Ako riešiť susedove okná do nášho dvora?
Dávnejšie som tu písala ale teraz sa zmenila situácia. Máme starší domček prízemný oproti nám je 3 generačný dom kde žije 8 ľudí. Zaujíma ma ako môžem dosiahnuť aby susedia okná do nášho dvora odstránili? Podľa zákona majú ich mat 2 metre od nášho pozemku. S mužom sme to merali a je to iba 35 cm od nášho pozemku. Okien je 6 dajú sa otvárať a suseda s obľubou v nich sedí a pozoruje nás dvor. Nemám žiadne súkromie.
Viacerí mi hovorí,zeje to naša chýba,že sme taký dom kúpili. Úprimne nás dom tam bol skôr a keď stavali susedia ten trojgeneracny dostali požehnanie od bývalých majiteľov. My Však s tým nesúhlasíme a chceme zamietnuť. Ako mohol stavebný úrad dať povolenie aby okná boli priamo v našom dvore??? So susedmi nemáme dobré vzťahy (nie našim pričinením).
@anonym_autor už pri kúpe by som sa otočila, keďže dom už stál, okná boli hotové. Len by som preverila, či susedov dom bol postavený podľa zákona o stavbe. Ani na stavebnom úrade nemôžu robiť čo chcú a povoliť okná tak blízko plota.
@tykat na dedinách už je VZN kde môže byť chov prasiat zakazany
@margotka17 takéto okná môžu.Okrem toho veľa ľuďom príde domov oznámenie, že sused ide stavat dom ľudia sú leniví ísť nahliadnuť na úrad na projekt, ak sa nevyjadria znamená to, že súhlasia a hádky na roky sú zaručené.My máme toto v susedstve susedia majú hornú terasu s balkonovymi a inými oknami a rovno pozerajú k susedovi.Ked sa dom staval nestíhal sa čudovať a na urade mu povedali, že bol oboznámený so zac
Stav konania a neprišiel na úrad podať nesúhlas.A teraz každý rozhovor začína nadavamim na susedov, že nemá súkromie.
Mi máme plot v předu a vzadu majú oni. Ak by som chcela oplotiť pri ich dome musela by som pýtať povolenie od nich. My sme tam natiahli iba pletivo aby to oddělilo tých 35 centimetrov od ich domu a psy im tam nesli
@anonym_autor no to si si vytvorila kvalitu bývania
sorry ale hadam si nemyslíš, že kv tebe zamuruju staré okná vysekaju nové a osadia... halooo prosím ťa kde žiješ????
@anonym_autor Niektori co tu pisete pravne povedomie nula bodov. Pocitovo strašne pritom daleko od reality. Ano, to, že „dom tam bol skor“, moze mať určitú argumentačnú váhu pri ochrane pokojného užívania nehnuteľnosti, ale samo osebe to ešte automaticky nerobí okná nezákonnými. Resp. ze su umiestnene podľa zakona. Ked sa stava nejaky dom, tak urad je povinny zaslať oznamenie o zacati konania a vlastnici okolitych nehnutelnosti maju pravo sa vyjadrit k tomuto zacatiu. V stanovenej lehote ta je neviem aka pride Vam to v tom oznameni a mozete podat namietky. Moja rada pre autorku 🙂 : Isla by som nahliadnut do spisu ci bolo vsetko dodrzane. Ak by ste sa nevedeli vysomarit a nechcete to nechat tak, odporucam ist za advokatom. Nie je to stratene ale zalezi ako moc Vas to skre. Skor si myslim, ze by sa to uberalo civilnoi zalobou. Pozrite si Obciansky zakonnik par. 126, 127 pripadne 417. ods 2. Drzim palce.
