Chýba jedináčikom súrodenec?
Ahojte, tí čo ste jedináčikovia, alebo máte deti len jedináčika. Máte alebo mali ste niekedy pocit, že mať surodenca by bolo lepšie ako byť sam? Chýba vam to v živote?
Nikdy mi nechybal, synovi tiez .. viac x mi to povedal sam od seba
@ivik4 Keby ti tak velmi nechybal surodenec, nemala by si potrebu v kazdej jednej teme o surodencoch pisat dookola, ako ti surodenec nechyba. Lebo bolo by ti to jedno. Ale ty uplne v kazdej takejto teme mas potrebu pisat, ako ti nikdy nechybal surodenec a ako ani tvojmu dietatu nechyba. Presne som vedela, ze aj sem budes pisat. Sama seba iba presviedcas, ze ti je tak dobre. A uplne zurivu naladu mas ak ti niekto oponuje. Aj mne sem teraz budes zurivo pisat, ze nie nechyba ti surodenec. Zamysli sa vo vnutri nad tym ci naozaj ti nechyba.
@anonym_autor ja som z viacerych deti a manzel je jedinacik. Jemu surodenec chybal a chyba aj teraz...ked jedinacik pride o rodicov, vtedy to udrie asi najviac.Ale zalezi na tom, ake vztahy surodenci maju....to je dolezite🙂 clovek moze byt aj z 10 deti, ale ak vztahy nefunguju, niekedy je leosie byt sam🙂
Nechýba pretože su zvyknutí . Ale ked sa pominú rodicia vtedy zistia že su uz sami. Bez najbližšej rodiny. Nebudú mať ani otca, ani mamu ani brata ani sestru. Žiadnu pokrvnu rodinu
@kikusenka1 bude mať svoju vlastnú rodinu.Miliony ľudí sú na svete dokonca bez detí a partnerov a žijú.Niekedy máš lepšie vzťahy s cudzími ako rodinou.
@ivik4 Keby ti tak velmi nechybal surodenec, nemala by si potrebu v kazdej jednej teme o surodencoch pisat dookola, ako ti surodenec nechyba. Lebo bolo by ti to jedno. Ale ty uplne v kazdej takejto teme mas potrebu pisat, ako ti nikdy nechybal surodenec a ako ani tvojmu dietatu nechyba. Presne som vedela, ze aj sem budes pisat. Sama seba iba presviedcas, ze ti je tak dobre. A uplne zurivu naladu mas ak ti niekto oponuje. Aj mne sem teraz budes zurivo pisat, ze nie nechyba ti surodenec. Zamysli sa vo vnutri nad tym ci naozaj ti nechyba.
@anonym_9d1ca4 na otázku odpoveď....tých čo majú zle vzťah so súrodencami
@anonym_9d1ca4 neobvinujes, že zase píšu, že majú zle vzťahy.Pise pravdu tak ako to cíti prečo ju spochybňujes?
dcera je zatial sama, ale už 2r sa pýta kedy aj ona bude mať sestricku alebo brata a prečo ostatní majú ona nie. Ked je na ihrisku vždy vyhladava iné deti, aby si nasla "partaka"... Aj ja mam pocit, že nám ešte niečo do toho "celku" chýba ... aj ked 2r dozadu by ma na druhe neprehovoril nikto :D
Ale mala zboznuje všetky vekové kategorie deti a mám pocit, že aj jej aj mne ešte chýba to "niečo"
@anonym_autor niz neviem ja mam jednu sestra a prěna je to malo
@anonym_autor mojmu synovi (teraz uz 20 rocnemu) velmi chybal surodenec. Asi aj preto lebo vsetci jeho kamarati mali minimalne jedneho dvoch surodencov. Zial sa nam nedarilo.
No takto. Človek, ktorý je celý život jedináčik, ti nikdy reálny pohľad na tému nedá. Lebo netuší, aké je to mať surodenca. Mam brata a som za to vďačná, neviem si predstaviť byť sama. Kedykoľvek si pomôžeme, pokecame, stretneme sa. Mne to rozhodne nestojí za to, aby som si povedala, že som sa musela s niekým o niečo deliť. Nikdy som to nebrala ako mínus, na bratovi som odjakživa lipla. A máme kopec rodinných zážitkov.
Mala som aj 3 kamošky jedináčikov, kedysi boli vďačne za tento život, cim sú starsie, hovoria, že im súrodenec v živote chýba. Niekto s kým by si pokecali, komu by sa zdoverovali. Kamarátstva síce boli, ale rokmi ochabli a surodenca nič nenahradí. Každá jedna z nich má teraz dve deti, jedinacika nechceli.
