icon

Nevenujem sa bratovi. Som zlou sestrou?

9. okt 2025

Dobrý deň, prosím o radu. Mám 21 rokov, bývam s mamou, rodičia sú rozvedení, bola som jedináčik. Pred 3 rokmi sa mi narodil brat, ktorého má mama so svojím partnerom. A tu je ten problém - ja mám prácu, ktorá ma celkom vyčerpáva, pracujem na zmeny a mám počas voľna rada svoj kľud a ticho. Je pravda, že sa bratovi nevenujem, a to mi každý vyčíta. Stále dookola počúvam len, ako mám mame pomáhať, lebo som veľká sestra atď. Mám z toho dosť. Som hnusná, keď proste to beriem tak, že mám svoj život prácu a kým nemám deti, nemienim sa prispôsobovať a venujem sa v prvom rade sebe a počas voľna si riešim svoje? Je mi z toho zle,cítim sa ako sviňa, ale takto to cítim, že kým nemám ja deti, prečo by som sa mala jemu prispôsobovať? Chcem žiť svoj bezstarostný život a nie počas voľna riešiť jeho. Ďakujem za odpovede

Strana
z7
anonym_363473
9. okt 2025

@anonym_autor toto absolutne nie je tvoja povinnost. Mama "si spravila" dieta, nech sa stara ona. Ked chces a mas cas a naladu, mozes jej pomoct, ale urcite to nie je tvoja pravidelna povinnost...
Idealne aby si sa odstahovala / osamostatnila, aby to teda nebolo, ze mama ta zivi (byvas asi zadarmo alebo za nejake minimum?)... Ked sa odstahujes, problemy zmiznu.

klarissa25
9. okt 2025

Najvyssi cas osamostatnit sa

mmooly
9. okt 2025

Odsťahuj sa a hotovo... budeš pani sama sebe. Veď keď to neklape, nebudete sa tam navzájom trápiť...

anonym_4f4c04
9. okt 2025

Ja len pre info, keď som sa narodila, moja sestra mala 18, aj ona pracovala, ale bola so mnou, preto lebo chcela. Čiže občas pomohla mame, vykúpala ma, bola so mnou doma, občas išla so mnou von, zahrala sa so mnou, čítala mi rozprávku. Nie nesuplovala mamu, ani otca, ale jednoducho bola sestra.

ivik4
9. okt 2025

Odstahuj sa, budes mat pokoj. Tiez by mi to vadilo. Pomahala by som len v domacnosti kedze tam byvas a financ. Prispievala.
Nie sa venovala a starala o dieta

januska12323
9. okt 2025

Tvoj brat má mamu a otca, keď si na staré kolená spravili dieťa a nevládzu sa o neho starať je to ich problém a nie tvoj. Občas sa s ním zahrať a dať mu jesť môžeš ale nie si jeho matka. Na tvojom mieste by som hľadala iné bývanie.

anonym_05eee4
9. okt 2025

@anonym_autor keď sa budeš venovať svojmu malému bratovi pomôžeš tým mame, ktorá Tebe celý život pomáhala.

really8
9. okt 2025

@anonym_autor fakt nemas chut ani trochu casu travit s nim? Chuda male.

moze
9. okt 2025

Neviem, ci platis najom alebo nie, ale ak aj ano, si sucastou domacnosti a ak napriklad nenavaris, neupraces, tak by si mohla pomoct aspon starostlivostou o brata - ak nie kvoli nemu, tak kvoli mame, kym si ona odpocinie, alebo navari. Ak ta brat vycerpava, navrhni, ze radsej navaris alebo umyjes kupelnu a wc, aby si niecim prispela aj ty.

anonym_748d41
9. okt 2025

Občasnou starostlivosťou o brata sa môžeš niečomu priučiť a využiješ to pri starostlivosti o vlastné dieťa.
Samozrejme vtedy keď naň máš čas a chuť a nie vtedy kedy ti to zadelí mama a prekazí tvoje plány.

vladuska20
9. okt 2025

Ten klud a ticho budes mat jedine ,,vo svojom,,chodis do prace,si dospela tak sa aj tak spravaj a plat si najom,stravu a oddychove aktivity.Potom budes mat ten vysnivany klud a ticho.

mk1111111111
9. okt 2025

Sú dve varianty, ak tam nebývaš, nie si povinná, ale, je to Tvoj brat, tak nejaké puto by si si mala vytvoriť, aby potom nebolo neskoro.
Ak tam bývaš a mamu nezaťažuješ tým, že ješ jedlo, čo mama navarila, mama perie pre vás všetkých vrátene Teba, riadne platíš za to, že tam bývaš, tiež nemusíš, ale zasa platí to isté, je to Tvoj brat

anonym_67de8c
9. okt 2025

@anonym_autor odsťahuj sa čím skôr

anonym_748d41
9. okt 2025

Aké je tvoje prispievanie na chod domácnosti? Či už prácou alebo finančne?

anickaaa6aaa
9. okt 2025
@anonym_05eee4

@anonym_autor keď sa budeš venovať svojmu malému bratovi pomôžeš tým mame, ktorá Tebe celý život pomáhala.

