Ideálny vekový rozdiel medzi deťmi

baska1930
11. dec 2020

Ahojte maminky aký si myslite že je indealny vekový rozdiel medzi detičkami?🙂

bagre
11. dec 2020

@baska1930 nič nie je ideálne a tu nájsť nejakú univerzálnu odpoveď je nemožné. Záleží od mnohých vecí,- podmienok v rodine, zdrav. problémov, a potom všetky ostatné veci ktoré sa ovplyvniť nedajú... pre niekoho je ideál 2 roky, pre niekoho 10... všetko má svoje pre aj proti.

gabsisi
12. dec 2020

@baska1930 my mame rozdiel 2r2m. Je to super ale prvý syn bol sj je úplný zlatusik s druhý dva roky pretrval. Bolo to náročné ale je to teraz super a neľutujem . Nechcela som väčší rozdiel .... ak je rozdiel minimálne 5-6 rokov to už sú dvaja jedinackovia.
Medzi mnou a sestrou je 1,5 roka s som za to veľmi rada. Ale je fajn Ked Vám pri takom malom rozdiele má kto pomôcť

lucinka1988
12. dec 2020

@baska1930 ja budem mať medzi synmi rozdiel necelé 3 roky a považujem to za ideál. Menší rozdiel si predstaviť neviem, lebo by to bola otročina, takto je už rozumný, samostatný atď a zároveň väčší rozdiel tiež nie, jednak by už k sebe nemali tak blízko a jednak ja by som už do toho nešla, lebo by som mala svoj život, akú takú voľnosť, úplne by son už bola z týchto vecí von..Ale veľa zohráva aj to, že počas celej prvej MD a RD sa realizujem čiastočne v práci, čiže mi nič neutieklo, nebudem musieť riešiť takmer 6 ročnú pracovnú pauzu, lebo kontinuálne pracujem a flek mám istý. Ale pre každého je ideálne niečo iné. No ja to vidím takto.
Tiež veľmi závisí od veku matky a od rodinných pomerov, finančného zázemia atď. Pokiaľ žena otehotnie neplánovane v mladom veku, zrejme sa tak rýchlo nebude hrnúť do ďalšieho- čo aj vidím v okoli, tam sa často stáva, že rozdiel medzi deťmi je aj 10 rokov. Moje obidve deti boli plánované, prvého som mala v 29 a druhý sa mi narodí v 32, do 35 chcem mať uzavretú kapitolu bábätkovskeho obdobia a začať sa zase viac venovať sebe..

martinka13
12. dec 2020

Neexistuje ideálny vekový rozdiel. V každom období sú plusy a mínusy pri rôznom rozstupe. My máme presne 6 rokov (bez 3 dni). Teraz majú 12 a 6. Začína to byť horšie. Malá provokuje staršieho. Zo začiatku to bolo úplne super. Myslím ale, že sa to zas zmení. Ja by som nemenila. Nechcela by som deti rok po roku. Ak by som si teda mohla vyberať 🙂.

andrejka1974
12. dec 2020

Ja mam medzi prvym a druhym 4 roky, medzi druhym a tretim 2r4mesiace,tretim a stvrtou presne 8r 6 mesiacov, stvrtou a piatou 3r 7m a vsetko sa zvladlo

tifi2324
12. dec 2020

@baska1930 My máme medzi deťmi rozdiel 2r9m a majú spolu perfektný vzťah sú si veľmi blízky aj okolo nich sa to dalo zvládať starší už vedel trošku pomôcť ako podať plienku,podržať fľašku ......teraz čakáme tretie a rozdiel bude 10r a 7r ......čo už je pre mňa vela no skôr sa nedalo lebo mladší je autista a doteraz nezniesol malé deti pri sebe teraz má nastavenú dobre liečbu a je to lepšie tak sme sa rozhodli že ideme do toho

