icon

Som zlá matka. Kde robím chybu?

petra7825
28. mar 2022

Prosim pomozte, mam dve deti jeded zacinajuci pubertiak a jeden mladsi ale skolopovinny. Jedna sa hlavne o to starsie dieta. Mam pocit ze vzdy ked mu chcem spravit radost tak to skonci hadkou. Napr dnes som sa rozhodla ze si spravime pekny den a zoberiem ich navylet, dame si zmrzku, zajdeme do knihkupectva pozriet nejaku novu knihu….Vsetci sme sa tesili. Prideme do nakupneho centra a starsiemu sa roztrhne rusko. Ok nevadi kupime nove. Vojdeme do DM a on namiesto 50c ruska si vyberie to najdrahsie. A vznikne hadka preco mu ho nechcem kupit. Doma ma niekolko latkovych ale on chce aj toto lebo ho ma spoluziak. Vzdy chce vsetko a ja mu vysvetlujem dookola ze nie vsetko si mozeme dovolit.. a on stale svoje ze preco mu ho nechcem kupit. Ved toje iba 5 eur. Prva 5 minutova vymena nazorov je za nami. Mne zacina klesat nalada a radost z pekneho dna. Ideme do MC na zmrzku. On chce cele menu nie len zmrzku. A ja zase svoje. Prisli sme na zmrzlinu ved prave ideme z obeda. Samozrejme zase mu vysvetlujem ze nemozeme minut 30eur na jedlo ked sme sa dohodli ze ideme na zmrzku. Zase hadka nalada klesa. On nema radost zo zmrzliny lebo som mu nekupila aj hranolky a nuggetky. Ideme do knihkupectva. Uz mam naladu pod psa ze sa vylet zase nevydaril. Vyberu si knizky ktore sa pacia aj mne. Zrazu starsi syn zbada knihu ktoru ma vraj jeho spoluziak. Je to komiksova knika ktora je podla mna vekova a aj obsahovo nevhodna. Odmietam mu ju kupit. A zase sa hadame preco tu prvu mu dovolim a tuto nie. Vysvetlujem mu ze chcem aby cital kvalitne knihy a nie nieco co ho obsahovo neobohati. Odmietam proste platit 12 eur za knihu co precita za 2 dni. Tu prvu si on vybral a najskor sa z nej tesil kym nezbadal ten komiks. Nie sme chudobny ale ani bohaty a tak mu neustale vysvetlujem ze si musime vyberat na co pouzijeme peniaze. On akoby to nechapal a chce odo mna neustale veci ktore maju spoluziaci alebo niekde vidi. Dostava vreckove, samozrejme aj to ma podmienky aby to nebolo celkom zadarmo aby sa naucil hospodarit ale vzdy vsetko minie na hluposti. Mladsi si odklada a potom ked ma vacsiu sumu si kupi nieco hodnotnejsie. Neviem kde robim chybu a ako ho naucit hospodarit ale hlavne mat radost z veci ktore mu mozem dat. Proste nikdy nie je spokojny. Som z toho velmi nestastma. Aj ked mu to vysvetlujem a dohovaram. Mam pocit ze vzdy vsetku rafost pokazi sebe a aj mne. Keby nebolo mladsieho syna tak odidem domov uz ked sme boli v DM. Ale on si nezasluzi aby som mu pokazila radost koli starsiemu . Prosim poradte mi niekto kde robim chybu. Preco moj starsi syn je vzdy nespokojny a hlavne mi neustale vycita ked mu nechcem nieco dovolit. Ale on ide vzdy do extremu.

luccija
28. mar 2022

@juliet86 tieto psychologické vyjednávacky sú fajn páči sa mi priznanie pocitov, ale ver tomu, že keď to začneš hovoriť pubertakov otočí očami a je dohovorené.Na to v obchode či v reštaurácii nie je priestor.Toto sa môže skúšať na malé deti, ktoré nechcú odísť z ihriska.Myslis to dobre, ale toto nie je cesta

luccija
28. mar 2022

A je to manipuláciu peknými rečami ho potrebuješ dostať tam, kde chces ty🙂

aliaray1
28. mar 2022

@petra7825 ahoj, a mate system vreckoveho? Ak bude odmeneny drobnymi peniazmi a nasetri si, nech si kupi a rychlo zisti kde kolko moze utratit.

lujza123
28. mar 2022

@petra7825 myslíš to v dobrom, ale prestaň s nim toľko bojovať.
Ved keď vidíš ze je schopný drankat kazdu najdrahsiu blbosť do zbláznenia tak mu daj peniaze úplne na začiatku výletu.
V tom obchodnom centre keby mu dáš peniaze predom tak ich oplieska na rusko a potom smutne hľadí na vašu zmrzlinu aj knihu. A mal by z toho ponaučenie ze keď si minie v prvom obchode nebude mať.
Takto nemá ponaučenie žiadne, iba ty si zla lebo mu nechceš dovoliť.

