Ako efektívne riešiť hluk z ulice v noci?
Ahojte, bývame na frekventovanej ulici v centre Nitry a v noci nás budí hluk áut a ľudí z barov. Okno máme plastové, ale aj tak to preniká. Uvažujeme nad lepším odhlučnením alebo iným riešením. Máte niekto skúsenosť, čo reálne pomáha? Vďaka
Tak byvas v centre, to je dan. Ja by dom v centre bývať nechcela. Presne kvôli tomuto. Však na sídliskách máš lepšie miesta. Navyše Nitra je taka kompaktná všade blízko
Sestra ma specialne odhlucnene okna na tento ucel a vonkajsie zaluzie...byvaju oproti vlakovej stanici a je tam ako v hrobe v tych spalnach... ano je to dan za to, ze su na pesi 10 minut od centra, maju pozemok a bazen... ona vravi, ze sa im to furt oplatilo 😂
To neviem ci vyriesis, podla mna nie 🤔
My mame byt priamo v centre , v noci mam otvoreny balkon pri posteli dokoran a hluk aut z frekventovanej cesty ma uspava
Ja som bývala pri najfrekventovanejšej ceste ale v inom meste. Počula som to tiež aj cez plastové okna. Nepomozes si. Nič sa presťahovať, alebo si dať vonkajšie žalúzie + sa informovať o možnostiach nových plastových okien s veľmi dobrou hlukovou izoláciou. Pokiaľ bývaš v paneláku tak zvuk sa vyslovene šíri aj cez múry takže sa buď odsťahuj alebo nové oknám žalúzie by ti mohli ten hluk aspoň trochu tlmiť.
síce mňa nebudí ruch ulice ale vtáky za oknom a riešim to špeciálnymi štupľami do uší...
napr. https://www.earplugs.sk/na-spanie/alpine-sleepd...
ja mám tieto https://www.earplugs.sk/na-spanie/sleep-earplug...
@anonym_autor Okrem spomenutych moznosti este moze pomoct pustit si biely sum.
@anonym_autor
Okna co maju vysoke STC
STC 38-45: Špičkové odhlučnenie. Znižuje aj hluk z ťažkej dopravy, sanitiek či štekajúcich psov.
@anonym_autor
Okna co maju vysoke STC
STC 38-45: Špičkové odhlučnenie. Znižuje aj hluk z ťažkej dopravy, sanitiek či štekajúcich psov.
@anonym_b5c14e uhm. len v lete spať pri zatvorenom okne, celý čas v klime ... čo ja viem, mne to napr. nevyhovuje 😒
Pomoze jedine do detailov vyriesena vymena okien : specialne protihlukove trojsklo, hladaj utlm 38 db a viac. Ram musit byt spravne usadeny a zapeneny. Pozor tiez na rozne vetracie mriezky a otvory, ake byvaju v kuchyni.
@anonym_autor
Okna co maju vysoke STC
@anonym_b5c14e Ja mam 38 db a byvam pri skolke. Pred vymenou silne jacanie dievcatiek vo vysokych tonoch, po vymene ticho.
Tiez odporucam kvalitne okna. Mam pacientov, co byvaju priamo na A2 - nieco ako dialnica/obchvat. V dome maju ticho.
@anonym_autor pri frekventovanej ceste najvacsi rozdiel spravia kvalitne okna s lepsim akustickym sklom. Vela ludi ma plastove okna, ale ak nemaju dobre tesnenie alebo akusticke skla, hluk aj tak prenika. A dost pomahaju aj spominane vonkajsie zaluzie a to nie len proti svetlu a teplu, ale v noci vedia citelne stlmit hluk z aut aj z ulice. Viem o tom svoje. My sme si pred 3 rokmi dali exterierove zaluzie a je to velky rozdiel
Viem o čom hovoríš, my sme to tiež riešili a to pritom nebývame úplne pri hlavnej ceste ale proste auta je počuť aj tak. Treba skúsiť exteriérové žalúzie a ak to nepomôže, tak potom riešiť aj nové okná
@anonym_autor Vymeniť okná za trojsklo. Len podotknem, že neexistujú akustické sklá. Lepšie tlmenie hluku sa dosiahuje tým, že jednotlivé tabule toho trojskla majú rozdielnu hrúbku a preto každé utlmí inú frekvenciu hluku. Ak sú všetko rovnakej hrúbky (napr. 4 mm), tak ten útlm je menší. Ak je vonkajšie 6mm. stredné 4 mm a vnútorné 5 mm, tak je útlm väčší. Preto sa to uvádza, ako akustická výplň. Alebo ešte pomôže, aj je jedna tabuľa z trojskla zo zlepených dvoch tabúľ sklad a medzi tým je akustická plastová výplň.
Pomôžu aj vonkajšie rolety, ktoré stlmia hluk, ale tiež nie je riešenie, mať celý deň zatiahnuté rolery.
mňa by tam napríklad už nebolo..ja si vážim a velmi dobre vyberám prostredie kde budem bývať..lebo aj my sme bývali pri hlavnej ceste síce okná sme mali do dvora ale bolo to počuť aj z druhej teda našej strany.Potom sme sa odsťahovali na dedinu a mám svätý pokoj.Okná mám teraz do záhrady teda spálňu obyvačka do uličky ale tu prejde pár aút za deň len tí čo tu bývaju takže to spočitam na prste jednej ruky a presne ako píše biba niekedy nad ránom tam vtáky riadne vreštia teda len teraz jar leto 😀 ale to je rajská balada keď to porovnám s tou blbou cestou v meste.A tie štuple fialove alpine odporúčam aj ja, doma som ich mávala.Tie sú fajn zmäknú v uchu pri spani ak aj spíš na boku.Ale ja by som to riešila sťahovaním pokial ťa tam niečo špecialne nedrži a nie plytvala peniazmi na kdejaké okná,odhlučnenia ktoré hádam pomôžu len na mini úrovni
Viem o čom hovoríš, my sme to tiež riešili a to pritom nebývame úplne pri hlavnej ceste ale proste auta je počuť aj tak. Treba skúsiť exteriérové žalúzie a ak to nepomôže, tak potom riešiť aj nové okná
@dajna8 my sme dali tie žalúzie a pomohlo to, tak zatiaľ sme okná nevymieňali, lebo mi to bolo celkom aj ľúto, nakoľko nemáme staré okná a tak som pevne dúfala, že žalúzie budú stačiť a zatiaľ stačia🙂

@anonym_autor mohli by pomoct vonkajsie zaluzie