@anonym_autor Niektori co tu pisete pravne povedomie nula bodov. Pocitovo strašne pritom daleko od reality. Ano, to, že „dom tam bol skor“, moze mať určitú argumentačnú váhu pri ochrane pokojného užívania nehnuteľnosti, ale samo osebe to ešte automaticky nerobí okná nezákonnými. Resp. ze su umiestnene podľa zakona. Ked sa stava nejaky dom, tak urad je povinny zaslať oznamenie o zacati konania a vlastnici okolitych nehnutelnosti maju pravo sa vyjadrit k tomuto zacatiu. V stanovenej lehote ta je neviem aka pride Vam to v tom oznameni a mozete podat namietky. Moja rada pre autorku 🙂 : Isla by som nahliadnut do spisu ci bolo vsetko dodrzane. Ak by ste sa nevedeli vysomarit a nechcete to nechat tak, odporucam ist za advokatom. Nie je to stratene ale zalezi ako moc Vas to skre. Skor si myslim, ze by sa to uberalo civilnoi zalobou. Pozrite si Obciansky zakonnik par. 126, 127 pripadne 417. ods 2. Drzim palce.
@anonym_c270e8 je úplne jedno ako to bude riešiť, jednoducho kvalita bývania narušená, susedské vzťahy narušené, no úžasné bývanie
Písala si o pár centimetroch tak som čakala, že máte dom na dome a pritom máte od seba pár metrov dvora? Na úrade by sa z teba iba vysmiali, otvorené okno nič neporušuje. Nasaď si tam stromy, altánok alebo niečo podobné.
@januska12323 som len na 3 strane tejto diskusie ale ja som bola v tom istom ako ty, ze je to vlastne dom na dome ( 35cm ) a nie ze x metrov medzi nimi 😀
Ale je ozaj úbohé,že v dnešnej dobe niekto takto naprojektuje dom.To sa už nedalo inak?Zo všetkých možností ten projektant vybral tú najhoršiu.
Ja by som nemrhala casom na uradoch a sudoch, radsej by som si osadila konstrukciu podobnu napriklad billboardu, zasadila okolo toho popinave rastliny, alebo postavila nejaku vyssiu uzku stavbicku, murik. Nestoji to za tie nervy.
Ja by som nemrhala casom na uradoch a sudoch, radsej by som si osadila konstrukciu podobnu napriklad billboardu, zasadila okolo toho popinave rastliny, alebo postavila nejaku vyssiu uzku stavbicku, murik. Nestoji to za tie nervy.
@anonym_eda4b4
Pomôže to k súkromiu,ale naschvály si budú robiť ďalej.Zamedzíš im jedno,vymyslia iné.Tam sú už poriadne narušené vzťahy.
@anonym_eda4b4 Ty si nemôžeš svojvoľne osadiť taky vysoký "plot".
@anonym_eda4b4 Ty si nemôžeš svojvoľne osadiť taky vysoký "plot".
@amel ... Do 2 metrov môže. Stačí to ohlásiť. Nepotrebuje povolenie.
@anonym_eda4b4
Nič by si neosadila...stačilo by 1podanie a hotovo( iba ak na klávesnici na fóre m.koňa...).A pekne krásne by si to aj musela odstrániť.Na svoje náklady.
@amel ... Do 2 metrov môže. Stačí to ohlásiť. Nepotrebuje povolenie.
@anonym_5bf6e2 ako to myslis? Ze pride na stavebný urad a povie ohlasujem plot?
Nie, oplotenie je drobna stavba, do 1.6m z nepriehladnych materiálov a do 2.0 m z priehladnych, ohlásenie sa podá na predpísanom tlačive aj s prílohami. Stavebný úrad vydá povolenie - overovaciu doložku ohlásenej stavby. Stavebník čaká s prácami na jej doručenie.
Vyššie oplotenia idu ma stavebný zámer a potom overenie projektu.
@melanta ale ako môžu schváliť okno do dvore druhého okná kde je vzdialenosť iba 35 cm takže vidia kto kde je čo má na sebe čo robí atď. To je narúšanie súkromia!
