icon

Ako riešiť susedove mačky na našom pozemku?

Včera o 18:08

Sused chova asi 3 macky. Na brane ktora nema ani 2 roky su macacie skrabance ako sa snazila vystverat hore. Pravidelne nam spi na terase. Dnes rano sedela na kapote auta!! Macince v zahrade na travniku...Ked som sa mu stazovala vravel ze ich nemoze predsa zavrietv dome. Ako mam postupovat?

anonym_b817f5
Včera o 19:07

No ja mam inu skúsenosť 😆 tiež mam 2 mačky mame kotolňu kde je otvorené okno ( vetračka). Chodia si von kedy chcu aj vrátia. Samozrejme dnu sa prišla pohostiť cudzia mačka. Ale tiež chodia k susedom po záhrade, dvore každému ináč niekto ma psa na dvore záhrada voľna niekto zas ma dvor bez psa a za chalupu psa .mačka pôjde len tam kam neni rušena. Takže ak nemate v plane psa požičajte od niekoho na par x možno sa odnauči k vám. Odpudzovač pachový alebo na zvuk

marca12
Včera o 19:08
@anonym_c255b8

@marca12 mačka si vždy vyhrabe jamku a potom zahrabe.

@anonym_c255b8 Ja velmi dobre viem,ze si vyhrabe jamu a zahrabe. Vsade v zahrade nachadzam smradlave miesta,ked okopavam burinu. Vsetku urodu, zeleninu mam osratu. Ale kocur obstiava vsetko na terase. Teda myslim,ze to robia kocure a znackuju si uzemie alebo co.

marci9
Včera o 19:11
@anonym_a443e9

@anonym_c255b8 fakt si neviem predstaviť aké ,,poriadky" má na mysli.. presne či má na mysli, ze si ich dá na reťaz kdesi ku kôlni alebo čo... veď mačka nie je pes, jej nepovieš fuj nesmieš, ani jej nepostavíš volieru ako psovi..

@anonym_a443e9 Aké poriadky? Ak chce chovať mačky, tak nech ich má v dome, alebo nech im postaví voliéru. Zo zákona je povinný urobiť opatrenia na zabránenie ich úniku! Ako by to vyzeralo, keby si každý popúšťal zvieratá /psy, mačky, sliepky.../ k susedom?

marca12
Včera o 19:11
@anonym_c255b8

@tetapetra mačka si spraví jamku ktorú potom zahrabe.
to nie je sliepka čo sa vykadí hoc kde, aleže ozaj hoc kde. aj na terasu.

@anonym_c255b8 Ale obstiavaju a znackuju si. Navyse ja nemam nervy po cudzich mackach kazdy den utierat stol,sedenie,gauc vysavat od ich chlpov,tepovat od zablatenych labiek. A o tom ako smrdi macka to ani nepisem.

aalt
Včera o 19:17

Voda alebo nekamaratsky pes. Zabrany ... neverim, ze ked bude naozaj chciet, ze si cesticku nenajde.

0silvia0
Včera o 19:19
@marca12

@anonym_c255b8 Ale obstiavaju a znackuju si. Navyse ja nemam nervy po cudzich mackach kazdy den utierat stol,sedenie,gauc vysavat od ich chlpov,tepovat od zablatenych labiek. A o tom ako smrdi macka to ani nepisem.

@marca12 ano, znackuju kocuri, ten znackovaci moc smrdi, aj kocur smrdi. Ktovie kedy nas lud zacne byt uvedomely a aspon si macku a kocura vykastruje.

zuzanaam
Včera o 19:25
@anonym_c255b8

@marca12 mačka si vždy vyhrabe jamku a potom zahrabe.