@anonym_05eee4 tak ale je povinnosťou rodiča sa postarať o dieťa, keď si ho už "spravili". nie aby sa súrodenec staral. tu sa nedivím ani. je tam veľký vekový rozdiel. nie každý musí mať super vzťah so súrodencami.

zuzanita1609
9. okt 2025

A nebude to tak trošku aj tým,že si bola zvyknutá ako jedináčik a teraz je tu mladší bráško, pozornosť ktorú si dostávala sa teraz musí deliť?

vladuska20
9. okt 2025
@zuzanita1609

A nebude to tak trošku aj tým,že si bola zvyknutá ako jedináčik a teraz je tu mladší bráško, pozornosť ktorú si dostávala sa teraz musí deliť?

@zuzanita1609 toto snad ale patri do veku puberty,nie uz pri dospelych,rozumnych ludoch.Teda ked bude rozumna pojde do podnajmu a vyskusa si na vlastnej kozi,co to vsetko obnasa a bude mat aj to vysnivane ticho a klud.

zuzanita1609
9. okt 2025
@vladuska20

@zuzanita1609 toto snad ale patri do veku puberty,nie uz pri dospelych,rozumnych ludoch.Teda ked bude rozumna pojde do podnajmu a vyskusa si na vlastnej kozi,co to vsetko obnasa a bude mat aj to vysnivane ticho a klud.

@vladuska20 Veď práve, dospelá osoba by si už našla svoju domácnosť,v ktorej sa bude cítiť ok.

anonym_06e449
9. okt 2025

Nie, nemáš suplovať matku, ale sem- tam sa s bratom pohrať je úplne normálne , nie ? Okrem toho , aj tebe mama pomáha tým, že u nej bývaš (píšeš o práci, predpokladám, že už naštudujes), tak pomoc od teba je na mieste tiež , nemyslíš ? Alebo sa odsťahuj, financuj sa sama a nemusis nic.

anonym_05eee4
9. okt 2025
@anickaaa6aaa

@anonym_05eee4 tak ale je povinnosťou rodiča sa postarať o dieťa, keď si ho už "spravili". nie aby sa súrodenec staral. tu sa nedivím ani. je tam veľký vekový rozdiel. nie každý musí mať super vzťah so súrodencami.

@anickaaa6aaa hm, neviem čo Ti nato odpovedať. Keď nie sme schopní pomôcť najbližšej rodine, potom tá spoločnosť aj tak vyzerá. Nikdy nevieme kedy my budeme potrebovať pomoc.

sisi1837
9. okt 2025

@anonym_autor Nemáš sa prečo cítiť zle. Je to ich dieťa, nie tvoje. Ty máš svoj život a ak aj bývaš s nimi, tak je normálne, že si chceš po práci oddýchnuť, chceš ticho a nie starať sa o dieťa. Keď chceš s nimi bývať, tak im prispej na domácnosť, niečo sprav (kúpeľňa, WC, riady...) ale o brata sa určite starať nemusíš.

lupajole
9. okt 2025

Podla mna si sebecka a riadne. Je to tvoj brat, mala by si si
to uvedomit. Nic by sa Ti nestalo, keby sa bratovi povenujes . Byvas u mami, predpoklafam, ze Ti mama vari, perie, tak aj od teba sa ocakava nejaka odozva. Ak sa Ti to nepaci a nechces pomoct s bratom odstahuj sa a nevyplakavaj.

anonym_9dd043
9. okt 2025

@anonym_autor mojej dobrej kamoske, ked bola na strednej, narodila sa jej sestra. strasny bordel vtedy robila, lebo aku hanbu jej rodicia urobili. no puberta. mama od nej chcela, aby malu postrazila, kym sa osprchuje. mama chcela, aby ju po dvore trochu pokocikovala. vsetko strasne narocne cinnosti, ktore ona zaryto odmietala robit. sestru nikdy neprijala, ani sa s tym nezmierila, vztahy sa pokazili, normalne sa odstahovala k babke a zila u roky, vlastne nej az kym sa nevydala. narodili sa jej dvojcata, muz chodil na tyzdnovky. ona mala doma psychiatriu, mamu prosila, nech jej pride pomoct s detmi, milionkrat, ze nevladze, je unavena, ne vsetko sama, mama jej vzdy povedala, ze tolkokrat pride k jej detom, kolkokrat ona bola ochotna postrazit sestru, ked ju ona prosila. vztahy sa pokazili uz uplne. a ta jej nechcena sestra, vtedy uz tinedzerka jej jedneho dna zaklopala na dvere, ze ci nepotrebuje s chlapcami pomoct. a odvtedy chodila pravidelne. bravala ich na ihrisko sa hrat. ked boli obaja chori, prisla k nej aj na noc, aby si dvojicky rozdelili a lepsie sa vyspali. cez prazdniny s nimi travila cele dni. chalani su toho casu uz skolaci, mala sestra buduci rok bude koncit vysoku skolu a stale je pre dvojicky uplna hviezda. kolkokrat ich stretnem spolu v meste, v lete pravidelne so zmrzkou, obaja sa na nu vesaju ako take opicky. nedavno som ich stretla v oc, boli spolu v kine. zivot je v mnohych smeroch nevyspytatelny.