Človek sa najlepšie učí na vlastných chybách. Skus ho zopár krát nechať na začiatku výletu minút si svoju sumu na kraviny (každý si dajte rovnako, napr 10 eur predom ) a potom sedieť o hlade keď pôjdete na záver všetci jest. Možno kruté, ale efektívne. Nebuď ta ktorá s ním bojuje, nechaj ho bojovať s vlastnými omylmi

anita6666
28. mar 2022

V prvom rade si uvedom,že ak máš obmedzene finančné možnosti a zrejme to tak bolo vždy,tak si mala ostať pri jednom dieťati alebo ziadnom.neviem si predstaviť situáciu,že by som musela zvažovať či kúpiť dieťaťu zmrzlinu alebo celé menu. Toto je pre mňa nonsens. Chlapec od teba nežiadal nič abnormálne, navyse sa ani sám na tento svet nepýtal,tak skús porozmýšľať nad sebou.

tinatitti
28. mar 2022

@petra7825 nie si zla matka. Len robíš chyby ako všetci. Chceš ísť s deťmi na zmrzlinu? Tak do stánku, kde majú len zmrzlinu. V MC Donald budú zákonite vymýšľať. Chceš mu kúpiť knihu? Bud kúpte na nete, alebo pizicajte z knižnice. Všeobecne pre ľudstvo je prirodzené, že čím viac možností dáš, tým je ťažšie si vybrať. Sama obmedz tieto pre teba stresujúce situácie. A bude ti ľahšie. Sama si tým s deťmi prechádzam a viem, že niekedy je to fakt náročné. Neboj nič, zvládli iní, zvládneš aj ty.

luccija
28. mar 2022

@anita6666 fuj ty si zákerná.Ked obedovali doma asi nie je nadšená, že minu 30 eur za jedlo ako MCDonald.Ak by nemala nevezme ich na zmrzlinu a kúpiť knihy.Zrovna tu budeš písať čo dieťa nemáš.Takyto výlet Ta vyjde 60 eur

luccija
28. mar 2022

@tinatitti moja knihu z knižnice nechce chce vlastnú ku ktorej sa môže vrátiť, z netu to nemá svoje čaro🙂chce si pochytat, popozerať ...

karmen118
28. mar 2022

@petra7825 dopredu by si mala deťom hovoriť, koľko môžete max minúť, aby vyšlo na všetko, čo ste si naplánovali - plánuj s deťmi nie bez nich, povedz, že ak by si chceli kúpiť niečo navyše nech si vezmú z vreckového - tak si mohol doplatiť za rúško, ktoré tak chcel, čo sa týka ostatného vždy sa dá nájsť kompromis - oka nemáš chuť na zmrzlinu, pozri si v menu niečo v približne rovnakej cene, ale môžeš len jednu vec - za jedno ste po obede za druhé potom ti už nemusí vyjsť na knižku, ktorá sa ti zapáči. V kníhkupectve, oka zmenil si názor nechceš knihu, ale chceš komix, poď skúsme pozrieť ešte spolu, či tu nie je nejaký vhodnejší komix pre tvoj vek - možno by ste našli iný komix, ktorý by sa mu páčil a nemala by si výhrady ako proti tomu, čo má spolužiak. Ak by mali so sebou vreckové mohli si doplatiť niečo z menu v reštike, prípadne aj v tom kníhkupectve a nemusela si sa s ním vôbec naťahovať a dokonca mohol byť aj spokojný v rámci možností. On už nie je malé dieťa, ktoré si nevie povedať, čo chce a je mu jedno, čo dostane - hlavne že dostane, treba s ním komunikovať už inak a má právo ako každý iný človek zmeniť názor na to čo si kúpi, oblečie, čo bude jesť...
A ak s ním budeš otvorene hovoriť o financiách, tak sa naučí veľa a možno si aj viac šetriť začne, ak nemá reálny prehľad, čo všetko vy rodičia musíte zaplatiť a koľko ostane len tak na drobnosti pre radosť, tak nikdy nepochopí, prečo mu nedoplatíš hocikedy niečo v obchode, ak si minie všetko vreckové, alebo nekúpiš ten drahý darček, čo chcel...