Moji rodičia sú z troch súrodencov, dodnes sa stretávame komplet celá rodina. Ani žiadne dedičstvo ich nerozdelilo, ani to že sú iné povahy, ani odlišne politické názory. Proste všetko je o povahe a prístupe človeka. Ak si necháš pokaziť vzťahy, tak ich máš pokazené. Ak na nich pracuješ, opraviť a udržať sa dá čokoľvek. Aj konflikty sa dajú riešiť rozumne a inteligentne, len na to už ľudia zabúdajú.
Ja som dlho chcela len jedno dieťa, ale preto, že som mala rozbehnutú kariéru a výborný plat. Mala som pocit, že sa musim čo najskôr vrátiť k tomuto štandardu. Po roku ma prekvapilo neplánovane tehotenstvo, celé som ho preplakala, nevedela som si predstaviť svoj život s dvoma deťmi a byť dlho na materskej. S odstupom pár rokov ti poviem, že je to to najlepšie, čo sa mi mohlo stať. Mam dve dcéry s malým rozdielom. Sú partacky, kamošky. Spolu sa jašia, hrajú, aj si skáču do vlasov. Ale súrodenecké puto je podľa mňa na nezaplatenie. Vedia sa prehrať, nemusia vykopávať susedam, aby sa s nimi išli hrať. Som rada, že dcera tu vždy bude niekoho mať. Kamošky sa jej odstahuju, vydajú, odcestujú, ale sestra tu bude vždy pre ňu. My sami s mužom im to zdôrazňujeme odmalička a učíme ich aj to, aby sa akceptovali a vedeli riešiť konflikty.
@anonym_autor Mám sestru a prežili sme spolu krásne detstvo. Ale nebudem tvrdiť, že sme sa nikdy nepohádali, nepobili alebo si nemali niečo za zlé. Už sme dospelé a stále máme silné puto, aj keď každá žijeme v inej krajine a máme iný životný štýl. Syn je jedináčik. Neplánovali sme to tak, ale stalo sa a už sa na tom nič nezmení - ostane jedináčikom. Kým bol menší, chýbal mu parťák do hry a na vymýšľanie nezbedností. Aj sa zvykol vypytovať, prečo on nemôže mať brata alebo sestru, ale nikdy sa kvôli tomu nehádzal o zem a pod. Teraz je už na prahu puberty a vie, že už sa na jeho jedináčikovosti nič nezmení a akceptuje to (možno aj pre to, lebo nemá inú možnosť). Občas si povie, že by mu bolo so súrodencom veselšie a mal by sa s kým zahrať, ale inokedy povie, že mu vyhovuje, že sa o našu pozornosť nemusí s nikým deliť. Osobne si myslím, že veľa dospelých jedináčikov si v živote prešlo chvíľkami, keď im chýbal súrodenec, ale potom sa utešili tvrdením o vlastnej exkluzivite, a preto Ti tu aj viacerí/viaceré píšu, že im súrodenec nechýba/nechýbal...
Ono je to bud. Alebo.
Moj muz je jedinacik a veru hovori ze surodenec mu chybal.
Zas svagrina je jedinacik a ta hovori ze je to super.
Takze kazdy ma ine "priority"/potreby.
@anonym_autor niektorým chýba, niektorým nechýba. Moja dcéra si nikdy nepýtala sútodenca, ale nechcela som aby bola sama. Áno, rodiny žijú všelijako, súrodenci sa často aj žerú medzi sebou, ale stále je to rodina. Keď tu raz nebudeme, bude mať aspoň niekoho. Ona bola naozaj mojou hlavnou motiváciou pre ďalšie dieťa. Prišlo neskôr, už bola vo svojej pozícii "udomácnená" a musela si dlho zvykať. Myslím, že aj občas žiarli. O to viac si myslím, že sme urobili dobre. Nehovorim, že takmdopadne každý, ale jej by to asi neprospelo byť sama. Asi by bola veľmi sebestredná, možno aj nezodpovedná, do vetra. Takto viem že sa o ňu v tomto smere nemusím báť. Správa sa veľmi zodpovedne, vie sa o neho postarať, môžem sa spoľahnúť a myslím, že je práve vďaka tomu zdravo sebavedomejšia. Vie si zorganizovať veci. Ešte študuje na VŠ, ale aj keby mala dieťa zajtra, veľa vecí by zvládla. Keďže v okolí nemáme blízke rodiny, priateľov s malými deťmi, nemala kde takú skúsenosť získať. Nemala by potrebu naučiť sa podeliť o niečo, brať ohľad na iných.
