Pomáhať rodine alebo si zachovať nezávislosť?
Mám viac času, ako zvyšok rodiny, mám flexibilný pracovný čas a zväčša som paňou svojho času. Keď treba pomôcť, väčšinou sa rodina obracia automaticky na mňa. Mám voľný deň a bum, niekto si ma zavolá na pomoc s prácou/upratovaním/nákupom alebo ku mne hodí decko . Už ma to nebaví, ja pomoc nepotrebujem. Mám rada svoj pokoj a nezávislosť. Pomáhali by ste rodine na mojom mieste. Najviac ma otravuje pomoc s deťmi, nebaví ma venovať sa deťom z rodiny. Vzdialenú rodinu som už odnaučila od pomoci, aj keď to bolo náročné. Mám ale súrodencov (5,9) rodičia majú v pláne hodiť mi ich na starosť na pár týždňov v lete. Chcem odmietnuť, aj keď sa určite urazia. Som podľa vás povinná pomáhať rodine? Kým som bývala u rodičov pomáhala som až až, dokedy sa mám nechať ešte využívať ?
par tyzdnov je vela. Mozno by som navrhla nejaky kompromis. Par dni, v ramci budovania vztahu so surodencami + vyhovenie aj rodicom, ciastocne. Ale povedala by som si ja, kedy mi to vyhovuje. Ono zas palit mosty/ riesit to radikalne asi nie je uplne stastne riesenie, nikdy nevies kedy sa karta moze obratit a budes potrebovat od rodicov a mozno aj surodencov pomoc so strazenim ty (tvoje deti). Kus iny priklad, ale tete sa narodili dvojicky ked som mala 18. Nastahovala sa s nimi k babke a ku mne do domu a zili sme takto takmer 3 roky. Bolo to narocne a bola som zaangazovana do prac a starostlivosti vzdy ked som bola na vikend/prazdniny doma. Preslo 15 rokov, a baby aj teta mi to naozaj uz velakrat oplatili a pomohli mojich drobcov zabavit/ postrazit, chodime k nim na prazdniny, drzime spolu ...
@yoxinka
@som_realistka mne je zle zo všetkých komentárov. Ona v príspevku nepíše ako dlho sa stará o súrodencov to za prvé a za druhé je to jej rodina. Keď potrebuju pomoc tak neriešim vlastných súrodencov,že nevezmem. Ona keď bude mať vlastné deti, som zvedavá cez prázdniny kde ich dá. Takýto je chorý svet . Vlastná rodina je nič a dôležitejsie je všetko ostatné
@drahomirrra
to máš čiastočne pravdou a tiež mi to zial nevyslo porodit do 30tky akí som chcela. A rodila som druhe okolo 40tky. Nemám v pláne hodiť deti na krk babka dedkom. A keby aj mam staršie dieta, ani tomu. To zalezi od povahy rodica, nie od veku.
Autorka,
tak to vôbec! Iní co robia cez prázdniny? Vedia ze aj v práci z domu treba PRACOVAT?
Ja by sim nesúhlasila. Sú to male deti ktorým sa treba ešte venovat. Môžeš im zapnúť telku od rána do večera a pracovať ale treba im aj jest a podobne. Rodicia su manipulativni egoisti.
Nepomahala by som ako oni pisknu.
A uplne pokojne bud nevracia egoistka 🙂 Nie je tvojou povinnosťou opatrovať súrodencov. Iné by bolo, keby rodicia nežili ale oni fungujú.
@hederamonstera
nie neviem ale nemám 15 a videla som dosť vo svojom okolí. Ľudia sa vedia zariadiť aj inaksie, ale načo keď takto hodia deti sestre? Ved mali rozmýšľať pred ich plodenim. My tiež nemáme inú možnosť ako opatrovatelku a skolku - a žijeme. Vedcsme sa pre deti vedome rozhodli samy.
Nikdy som neodmietla rodinu ked ziadali o pomoc. A uz vobec nie mladsieho surodenca, alebo rodicov. U nas su vzdy dvere otvorene pre nasu najblizsiu rodinu, jedna strana, druha strana a kamaratov tiez. Len tolko k tomu.
@svetlonos vsak ok. Ja som sestre strazievala cele leto jej 3 rocnu u nich doma, lebo muz na kamione a ona v robote, to som mala asi 16-17 rokov. Nikdy som sa nezamyslala, ze by to takto nemalo byt, neviem. Ani som to nebrala ako tarchu, ale tak u nas v rodine bolo normalne, ze tu sme jeden pre druheho a v tom veku som nemala vlastny zivot ako autorka no, uznavam.
