Nevenujem sa bratovi. Som zlou sestrou?
Dobrý deň, prosím o radu. Mám 21 rokov, bývam s mamou, rodičia sú rozvedení, bola som jedináčik. Pred 3 rokmi sa mi narodil brat, ktorého má mama so svojím partnerom. A tu je ten problém - ja mám prácu, ktorá ma celkom vyčerpáva, pracujem na zmeny a mám počas voľna rada svoj kľud a ticho. Je pravda, že sa bratovi nevenujem, a to mi každý vyčíta. Stále dookola počúvam len, ako mám mame pomáhať, lebo som veľká sestra atď. Mám z toho dosť. Som hnusná, keď proste to beriem tak, že mám svoj život prácu a kým nemám deti, nemienim sa prispôsobovať a venujem sa v prvom rade sebe a počas voľna si riešim svoje? Je mi z toho zle,cítim sa ako sviňa, ale takto to cítim, že kým nemám ja deti, prečo by som sa mala jemu prispôsobovať? Chcem žiť svoj bezstarostný život a nie počas voľna riešiť jeho. Ďakujem za odpovede
@anonym_autor tak si zjavne rozmaznana ak sa nechces venovag bratovi tak var upratuj per atd nech ma na brata priestor mama co ine dodat
@mamina7070 jednoducho asi nebudem ten typ ženy, ktorá bude gazdiná..Sama sa zamýšľam nad tým, či chcem mať rodinu, lebo chcem si žiť asi skôr svoje a venovať sa svojim záujom a aktivitám, namiesto vypekania koláčov🙏 Existujú aj také ženy a myslím si, že z môjho pohlavia neplynie povinnosť rodiť, starať sa o deti a vyvárať..Jasné, že nebudem žiť v bordeli a chodiť v nevypratom oblečení, aby to zas niekto neotočil
NIe každý má vzťah k deťom, niekto nemusí malé deti ale s väčšími už vie, lebo sa s nimi vie "dohovoriť", tak odbremeň mamu od domácich prác, s malým si buduj aký taký vzťah, o chvíľu vyrastie a bude sa sním dať komunikovať, bude to iné.
@som_realistka trojročný už vie rozprávať a byť parťák, môže chodiť do škôlky a netreba ho prebaľovať
No tak mame viac pomahaj a ona bude zas mat tym padom viac casu na svoje male dieta a ty ho budes mat z krku a mama moznost sa mu venovat. Ked uz teda nic neplatis a nic moc nespravis 🙄 ( a nieje Ti to hlupe ). Ja by som nemala nervy na ,,,cudzie" dieta a tiez by ma to nebavilo takze by som to vyriesila ako pisem, väcsou pomocou mame doma .
Ešte dodám, normálne to povedz mame a dohodnite si čo a ako, napr mám kolegyňu, nemá deti z vlastného rozhodnutia, sama povedala, že nevie čo by s nimi robila a ani nechce. Ale s neterami má napríklad výborný vzťah, tvrdí, že preto lebo ich nemusí vychovávať a môže ich vrátiť rodičom.
@mamina7070 jednoducho asi nebudem ten typ ženy, ktorá bude gazdiná..Sama sa zamýšľam nad tým, či chcem mať rodinu, lebo chcem si žiť asi skôr svoje a venovať sa svojim záujom a aktivitám, namiesto vypekania koláčov🙏 Existujú aj také ženy a myslím si, že z môjho pohlavia neplynie povinnosť rodiť, starať sa o deti a vyvárať..Jasné, že nebudem žiť v bordeli a chodiť v nevypratom oblečení, aby to zas niekto neotočil
@anonym_autor hlavne si to neznechut tým čo máš doma
Čo bude v budúcnosti to uvidíš časom
@cyneric A? Ked chce mlada byvat pod maminou strechou, nech neplace a nestazuje sa na MK , ale nech sa prisposobi zivotu kde zije. Ked sa jej nepaci dovi dopo. Nikto ju tam urcite nedrzi . Ma 21 rokov , ked sa tak stazuje, predpokladam , ze ma nasporene na depozit a jeden najom . Tak uz len zbalit veci a smelo dotoho.
Ked nedokaze byt financne samostatna, treba sklopit usi, prisposobit sa zivotu kde zije a neplakat. Je dospela moze si vybrat.
