icon

Veľký vekový rozdiel medzi deťmi

1. aug 2022

Všade čítam ako je to dobré,že starší bude pomáhať s mladsim,že niektoré ženy naschvál chcú veľký vekový rozdiel aby sa nenarobili pri bábätku sami,ale aby väčšie dieťa pomáhalo mame s mladsim súrodencom.Poznam také aj osobne a funguje im to ,majú vyše 10 a viac rokov rozdiel a veľmi si to chvália.Ja som chcela tri roky rozdiel medzi deťmi.Bohuzial nedarilo sa nám druhé dieťa mať skorej,tak mám rozdiel až 9 rokov.A vôbec to není také ideálne.Teraz staršia má 12,mladší 3 roky a vôbec sa to nezmenilo.Nemaju dobrý vzťah.Vyrastali obidvaja ako jedinacikovia.Obávam sa ako budú fungovať keď my rodičia už tu nebudeme.

Strana
z2
jaond19
1. aug 2022

Mam sestru skoro o 12r mladsiu. Fungovali sme ako jedinacikovia tiez. Prve 2-3roky som s nou s radostou pomahala. Potom som vbehla do puberty, ona do školkarskeho neznesitelneho veku a dokopy sme sa opat dali az ked bola dospela (17-18r)a odvtedy je to super. Ani maly vekovy rozdiel nezaruci ze to v dospelosti bude ok. Vekovy rozdiel by som absolutne neriesila, ludia si vsetko zidealizuju a potom su sklamaní... sama mam deti 10r, 6r a teraz sa mi narodil syn. Je to tak, ako nam zivot priniesol... a som vdacná. S vekovymi rozdielmi budeme narabat ako najlepsie vieme a pracovat na vztahoch medzi detmi, nech by medzi nimi uz bolo akokolvek vela rokov.

matkahelka
1. aug 2022

@abbey1 to mate krasne ❤ a presne tak aj u nas. starsia robila az cirkusy, ako sestru nechce, na co jej bude surodenec, chcela sa odstahovat k starkym 😂 a hned ako ju v porodnici uvidela, bombardovala ma telefonatmi, kedy uz pridem z nemocnice domov, lebo chce mat babatko doma. a odkedy sme doma, odvtedy ju zboznuje a nedala by ju za cely svet. ja verim, ze im takyto vztah vydrzi cely zivot.

kvetinka75
1. aug 2022

to, že teraz nemajú nejaký vzťah neznamená, že ho nemôžu mať v dospelosti. Teraz nemajú spoločné nič čo sa týka záujmov. Časom sa to môže utriasť.

dusankomoj
1. aug 2022

Medzi mojimi deťmi je rozdiel 20r a keď sme priniesli malého,tak sa tvárila akoby sme privliekli domov vši🤣 prvé 2-3r záujem vlažný a potom tak po krôčikoch- daj mi pusu! postískaj ma! A teraz sme v stave keď som zakázala nosiť darčeky z každej návštevy obchodu,alebo z roboty! Ten vzťah príde,iba teraz nemajú tvoje deti nič spoločné🤗 staršie už nebaví hrať sa a mladšie je pre neho otravné.

abbey1
1. aug 2022

@matkahelka My sme staršej pokazili Vianoce. ;) Mysleli sme, že ako sa bude tešiť, keď sa dozvie, že bude veľká sestra. No haha. A presne ako u vás, zmenilo sa to, len čo bola malá na svete. A klop klop vydržalo to doposiaľ.

zuzanockamt
1. aug 2022

Autorka:
Nečítala som zatiaľ komentáre.
Vekový rozdiel mám 9,5 roka - chlapci. Vek takmer 12 rokov a druhý má 2,5 roka. Som veľmi spokojná. Staršieho do starostlivosti nenútim, to je úloha rodiča. Od začiatku má mladšieho veľmi rád, sám od seba sa zaujímal o kŕmenie, obliekanie, prebaľovanie. Dokáže urobiť tieto činnosti. Dokonca aj pri kúpaní asistuje občas, vedel by sa o neho v prípade núdze postarať nevyhnutný čas. Sám od seba sa s ním hrá počas dňa - s loptou, pretekajú sa vonku - odrážadlo malý a starší kolobežka. Malý ho má veľmi rád, šalejú a bláznia sa spolu.
Závisí aj od povahy a výchovy. Nikdy som nechcela malý vekový rozdiel. Takto si užijem obidvoch.