@anonym_c255b8 vždy nie. Niektoré to nevedia. Mačiatka to učí matka, ak boli odstavené priskoro, nezahrabávajú.

anonym_d396c3
Včera o 19:32

Tiež sme mali susedov, ktorí mali mačky, ani neviem presne aký počet, ale priemerne cca 10? . Kotilo sa im tam každý rok niekoľko vrhov mačiat, mačky boli absolútne veterinárne neošetrené, zablšené, začervené, neočkované, nekastrované... V našej hospodárskej budove sme nachádzali mŕtve mačatá, na hriadkach so zeleninou výkaly s hlístami, kadili nám do vyvýšených záhonov....no hrôza. Mačiatkam sme cez internet hľadali domovy a rozvážali ich na naše náklady po celej republike. Koľkokrát sa stalo, že sme našli domov pre mačiatko a oni ho na poslednú chvíľu odmietli dať s tým, že si ho chcú nechať. Nakoniec nás ešte aj obvinili, že na nich zarábame /mysleli si, že mačiatka záujemcom predávame!/. Nepomáhali žiadne dohovory, dokonca odmietli kastráciu na naše náklady, tak sme kúpili pascu, mačky postupne pochytali a vyzviezli o 3 dediny ďalej a tam vypustili. A bolo po probléme.

zuzanaam
Včera o 19:33
@marci9

@anonym_a443e9 Aké poriadky? Ak chce chovať mačky, tak nech ich má v dome, alebo nech im postaví voliéru. Zo zákona je povinný urobiť opatrenia na zabránenie ich úniku! Ako by to vyzeralo, keby si každý popúšťal zvieratá /psy, mačky, sliepky.../ k susedom?

@marci9 ako za starých dobrých čias, kedy mačky regulovali hlodavce a hydina iné škodce. Nemusela by sa všade používať chémia. A ako by to vyzeralo bez mačiek, to už raz Európa videla, keď vtedajší pápež vyhlásil mačky za diablovo zviera a nariadil ich likvidáciu. Hlodavce zaplavili mestá aj vidiek, vypukol mor a vymrelo cez polovicu obyvateľstva. Tomu sa hovorí karma. Amen

anonym_73ea19
Včera o 19:38
@zuzanaam

@marci9 ako za starých dobrých čias, kedy mačky regulovali hlodavce a hydina iné škodce. Nemusela by sa všade používať chémia. A ako by to vyzeralo bez mačiek, to už raz Európa videla, keď vtedajší pápež vyhlásil mačky za diablovo zviera a nariadil ich likvidáciu. Hlodavce zaplavili mestá aj vidiek, vypukol mor a vymrelo cez polovicu obyvateľstva. Tomu sa hovorí karma. Amen

@zuzanaam za starých čias však ľudia nežili v dome s pozemkom 6arov a nebol dom vedľa domu. V tom je ten rozdiel. A to je podstatný rozdiel. Ľudia už neobrabaju polia, nemajú za domom hospodárske budovy, nechávajú kravy,svine.

anonym_b9248e
Včera o 19:54

jedine si ohradit plot tak aby nepreliezli - ostnaty drod alebo rozne zabrany .macka nieje majetnicka ide vsade ... aj moja sa vala u susedov nastastie im to nevadi kedze kyda na mojej strane a im chyta mysi

anonym_e4ed3b
Včera o 20:01
@marci9

Zákon 39/2007 o veterinárnej starostlivosti § 22 ods. 8: "Držiteľ zvieraťa je povinný zabezpečiť opatrenia na zabránenie úniku zvieraťa." Takže vzhľadom na to, že ústny dohovor nepomohol, išla by som za právnikom a napísala by som milému susedovi predžalobnú výzvu. Keď chce chovať mačky, nech ich má v dome, alebo nech im v záhrade urobí voliéru.

@marci9 to ako myslíte vážne? Skúste zavrieť mačku do voliery. To nie je pes.

anonym_58f95d
Včera o 20:02
@anonym_c255b8

@tetapetra mačka si spraví jamku ktorú potom zahrabe.
to nie je sliepka čo sa vykadí hoc kde, aleže ozaj hoc kde. aj na terasu.