laila22
28. mar 2022

@lujza123 neviem to by som z rovná nerobila nechať dieťa o hlade a bez zmrzliny na výlete.. čo je to potom za výlet...

olivnik
29. mar 2022

Mne to príde tiež normálne, že deti vymýšľajú... Rusko a menu v MC chápem, že si nekúpila.. Ale prečo si mu nekúpila komix keď ho chcel?? To nepochopím. Aj ja si občas vyberiem knihu a potom nájdem lepšiu tak tu prvú vrátim. Hlavne je, že ste mali spolu stráviť čas a dve roztržky si mohla zastriet spokojnosťou všetkých kebyže im kúpiš knihy aké chcú. Ako sa mu už bude čítať kniha keď potom zbadal komix, ktorý chcel? Precital by ho, pokecal o ňom so spolužiakom.. Strávil by čas podľa mňa tiež zmysluplne. Neviem síce do akej miery je nevhodný obsah toho komixu lebo neviem o co sa jedna, ale knihy by sme si nemali vnucovať

matricia
29. mar 2022

@petra7825 No tak keď chcel rusko, tak mozno by som ho kúpila, ale upozornim ho, že už nekupime tu knihu. Nech si vyberie

mamatroch
29. mar 2022

@petra7825 urcite netreba lamat nad nim palicu a povedat si, ze je uz strateny pripad 🙄 ...ak hodnotu penazi nechape, musi sa ju naucit. Na to vreckove sluzi. U nas pred vreckovym to iste "preco mi to nekupis? Ved to stoji len 5, len 10 eur...". Zacali dostavat vreckove a zrazu "cooo? Za TOTO chcu 2 eura? Ved to je strasne drahe!!!" 🤣
S vreckovym sme zaviedli 3 pohariky / pokladnicky, zozaciatku si ho delili na tretiny do nich, teraz je pomer na nich.
1. Cast pre nich (sladkost, pecivko... drobnost...)
2. Cast na nieco hodnotnejsie, tam si setria dlhsie a tu uz musim s vecou suhlasit i ja (tricko s oblubenou postavickou, kniha, privesok na kluce...). Snazim sa, aby si vopred premysleli, na co si idu setrit. Podobne ako ked si doma setris na pracku, dovolenku...
3. Cast na podelenie sa (maly darcek pre surodenca, kamaratku, ked chcu niekoho pozvat na zmrzlinu... Aj na misie z toho uz same od seba prispeli...).

Zozaciatku to bolo tak, ze len co mali hoc aj euro, uz bezali do obchodu a "na co to minieme...?" Vysvetlila som, nie raz, ze takto sa to nerobi... Casom pochopili.
Mladsia stale je este taka, ze si nevie viac nasetrit v 2. pohariku, tak sme stanovili, ze si musi nasetrit 10 eur a az potom si kupit nieco. Ci si potom kupi za euro alebo za 10, mi je jedno. Ale dalsia vec az ked zase do tych 10 dosetri.
Cez letne prazdniny vreckove nedostavaju, takze musia mysliet i na to a cosi si odlozit (tak isto ako my dospeli musime mysliet na to, ze mozno zostaneme bez prace a mat rezervu). Skratka, priprava na realny zivot.

A ano, aj my im kupime tricko, zmrzku, knihy... I mimo sviatok... Ale! Ked maju v skrini 6 triciek (za mna max limit, i tak viac nevynosia) a dieta chce 7., lebo spoluziak ma, lebo oblubena figurka... Nech sa paci, mozes, ale za svoje. Alebo tricko realne potrebuje, ale chce tricko za 12 eur, tak toto u nas nefunguje. Vyber si do 5 eur alebo ak chces drahsie, ok, ale doplat si zo svojho. Alebo si kup pouzivane, je to lacnejsie a ekologickejsie (ja tiez nosim pouzivane oblecenie a deti tiez a zatial su s tym tiez ok... Casom sa to mozno zmeni, no to budem riesit potom. To uz ako si doma nastavite, tak budete mat...)

Mladsia dostava vreckove na tyzdennej baze, starsia raz za mesiac - ako aj dospeli vyplatu.