@lupajole akože niektoré ste tu riadne mrchy. najskôr decko nalepené na cicke pomaly do prvej triedy a potom len odrátavate dni do 18 dieťaťa a hneď by ste ho vykopli z domu. Ak je mladá rozumná, isto sa podieľa na domácich prácach a prispieva na energie a stravu. áno je dospelá, nie každý si môže dovoliť v tomto veku bývať sám, ale určite nie je jej povinnosť sa starať o súrodenca. však chlapec ma snáď aj otca. Ak nemá k nemu vzťah, no smola.. aj taký je život. osobne som tiež nemala rada bratove deti. ja som mala cca 16r a on krpcov 4r a 1r. keď prišli k mame tak čistá katastrofa. radšej som odišla z domu.
@lupajole Však doteraz bola jedináčik maznáčik a teraz má aj súrodenca. Sa správa ako malé žiarlivé decko
@sisska96 nie kazdy je nadseny babatkom, rodicia chceli, alebo teda mama a je to hlavne jej statist, nie dospelej dcery. Ja si tiez neviem predstavit sa v 20 starat o nejake dieta, ked mam uplne ine zaujmy. Vtedy by som radsej sla z domu. Ja som teda v tom veku uz doma nebola. Ale nutit dieta z principu je nedobra vec. Mam 5 rocny rozdiel a nenutim babatko tomu starsiemu, on chce, ma zaujem, ok, ale aj ked napr idem odbehnut do kuchyne sa spytam syna, ci da par minut na malu pozor a podakujem. On chcel macku a ne sestru, to je moj shit
@lupajole akože niektoré ste tu riadne mrchy. najskôr decko nalepené na cicke pomaly do prvej triedy a potom len odrátavate dni do 18 dieťaťa a hneď by ste ho vykopli z domu. Ak je mladá rozumná, isto sa podieľa na domácich prácach a prispieva na energie a stravu. áno je dospelá, nie každý si môže dovoliť v tomto veku bývať sám, ale určite nie je jej povinnosť sa starať o súrodenca. však chlapec ma snáď aj otca. Ak nemá k nemu vzťah, no smola.. aj taký je život. osobne som tiež nemala rada bratove deti. ja som mala cca 16r a on krpcov 4r a 1r. keď prišli k mame tak čistá katastrofa. radšej som odišla z domu.
@anonym_ec126e Si precitaj, neprispieva a nic doma nerobi🙈 Presne ja mat taketo decko doma, mala by mesiac na rozmyslenie, bud zacnes makat doma a riadne pomahat, alebo si najde podnajom a zbali si kufre a odide.
Takze ako hovorim od zaciatku rozmaznane decko. Somnou by nevypiekla😄 A moze si o mne mysliet kto, co chce.
@anonym_ec126e Si precitaj, neprispieva a nic doma nerobi🙈 Presne ja mat taketo decko doma, mala by mesiac na rozmyslenie, bud zacnes makat doma a riadne pomahat, alebo si najde podnajom a zbali si kufre a odide.
Takze ako hovorim od zaciatku rozmaznane decko. Somnou by nevypiekla😄 A moze si o mne mysliet kto, co chce.
@lupajole Najlepšie sa vrátiť do doby feudalizmu a poslať ju obrábať pole, nie? A potom ešte ju vydať za suseda odvedľa nech jej aj pozemok padne do vena. Keby sa v tomto prípade hovorilo o mužovi a nie žene tak časť z vás by viedla úplne inú rétoriku, pretože synáčik nemusí vedieť ani prať ani variť, od toho tu je (predsa) žena.
Ale čítate poniektoré? Býva s mamou,pracuje a ničím neprispieva do domácnosti. 21ročná. Toto je ale chyba matky. Šľak by trafil.
Ale čítate poniektoré? Býva s mamou,pracuje a ničím neprispieva do domácnosti. 21ročná. Toto je ale chyba matky. Šľak by trafil.
@zuzanita1609 Ja mam tiez pocit, ze niektore si precitaju iba prvy prispevok a tam to konci. A tu je vidno, tie co si mladu este aj zastavali aka je chuderka ako to potom vyzera, ked rozmaznane dieta chodi plakat na MK a pritom doma nic nerobi. Presne toto je chyba jej matky, ze si takto dcerku rozmaznala a rozmaznava dalej tym, ze nemusi prispievat a nic poriadne doma robit. Takto to potom vyzera v domacnosti ked pomaly vlastne decko nevie mame ani pohar vody podat.
