať.Poznám ten pocit a som šťastná, že moje dieťa nevie aké to je, keď sa spolužiaci tešia, plánujú čo budú robiť a ty len smutne mlčíš.
@anonym_6df3c7 a potom tyzden este debatuju o tom,spominaju kto,co kedy ako.
@anonym_229728 vdaka nej bude na dochodky aj takym, co vypocitavo vrhli len jedno.
@kp7333 Ja som vypočítavo vrhla trikrát a deti vychovávame k tomu, že na Slovensku sú doma a tu budú žiť a pracovať. Ale pred každým vrhnutím sme si premysleli, či na ďalšie dieťa máme dosť peňazí a po každom dieťati pracujeme viac, pretože ich nebudem trestať za to, že sú traja. A funguje to, hoci sme obyčajní ľudia. Toto je o mentálnom nastavení rodičov, nie o štáte - chceli sme deti, tak sa o ne staráme, obaja pracujeme, nefajčime, nepijeme, nemíňame na sprostosti, ale na to, aby mali naše deti pekné detstvo a dospievanie.
@anonym_6df3c7 a potom tyzden este debatuju o tom,spominaju kto,co kedy ako.
@anonym_5f577c Áno , tak to je.. Moje dieťa má každé leto dovolenku pri mori, aj letný tábor. Ale fakt som rada, keď v škole vymýšĺajú výlety, ktoré kolektív utužujú a nerozdeĺujú/nesortujú.
Deti mali vylet na ZS do Londyna, zaujem bol velky, niektori sa na to pozeraju aj tak, ze nemaju na takyto vylet/ dovolenku pre celu rodinu, tak su radi,ze mozu ist aspon deti.
Ja ako dieta som tiez nechodila na drahsie vylety, lyziarsky, skolu v prirode, studijny pobyt...Proste sme na to nemali, situaciu som chapala a som vdacna, ze nasi naskrabali aspon na tie vylety na SVK. Prave preto uz odteraz odkladam nejake financie aj na taketo ucely (mam este len skolkarku a prvaka). Nikdy som in nekupovala drahe oblecenie, kocik a take materialne veci, ale vytvaram rezervu, aby som raz mohla bez problemov zaplatit jazykovy pobyt, ci zajazd do zahranicia. Ja za to budem prave vdacna, ak budu mat taku moznost zo skoly, lebo ako rodina nemozeme chodit na niekolko zahranicnych vyletov rocne. A ak na to aj tak nebudeme mat, tak dietatu vysvetlim ze je to vela (uplne rovnako ako ked bude prosikat drahe tenisky, mobil...).
@anonym_5f577c nemusíš mi to vysvetľovať, ja len vravím že sú aj deti ktoré nechcú ísť samé a nemusí to byť financiami, ako je tu zhrnuté
@anonym_6df3c7 to je dosť krátkozraké myslieť si že to je pupocna snura. Sú deti s diagnózou, si zdravotnými ťažkosťami, sú deti vyčlenené, sú deti šikanovane. Každé má svoj dôvod prečo ísť nechce.
@anonym_5f577c Áno , tak to je.. Moje dieťa má každé leto dovolenku pri mori, aj letný tábor. Ale fakt som rada, keď v škole vymýšĺajú výlety, ktoré kolektív utužujú a nerozdeĺujú/nesortujú.
@anonym_6df3c7 tak dovolenka je kapitola sama o sebe,deti pridu do skoly po prazdninach co zazili,kde boli.Mnohe deti povedia len doma.U nas sa este aj skoro 18r tesi na dovolenku s nami do Turecka.Je to cas straveny s rodinou,oddych,zazitky.Uz len to letiet je zazitok pre deti samo o sebe.

@anonym_d3b2b2 ale preco by nemohli byt aj zahranicne vylety? Ja som rada, ze moje dieta bolo v Rime, ci Prahe, a ano chodieva sa aj do Spanielska, sice to nie je ZS ale gympel, ale ja som za, aby isli.
@zuzana76 vylety do zahranicia su OK, ak su to normalne a dostupne veci. Ale nie drahe za tisice.