Za domace prace u nas neplatime, ale podakujeme. No su veci nad ramec, za ktore si mozu privyrobit a je na nich, ci chcu alebo nie. Napr. drobne prace na nasom poli, neskor mozno vecerny babysitting, postrazit a ulozit spat najmensieho, ked pojdem s muzikom do kina napr., ci na veceru.

ajka6
29. mar 2022

@petra7825 Ak chcete, napíšte mi súkromnú správu. Možno budem vedieť poradiť. Ja mám doma večne nespokojnú 7 ročnú dcéru. Už pol roka navštevujem psychologičku, aby som sa naučila zvládať situácie, ktoré opisujete. Možno by som vedela poradiť 🙂

senta_sofia
29. mar 2022

@petra7825 myslim, ze najvacsi problem je ten, ze sa snazis to riesit tak, aby bol spokojny, ale v skutocnosti moc kompromisynerobis, preto to mlady hroti. Ty si mala nejaku predstavu dna, on mal inu, to je cely problem Vasho vyletu 🤣

scoutka
Autor odpoveď zmazal
dadalisa
29. mar 2022

@petra7825 tvoj syn je Perfektný učiteľ! Namiesto toho, že sa naňho hneváš, skús mu poďakovať ako ťa to krásne učí. Učí ťa, byť nestranná. Nie že:”mám dvoch synov ale ide tu o toho staršieho”. Tu ide iba o teba. Ty máš predstavu dokonalého výletu ktorý ti samozrejme nevyjde podľa tvojich predstav. (Každý zo zúčastnených ma svoju prestavu tak ako by to mohlo každému vyjsť). Okrem toho, deti sa v obchode nevychovávajú. Doma na cvičisku si dohodneme pravidla, stanovíme si rozpočet a ak to synko nebude chápať na bojisku, tak mu to pripomeniem ale nebudem sa naňho hnevať alebo zvyšovať hlas. A kaziť tak výlet všetkým naokolo, prípadne aj mladšiemu synovi. Bez emócii. Veď je to váš syn preboha! Ešte pred pár rokmi ste sa určite zaprisahavali ako budete zaňho aj dýchať. Držím palce

liljana
29. mar 2022

@anita6666 Zavedieme teda nove pravidlo, kto nechce zaplatit predrazene nezdrave menu pre x deti u McDonalda, ten by ich nemal mat? Ktore dieta sa chce zdravo stravovat, ked mu ponuknes zeleninu, alebo pizzu, hranolky a cipsy? Na to si rodic, aby si mu to nedovolila.
Kto je najcastejsi zakaznik v McDonald? Deti za vreckove. Normalny dospely si ten zakonzervovany predrazeny fastfood neda. U deti je ale otazka socialnej prestize jest v Mekaci a mat iphone.

ouwecka
29. mar 2022

@liljana hm,kup mu rusko a ked chce to drahe nech si kupi za vreckove,a aj tie nugetky ked chcel ma vreckové,vy mate dohodu a tu musi akceptovať a nie sa.sprvaat ako 4 rocny

danulicek
29. mar 2022

nečítala som úplne všetky komentáre, ale mám dvoch synov a jeden je doslova nákupný maniak, on by chcel snáď všetko. druhý má 9, od malička je veľmi zlatý, čo sa tohto týka, ale prirodzene, už začína chcieť všeličo, veľakrát ale úplne bez rozmyslu, či to potrebuje alebo nie. len sa mu to páči, len je to cool a len to majú spolužiaci. samozrejme, že nie sú úplne šťastní a spokojní, keď im všetko nekúpim - aj ja som bola malá a tiež som chcela všetko 😀 ale v zásade scény pri nakupovaní nepoznám, hoci "ty mi nechceš kúpiť a ja som to chcel", sa občas aj u nás objavia.

V prvom rade asi musíš prijať to, že máš každého syna iného a ani ten starší nie je horší len preto, že si neodkladá ako ten mladší. Základná vec je na tebe ako mame - nerobiť rozdiel, nevychvaľovať menšieho pred väčším, že si dokáže odložiť (aj ten ešte môže prekvapiť) atď. ale viesť aj toho väčšieho tiež k tomu, ako funguje zarábanie a míňanie, vysvetľovať a ukazovať na príkladoch. a buď urobiť určitý kompromis alebo nesľubovať aktivity, pri ktorých budete na nože (napr neísť na zmrzku do mekáča, ale normálne len do stánku).