@hederamonstera
Tak ale je trochu rozdiel, keď máš 16-17 a prázdniny a keď máš 25 a pracuješ. Neviem, či by si si brala na celé leto sestrinu malú, keby pracuješ a máš 30 dní dovolenky.
@barbie2023
V príspevku píše, že každý ju využíva. Píše, že keď má deň voľna, niekto jej dá strážiť dieťa. Rodičia jej chcú dať ich vlastné deti na NIEKOĽKO TÝŽDŇOV v lete. Ona pracuje, prečo by sa mala starať v lete o súrodencov???? Ďalšie čo píše je, že kým bývala s rodičmi, pomáhala so súrodencami nonstop. Sú to deti jej rodičov, mali ich vo vyššom veku, tak nech sa teraz starajú, prečo by sa o nich mala starať ich dospelá sestra??? Ja si veľmi živo pamätám, keď som mala 15-16, vkuse mi nosili malé 2-3 ročné sesternice na stráženie. Nikto sa ma nepýtal, nikto neriešil, proste tu máš deti, staraj sa. Alebo ako si ma teta v lete brávala na dva-tri týždne do mesta, nasľubovala mi výlety a neviem čo, kde všade pôjdeme a ja som tam celý čas bola iba na to, aby som jej kočíkala deti - 3x denne. Fest som to neznášala. Časom sa z toho stala samozrejmosť, každé leto som tam musela ísť, kým som nemala dosť rozumu, aby som povedala, že proste nechcem a chcem si cez prázdniny robiť aj iné veci ako sa starať o deti celej famílie.
Ja som ako 21 ročná s vlastným dieťaťom strážila ešte dve deti mojej tete. Moja dcéra mala takmer rok , a mala som pri sebe 5 a7 ročné deti cez leto možno aj 4 týždne. Postarala som sa . A aj nasledujúce letá. Bolo mi to vrátené dostatočne. Od tety ako aj od sesterníc. U nás v rodine sa pomoc neodmieta a nepovažuje sa za zneužívanie. Aj toto leto tu budem mať dve sestrine deti k môjmu 6 ročnému a ja doma home office .
@yoxinka ak si si nevsimla, napisala som to tam. Ak pracuje, tak strazit ani nemoze, naco sa to tu potom rozobera. Ak bude mat dofcu, povie, ze ide prec. Hotovo. Ja len reagujem na dnesny trend ako nikto nikomu nema povinnost pomahat. Potom to tu aj vo svete tak vyzera.
@yoxinka Najmä sestra je pracujúca, nie je to mladá žabka na prázdninách. Vybavené, nedali mi dovolenku, musím pracovať. Ani by ma nehlo, rodičia nevedeli čo so sebou vo vyššom veku, nech sa starajú.
A ty NECHCES pomoct rodicom v lete so surodencami ? Nemate dobre vztahy ? Nemas rada surodencov ? Ci mas pocit, ze uz ta zneuzivaju v tomto ? Ja som mala 16r. a strasne ma bavilo pomahat sestre ( 22r.) s malou dcerkou. Pomaly kazdy den som bola u nich a pomahala so vsetkym. A doteraz na to neter s laskou spomina, a aj vtedy sa tak velmi tesila ked som prisla, mna este viac posluchala niekedy ako segru. Ale v pohode. Ja sama som hlavne chcela a nemala som ziadne ine extra povinnosti a aktivity cez prazdniny. Sak je to super budovat vztahy aj so surodencami ;)
Ked he to uz fakt prilis a uz ta to otravuje, obmedzuje tak sa treba jasne vyjadrit a vymedzit ze vtedy a vtedy mozem a inokedy bohuzial. Musite sa drahi rodicia zariadit inac. Alebo bech ti platia ako opatrovatelke 🙂 Aj to by slo, mala by si brigadicku popri HO 🙂
@yoxinka No ved som sa jej normalne pytala ci vlastne chce pomahat alebo nie a ake maju teda vztahy, ci pomaha rada a ma ich rada, len je toho uz na nu vela, alebo ich nemusi a z donutenia musi pomahat ? Ako to suvisi so mnou ? By som povedala, ze tie prve tri vety so mnou absolutne nesuvisia, ani s tym ze ja som mala 16 ked som segre s dcerou pomahala ani s tym, ze ona m 25 a pracuje. Prve tri vety boli o vztahoch v ich rodine pre lepsiu predstavu ako to tam vlastne u nich je. Nic viac nic menej.
