icon

Od akého veku staršie deti dohliadajú na mladších?

Včera o 16:56

Ahojte, od akého veku nechávate staršie deti dohliadať na mladších súrodencov? 🙂

Nemyslím úplne opatrovanie na celý deň, ale napríklad pár hodín doma, na dvore alebo keď si potrebujete niečo vybaviť. Poslednú dobu nad tým rozmýšľam, ale sama neviem, kde je ešte „primeraná pomoc“ a kde už dieťaťu nakladáme priveľkú zodpovednosť.

Ako to funguje u vás doma? A hlavne – chcú tie staršie deti vôbec pomáhať alebo to býva skôr zdroj hádok?

Strana
z4
anonym_14039b
Dnes o 11:18

Vzhľadom na vlastné skúsenosti nikdy. Áno, deti zostanú samé doma ale každý je schopný byť sám za seba. Sú traja a každý má nejakú úlohu. Podľa mňa sa správajú prirodzene zodpovedne. Majú skôr tendenciu sa ochraňovať. Je to dané aj povahou detí.
Ja som vždy musela strážiť mladšieho brata a bolo peklo na zemi. Nikdy ma nepočúval, robil hlúposti a dostala som za to ja. Ak som ho na niečo upozornila za prítomnosti rodičov, tak po mne hučali, že ho nemám vychovávať, keď som s ním bola sama a upozornila ho, hučali to po mne on, lebo to počul od rodičov. Bežne mi utekal, nastúpil do iného autobusu, kopal ma. Ja som si pomaly vlasy trhala. Neviem si predstaviť, že by som toto urobila svojej dcére.

anonym_41db65
Dnes o 11:19
@anonym_432e3b

@anonym_41db65 aka si povaha,takze by si surodencov nenavidela aj keby si sa o nich nestarala.
Tiez mam zakerne deti v okoli.Deti od mala uz museli zostavat same doma,veceru spravit,naucit sa,hydinu obriadit,upratat.Su to 4ria chalani,tam jeden zakerne druheho zo schodov zhadzoval,dalsi zase sa dival a smial sa na tom ako blizia jeho bratovi,ani sa ho nezastal.Vidia len robit,robit a robit.Rodicia obaja stale v praci.
No povahou veru aj ta zakernost.U nas by sa toto nikdy nestalo a vzdy si zastali jeden druheho.

@anonym_432e3b zákerná nie som. Nemám potrebu robiť zlo. Opisovala som, že nemám k nim vzťah, nevznikla medzi nami väzba a priateľstvo. Lebo ženy sa ma tu snažia presvedčiť, že práve tá opatera z mojej strany nás mala spojiť. Blbosť ako stierače na ponorke. Pre mňa to bol dril, neustále v strese a strehu, za všetky ich huncúctva a vystrájanie som bola ja zlá. Nechceli si umyť zuby? Naháňala som ich s kefkou po dome, ešte 21:30 keď mali byť v posteli o 20 hod, prosila, oni sa len rehotali, robili mi zle. Bavilo ich robiť mi napriek. Sestra sa nechcela česať, naschvál mi triasla hlavou a vymýšľala si potom, že som ju kvákala. Hádaj kto dostal vynadané, alebo po ramene? Ja, bez šance na vysvetlenie a obhajobu. Lebo ja som bola staršia a mala som mať viac rozumu!!! No úplne krásne spomienky na detstvo a podmienky pre harmonický vzťah so súrodencami. 🤦‍♀️Vidím, že mnohé tu máte problém pochopiť rozdiel medzi malou pomocou, ako je vysypanie smetí, 15 minútové stráženie, pomoc súrodencovi zaviazať šnúrky a medzi 8-10-12 hodinovou starostlivosťou so všetkým čo k tomu patrí.Tento jav sa nazýva parentifikácia a je dokázané, že na človeku to zanechá určité stopy a zranenia a disharmóniu medzi súrodencami. Opakujem, oni neboli MOJE deti!
https://lekar.sk/parentifikacia/
A dosť nesprávne natlčené v hlavách názory, že dieťa ktoré sa nestará je sebec a nepoužiteľné v živote. Moja sestrenica je jedináčik, nemusela sa nikdy o nič starať a dnes? Úžasná matka, šikovná, plne funkčná v každej oblasti. Ale koník ynteligencia si ide svoje. 😀