V čase, keď sme mali problémy s tehotenstvom a donosením druhého dieťaťa, už to vyzeralo že to vzdáme a ostaneme pri jednom, mala.som kolegyňu- jedináčika. Nehovorím, že sú takí všetci, je to individuálne, ale ona mi pomohla rozhodnúť sa a zabojovať. Mala neskutočne sebestrednú a nepríjemnú povahu. Nikto ju nemal rád, bola strašne pyšná a videla som, že nechápe, ako ju pre to nemajú ostatné kolegyne radi. Snažila som sa s ňou nájsť spoločnú reč, snažím sa najsť v každom niečo čo máme spoločné, komunikovať (som zo 4 detí 😁 vyjednávanie mi ide), ale s ňou to bolo fakt ťažké. Otec jej už zomrel, bola sama, bez partnera, 40 rokov, žila s mamou, ktorá už na tom tiež nebola najlepšie. Vtedy som si tak raz povedala, že takto dúfam moja dcéra neskončí. Rodičia sa pominú, ostane sama, ufrflaná, a nemá nikoho, s kým by si aspoň zatelefonovala 🫤
Tiež sme mali so súrodencami všelijaké obdobia, raz hore, raz dole. Ale vždy si k sebe nájdeme nakoniec nejako cestu. Kamaráti sa otočia, partneri sa tiež môžu zvrtnúť na päte, ale súrodenec je rodina. A vždy ostane 🙂
@anonym_autor mama je jedinacik, aj jej bolo luto, ale tak..mala sesternice, bratrancov, kamaratky, tak nejak si to takto kompenzovala.. preto aj chcela minimalne dve deti.
To sa môžeš opýtať aj tých, ktorí majú súrodenca, či by radšej neboli jedináčikovia. Lebo ja áno.
@anonym_9d1ca4 pisem to v teme kde sa na to pytaju 😀. Mam to pisat v skupine dnes na obed alebo kde prosim ? Nie, surodenec mi nikdy nechybal , to ci tomu veri tetka z Hornej dolnej mne moze byt šumak. A nebud pokakana napisat mi to pod svojou fotkou 🤡🤡.Pa
@anonym_9d1ca4 Tak je to nieco, s cim ma ocividne skusenost, preco by si svoj nazor nemohla vyjadrit v kazdej tekejto diskusii? 🤷 Ja v tom nevidm ziaden problem...kazdy druhy mesiac sa tu myslim opakuje podobna otazka a aj ja som sa k nej casto vyjadrila a to mam surodenca s ktorym mam naozaj vynikajuci vztah, ale mam ohladom danej temy aj nejaky nazor. Takto by sme tu mohli osocovat kazdeho druheho uzivatela, lebo sa tu mnoho podobnych tem opakuje pomaly uz kazdy tyzden 🤦.
@anonym_9d1ca4 Tak je to nieco, s cim ma ocividne skusenost, preco by si svoj nazor nemohla vyjadrit v kazdej tekejto diskusii? 🤷 Ja v tom nevidm ziaden problem...kazdy druhy mesiac sa tu myslim opakuje podobna otazka a aj ja som sa k nej casto vyjadrila a to mam surodenca s ktorym mam naozaj vynikajuci vztah, ale mam ohladom danej temy aj nejaky nazor. Takto by sme tu mohli osocovat kazdeho druheho uzivatela, lebo sa tu mnoho podobnych tem opakuje pomaly uz kazdy tyzden 🤦.
@oceanahory idem sa vyjadrit k tomu do skupiny plasticka chirurgia,mozno budu baby vdacne 😀
@oceanahory idem sa vyjadrit k tomu do skupiny plasticka chirurgia,mozno budu baby vdacne 😀
A ja zase idem sledovat uzivatelov, co sa moc casto vyjadruju s rovnakym nazorom k podobnym temam...mali by sme ich vsetkych vystvat, aby konecne pochopili, ze to vlastne ani nie su ich nazory, ale nejake skryte komplexy. Ach...😮💨
A ja zase idem sledovat uzivatelov, co sa moc casto vyjadruju s rovnakym nazorom k podobnym temam...mali by sme ich vsetkych vystvat, aby konecne pochopili, ze to vlastne ani nie su ich nazory, ale nejake skryte komplexy. Ach...😮💨
@oceanahory mne staci nejaka psychologicka liecba lebo som si kvoli zene na MK prave uvedomila KONECNE v 32.rokoch ze ja mam vlastne celozivotnu traumu a chyba mi surodenec ktoreho som nikdy nemala. Beeee 😭
@anonym_9d1ca4 a preco to pises anonymne? 🤣😂🤦♀️
Ja jedináčik nie som, ale viem, že moje dieta žiadneho súrodenca mat nebude. Ja som súrodenca nechcela a aj tak doniesli domov sestru, ked som mala skoro 4 roky a vzťah sme nemali žiadny. Zlepšil sa až, ked som sa odsťahovala na druhú strany krajiny. Tebe ale druhé dieta chyba, takže kludne dcére daj surodenca
@anonym_703eea tiez som taka bola, maly dospelak. Syn bol 5 rokov jedinacik a to iste , maly dospelak. Hlavne to vyjadrovanie, tam to poznat.