Skolaudovali to preto lebo nás dom bol len na chaluparcenie. Predchádzajúci majitelia tam chodili iba cez vikendy
@anonym_autor nezalezi ako daleko su okna od susedneho pozemku, to sa neposudzuje. Posudzuje sa vzdialenost medzi domami, ktora ma byt 7m a ak v protilahlych stenach nie su okna obytnych miestnosti, moze byt tato vzdialenost zmensena na 4 metre. Okna mozu byt aj 10 cm od hranice pozemku. Ak je dodrzana vzdialenost medzi domami, susedia ziadny zakon neporusuju. Naopak zamedzenim vstupu susedom na vas pozemok prave vy porusujete §127 odsek 3 Obcianskeho zakonnika. Jedine co mozete urobit, je vyzvat susedov aby vas nesledovali a ak od svojho konania neupustia podat podnet ako vec, ktora je proti obcianskemu spolunazivaniu.
@anonym_autor ziaden stavebný zakon neurčuje a ani neurcoval, ze okna maju byt 2 m od susedov. Navyse tu nejde o okna do obytných miestnosti, wc, kúpeľňa a chodba nie su obytné miestnosti.
V minulosti sa stavali domy takmer na hranici pozemkov, bežne sa dávali okna vo wc, komor a podobne, na stranu k susedovi a nebol problem. Ja si tu neviem predstaviť, ze niekto sa posadí na wc a zaroven cumi susedovi do zahrady.
Rada by som počula aj druhu stranu, kde je naozaj problem.
Autorka, kolko to vlastne chovas psov?
Nie, oplotenie je drobna stavba, do 1.6m z nepriehladnych materiálov a do 2.0 m z priehladnych, ohlásenie sa podá na predpísanom tlačive aj s prílohami. Stavebný úrad vydá povolenie - overovaciu doložku ohlásenej stavby. Stavebník čaká s prácami na jej doručenie.
@anonym_758ab5 a treba napisat, ze k ohlaske na plot je potrebny aj jednoduchy projekt od projektanta.
@anonym_33f245 taras akurat tak ty.Nevies citat?Ano ona tam ma dom od roku 1955 ale byva tam kratsie ako tych 6 rokov odkedy postavili susedia.Dom kupili a videli kde su okna.Tak bud citaj s porozumenim alebo radsej bud ticho.
@anonym_3ac83f No nebudem...Ako im mohol povoliť Stavebný úrad postaviť stavbu tak blízko? To kde sme?
@anonym_758ab5 stavebny urad nepovoli stavbu plota 35 cm od steny domu, nakolko by bola znemoznena udrzba domu. Plot si na zaklade ohlasenia postavit mozu, ale najmenej 80 cm od susedneho domu, teda cca 55 cm si uberu zo svojho pozemku nakolko treba zapocitat aj hrubku plota.
@anonym_758ab5 a treba napisat, ze k ohlaske na plot je potrebny aj jednoduchy projekt od projektanta.
@anonym_b87bc7 ved pisem aj s prilohami
@anonym_758ab5 stavebny urad nepovoli stavbu plota 35 cm od steny domu, nakolko by bola znemoznena udrzba domu. Plot si na zaklade ohlasenia postavit mozu, ale najmenej 80 cm od susedneho domu, teda cca 55 cm si uberu zo svojho pozemku nakolko treba zapocitat aj hrubku plota.
@done zakon umožňuje aj stavbu na ohlásenie posunut na stavebny zámer, to je aj v pripade, ze budu dotknuté prava tretích osob, tam by susedia uplatnili svoju námietku.
@anonym_758ab5
@anonym_b87bc7 a co z tohto by malo byt pre autorku nesplnitelne? ked vsetko doda, co nebude problem len to moze trvat, tak jej to stavebny odklepne. a akoze nejaka "konstrukcia" na popinave rastliny na casti plota ma byt problem? ked, tak tam nasadi tuje...
@anonym_3ac83f No nebudem...Ako im mohol povoliť Stavebný úrad postaviť stavbu tak blízko? To kde sme?
@anonym_33f245 ja nikde nespominam stavebny urad. Pisala som nieco uplne ine.A by si sa cudovala co vsetko je mozne.Mame susedov ukrajincov a by si videla ako stavaju, v akej blizkosti, bez povoleni, bez suhlasov susedov.A mozu?Mozu.Preco?Lebo je to tak.
Ale je ozaj úbohé,že v dnešnej dobe niekto takto naprojektuje dom.To sa už nedalo inak?Zo všetkých možností ten projektant vybral tú najhoršiu.