anonym_ba4a97
Dnes o 11:35
@anonym_41db65

@anonym_432e3b zákerná nie som. Nemám potrebu robiť zlo. Opisovala som, že nemám k nim vzťah, nevznikla medzi nami väzba a priateľstvo. Lebo ženy sa ma tu snažia presvedčiť, že práve tá opatera z mojej strany nás mala spojiť. Blbosť ako stierače na ponorke. Pre mňa to bol dril, neustále v strese a strehu, za všetky ich huncúctva a vystrájanie som bola ja zlá. Nechceli si umyť zuby? Naháňala som ich s kefkou po dome, ešte 21:30 keď mali byť v posteli o 20 hod, prosila, oni sa len rehotali, robili mi zle. Bavilo ich robiť mi napriek. Sestra sa nechcela česať, naschvál mi triasla hlavou a vymýšľala si potom, že som ju kvákala. Hádaj kto dostal vynadané, alebo po ramene? Ja, bez šance na vysvetlenie a obhajobu. Lebo ja som bola staršia a mala som mať viac rozumu!!! No úplne krásne spomienky na detstvo a podmienky pre harmonický vzťah so súrodencami. 🤦‍♀️Vidím, že mnohé tu máte problém pochopiť rozdiel medzi malou pomocou, ako je vysypanie smetí, 15 minútové stráženie, pomoc súrodencovi zaviazať šnúrky a medzi 8-10-12 hodinovou starostlivosťou so všetkým čo k tomu patrí.Tento jav sa nazýva parentifikácia a je dokázané, že na človeku to zanechá určité stopy a zranenia a disharmóniu medzi súrodencami. Opakujem, oni neboli MOJE deti!
A dosť nesprávne natlčené v hlavách názory, že dieťa ktoré sa nestará je sebec a nepoužiteľné v živote. Moja sestrenica je jedináčik, nemusela sa nikdy o nič starať a dnes? Úžasná matka, šikovná, plne funkčná v každej oblasti. Ale koník ynteligencia si ide svoje. 😀

@anonym_41db65 toto je ,ale uplne nieco ine . To sa necudujem ,ze nemas vztah . Ja som pisala ,ze tym ,ze su surodenci spolu si vytvarsju vztah. Ale musia to chciet ,musia byt tak vychovavany ,ako rodina je dolezita,ze surodenec je v podstete tvoj jediny blizky na ktoreho sa mozes kedykolvek opriet a ono tak vedome si deti k sebe hladaju cestu ,bez donutenia,trestov a podobne .
Toto co si mala ty ..nebol surodenecky vztah ,ale opatrovnicky ..a to je rozdiel ...
Je oekne pomoct rodicom ..aj ja som mame pomahala s mladsim bratom . Isla som pred do skolky ,dala som mu jest ,zahrlii sme sa ,ale to bolo to budovanie vztahu . Nikdy som nemaka nalozene na pleciach ,ked mama prisla o vsetko sa ona starala . Ja som jej len tu 1-2 h pomohla s bratom ,kym neprisla z prace .

beronsche
Dnes o 11:47
@anonym_41db65

@anonym_41db65 och, toto, čo opisujes je hrozne...
Presne ako to NEma vyzerať...
Vôbec sa nečudujem, že nemáte vzťah, nikto by si ho v takej situácii nevytvoril.

beronsche
Dnes o 11:56

Ani sa mi nechce čítať všetky príspevky, ale z toho, čo som prečítala, tak mnohé prispievatelky majú tendencie vidieť iba čierno bielo.
Jedno platí bez pardonu - prenášanie zodpovednosti za súrodencov, kazí vzťahy. Ak staršie dieťa supluje rodiča, je to veľmi, veľmi škodlivé!
Nechápem, že o tomto ešte niekto môže pochybovať.