@zuzanita1609 nejak sú nechápavé
no autorka , možeš byt rada že nie si moja dcéra. Ja mám 5 detí a teda , vekové rozdiely ešte väčšie ako ty s bratom ,najstaršia 30 a najmladší 7 teraz a keby mi niektoré z detí povedalo že nepomôže nedobre by to skončilo . Našťastie som toto nikdy neriešila , pomohol ten kto mohol , či mal 25 alebo 15. Možno preto vzťahy medzi staršími a mladšími súrodencami sú viac než dobré. Obidve staršie deti sa odsťahovali po VŠ a dodnes samé berú najmenšieho brata po výletoch , nosia súrodencom maškrty keď prídu, 30 ročná sestra s 15 ročnou vybehnú na nákupy atď.
No, takto😂 Ste na mňa spustili..Chápem, že neviete celé pozadie. Aby som to uviedla na pravú mieru, mama nechce, aby som ju nahrádzla, väčsinou je s ním ona.Ide o to, že ja si k nemu neviem nájsť vzťah, je zlatý..Ale ide o to, že je veľmi hyperaktívne, živé a hlučné dieťa..Otvorene priznávam, že nemám nervy ani trpezlivosť. Čo sa týka odsťahovania, plat mám dosť dobrý, ale nemienim niekomu splácať hypotéku, jedine svoju, preto sa nechcem sťahovať. A čo sa týka pomoci, sem tam niečo spravím, ale je pravda, že málo a nevarím..Peniaze mama odo mňa nechce..Teraz dúfam, že sa zas do mňa pustíte, aká som rozmaznaná🙈
@anonym_autor No hold zlyhala výchova
@anonym_autor No hold zlyhala výchova
@sisska96 hold si nezaslúži, keď už tak holt 🙂
Nejako mi to uslo, ale ty byvas s matkou a jej novym partnerom v baraku a Si unavena z tvojej roboty a chces mat tvoj klud. Brata obchadzas na 100honov. Kto ti vari? Kto nakupuje v domacnosti potraviny/cistiace prostriedky? Kto upratuje(nielen tvoju izbu)? Ako sa podielas na chode domacnosti? Okrem toho, ze mat maleho brata nie je len o povinnosti, ale aj o tom, ze je to tvoja krv, je to tvoj surodenec, uz len koli tomu by si obcas o neho mohla zakopnut a pohrat sa s nim
No autorka, keby mam doma 21 rocne dospele decko, ktore mi neplati svoju cast za byvanie, doma ani prstom nepohne a ked potrebujem pomoc, tak sa na mna vykasle, tak by mi bolo hlboko u prdele co ty chces alebo nechces. Mohla by si sa zbalit a ist si platit tu svoju hypoteku, najom, ubytovnu alebo pod most. Zamysli sa nad svojim pristupom a zmyslanim. Uz si dospela zena, nie rozmaznana puberta. Zmen svoj pristup, kym ta zivot tvrdo neprefacka.
Ale inak autorka mimo toho či povinnosť máš alebo nie tak byť tebou pomohla by som ale v normálnej miere... Neodmietala by som to úplne ale aspoň čas od času pomohla... Bola som v situácii, že som mala 15 keď aa mi narodil.mladší brat a pomáhala som tak, že som sa s nim pohrala kým sa maam išla okúpať alebo som na neho dozrela, keď musela mama niekam ísť a podobne, občas som sa pohrala... No nebolo to, že by ma zneužívala ani nič podobné.. a teraz po 18 rokoch môj mladší brat dobrovoľne chodí k nám na týždeň aby mi pomohol s deťmi... A máme naozaj pekný vzťah.. takže za mňa takto
@angeli121212 presne aj u nás tak ...či už pokocikovat, pohrať sa, neskôr na zmrzlinu, výlet lebo som chcela a neskôr sa to vrátilo bez toho aby som to ziadala
@anonym_autor kto je jeho matka, ty? Nie. Takže nie je to tvoja povinnosti. V prvom rade máš krásny vek. Máš chodiť von, zabávať sa a riešiť si svoje záľuby. Takéto pekné roky sa ti už nevrátia. Verím, že jeho matka to zvláda a že keby nie, tak si ho predsa nezadováži
@abbey1 kazdy ma nejaku kapacitu, tu jej vycerpava praca, vsak tu vzdy posielate zenske do roboty a krpcov do jasli, praca first, takze tato sestra tetaz nestiha, snad ma maly rodicov, nie? Ty mimoza
@anonym_01fac3 Už keď ideš do niekoho skákať, výber si správnu osobu. Ja ozaj nie som tá, ktorá by dala dieťa do jaslí. Na rozdiel od teba má väčšina ľudí určite city a teda i k malým deťom. Predpokladám, že nikto od slečny nevyžaduje 24 hod starostlivosť o brata. Tam však absentuje zjavne určitý pocit spolupatričnosti k rodine. Ale to asi ťažko pochopíš súdiac podľa tvojho vyjadrovania.