čo sa týka vymýšľania na výlete - u nás pomáha od malička veľmi to, keď si zhruba povieme, čo nás na tom výlete čaká a vopred si povieme, čo si kúpime. ak sme sa dohodli na zmrzke, tak je zmrzka. stáva sa, že menší nemá chuť na zmrzku, tak si môže vybrať iné (napr nanuk), ale určite nie pizzu, párok v rožku alebo čosi (ak nie sme hladní teda a ide vyslovene o "mlsanie") - aj keby sa na hlavu postavili. podľa mňa je normálne, ak trváš na tom, že somariny navyše proste nekúpiš. pekný výlet môže byť aj bez minutia ďalších sto eur len preto, že to dieťa chce. a presne viem, že ak by si povolila prvú vec, scéničku môžeš čakať aj pri druhej... lebo vie, že raz ťa zlomí. niekedy si vysvetľujeme, koľko to znamená peňazí - zbierajú pokemon karty a chcel taký kufrík za 60 eur. tak som mu povedala, že na to, aby som mala toľko peňazí, musím pracovať toľko a toľko hodín. a že za tých 60 eur má napr 100 jogurtov (on miluje jogurty 😀). postupne sa to naučil a hoci je niekedy zdutý, uhundraný, druhý základ je opäť a zase na mne ako mame - nemať nervy a nerýpať doňho ešte viac, už vôbec si nekaziť náladu, lebo to absolútne nepomôže a presne si spomeniem vtedy na seba, že som bola presne rovnaká ako dieťa.

No a posledná vec, čo mi napadla, je určitý kompromis, aby sa výlet páčil všetkým, nielen tebe. navrhla si vybrať knihu, asi si mala stanovený nejaký finančný strop. ale prečo by si nemohol 10-ročný vybrať sám, akú knihu? hoci tebe sa to zdá byť hovadina, ale tak hodnotnejšiu knihu mu môžeš kúpiť na narodeniny alebo meniny ako darček, keď chceš. ak si má vybrať on, asi by mohol mať aj on nejaké slovo? ak nie, tak túto možnosť nenavrhovať. aspoň tak to funguje u nás a mám to osvedčené u oboch detí. môj menší je "umelec", totálne sa dokáže nadchnúť pre akékoľvek trblietavé nálepky, lepidlá, kadejaké blbosti, čo podľa mňa vôbec netreba. ale raz, keď mu navrhnem, že mu idem niečo také kúpiť, nechávam mu do môjho finančného limitu viac-menej voľnú ruku, hoci mne sa to páčiť nemusí alebo mi to príde ako hovadina. ide o to, aby mal radosť aj on, aby neboli veci len podľa mňa, ale aby ten zážitok z "pekného dňa" mali všetci. ak je niečo vyslovene mimo, tak nehovorím, že sa mi to nepáči, že to je hovadina, ale idem naňho tak, že nie som si istá, či by to využil dobre alebo či by nebol z toho sklamaný, ale nech si to zváži sám, či ho to naozaj poteší (to sa dá urobiť aj pri knihe). a čuduj sa svete, po prvotných ofukoch, sám zhodnotí, že naozaj si radšej vyberie niečo rozumnejšie 🙂

sundew
29. mar 2022

@petra7825 zmrzku aj Rusko rozumiem (aj ked zmrzku radsej v zmrzlinární nie v mekaci) sle tu knihu/komix nie. Ak sa mu lubia komiksy preco mu to zakazujey?kohli ste vybrat spoločne nejaky ktory je viac k jeho veku ak teda co vybral on bol nevhodný. Komiksy dokinca aj pomáhajú detom ktore maju problemy s čítaním

kimivox
Autor odpoveď zmazal
barborachors
29. mar 2022

Teda dobre si dovoluje, este ma len 11 a uz ti skace po hlave. No, som z inej doby... Povedz mu nech si zarobí a nech si potom kupuje ruska. Treba trochu vychovávať k úcte a respektu a to nielen k tebe, ale aj k peniazom.