Ale to preboha neznamená, že dieťa sa nemá zapájať do chodu rodiny.. že nemôže postrážiť, ak je to potrebné (ale nie vždy na úkor vlastných potrieb, či za hranicami vlastných kompetencií a schopnosti), ci že nemôže pomôcť či už rodičovi, alebo súrodencovi.
Lenže pomoc je jedna vec a celá zodpovednosť, druhá, úplne iná...
Ženy, veď rozoznávajte extrémy!

anonym_13a85a
Dnes o 12:11

Mne sa starší, keď mal 3 roky zranil tak, že som bol pri ňom pár cm. Nestihla som zareagovať. V jeho 4 rokoch sme boli pri ňom aj s manželom. Ten ho dokonca držal za ruku. Nestihol zabrániť zraneniu. Oboje vyžadovalo návštevu nemocnice. My sme sa s tým vyrovnali, ale 10 - 12 ročné dieťa sa nemusí. Ako by ste vy reagovali, keby si jedno vaše dieťa v starostlivosti druhého ublížilo?
Navyše, naši tak do tých 12 a 15 rokov si dosť robili napriek, provokovali sa a hašterili. Ak by sa niečo stalo, koho by to bola vina?

anonym_41db65
Dnes o 12:13
@beronsche

Ani sa mi nechce čítať všetky príspevky, ale z toho, čo som prečítala, tak mnohé prispievatelky majú tendencie vidieť iba čierno bielo.
Jedno platí bez pardonu - prenášanie zodpovednosti za súrodencov, kazí vzťahy. Ak staršie dieťa supluje rodiča, je to veľmi, veľmi škodlivé!
Nechápem, že o tomto ešte niekto môže pochybovať.

Ale to preboha neznamená, že dieťa sa nemá zapájať do chodu rodiny.. že nemôže postrážiť, ak je to potrebné (ale nie vždy na úkor vlastných potrieb, či za hranicami vlastných kompetencií a schopnosti), ci že nemôže pomôcť či už rodičovi, alebo súrodencovi.
Lenže pomoc je jedna vec a celá zodpovednosť, druhá, úplne iná...
Ženy, veď rozoznávajte extrémy!

@beronsche tak tu ženy v mnohých témach nemajú jasno, už od počatia Duchom svätým. Kdeže pochopiť toto, píšeme tu 4 strany v diskusii, mnohé napísali veľmi ľahko pochopiteľné rozdiely...aj tak Nevysvetlìš 🤷‍♀️

beronsche
Dnes o 12:29
@anonym_432e3b

@anonym_41db65 ved sama pises,ze si najschopnejsia zo vsetkych,takze ano dalo ti to vela.

@anonym_432e3b ale koľko jej to vzalo!
To vážne nevidíš?

Miešaš úplne rozdielne veci - jedna vec je vedenie deti k samostatnosti a zodpovednosti - to sa nazýva výchova.
Druhá vec je, hodiť starostlivosť na staršieho súrodenca, jeho trestať za zlyhania v správani surodenca, na neho vyvíjať tlak, na jeho potreby nereagovať, to sa vola rodičovské zlyhanie.

beronsche
Dnes o 12:35
@anonym_432e3b

@anonym_41db65 aka si povaha,takze by si surodencov nenavidela aj keby si sa o nich nestarala.
Tiez mam zakerne deti v okoli.Deti od mala uz museli zostavat same doma,veceru spravit,naucit sa,hydinu obriadit,upratat.Su to 4ria chalani,tam jeden zakerne druheho zo schodov zhadzoval,dalsi zase sa dival a smial sa na tom ako blizia jeho bratovi,ani sa ho nezastal.Vidia len robit,robit a robit.Rodicia obaja stale v praci.
No povahou veru aj ta zakernost.U nas by sa toto nikdy nestalo a vzdy si zastali jeden druheho.