@ketrin1984 ty si uz videla dom ktory ma okna iba na jednej strane aj to do ulice? Ziadne k susedom? To fakt niekomu vadi okno zo zachoda a kupelne?
Ty mas okna na ake strany?
@tykat
@nika185 .... S bambusom veľmi opatrne. Rastie nenormálne rýchlo a je zároveň veľmi invazívny. Pod zemou dokáže podliezť koreňmi aj 10 metrov a vyrásť úplne inde, kde bol zasadený. Vykynožiť ho je nemožné a dokaze narušiť statiku stien, stiahnuť murivo. Ak by autorkin bambus podliezol susedom dom a narušil im statiku tak ma autorka vážny problem
@doriiis tak to som nevedela, je to dobrá potvorka tá rastlina
@ketrin1984 ty si uz videla dom ktory ma okna iba na jednej strane aj to do ulice? Ziadne k susedom? To fakt niekomu vadi okno zo zachoda a kupelne?
Ty mas okna na ake strany?
@natalka13
Predstav si videla a nie 1.A prosím reaguj na autorku so svojimi radami a nie na mňa.
@anonym_autor Čiže tu riešiš okná od kúpeľne, chodby a WC? Tam sedáva a čumí suseda?
@anonym_33f245 neni to vobec blizko.
@abbey1 takto su bezne postavene vsade domy. Z jednej strany, vacsinou severnej, maju ludia kupelne, wc a okna obytnych miestnosti do ulice a do sirsej casti vlastneho pozenku a vedlajsi dom ma zas takto okna. To je vsade takto, ja neviem, co riesi. A este vo ec nie su tak blizko. Vravim, u nas by skolabovala.
Aha, uz som musela, toto je susedove dom, vysoky jak slak, nas nedokonceny dvor, je tam prechod na sirku auta cca, to je nas dvor, okna maju takto ku nam do dvora maju tam kupelnu, wc a komoru. A my to iste. 20 cm na nasom dvore je este "ich". Takto sa dakedy tiez stavali domy, takze to, co ma autorka, je uplne ok podla mna. Keby mali okna obytnych miestnosti do ich dvora, tak to je problem, ale toto nie je problem s oknami, ale celkovo, ze si obe strany nutne musia rodit napriek.
Aj suseda ma sliepky, kurin, tak, ze sa opiera jedna strana na nas plot. A co teraz? 🫣. Kde si fo frasa ti susedia mali umiestnit okna z kupelne a zachoda? Do ulice?
Aha, uz som musela, toto je susedove dom, vysoky jak slak, nas nedokonceny dvor, je tam prechod na sirku auta cca, to je nas dvor, okna maju takto ku nam do dvora maju tam kupelnu, wc a komoru. A my to iste. 20 cm na nasom dvore je este "ich". Takto sa dakedy tiez stavali domy, takze to, co ma autorka, je uplne ok podla mna. Keby mali okna obytnych miestnosti do ich dvora, tak to je problem, ale toto nie je problem s oknami, ale celkovo, ze si obe strany nutne musia rodit napriek.
Aj suseda ma sliepky, kurin, tak, ze sa opiera jedna strana na nas plot. A co teraz? 🫣. Kde si fo frasa ti susedia mali umiestnit okna z kupelne a zachoda? Do ulice?
@anonym_a473cb
Ale tvoji susedia sú normálni a nesedia na parapete aby ťa sledovali a to je rozdiel.Oni si robia naschvály a takto ju provokujú tým očumovaním.Tebe okná tvojho suseda nevadia ale predstav si,že by ťa takto začali sledovať.Potom čo by si povedala?

@anonym_autor no to je zaujimave, ze nieco take pred 6r povolili. My mame jedno okno k susedom...rovno na ich dvor, lebo inde nebola stavebne moznost a svokrovci stavali ten dom pred asi 30r. Mne samej to nie je prijemne a ked sme menili okna, tak sme tam dali nepriehladne, aby mal kazdy sukromie. Susedia maju popri nasom dome posadene tuje.
Na tvojom mieste urobim zastenu na tej strane, kde maju okna...a vyriesene.