sense
9. okt 2025

Ak žiješ s mamou tak pomoc v domácnosti by mala byť automaticka. Čo sa týka brata ja nevidím dôvod prečo nebudovat vzťah, samozrejme nie suplovať rodičov.
A teda myslela by som aj na to aby sa toto odmietanie neobrátil raz proti tebe keď budeš ty potrebovať pomoc

zuzanita1609
9. okt 2025
@anonym_9dd043

@anonym_autor mojej dobrej kamoske, ked bola na strednej, narodila sa jej sestra. strasny bordel vtedy robila, lebo aku hanbu jej rodicia urobili. no puberta. mama od nej chcela, aby malu postrazila, kym sa osprchuje. mama chcela, aby ju po dvore trochu pokocikovala. vsetko strasne narocne cinnosti, ktore ona zaryto odmietala robit. sestru nikdy neprijala, ani sa s tym nezmierila, vztahy sa pokazili, normalne sa odstahovala k babke a zila u roky, vlastne nej az kym sa nevydala. narodili sa jej dvojcata, muz chodil na tyzdnovky. ona mala doma psychiatriu, mamu prosila, nech jej pride pomoct s detmi, milionkrat, ze nevladze, je unavena, ne vsetko sama, mama jej vzdy povedala, ze tolkokrat pride k jej detom, kolkokrat ona bola ochotna postrazit sestru, ked ju ona prosila. vztahy sa pokazili uz uplne. a ta jej nechcena sestra, vtedy uz tinedzerka jej jedneho dna zaklopala na dvere, ze ci nepotrebuje s chlapcami pomoct. a odvtedy chodila pravidelne. bravala ich na ihrisko sa hrat. ked boli obaja chori, prisla k nej aj na noc, aby si dvojicky rozdelili a lepsie sa vyspali. cez prazdniny s nimi travila cele dni. chalani su toho casu uz skolaci, mala sestra buduci rok bude koncit vysoku skolu a stale je pre dvojicky uplna hviezda. kolkokrat ich stretnem spolu v meste, v lete pravidelne so zmrzkou, obaja sa na nu vesaju ako take opicky. nedavno som ich stretla v oc, boli spolu v kine. zivot je v mnohych smeroch nevyspytatelny.

@anonym_9dd043 tak toto je skvelý príbeh o tom,ako sa vie život s nami pohrať 👍.

mandzula
9. okt 2025

Je škoda, že nemáš o brata záujem ako o brata. Nie si povinná pomáhať, no smutné je, že nemáš potrebu tráviť s ním čas, aby ste si vybudovali nejaký vzťah. Tvoje rozhodnutie.

really8
9. okt 2025
@sisi1837

@anonym_autor Nemáš sa prečo cítiť zle. Je to ich dieťa, nie tvoje. Ty máš svoj život a ak aj bývaš s nimi, tak je normálne, že si chceš po práci oddýchnuť, chceš ticho a nie starať sa o dieťa. Keď chceš s nimi bývať, tak im prispej na domácnosť, niečo sprav (kúpeľňa, WC, riady...) ale o brata sa určite starať nemusíš.

@sisi1837 je to jej brat. Nie tulavy pes. Sa tu o tom dietati vyjadrujete teda.

abbey1
9. okt 2025

@anonym_autor Nie je tvojou povinnosťou starať sa o brata. Avšak je smutné, že k nemu nemáš vytvorený vzťah a netravuš s nim čas z lásky. To mňa zaráža. Naša staršia dcéra má k mladšej sestre veľmi pekný vzťah. Nemusí, chce.
Moje sestry mali 18 a 17, ked som sa ja narodila. Boli to vždy moje veľké sestry a vzťahy sme mali krásne.
Naozaj ťa mladší brat nezaujíma? Nie ako povinnosť. Ale tak úprimne, že by si ho chcela vziať na ihrisko, do cirkusu, a podobne?

anonym_01fac3
9. okt 2025

Tak mamka si spravi "poskrabka" a ty ho mas vychovavat, lebo po 40.az tak nevladze... To je tvoja dobra vola, nie povinnost, ma krpca aspon s rovesnikom, ci 60.tnikom a onedlho bude chciet, aby si ho brala na prechadzky na inv. voziku.... ❓.... trhni sa, cim skor🤔

lupajole
9. okt 2025
@really8

@sisi1837 je to jej brat. Nie tulavy pes. Sa tu o tom dietati vyjadrujete teda.

@really8 Aj mne sa rozum zastavuje ako si mladu este niekto tu aj zastane🙈Presne, je to jej brat nie pea, mala by budovat s nim vztah, podla mna sa nevie vyrovnat s tym, ze ma surodenca, lebo neviem si predstavit, aby ho takto odmietala a vadil jej. A ked sa mladej nepaci ….ma moznost odist a nie vyplakavat a stazovat sa na MK.

Strana
z7