@anonym_432e3b ako si vôbec dovoľuješ toto niekomu písať!
Že ona je taká neznášanliva povaha...

Ty si úplne mimo, naštuduj si niečo o vyvinovej psychologii, lebo svojimi poznámkami škodis.

sisaka
Dnes o 14:02
@anonym_41db65

@anonym_41db65 myslím si, že nikto nemá problém s pochopením, akurát ty to ženieš všetko do extrémov, lebo ty si ten extrém zažila a nechceš pochopiť, že v iných rodinách to môže fungovať inak a žiadnu takúto drámu, čo tu opisuješ nikto z rodinných príslušníkov nezažíva. Takže sa hlavne ukľudni a uvedom si, že sú rôzny rodičia, rôzne deti a stráženie nemusí byť celoživotnou traumou.

anonym_41db65
Dnes o 14:23
@sisaka

@anonym_41db65 myslím si, že nikto nemá problém s pochopením, akurát ty to ženieš všetko do extrémov, lebo ty si ten extrém zažila a nechceš pochopiť, že v iných rodinách to môže fungovať inak a žiadnu takúto drámu, čo tu opisuješ nikto z rodinných príslušníkov nezažíva. Takže sa hlavne ukľudni a uvedom si, že sú rôzny rodičia, rôzne deti a stráženie nemusí byť celoživotnou traumou.

@sisaka máš problém čítať s porozumením? Ak by si prečítala moje príspevky, videla by si, že sama tvrdím, že je rozdiel vyzdvihnúť brata zo škôlky, ak starší súrodenec ide zo školy, je ok ísť s mladším na zmrzlinu, pomôcť zaviazať šnúrky, vyniesť smeti. To je malá pomoc pri chode domácnosti a ok. Ja tomu chápem veľmi dobre. Len obmedzené myslenie niektorých žien v diskusii nedokáže pochopiť, že parentifikácia nie je v poriadku? Ty tiež. Alebo do Kanady tieto info ešte nedošli? Pochybujem. Tebe robí problém pochopiť. Čítaj ešte raz a pomaly.
A nemysli si, že ja to hrotím do extrému. Deje sa to a hojne.

anonym_6b3b98
Dnes o 14:31
@anonym_41db65

@sisaka máš problém čítať s porozumením? Ak by si prečítala moje príspevky, videla by si, že sama tvrdím, že je rozdiel vyzdvihnúť brata zo škôlky, ak starší súrodenec ide zo školy, je ok ísť s mladším na zmrzlinu, pomôcť zaviazať šnúrky, vyniesť smeti. To je malá pomoc pri chode domácnosti a ok. Ja tomu chápem veľmi dobre. Len obmedzené myslenie niektorých žien v diskusii nedokáže pochopiť, že parentifikácia nie je v poriadku? Ty tiež. Alebo do Kanady tieto info ešte nedošli? Pochybujem. Tebe robí problém pochopiť. Čítaj ešte raz a pomaly.

@anonym_41db65 Suhlasim s tebou. A hlavne tu s tebou nebudu suhlasit matere, ktore si nasekali 3+ deti a vychova je "rozdelena" do celej rodiny. Deti sa nemaju starat o vlastnych surodencov. Za tym si stojim. Ale nezamestnane zeny s 3+ detmi maju iny nazor, tieto nepresvedcis.

anonym_41db65
Dnes o 14:34
@anonym_6b3b98

@anonym_41db65 Suhlasim s tebou. A hlavne tu s tebou nebudu suhlasit matere, ktore si nasekali 3+ deti a vychova je "rozdelena" do celej rodiny. Deti sa nemaju starat o vlastnych surodencov. Za tym si stojim. Ale nezamestnane zeny s 3+ detmi maju iny nazor, tieto nepresvedcis.