ukulela
1. aug 2022

my sme so setsrami po 2 rokoch a cele detsvo sme si robili zle, ano, hrali sme sa, ale bili sa, robili si zle ... nase vztahy sa normalizovali a vyzarne zlepsili az v dospelosti. teraz si pomahame, co sme ako deti nikdy nerobili. takze zalezi, ako deti vychovas ... trocha zmen pristup k dcere, ide do puberty, bude to drsne, ale tak musi mat svoje povinnosti ... a rob vam ako rodine spolocny peorgram zapajaj ju nejako nenasilnespolocne kino, spolocny vylet - pokojne aj podla jej preferencii, len aj s bratom (aquapark a podobne) - len aby tam boli spolu popros ju, nech ide s nim na smykacku atd ... odfot ich spolu, vytlac jej foto na stol atd. medzi mojimi su 4 roky, maju 3 a 7 a su v obdobi, ked sa hlusia ako hady .... al do nemoty im kazdy vecer obom hovorim, dobru noc, lubim ta aj braceka - nech citia, ze laska je spolocna.

22abigail22
1. aug 2022

Medzi mnou a mojou najmladšou sestrou je 20 ročný rozdiel. 🤷‍♀️ Ľudia, ktorí nás nepoznajú si myslia, že je to moja dcéra. 🙈
So súrodencami som mala dobrý (aj keď rozhodne nie ukážkový) vzťah kým sme boli deti (kým nezačala puberta) ale ako dospelí sa dá povedať, že nemám žiadny vzťah. Moja rodina sa ozve vyslovene len vtedy keď niečo chcú. 😔
Bola by som rada keby sa rodičia uvedomia, ze ich dieťa / deti má/majú hrať rolu syna/dcéry a poprípade súrodenca ale NIE RODIČA 🤨

nikaeli
1. aug 2022

@janinah máme to trošku inak, než píšeš.. to, že sa dcéra nehrá so synom ešte neznamená, že mi doma nepomôže 🙃 a nie, nenútila som ju skladať s ním lego, či hrať schovky, keď sa doma trápila na dištančnom, chodila na doučovanie a sama potrebovala pomôcť, aby ako dieťa s dyskami zvládla prijímačky

elizabet173
1. aug 2022

Pekny vztah nemusia mat ani surodenci s malym vekovym rozdielom, ani dvojcata

mimikarol
1. aug 2022

Ani dvojičky nemusia mať v dospelosti medzi sebou dobrý vztah

dame2
1. aug 2022

S bratom mám rozdiel 3 roky, a sestra sa nám narodila, keď som ja mala 19 a brat 16 🤷🏻‍♀️ samozrejme s malou sestrou je vzťah iný ako s bratom, s ktorým sme spolu vyrastali ale obaja sú moji najlepší priatelia. tiež brat, ktorý bol pri narodení sestry ešte "čerstvý pubertiak" s ňou aktívne pomáhal, asi vždy závisí od povahy. Teraz má takmer 6 a stále ju brávame na výlety a podobne, ľúbime sa 🙂

elizabet173
2. aug 2022

nemyslím si, že to, že tvoja dcéra nemá pekný vzťah k súrodencovi, je len otázkou veľkého vekového rozdielu. Veľkú úlohu tu zohráva povaha dieťaťa, nebola celé roky príliš obletovaná? Obdivovaná celou rodinou? Mala doma, kým sa narodil súrodenec, nejaké povinnosti?
súhlasím s @matkahelka, že je tu viac premenných a to, že sa súrodenci nemusia teraz neznamená, že to tak bude vždy a naopak, aj medzi tými, čo vyrastali ako nerozlučná dvojka, to v dospelosti môže škrípať, vzťahy sa narušia, alebo úplne pretrhnú

maggie1978
2. aug 2022

Mám 3 deti, 22,11 a 4 roky... Tiež vyrastali ako jedináčikovia. Dve staršie si rozumejú až teraz, najmladší syn sa dokonca s 11 ročnou ešte zahrajú, i keď to sa čoskoro skončí keďže stredná ide pomaly do puberty. Človek si niekedy nevyberá, osud to tak zariadil. A nie vždy si môžu rozumieť aj po sebe narodení súrodenci. Všetko má svoje plusy a mínusy.