@anonym_c255b8 hej hej, "spravi si jamku, zahrabe", pridte sa ku nam pozriet, ako zahrabava. Ma na haku 🤣🤣🤣

anonym_58f95d
Včera o 20:07
@anonym_73ea19

@zuzanaam za starých čias však ľudia nežili v dome s pozemkom 6arov a nebol dom vedľa domu. V tom je ten rozdiel. A to je podstatný rozdiel. Ľudia už neobrabaju polia, nemajú za domom hospodárske budovy, nechávajú kravy,svine.

@anonym_73ea19 haha, sa smejem teraz, kupili sme dom, ktory bol postaveny v 60-tych rokoch a je tu dom na dome a pozemocok tak 6 arov a aj starsie domy tu su a domy aj nalepene na sebe. Su aj take dediny a domy este blizsie pri sebe ako moderne novostavby.

anonym_1456b7
Včera o 20:12
@marci9

Zákon 39/2007 o veterinárnej starostlivosti § 22 ods. 8: "Držiteľ zvieraťa je povinný zabezpečiť opatrenia na zabránenie úniku zvieraťa." Takže vzhľadom na to, že ústny dohovor nepomohol, išla by som za právnikom a napísala by som milému susedovi predžalobnú výzvu. Keď chce chovať mačky, nech ich má v dome, alebo nech im v záhrade urobí voliéru.

@marci9 macky hej?Macka ma chytat mysi, ci ty ich mas v dome?Ine by bolo keby utieklo prasa alebo koza ale macka?Smejem sa.

anonym_73ea19
Včera o 20:17
@anonym_58f95d

@anonym_73ea19 haha, sa smejem teraz, kupili sme dom, ktory bol postaveny v 60-tych rokoch a je tu dom na dome a pozemocok tak 6 arov a aj starsie domy tu su a domy aj nalepene na sebe. Su aj take dediny a domy este blizsie pri sebe ako moderne novostavby.

@anonym_58f95d odkiaľ som ja, staré domy takto nie sú. A dokonca a tu kde bývam teraz to tak nie je,myslím tú starú časť. Avšak, majitelia starých domov so záhradou, predávajú zadne parcely, takže to začína byť fakt husté.

autor
Včera o 20:23
@anonym_c255b8

@marci9 predžalobná výzva. prosím ťa a kto by ju napísal. Sa tu smejeme s mm že čo ešte nevymyslíte. právnik, predžalobná výzva... 🙄

@anonym_c255b8 keby ste mali doskriabanu drahu branu a lozila z drapami po novom aute, by ste sa uz s mm nesmialy.

erikavesela
Včera o 20:29

@anonym_73ea19 napriek tomu macky hlodavce aj v pomerne zastavanych oblastiach chytaju...okolo dedin su vzdy polia a hlodavce do tych dedin aj chodia

zuzanaam
Včera o 20:58
@anonym_73ea19

@anonym_73ea19 ale obrábajú a aj chovajú. Kde bývam, takmer všetci máme pozemky 4000m2+, ešte donedávna sme mali 3 kozy a susedia majú ovce, ďalší daniele. A mačky sú náš najmenší problém. Horšie sú kuny (tie sa vy...rú rovno na terasu pred dvere, líšky a v čase dozrievania ovocia medvede. A dvojmetrový plot mi zvalil jeleň. Čiže komu vadia mačky, to je znak, že sa má až príliš dobre, keď nemá väčšie problémy 🐻

anonym_a34c87
Včera o 21:13
@anonym_autor

@anonym_c255b8 keby ste mali doskriabanu drahu branu a lozila z drapami po novom aute, by ste sa uz s mm nesmialy.