@anonym_6b3b98 vieš čo? Ja už len keď vidím reakciu diskutujúcich, mám v tom jasno. Lebo absolútne nereflektujú to o čom diskutujem. 3x vysvetlíš, podrobne a aj tak idú svoje.
Ešte mimo tému. V diskusiách vidíš, aký krátkozraký pohľad a život majú ľudia. Napríklad v otázke, koľko mať detí, aby mal súrodenca, aby nebol sám, aby mal parťáka, aby, aby...Pritom nikdy, nikto negarantuje v celom vesmíre, že súrodenci sa majú, alebo musia mať radi. Teraz nemyslím mojich súrodencov. Ale je xy rodín, kde sa súrodenci nemusia a zbožné želanie rodičov sa nenaplnilo. Ale nie. Mamky to za toho Pána nepriznajú.

anonym_6b3b98
Dnes o 14:38
@anonym_41db65

@anonym_6b3b98 vieš čo? Ja už len keď vidím reakciu diskutujúcich, mám v tom jasno. Lebo absolútne nereflektujú to o čom diskutujem. 3x vysvetlíš, podrobne a aj tak idú svoje.
Ešte mimo tému. V diskusiách vidíš, aký krátkozraký pohľad a život majú ľudia. Napríklad v otázke, koľko mať detí, aby mal súrodenca, aby nebol sám, aby mal parťáka, aby, aby...Pritom nikdy, nikto negarantuje v celom vesmíre, že súrodenci sa majú, alebo musia mať radi. Teraz nemyslím mojich súrodencov. Ale je xy rodín, kde sa súrodenci nemusia a zbožné želanie rodičov sa nenaplnilo. Ale nie. Mamky to za toho Pána nepriznajú.

@anonym_41db65 Od zien ktorym nastavis zrkadlo, nic ine neocakavaj, ale je super ze si sa podelila o vlastnu skusenost. Na mna to malo tiez negativny dopad a ziaden vztah so surodencom. Prave kvoli tej zodpovednosti z detstva, ktora ma poznacila.
Nie je to fer voci detom. Na tom trvam.
Nasekaj si 10 deti, ale sama sa o ne staraj...
A mam 1 dieta. A je zodpovedne - za same seba.

anonym_41db65
Dnes o 14:39
@anonym_6b3b98

@anonym_41db65 Od zien ktorym nastavis zrkadlo, nic ine neocakavaj, ale je super ze si sa podelila o vlastnu skusenost. Na mna to malo tiez negativny dopad a ziaden vztah so surodencom. Prave kvoli tej zodpovednosti z detstva, ktora ma poznacila.
Nie je to fer voci detom. Na tom trvam.
Nasekaj si 10 deti, ale sama sa o ne staraj...
A mam 1 dieta. A je zodpovedne - za same seba.

@anonym_6b3b98 tak ja si nerobím ilúzie. Všade kam sa obzrieš v reále, aj na sociálnych sieťach sa vždy nájde kvalita myslenia svojho druhu. 🙃

sisaka
Dnes o 14:42
@anonym_41db65

@anonym_41db65 hlavne sa ukľudni. Nie, k nám do Kanady to nedošlo, tu stále starší súrodenci strážia mladších a množstvo deti od 12 rokov dokonca stráži cudzie deti za peniaze, komunitné centra dokonca robia pre deti kurzy babysitting ale aj napríklad kurzy - sám doma. Je to normálne a nejde o žiadnu perentifikaciu, ktorú si zažívala ty. Tak sa nauč rozlišovať, čo je čo, keď nechceš vidieť rozdiel je to čisto tvoj problém

anonym_6b3b98
Dnes o 14:45
@sisaka

@anonym_41db65 hlavne sa ukľudni. Nie, k nám do Kanady to nedošlo, tu stále starší súrodenci strážia mladších a množstvo deti od 12 rokov dokonca stráži cudzie deti za peniaze, komunitné centra dokonca robia pre deti kurzy babysitting ale aj napríklad kurzy - sám doma. Je to normálne a nejde o žiadnu perentifikaciu, ktorú si zažívala ty. Tak sa nauč rozlišovať, čo je čo, keď nechceš vidieť rozdiel je to čisto tvoj problém

@sisaka No neviem. V Kanade dieta do 11 rokov nepustia same do busu bez doprovodu rodica (dospeleho). Neviem si predstavit o rok na to strazit malolete deti.
Babysitterky len od 18 rokov. Trosku menej BS.

sisaka
Dnes o 14:48
@anonym_6b3b98

@sisaka No neviem. V Kanade dieta do 11 rokov nepustia same do busu bez doprovodu rodica (dospeleho). Neviem si predstavit o rok na to strazit malolete deti.