Kym bude mat moje najstarsie dieta 21 rokov, urcite uz nebudem mat dalsie male babo/dieta, ale pevne verim, ze takto nedopadnem. Pomaly nic doma nespravit, neprispievat (aj ked mama nechce, ale aspon sem-tam by som velky nakup spravila), este ani na chvilku surodenca nepostrazit (evidentne tu nejde o to, ze mama si potrebuje 4x do tyzdna "odskocit" na 3 hodinky). Moje deti pomahaju od malicka so vsetkym - riady, smeti, vysavat, umyt dlazku. Ak budu potrebovat, budem rada, ak tu budu byvat aj nadalej (snad nie do 30 a viac), ale aspon aky taky prispevok a pomoc v domacnosti urcite ocenim.
@anonym_ec126e ved to je snáď celá pointa rodičovstva, deti mat "na cicke" kým sú malé, aby ked boli veľké boli schopne samostatného života, kde tam vidis mrchy. Keď si nemôžem dovoliť, tak sa musím prispôsobiť. Pripadne sa dá nájsť práca s ubytovaním.
@angeli121212 presne aj u nás tak ...či už pokocikovat, pohrať sa, neskôr na zmrzlinu, výlet lebo som chcela a neskôr sa to vrátilo bez toho aby som to ziadala
@sense ono to musi mať to dievča aj kus v sebe ja som bola.mladšia nerobila som ale deti som mala vždy rada ale teda nik ma nenútil a bolo to také prirodzené
Som vážne prekvapená, ako tu väčšina reaguje na situáciu. To vážne nedržíte ako rodina pokope? Nikdy nepoviete dieťaťu aby niečo spravilo, lebo je to zneužívanie dieťaťa, to vážne nenecháte staršie deti postarať sa o mladsie, lebo to považujete za suplovanie rodičov?
V podstate vychovávate malých sebcov, čo nič nemusia a robia len čo chcú? Je to naozaj tak strašné, že matka očakáva, že jej dospelá dcera žijúca pod jednou strechou pomôže s malým súrodencom?
Aj vy ste boli k takému rodinnému životu vedené, že rodičia si musia urobiť všetko sami, lebo je to ich domácnosť a deti sa na svet nepýtali a postaranie sa o súrodenca znamenalo niečo nenormálne?
Medzi mojimi deťmi je 10 rokov rozdiel a staršia dcéra ako člen rodiny bola vždy súčasťou starostlivosti o mladšieho brata, od mala s ním pomáhala, aj ho zabavila, aj postrážila, sj dala najesť a keďboˇ úplne malý, aj prebalila… teraz keď má 27 a syn 17 majú stále úžasný surodenecký vzťah, radi spolu chodia len tak von, na nákupy, syn na prespanie k nej, pomáhajú si navzájom a zároveň sú jeden pre druhého dôverníkmi… bolo by mi veľmi ľúto, keby žili ako 2 izolované jednotky, bez záujmu o súrodenca.
K pomoci v domácnosti už ani nemám čo dodať. Dospelá osoba, ktorá neprispeje do domácnosti absolútne ničím, ani peniazmi, ani prácou, ani pomocou so súrodencom, lebo bola tak vychovaná - vidieť len samú seba a robiť len to, čo ju baví a nedajboh prstom doma pohnúť.