@anonym_autor krby mi doškriabala lak na aute a ničila drahé záhradné sedenie tak ju zastrelim.

anonym_73ea19
Včera o 21:17
@zuzanaam

@anonym_73ea19 ale obrábajú a aj chovajú. Kde bývam, takmer všetci máme pozemky 4000m2+, ešte donedávna sme mali 3 kozy a susedia majú ovce, ďalší daniele. A mačky sú náš najmenší problém. Horšie sú kuny (tie sa vy...rú rovno na terasu pred dvere, líšky a v čase dozrievania ovocia medvede. A dvojmetrový plot mi zvalil jeleň. Čiže komu vadia mačky, to je znak, že sa má až príliš dobre, keď nemá väčšie problémy 🐻

@zuzanaam asi nemáš dobre porozumenie. Písala som o 600a pozemkoch, ktoré sú teraz,kde sa mačacie 💩 nekryje. Nepíšem o hospodárstvach🤦🏻‍♀️. Na takých malých pozemkoch to teda je dosť veľký problém.

renesance80
Včera o 21:27
@anonym_e4ed3b

@marci9 to ako myslíte vážne? Skúste zavrieť mačku do voliery. To nie je pes.

@anonym_e4ed3b to moze napisat len chori clovek dedina je dedina a hentaki co im vadi kohut macka sliepka zajac tam nemaju co hladat

anonym_c255b8
Včera o 21:41
@renesance80

@anonym_e4ed3b to moze napisat len chori clovek dedina je dedina a hentaki co im vadi kohut macka sliepka zajac tam nemaju co hladat

@renesance80 moja reč. nech utekajú naspäť do mesta - do bytov. Tam im nebude vadiť mačka.

wolf_
Včera o 21:52

Čiže ľudia na dedine majú byť OK s tým, že im druhí ľudia chovom nezabezpečených zvierat napr. ničia majetok? Zaujímavé 🙂

anonym_ee631d
Včera o 21:59
@marci9

@marci9 a v ktorom zákone sa to píše?

anonym_7b471d
Včera o 23:40

Keď pes šteká v noci, tak sú tu hneď komentáre, ako nechovať psa, alebo si ho zavrieť v dome, garáží, aby náhodou nebudil detičky. Ale mačky, čo škrabú autá, serú cudzím na pozemok, oštievajú nábytok a sedenie sú OK. Načo sú tým ľuďom tie mačky, keď ich krmia granulami a konzervami a nechytaju myši? Mačky nekastrujú a množia sa a ničia majetok cudzím luďom? Ok, keď si nevieš zabezpečiť mačku, tak mi zaplať každý deň nový ošťaty a poškrabaný zahradny nabytok, prid mi vyzbierat 💩 na pozemok. Keď si ja musim zabezpecit psa, aby nesiel na tvoj pozemok a nahodou ta nepohryzol, tak si aj ty zabezpec svoju mačku, aby mi 💩 na pozemok a neničila majetok. Moje dieta moze byt alergik, nemam zaujem o toxoplazmozu. Ked si ju nepostrazis sam, tak sa o nu postaram ja!

oblecenie99
Dnes o 00:11

Dedina je dedina, ale keď mi tvoja mačka doškriabe auto, a ja od teba začnem vymáhať škodu na tom aute, tak zrazu to už nie je tvoja mačka.. nuž áno, dedina je dedina.

alguno
Dnes o 02:07

Pochybujem, že by mačka doškriabala auto, nevidím dôvod. Mačky kadia len na hline. Vykopú si jamu a zahrabú, majú to vrodené.
Mačky sú neškodné! Pochybujem, že ničia majetok. To len mestské pipky nevedia čo so sebou!!!! Končím.

anonym_e4ed3b
Dnes o 03:55
@wolf_

Čiže ľudia na dedine majú byť OK s tým, že im druhí ľudia chovom nezabezpečených zvierat napr. ničia majetok? Zaujímavé 🙂

@wolf_ myslím si, že ozajstným dedinčanom cudzie mačky nevadia, pretože aj tie ich sa túlajú kade tade. Tieto veci vadia len ľuďom z mesta, ktorí sa presťahujú na dedinu, urobia si vysoký plot a myslia si, že sú pupok sveta. Nebavíme sa tu o veľkých, nevychovaných psoch ale o mačkách, ktoré sa nedajú zavrieť. Dakedy bežne po dedine behali aj husy a sliepky.

kikusahoj
Dnes o 07:40
@marci9

@marci9 to vazne? 🤣🤣 teraz som uz fakt citala vsetko. Co tie macky uviaze pod strom na spagatik potom?