@anonym_6b3b98 ty si pekne mimo, ja tu žijem vyše 20 rokov, viem presne, čo sa môže a čo nie a aké tu mame kurzy a pre koľko ročných

sisaka
Dnes o 14:49
@anonym_6b3b98

@anonym_6b3b98
Ty bullshit 🤦‍♀️

sisaka
Dnes o 14:50
@anonym_6b3b98

@anonym_6b3b98

sisaka
Dnes o 14:53
@anonym_6b3b98

@anonym_6b3b98 a ešte k cestovaniu verejnou dopravou, keď už si to vytiahla

sisaka
Dnes o 14:54
@anonym_6b3b98

@anonym_6b3b98 nezabudni svoj priblblý, zavádzajúci koment vymazať, ty BS

michaela329
Dnes o 15:08

My sme boli traja v rozpätí jeden a pol a dva roky a vždy som nejak dohliadala na mladších. Od 10 som bežne susede kocikovala a od 14 mi zverili deti aj do 4 rokov v rámci rodiny (svadby, oslavy - mala som brigády). Kedysi predsa deti vychovala celá dedina, dnes s a sťažujú všetci, že si nepomahame, že mladí nevedia robiť, že sa nevedia socializovat - no ale ako sa to majú naučiť? A so súrodencami a ak inými príbuznými mám pekné vzťahy, mňa domáce povinnosti teda nepoznačili.

anonym_6b3b98
Dnes o 15:14

Zila som v Kanade a mam prehlad o tom o com hovorim.
Do 11 rokov mas mat dohlad dospeleho cloveka (pokial nejde o skolsky bus, kde musis podpisat papiere, ze tvoje dieta bud touto firmou komutovane), 12 rocne babysitterky no go. A hlavne nikto zodpovedny by si ich tam v takom veku ani nevolal, lebo tato funkcia je dost profesionalizovana. Vacsina ma certifikovane babysitterky (starsie ako 18 rokov, ziadna z firiem ti neponukne 12 rocne decko na dohliadanie tvojich deti).
Neviem v akom ghette zijes, ale ja takuto skusenost nemam. A v tejto teme velmi zavadzas. A tiez mozem C+P cokolvek z netu.

anonym_41db65
Dnes o 15:17
@sisaka

@sisaka a ja niekde tvrdím, že pomoc v domácnosti je zlá? Jediná, ktorá tu agresívne reaguje a tlačí svoje si ty. Máš menzes keď si taká útočná?

anonym_41db65
Dnes o 15:20
@anonym_6b3b98

Zila som v Kanade a mam prehlad o tom o com hovorim.
Do 11 rokov mas mat dohlad dospeleho cloveka (pokial nejde o skolsky bus, kde musis podpisat papiere, ze tvoje dieta bud touto firmou komutovane), 12 rocne babysitterky no go. A hlavne nikto zodpovedny by si ich tam v takom veku ani nevolal, lebo tato funkcia je dost profesionalizovana. Vacsina ma certifikovane babysitterky (starsie ako 18 rokov, ziadna z firiem ti neponukne 12 rocne decko na dohliadanie tvojich deti).
Neviem v akom ghette zijes, ale ja takuto skusenost nemam. A v tejto teme velmi zavadzas. A tiez mozem C+P cokolvek z netu.