Dievčence a podľa vás je normálne ,že pracujúci rodičia, dajú strážiť svoje malé deti ,na niekoľko týždňov ,svojmu ďalšiemu ale už pracujúcemu dieťaťu a to nech sa zariadi ako chce??
@silvike
Prepáč, ale myslím, že tieto tvoje otázky sú jednoznačne zodpovedané už v prvom príspevku autorky: “Najviac ma otravuje pomoc s deťmi, nebaví ma venovať sa deťom z rodiny. Vzdialenú rodinu som už odnaučila od pomoci, aj keď to bolo náročné. Mám ale súrodencov (5,9) rodičia majú v pláne hodiť mi ich na starosť na pár týždňov v lete. Chcem odmietnuť, aj keď sa určite urazia.”
@barbie2023 ale tu nejde o pomoc typu, prosím pistraz 2-3x do mesiaca, ale 'očakávajú, že si to autorka zariadi, aby ich mohla strazit" a ďalej puse, že sa jej zle sústreďuje na prácu keď hej za chrbtom kričia deti. Takže som z toho.pochopila, že si ich ma brat, napriek tomu, že je v práci. Autorka nepovedala, že ju požiadali o týždeň stráženia. To by bolo ôk. Ale primárne si majú riešiť prázdniny rodicia, a nie ich pracujúce, samostatné dieťa.
Ahoj medzi mnou a bratom je 10 a 16 rokov. Vodila som ich do školky, strážila cez prázdniny, Dokonca som po nich šla do školy keď im bolo blbo. Teraz sa to otočilo, strážia oni moje deti, zahrajú sa s nimi vyzdvihnú ich zo školky zanesu do školy. Aké vzťahy sme stavali také teraz máme, nedám na nich dopustiť <3
@yoxinka chodila som do školy. Teraz pracujem a keby to odomna teraz chcú nemám s tým rovnako problém, ešte by som zobrala dovolenku a spravila im program, tak ako teraz nemam problem s nimi sa stretnut v meste ist na nakupy a podobne. Samozrejme pokial išlo o dlhšie stráženie dali vedieť dopredu či tam nemám dajaký plán a dohodli sme sa. Ale tak pri našich som nikdy nemala pocit, že sa urazia ak poviem ze nemozem, popripade ze to musim robit lebo oni si narobili deti... Sme rodina a tak kto moze samozrejme že pomôže
Kedysi tu bola téma, že dcéra sa urazila na babku, lebo ta sa s kamarátkami z klubu dôchodcov dohodla a zaplatili si zájazd k moru a teda dcére povedala, že jej strážiť deti nebude. Drvivá väčšina diskutujúcich bola na strane babky, lebo "prázdniny si majú vykryť rodiča a babka je iba bonus ak to chce robit". A tu zrazu pracujúca dcéra je co? Opatrovateľka pomaly na cele leto, lebo vsak to je také super, keď si z teba urobia tábor pre deti?
@nikelca však to je super, len autorka popisuje trosku inú situáciu. Ja som strážila počas prázdnin bratovi dcéry, ale vždy ma slušne požiadal a hlavne sa spýtal ci nemám už iné plány. A keď je niekto milý a slušný, tak je človek ochotný aj pozmeniť svoje plány a vyhovieť.
@drahomirrra Presne 😄😄😃 Teraz ich tu treba označiť, tie ktoré písali ake su energeticke mladice v 45ke, najidealnejši vek na dieťa
@minenkak ano je, brat bezne byval u mna cele dva mesiace v lete. Teraz mna ma v prdeli, lebo je v puberte a ma svoju partiu. Je medzi nami 13 rokov rozdiel. Tiez som pracovala. Napriek tomu som bola velmi rada, ze je u mna. Ako dieta mal vzdy pekne leto. Ja som taku vymozenost nemala aby som mohla ist k surodencovi na prazdniny. A ja mu rada tuto moznost vzdy poskytnem. V buducnosti aj jeho detom.
Moji kamarati maju skoro stale krsniatka u nich, a tiez pracuju kazdy den. Dovezu si ich zo Slovenska. Raz jedneho, raz druheho.

Tak ti poviem, keď mal môj muž 15 rokov, sa mu narodil brat. Veľa krát nám ho jeho mama dávala postrazit, boli sme vonku a ona zavolala ze chce byť na oslave dlhšie nech prídeme strážiť... Nie si povinná s nimi byt, nie su to tvoje deti