@kiki68 ja jedináčik nie som, ale napriek tomu som mala iné zmýšľanie a vyjadrovanie ako rovesníci. Preto si ani veľmi nerozumiem s rovesníkmi a ani ako dieta som nemala nejako veľa kamaratov
Niesom jedinacik, ale od ranneho dectva ma spreveadza nepekne uvedomenie si, ze vsetkym by sa u nas doma zilo lepsie ak by sa nasi rozhodli mat len jedno dieta max. Nemame zle vztahy, surodencov mam rada, ale nasi spravili zle rozhodnutie pre seba. Tolko k tomu.
@anonym_autor určite žiadnemu jedinacikovi nechyba surodenec. Skôr je blbo tým, keď žijú traja súrodenci v jednej izbe niekde v byte panelaku
@anonym_c2dcf6 vies co, zilo nas v izbe viac ako deti a nemam z toho traumu🙂 Naopak, pekne spomienky ako sme sa pri zaspavani rozpravali, smiali....
Ja som sa napriklad so surodencami nehadala aj ked poznam rodiny, jde sa nonstop biju.
Osobne, mne by bolo smutno samej...ake to zalezi od povahy cloveka...niekto ma rad spolocnost, niekto svoj klud...neznevazovala by som ani jedno, ani druhe....
@anonym_autor niektorým chýba, niektorým nechýba. Moja dcéra si nikdy nepýtala sútodenca, ale nechcela som aby bola sama. Áno, rodiny žijú všelijako, súrodenci sa často aj žerú medzi sebou, ale stále je to rodina. Keď tu raz nebudeme, bude mať aspoň niekoho. Ona bola naozaj mojou hlavnou motiváciou pre ďalšie dieťa. Prišlo neskôr, už bola vo svojej pozícii "udomácnená" a musela si dlho zvykať. Myslím, že aj občas žiarli. O to viac si myslím, že sme urobili dobre. Nehovorim, že takmdopadne každý, ale jej by to asi neprospelo byť sama. Asi by bola veľmi sebestredná, možno aj nezodpovedná, do vetra. Takto viem že sa o ňu v tomto smere nemusím báť. Správa sa veľmi zodpovedne, vie sa o neho postarať, môžem sa spoľahnúť a myslím, že je práve vďaka tomu zdravo sebavedomejšia. Vie si zorganizovať veci. Ešte študuje na VŠ, ale aj keby mala dieťa zajtra, veľa vecí by zvládla. Keďže v okolí nemáme blízke rodiny, priateľov s malými deťmi, nemala kde takú skúsenosť získať. Nemala by potrebu naučiť sa podeliť o niečo, brať ohľad na iných.
V čase, keď sme mali problémy s tehotenstvom a donosením druhého dieťaťa, už to vyzeralo že to vzdáme a ostaneme pri jednom, mala.som kolegyňu- jedináčika. Nehovorím, že sú takí všetci, je to individuálne, ale ona mi pomohla rozhodnúť sa a zabojovať. Mala neskutočne sebestrednú a nepríjemnú povahu. Nikto ju nemal rád, bola strašne pyšná a videla som, že nechápe, ako ju pre to nemajú ostatné kolegyne radi. Snažila som sa s ňou nájsť spoločnú reč, snažím sa najsť v každom niečo čo máme spoločné, komunikovať (som zo 4 detí 😁 vyjednávanie mi ide), ale s ňou to bolo fakt ťažké. Otec jej už zomrel, bola sama, bez partnera, 40 rokov, žila s mamou, ktorá už na tom tiež nebola najlepšie. Vtedy som si tak raz povedala, že takto dúfam moja dcéra neskončí. Rodičia sa pominú, ostane sama, ufrflaná, a nemá nikoho, s kým by si aspoň zatelefonovala 🫤
Tiež sme mali so súrodencami všelijaké obdobia, raz hore, raz dole. Ale vždy si k sebe nájdeme nakoniec nejako cestu. Kamaráti sa otočia, partneri sa tiež môžu zvrtnúť na päte, ale súrodenec je rodina. A vždy ostane 🙂
@maya_hi môj muž má sestru s ideálnym celkovým rozdielom 3 r a majú nulový vzťah.Ona vytúžené dievčatko on šikovný chalan, ktorý jej musel vždy vyšliapať cesticku a obskakovať.Teraz má 35 r nemá partnera, dieťa a je to jedna zatrpknuta hnusná povaha.Cely život bola iba ona čo povedala to rodičia skákali okolo nej.Maju veľkú rodinu desiatky bratrancov, sesternic všetci si závidia pozemky, deti, prácu.Kolko jedna babka postráži druhým deti.Vsade je vyvolená dcéra, syn a vnúča.Je mi zle z takých vzťahov vidíme sa na svadbách a karoch a ohovárajú toho čo tam nie je.