@anonym_6b3b98 zaujímavá info. Dať 12 ročnej baby sitterke napr. ročné dieťa a idem v kľude na lekciu jogy a manikúru 🫣
Asi je sakra rozdiel, ak som doma, potrebujem niečo urobiť na počítači a vedľa v izbe sa hrá 12 ročná babysitterka s mojím dieťaťom. Treba asi rozlišovaťm. Ale dať 12 teen na starosti malé dieťa, to by si nikto nevzal na krk. Naša malá suseda sa začala vo veku 3 roky dusiť pri konzumácii jablka. Bola pri nej babka. Malá sa dusila, nedostalo sa jej dlho kyslíku a ostala postihnutá. Ako by asi zareagovala 12 ročná kanadská babysitterka? Agentúra by si to vzala na triko?

anonym_6b3b98
Dnes o 15:25
@anonym_41db65

@anonym_6b3b98 zaujímavá info. Dať 12 ročnej baby sitterke napr. ročné dieťa a idem v kľude na lekciu jogy a manikúru 🫣
Asi je sakra rozdiel, ak som doma, potrebujem niečo urobiť na počítači a vedľa v izbe sa hrá 12 ročná babysitterka s mojím dieťaťom. Treba asi rozlišovaťm. Ale dať 12 teen na starosti malé dieťa, to by si nikto nevzal na krk. Naša malá suseda sa začala vo veku 3 roky dusiť pri konzumácii jablka. Bola pri nej babka. Malá sa dusila, nedostalo sa jej dlho kyslíku a ostala postihnutá. Ako by asi zareagovala 12 ročná kanadská babysitterka? Agentúra by si to vzala na triko?

@anonym_41db65 "Nie, k nám do Kanady to nedošlo, tu stále starší súrodenci strážia mladších a množstvo deti od 12 rokov dokonca stráži cudzie deti za peniaze, komunitné centra dokonca robia pre deti kurzy babysitting ale aj napríklad kurzy - sám doma. Je to normálne a nejde o žiadnu perentifikaciu,"
Reagovala som na toto od sisaki. Co je BS.
😒

anonym_dea3a9
Dnes o 15:26
@anonym_d72c2d

Mňa brat ma za to doteraz nenávidí, nemohol hrať hokej, fotbal, byť s kamarátmi, lebo mal večne na krku o 6r mladšiu sestru a kamaráti sa mu smiali.
A tiež vždy dostal, keď som mala rozbité koleno, hlavu, alebo sme urobili neporiadok.
Rodičia boli veľmi spoločenskí, po práci mali voľnočasové aktivity.
Každý si svoje deti pozná najlepšie, mňa brat už do školky chystal a vodil, keď ma dnes vidí uteče radšej, nemožem od neho nič chcieť, že on už pre mňa urobil dosť😆
Bola iná doba, verím že dnes by to tak rodičia nedopustili..

@anonym_autor páči sa mi ako sa tu spomínajú stráženia súrodencov spred 30 a viac rokov😂moja mama sa chodila sama kúpať na jazero s deťmi vo veku 8 r
V dnesnej dobe by som ich nechala samých nech jeden má aspoň 12,13 a druhý min.8.Nehovorim o spoločnej ceste do školy.
@anonym_d72c2d takto má pokazený vzťah so sestrou mladšou o 5 r musela ju nosiť so sebou von, žalovala.Mne to vadí, keď ide jeden von nedávam mu strážiť súrodenca iba doma, keď zbehnem do obchodu, upratujem

sisaka
Dnes o 15:39

@anonym_6b3b98 prestaň sa strapňovať, ja tu žijem, dala som tu aj dôkazy, takže ty prestaň klamať. Je to ľahko dohľadateľné, čo je povolené a čo nie. A s tými 18 ročnými profesionálnymi babysitterkami si už totálne mimo. Asi si to mýliš s nanny. Babysittovanie žiadna firma nedohadzuje. Hľadáš si babysitterky v okoli, v ktorom žiješ, v komunitných novinách si decká dávajú inzeráty, alebo na komunitných FB stránkach buď hľadajú rodičia, alebo deti ponukaju babysitting. Takže jediný, kto tu je dopletený si ty.

Strana
z4