mogaa
12. dec 2020

@baska1930 u niekoho je to rok , u iného 10 rokov.....záleží aké máš deti a čo presne pre teba znamená "ideálny rozdiel"... Sestra má medzi deťmi rozdiel 8rokov, starší bol chlapec, po 8rokoch dievča......Vždy mali spolu krásny vzťah a stále majú.....už sú dospelí a naozaj ich vzťah je veľmi pekný, hoci každý žijú v inom štáte si spolu pravidelne volávajú, radia si pri problémoch či tešia sa z úspechov toho druhého

makova333
12. dec 2020

@baska1930 taky neexistuje. Vsetko zavisi od povah a osobnosti deti. A este aj od matky, nie kazda zvlada dve male deti naraz (ano novorodenec a 2-3 rocne dieta su stale male deti, o ktore sa treba starat viac ako napriklad o 9-10 a viac rocne).

maximilie
12. dec 2020

@baska1930 ideálny rozdiel je čím menší, tým lepší - pre deti.... Sú si vekovo bližšie, tým pádom si budú lepšie rozumieť. Známy má 2 deti narodené v jednom roku - január a december a súrodenci sú nerozluční najlepší kamaráti.
No vraj je to veľmi náročné pre rodičov, ale len na začiatku. Neviem, čo môže.byt ideálne na rozdiele 10r... Starsi súrodenec už ako 15r odíde niekam na internát a vzťah žiaden.
Medzi mnou a sestrou je 2,5 a veru už tam boli rozdiely. Kým ona už riešila prvu menštruáciu, ja som sa ešte hrala.s bábikami. Odstrkovala má od jej kamarátok, nechcela ma so sebou hrávať von, lebo už mali svoje ,,veľké témy"
Teraz sme síce super kamošky, ale podľa mňa čím skôr, tým lepsie

danieladeley
12. dec 2020

podla mna rok a pol...velmi zalezi aj na detoch, aj na maminke, neda sa odhadnut ake su povahy. ja mam rozdiel rok a 10 mesiacov, ale brala by som mensi. Na zaciatku kustik makacka, ale teraz su neskutocni partaci 🙂

makova333
12. dec 2020

@maximilie
@danieladeley medzi mnou a surodencom je rozdiel menej ako dva roky a bolo to naprd ked sme boli deti, aj pubertaci a v dospelosti sa vztahy ukoncili. Hold, nie vzdy to funguje. A zas myslim si, ze ak su dve kompatibilne povahy a rozumni rodicia, tak aj 10 rocny vekovy rozdiel moze priniest krasny surodenecky vztah. A ze sa spolu nezahraju? No 6 rocne dievca so 7 rocnym chlapcom alebo naopak, toho tiez vela nedaju co sa tyka spolocnych zaujmov, hier atd. A surodenecky vztah o tom ani nie je.

maximilie
12. dec 2020

@makova333 stáva sa aj také, veľa záleží od výchovy.

makova333
12. dec 2020

@maximilie zalezi velmi, len napriklad v mojom pripade by asi ani ta naj vychova nepomohla, lebo povahy boli tak strasne rozdielne... Preto si myslim, ze riesit idealny vekovy rozdiel je uplne bezpredmetne, lebo to co funguje niekde nemusi inde. Treba dat na svoj vnutorny pocit, ze teraz dieta chceme a hotovo.

basska_b
12. dec 2020

My máme dva roky, ale akože prijala by som 2.5. Lebo až vtedy bola rozumná, odplienkovana, samostatne jedla, vie sa sama obliecť, rozumie, že idem uspávať malé a tak ďalej. Ale, tie prvé mesiace bábätko veľa spí a v podstate kam ju položím, tam ju nájdem, takže tie prvé mesiace sme vlastne zvládli. A podľa mňa si budú rozumieť a zahrajú sa, už aj teraz vychádzajú celkom pekne

tulipanicek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janickacrazy
12. dec 2020