@anonym_autor Medzi mojou veľkou sestrou a mnou je 12 r.a je to moja veľká sestra,aj keď sme obe zostarli.Viem, že ona sa na mňa veľmi tešila a rada pomáhala mamke.V prípade,ze to tak necítite, nik to od Vás nemôže vyžadovať...pravda, môžete prehodnotiť, či bratceka občas nevezmete na prechádzku,na ihrisko, ale len dobrovoľne
Teba by som na mieste tvojej mamy poslala splacat inym hypoteku, potom by si pochopila, ze ziadost o minimalnu pomoc bola celkom dobra deal. Od 15.10. 😉
Som vážne prekvapená, ako tu väčšina reaguje na situáciu. To vážne nedržíte ako rodina pokope? Nikdy nepoviete dieťaťu aby niečo spravilo, lebo je to zneužívanie dieťaťa, to vážne nenecháte staršie deti postarať sa o mladsie, lebo to považujete za suplovanie rodičov?
V podstate vychovávate malých sebcov, čo nič nemusia a robia len čo chcú? Je to naozaj tak strašné, že matka očakáva, že jej dospelá dcera žijúca pod jednou strechou pomôže s malým súrodencom?
Aj vy ste boli k takému rodinnému životu vedené, že rodičia si musia urobiť všetko sami, lebo je to ich domácnosť a deti sa na svet nepýtali a postaranie sa o súrodenca znamenalo niečo nenormálne?
Medzi mojimi deťmi je 10 rokov rozdiel a staršia dcéra ako člen rodiny bola vždy súčasťou starostlivosti o mladšieho brata, od mala s ním pomáhala, aj ho zabavila, aj postrážila, sj dala najesť a keďboˇ úplne malý, aj prebalila… teraz keď má 27 a syn 17 majú stále úžasný surodenecký vzťah, radi spolu chodia len tak von, na nákupy, syn na prespanie k nej, pomáhajú si navzájom a zároveň sú jeden pre druhého dôverníkmi… bolo by mi veľmi ľúto, keby žili ako 2 izolované jednotky, bez záujmu o súrodenca.
K pomoci v domácnosti už ani nemám čo dodať. Dospelá osoba, ktorá neprispeje do domácnosti absolútne ničím, ani peniazmi, ani prácou, ani pomocou so súrodencom, lebo bola tak vychovaná - vidieť len samú seba a robiť len to, čo ju baví a nedajboh prstom doma pohnúť.
@sisaka tiez mi ostala len sanka otvorena. U nas si pomahame vsetci automaticky, sme jeden tim
@mizoko ale ona, ta 21 rocna je tiez "to decko",...ako Ty oznacujes to chuda 3 rocne, ze "decko", tak aj ona bola deckom a mama sa predsa o nu starala. Snad nebude mama mat rovnaky pristup k 21 rocnej dcere ako k 3 rocnemu dietatu.
@cyneric no tak ked nechce trosku pomoct, tak nech sa mlada potom necuduje, ked babka nebude chciet pomoct jej, ked bude mat ona vlastne deti.
@anonym_autor ked som mala 21, tiez ma nebavilo vypekat, ked mam 42, bavi ma vsetko okolo domacnosti, a hlavne, ked detom chuti a maju ma za najlepsiu maminku na svete. Ono to je ine v 21 a potom o 10, 20 rokov neskor. Troska sa zamysliet nad sebou. Ja potrebujem oddych od deti, pridem k nasim na leto na tyzden/dva, mamina sa venuje detom, ja jej radsej v tichu a v klude upracem bez pistania za chrbtom. Nie, ze ma to bavi, ale preto, ze treba. Je to dospele. Mama sa asi citi tiez vycerpana a myslim, ze by ocenila pristup, ze jej s niecim pomozes. Mne dobre padne, ked mi aj 12 a 10 rocne deti povysavaju, utru prach, nie je to uplne ako ked to ja spravim, ale mam hned viac casu. A ocenim to, pochvalim. Ci chlapec, ci dievca. Spolu tu vsetci zijeme, tak spolupracujeme.

Podľa mňa niesi rozmaznana ale dosť rozumná na to aby si vedela, že hyperaktívne dieťa, ktoré nieje tvoje nemáš ako s ním narábať
Keby si bola už matka,tak bola by iná situácia ale takto...
Máš svoj život a svoje hranice,tak verím a dúfam, že ťa budú rešpektovať