dooscoby
29. mar 2022

@petra7825 ja mam 13 rocnu a ano porovnava sa, tiez vsetko by chcela a hned. Najhorsie su handry, mne proste pride dat vela za rifle 30€ a po mesiaci, dvoch uz nie su dobre a tiez sa velakrat dotahujeme lebo dam strop 20€ a just nieco drahsie sa jej paci tak potom sekam, ze tricko sa kupi dalsi mesiac alebo si vyberie lacnejsie tenisky. Lebo sa este len hlada a nemozem davat desiatky eur mesacne na handry. Minule bola kriza, ze nesla na sutaz, ale dat 120€ na ani nie 2 dnovy vylet len zato, ze 2 min si poskacka, proste som bola zla, ze ju nepustim hoci tych prilezitosti este bude vela. Vcera bola nastvana lebo musi mat s bratom izbu, ze ona chce vlastnu, potom bolo zle, ze vsetci maju krajsiu izbu a chce novu postel, nive skrine a to vie, ze teraz ide vsetko vystavby vikendoveho domu, kde bude mat vlastnu izbu. Juj tazke to obdobie, narocne su tie deti, ale ked nieco ja od nej chcem zrazu je hlucha 🙂

khkt
29. mar 2022

Mne to príde, že obaja máte spolu veľa negatívnych skúseností /Ty so synom a syn s Tebou/ a keď idete spolu nakupovať, už len obaja podvedome čakáte, kedy príde opäť ku konfliktu medzi Vami. Buď nechoďte spolu nakupovať, alebo občas musíš urobiť kompromis. S tým komiksom by som to riešila tak, že by som mu dala na výber- kúpim ti teraz dve knihy, ktoré si si vybral, ale budúci mesiac nedostaneš vreckové. Alebo ti kúpim jednu knihu a vreckové dostaneš- vyber si. Ty si mu nedala na výber ani v jednej z konfliktných situácií, do ktorých ste sa dostali.
Aj zodpovedný dospelý si predsa občas dopraje niečo, čo možno až tak veľmi nepotrebuje. Ak si niekto nedopraje nikdy nič pre seba, asi s ním nie je všetko v poriadku. 😉

zuzkat1
29. mar 2022

no rusko a menu by nedostal ani odo mna.. ale knihu hej.. ta sa ma pacit najma jemu a nie tebe.. by som mu dala na vyber ze teda komix alebo ta prva co si vybral... kniha ma byt hlavne o zabave a relaxe, nemusi kazda jedna byt o "jadrovej fyzike". by som sa tesila ze rad cita v dobe kedy je citanie uz skoro prezitok u deti.. treba kompromisy robit a nie stale si ist svoje ze nie nie nie

cobhan
29. mar 2022

Ja mám dve nevlastné deti, staršia je maximálne šetrná, má rada sekáče, keď niečo dostane tak je v siedmom nebi a vie si ušetriť. Mladší zase úplný opak, keď sme sa dohodli, že im niečo kúpime tak ona dostala vždy niečo a on nikdy nič, pretože to, čo chcel a jeho nároky boli mimo našu ligu.. Tenisky za 150€ , nová PlayStation a podobne. Ona si vybrala nejakú drobnosť, on zase obehol obchod a vybral si tú najdrahšiu vec akú mali.

Syn sa musí naučiť, že keď sa dohodnete na niečom dopredu, tak dohoda platí a nemá zmysel si niečo vydupávať. Ja mám s mojou skoro 10 ročnou dohodu, že v každom obchode typu Lidl si môže vybrať jednu vec pre seba, vždy keď ideme na nákup. Keď ideme do mesta, tak ma stanovený budget a keď chce niečo viac, tak musí doplatiť zo svojich peňazí. Keď začne diskutovať na mieste a domáhať sa niečoho, tak ja končím. Vie, že nakupovanie je pre mňa ako za trest a na jej prípadné výtrty nervy nemám

lienka9
29. mar 2022

@petra7825 neviem co ine radit,ako baby vyssie.za mna len otazocka ake je syn znamenie.mame velmi podobne,tak len ci to nieje znamenim :D nieze by som to sledovala,ale vtomto pripade ma to fakt zaujima.dakujem krasne 🙂

basska_b
29. mar 2022

Ja si inak pamatam tieto krivdy z detstva a puberty. Rodicia dali vreckove 10 eur na mesiac (!), z toho sa nedalo kupit absolutne nic. Mekáč alebo bufet na zjazdovke - neexistovalo. Vadilo nam to, ale po case sme si zvykli. A spätne zistili, ze to ani nebolo potrebne. Ked som uz bola dospela a sama som si zarobila, automaticky som s peniazmi zaobchadzala setrne a nekupovala som si sprostosti. Pubertiak bude zduty furt a za vseyko. Je tak naprogramovany, rebeluje, chce sa presadit. Ak by ste mu vsak dali volnu ruku, ruinoval by rozpocet a skromnosti by sa nenaucil. Jasne vopred vedel, ze v mekaci bude len zmrzka...

0silvia0
29. mar 2022

@lienka9 a tvoje dieta je ake znamenie?