@baska1930 tak ideálny vekový rozdiel neexistuje, pre každého je iný, ja mám 11 rokov medzi prvým a druhým a bolo to fajn, syn mi pomohol postrážiť malého, ktorý bol extrémne náročné bábo, keby som mala k nemu 2-3 ročného, tak to asi nedám, medzi druhým a tretím je 5 rokov, plán bol iný, ale vyšlo to takto, paradoxne si najviac rozumejú najstarší s najmladším, lebo sú rovnakí povahovo

durianka1973
12. dec 2020

@makova333 Mylite sa. Mam 8-rocne dievca a 6,5 rocneho chlapca a su stale perfektni partaci. Vedia sa spolu super vyhrat. Davaju si navzajom opacny pohlad na svet a je to pre nich obohacujuce. Napr. starsia sa hra s barbinou, ktoru ohrozuje tyranosaurus rex v rukach brata 🙂 Ale v zasade suhlasim s tym, ze idealny vekovy rozdiel neexistuje - zavisi to od povah deti, od toho ako su vedene, od situacie v rodine a vela dalsich, v podstate dopredu neodhadnutelnych, veci.

makova333
12. dec 2020

@durianka1973 nemylim sa, hovorim, ze to zavisi od povahy deti. Jasne, ze existuju aj deti, ktore sa zahraju aj v takejto kombinacii a veku, ale tu sa vseobecne hovori o tom, ze s malym vekovym rozdielom sa zahraju a ake je to super a s velkym je to uplne nanic. No takto to nefunguje.

makova333
12. dec 2020

@janickacrazy presne tak. Moje druhe dieta bolo extremne narocne, malo v babätkovskom obdobi problemy s crievkami, v kuse plac 24 hodin. Keby bol mojim prvym dietatom tak ak by som do toho otehotnela s druhym, asi skoncim na Cajle.

durianka1973
12. dec 2020

@makova333 Narazala som na Vase vyjadrenie, ze 6 rocne dievca a 7 rocny chlapec (alebo naopak) si nemaju co povedat, ako sa zahrat - Vase vyjadrenie bolo vo vseobecnej rovine. Nie je to tak. Mozu si rozumiet velmi dobre - ale samozrejme aj nemusia. Vztah medzi surodencami je jednoducho loteria pri akejkolvek kombinacii veku a pohlavia a vyvija sa vekom aj okolnostami. Mozu si rozumiet v detstve a v dospelosti nemusia, ci naopak. Navyse v mnohych pripadoch zivot rozhodne za nas, aky vekovy rozdiel medzi detmi bude. Vo vela pripadoch si rodicia vekovy rozdiel naplanovat nemozu alebo ich plany nevyjdu - zdravotne ci ine okolnosti.

kubkovamama
12. dec 2020

@baska1930 žiaden.😃Ale fakt.Kazde dieťa je individuálne,nemôžeš vedieť či ti bude super mať deti hneď po sebe,prípadne si medzitým odskočiť do práce.Ja mám 12r,4r,0r a medzitým 7r nevlastný.Mne osobne vyhovoval väčší rozdiel medzi prvymi-vratila som sa do práce,užila si bežný život,syn bol dosť chorý tak som sa mu mohla dosť venovať.Ked sa narodila dcéra bol už viac-menej samostatný a zas som sa mohla venovať jej bez toho aby to on nejako negatívne vnímal.

drzaopica
12. dec 2020

@baska1930 minimalne 5, 7 r, aby si sa plnohodnotne venovala prvemu a mala nanho cas, ale aj tak zalezi od povahy deti ci bude materska radost ci sa budes tesit do roboty🙂kazdy ma ine predstavy, tuzby niekedy netreba spekulovat a brať s pokorou ako pride

danielahamar
13. dec 2020

No myslela som, že tri, ale opýtaj sa ma za mesiac, či 17r. al. 14r.🤣

ktochytavzite
13. dec 2020

@baska1930 2roky

ranavika
13. dec 2020

My máme 7 ročný rozdiel 12 a 5

birika
29. dec 2020

idealny rozdiel neexistuje