zuzzinka
2. aug 2022

Necitala som vsetky komenty. Hlavne 12 rocne dievca prichadza do puberty. Pochybujem, ze by vychadzala dobre s akymkolvek surodencom ( mam doma 11rocnu ). A 3 rocny ma zase obdobie vdoru..tak je to taky blby vek pre oboch. Ani deti s malym vekovym odstupom sa mozu neznasat, nie je to pravidlo. Moje maju 1.5 vekovy rozdiel..a vacsinou si robia zle...tiez len dufam, ze ich to aspon v dospelosti prejde. Bude dobre 🙂

momoftwo
26. aug 2022

To vobec neni o veku. Medzi mnou a mojim bratom je 6 rokov a siroko daleko nenajdes krajsi surodenecky vztah ktory mame odvzdy. Takisto ako sa mozu surodenci medzi ktorymi su 2 roky milovat, mozu sa aj neznasat. Je to o povahach danych jedincov, o pristupe rodicov.. urcite nie o veku.

nelinka15000
21. okt 2022

Presne tak to neni o veku ako píše pani nado mnou, to je hlavne o povahách a rokmi sa človek aj mení, inak rozmýšľa, keď sú malé deti, skôr medzi sebou súperia a vo všetkom bojujú aby mali pre seba čo najviac a ešte keď sú to také tvrdohlavé povahy ako mám ja doma.

saxana000
21. okt 2022

Ked som sa narodila sestra mala.10 a brat 8 zaciatok nic moc skor ma.brali ako ostaru ..ale teraz v dospelosti sa ten vekovy rozdiel stratil.bud rada ze mas na obidve deti priestor a cas urcite lepsie ako keby boli po roku po sebe.

domak2
21. okt 2022

A aj sa jej pýtaš prečo ho odmieta? Rozprávate sa o vzťahoch a pod?
Moja sa tešila od oznámenia tehotenstva, po narodení ho vraj ľúbila aj keď sa bála ze už bude navždy taky pokrceny 😂
Ale aj tak stále rozoberame keď sa niečo vyskytne. Napríklad keď ju obcas hryzie a facka, ma 15 mesiacov a zas keď mu chce ona nastavovať pravidlá bezo mňa keď som tam a pod. Určite to bude iné keď bude v puberte ale naozaj dúfam, že im to vydrží. Malý ju zbožňuje a aj ona jeho,väčšinou teda 😅 A to mi s ním niekedy musí pomôcť aj keď nechce, ak potrebujem navariť ci spraviť niečo kde mi malý nemôže asistovat

zuzi0911
21. okt 2022

Medzi mnou a bratom je 5 rokov...vzťah úžasný...sesternice medzi sebou 11r ,vzťah tak isto krásny...
Neviem od mala nám bolo vstepovane,že rodina je základ...ze si mame pomáhať,byt si nablízku,podržať sa,podporiť a mnoho iného...nikdy sme nemali problém...
Teraz čakám dietatko . V čase pôrodu budú dievčatá vo veku 12r a takmer 14r..
Na súrodenca sa tešia,neustále sa mu prihováraju, hľadajú veci po nete ...spolu všetko riešime...A ja verím,že vzťah bude pekný aj keď, áno predsa puberta,kamaráti atď uvidíme....

zuzi0911
21. okt 2022

Som to skoro odoslala....
Aj keď to teraz takto vyzerá,to neznamená,že bude problém neskôr...skus ju viac zapojiť...aj do chodu domácnosti, odbehni si do obchodu nech s nim chvíľku je,daj hej ho postrazit ak potrebujes nieco robit
podla mna je to samozrejme pomoct aj so surodencom...nejde o ziadne staranie ani nahradzanie rodica .. ..cestu k sebe si nájdu,len keď bude s nim...nie od neho...

derdia
21. okt 2022

Moje deti maju 14 a 4...nedokazem si predstavit, ze by som mala este nejake medzi, alebo po...
Venovala som sa starsej, a mala na nu cas. Teraz si uzivam mladsiu a mam na nu cas. Nikdy by si im neposkytla to co dokazes dat takto.
Neries. Ja mam medzi mnou a surodencami 22,19,9,a 6 rokov. A mala som s nimi volakedy uzasny vztah.teraz mam len s tou o 6 rokov starsou...bud budu mat pekny vztah alebo nie. To bud ezalezat od toho aky to budu ludia... Ja to napr neriesim mam dve deti, viem, ze niekoho maju a bodka.
Ako mat 4 deti po sebe a byt na mervy minimalne 10 rokov.... Kym to. Ako tak odchovas.

Strana
z2