icon

Pomáhať rodine alebo si zachovať nezávislosť?

4. jún 2024

Mám viac času, ako zvyšok rodiny, mám flexibilný pracovný čas a zväčša som paňou svojho času. Keď treba pomôcť, väčšinou sa rodina obracia automaticky na mňa. Mám voľný deň a bum, niekto si ma zavolá na pomoc s prácou/upratovaním/nákupom alebo ku mne hodí decko . Už ma to nebaví, ja pomoc nepotrebujem. Mám rada svoj pokoj a nezávislosť. Pomáhali by ste rodine na mojom mieste. Najviac ma otravuje pomoc s deťmi, nebaví ma venovať sa deťom z rodiny. Vzdialenú rodinu som už odnaučila od pomoci, aj keď to bolo náročné. Mám ale súrodencov (5,9) rodičia majú v pláne hodiť mi ich na starosť na pár týždňov v lete. Chcem odmietnuť, aj keď sa určite urazia. Som podľa vás povinná pomáhať rodine? Kým som bývala u rodičov pomáhala som až až, dokedy sa mám nechať ešte využívať ?

Strana
z6
autor
5. jún 2024

@mircalla tak slobodumilujúca neznamená sebecká. Ja ich taaak veľmi ľúbim, že som sa dokázala prekonať vieš. A uprednostniť ich pohreby pred svojimi. 😇 a teraz hladam tu hranicu pomoc a zneužívanie, aby som mohla byť dobrá a milujúca aj ku sebe a nie len k rodine.

subartic
5. jún 2024

ty sa hlavne bojíš reakcie svojich rodičov a okolia , žiadna láska v tom nie je. Inak by si to už dávno riešila .

zuzana76
5. jún 2024

Ja som staršia, dieta by som chcela aj ako staršia, ale už nevydalo, mám dve. Ale určite by som tie dve staršie nežiadala o nejaku veľkú pomoc. Stráženie cele dni, veľké vypomáhanie. Na to su rodičia, aby sa starali. Nevravim, že nejaka drobnosť, v štýle, ak si v meste kúpiš mi to a to. Alebo ak si u nás, postrážil, prosím dieta na 20-30 minut, vybehnem rýchlo niečo kúpiť. Ale nie obmedzovať ty svoj zivot kvôli deťom, ktoré nie su tvoje.

drahomirrra
5. jún 2024

Autorka, ty sa rodicov bojis, vsak?

mircalla
5. jún 2024

@autor Nie, nelubis, to je vidiet. Bojis sa ich resp. mozno ta niecim vydieraju, netusim. Ale od lasky toto ma daleko. V zivote som sa takto o svojich rodicoch a surodencoch nevyjadrovala.
Proste sme mali normalne, zdrave vztahy.

autor
5. jún 2024

@subartic ak by som mala pomáhať zo strachu, tak by som sa na to v úvode vybodla a starala sa len o seba. A nechápem ani aký strach? Z čoho by som ho mala mať?

autor
5. jún 2024

@drahomirrra nebojím sa, ja som pomáhala lebo bolo treba a tak nejak som nemala to srdce povedať nie.

autor
5. jún 2024

@mircalla nemajú ma čím vydierať, mne tú pomoc netreba a ani nič nečakám, to ja robím láskavosť im, nie oni mne. A je zvláštne o niekom tvrdiť, že ľúbi alebo neľúbi

mircalla
5. jún 2024

@autor Pre mna je zase zvlastne sa tak chladne a neosobne vyjadrovat o vlastnej rodine akokolvek ti daco vadi

subartic
5. jún 2024

no ja si to nemyslím . Práve preto si sa na to nevybodla lebo máš strach z rodičov a strach z ich reakcie . Hlavne tej reakcie . Keby si nemala už dávno by si to riešila a o súrodencov sa teda nestarala. Aj zmiernenie tvojich reakcii voči nám oponentom v diskusii naznačuje že sme trafili klinček po hlave. O súrodencov sa nestaráš dobrovoľne a ani z lásky k nim ale zo strachu z odmietnutia. Nie si ani slobodná a ani obetavá . Len sa bojíš .

autor
5. jún 2024

@subartic zmiernenie mojich reakcii voči oponentom? Bola som ostrá niekde? No neviem ako by ma donútili v mojom veku a ak to nie je prejav lásky a obetavosti, tak neviem čo potom je toho prejavom, asi pekné reči no.

mircalla
5. jún 2024

Vies co, ty sama si protirecis. Mozno by si mala najprv dobre premysliet, co napises, pripadne si to aspon zapamatat. Mala by sa mozno rozhodnut, co je pravda a ktorej verzie sa chces drzat

To či možno raz mi niekoho pomôže je vo hviezdach. Ideálne dúfam pomoc potrebovať nebudem.

O par riadkov nizsie:

Pár krát som už potrebovala pomoc a nenašla sa osoba, čo by mala čas. Pomohli mi priatelia, ochotne a nezištne. Tak už som skeptická voči rodine aj pomerne znechutená. Čo je určite cítiť na štýle písania.

autor
5. jún 2024

@mircalla a čo si na tom protirečí ?

vilma7
9. júl 2024

@drahomirrra tak ja to zažívam pomaly denne na ihrisku, kým ja (48) s deťmi valim futbal, alebo sa hrám, mladsie maminky zadok z lavičky ani len nezodvihnu...pod 30.

mantilka
29. júl 2024

Viem, že ťažko sa ti odmieta pomôcť rodičom lebo ta citovo vydierajú. Uvedom si, že máš nárok na svoj život a povinnosť ho žiť, lebo roky sa už nevrátia. Pekne sa zameraj na seba a venuje sa priateľovi. Ak nemáš priateľa, rozhyb sa...čas letí. S deťmi tráv len toľko času, koľko chces. Viac ako týždeň dovolenky by som si neplánovala s nimi, cez rok len krátke vyletiky. V žiadnom prípade, že pracuješ a rodičia ti donesú súrodencov k tebe domov. Toto je drzosť od nich.

Strana
z6