Mám dve deti s veľkým vekovým rozdielom 12 r sú ako dvaja jedinacikovia, ale ja si chválim jedno bolo samostatne veľké a mohla som sa venovať druhému.To, že budú mať dobrý vzťah navštevovať sa, keď tu nebudeme, alebo budeme starší ani nerozmýšľam.Syn študuje v zahraničí a pravdepodobne sa nevráti už tam má priateľku.Moji súrodenci jeden 2000 km preč druhý vedľa rodičov iba na starosti.My 200 km preč od nich.Clovek sa musí naučiť spoľahnúť sám na seba .Ešte pokým neprídu do rodiny manželia a manželky súrodenci ako tak...potom jedna katastrofa
Bola som dlho jedináčik a pamätám si, ako mi bolo smutno. Veľmi som si želala súrodenca. Potom sa narodil brat. Je medzi nami osem rokov. Narodil sa v čase, keď boli ešte látkové plienky - pomáhala som žehliť, zarábať sunar, chodila som sama kočíkovať. Neskôr som za ním upratovala hračky, lego, atď. Keď bol školák, naši boli v práci a ja som trávila prázdniny varením a staraním sa o malého brata. Kamošky boli na kupku a ja som doma skladala puzzle s bratom. Bola som viac pestúnkou ako sestrou. Keď som bola v puberte, musela som byť do 21/22ej doma. On v tom veku mohol chodiť domov aj ráno. Na mňa boli rodičia vždy prísnejší a aj teraz, keď sme už dospelí, to vnímam tak, akoby ho naši mali stále potrebu chrániť. Ja mám svoju rodinu, vlastné bývanie. Riešim bežné životné situácie. On je sám, vyštudoval, pracuje, cestuje, užíva si život bez starostí s rodičmi. Máme sa radi, stretávame sa často, no ja stále cítim ten vekový rozdiel. Nie sme na rovnakej vlne 🤷🏻♀️
@anonym_07490f za toto nemohol súrodenec ale rodicia, ktori prenašali svoju zodpovednos na teba.
No priznám,že ja mám okolie plne jedinacikov s rozhodne im súrodenec chýba,najmä v dospelosti.
No priznám,že ja mám okolie plne jedinacikov s rozhodne im súrodenec chýba,najmä v dospelosti.
@terezka1947 v tomto napríklad si myslím, že je super ked sa stretne rodina... pridu surodenci k rodicom pripadne aj s vnučatami... samozrejme že nie každá rodina vychádza spolu ako rodina
Mala som starsieho brata. V detstve sme spolu robili vylomeniny, bolo nam spolu fakt dobre. V dospelosti sme si nezistne pomáhali, urobili ny sme jeden pre druheho všetko. Mať súrodenca je dar. Ja mám dve dcery rok po sebe. Boli a sú nsjlepsie kamaratky, pomáhaju si keď treba. Netere a synovcov milujú ako svoje vlastné deti. My s manzelom tu nebudeme večne a budú mať v sebe a vo svojich rodinách oporu.
@terezka1947 v tomto napríklad si myslím, že je super ked sa stretne rodina... pridu surodenci k rodicom pripadne aj s vnučatami... samozrejme že nie každá rodina vychádza spolu ako rodina
@anonym_autor no jasné,že iba existencia súrodenca ti nič zaručí. Ale píšem z osobnej skúsenosti,je dobré,že ho mám,hoci tiež sme to mali všelijaké ...ale krv je krv.
A druhá vec,ja mám naozaj všetky kamošky a známych jedinacikov a nepočujem od nich nich iba- ako ti je dobre.
A musím napísať aj rovno,že hoci sú to dobri ľudia.....je cítiť,že sú jedinacikovia😊ale už som sa s tým naučila žiť😊

Jedináčik je spokojný byť jedináčik keďže nemôže poznať skutočne aké to je nebyť jedináčik 🙂
@xena0 suhlasim.