Kúpa domu s rozlohou 66 m2
Viem že to nie je téma na nový rok, ale do pondelka musíme dať vedieť, či áno či nie. S mužom čakáme bábätko, tak už istí čas hľadáme domček. Dom je dobrej v lokalite na dedine 5km od okresného mesta, kde obaja pracujeme. V tichej ulici, nie pri hlavnej ceste. Jeden čo sa nám obom páčil nám už na jeseň vyfúkli pred nosom.
Tento konkrétny domček má iba 66m2 (11x6m). Ale žiaľ má iba kúpeľňu obývačku a spálňu. Pozemok cez 1000m2. Tie izby sú za mňa zbytočne veľké. Kameňom úrazu je za mňa kuchyňa, ktora v dome absentuje. Je v samostatnej budove, veľkosťou 47m2, a pri nej špajza a ďalšia miestnosť spolu 40m2. Výhodou je ozaj výhodná cena keďže dedič sa ho chce rýchlo zbaviť.
Muž ma presviedča že dom sa dá prerobiť aby sme mali viac miestnosti, že by to zvládol do pôrodu. Máte niekto dom podobných rozmerov?
@tykat je to dedina, veď to píšem škôlka je do 200m. Rovinatý pozemok. Teraz bývame u rodičov, obaja máme auto.
@anonym_autor Určite ho kúpte. Prerobíte si ho podľa svojho. Do mesta nikdy. Ako sa u nás hovorí, dedina, jedna rodina. A 1000 m2 je nádhera. Krásna záhrada.
@anonym_69cc55 nie som rozhodnutá len muž má presviedča že to bude ok, zahoď vesteckú guľu nefunguje
@anonym_autor mate peniaze na prerabku? Lebo ak nie tak ho svojpomocne budete prerabat roky rokuce
@anonym_autor mate peniaze na prerabku? Lebo ak nie tak ho svojpomocne budete prerabat roky rokuce
@michaelam2 už som písala asi šesť krát, máme na kúpu domu v hotovosti plus o niečo viac ako cena nehnuteľnosti a ďalšie €ktoré sú momentálne viazané
@michaelam2 už som písala asi šesť krát, máme na kúpu domu v hotovosti plus o niečo viac ako cena nehnuteľnosti a ďalšie €ktoré sú momentálne viazané
@anonym_autor Nedajte sa odradiť, hneď ho kúpte. Tí, čo vás odrádzajú vám závidia.
@betulinka1 ani neviem.kde začať, mama so súrodencami predávali dom po starých rodičoch. V zmluve bolo vyslovene napísané že majitelia si ho po vlastnej osi nemožu inzerovať či predávať. Aj keď sa nakoniec kupec našiel museli čakať kým končí zmluva chceli dostať vyššiu sumu.
Realitky pracujú zadarmo však?
V obci je vodovod aj kanalizácia kúpelna ako nová velká priestranná. Kúrenie ústredné s plynom.
Aké problémy by mali byť s kanalizáciou? Vodou?
Nikde nie sú praskliny , nie sú popukané obkladačky. Ako som už písala videli sme už pár domov aj také kde bola prasklina že som prsty vopchala...
A vieš že domy postavené pred rokom tuším 1976 nemusia mať nič ale len stavebné povolenie, aj našim stačilo na žiadosti na úrad napísať že dom postavený pred tým rokom....a nikde nič iné nebolo treba.
Dom aj tá druhá budova má riadne pridelené súpisné a.sú zapísané na katastri...takto vyzerajú nelegálne stavby však?
@anonym_autor to je exkluzjvna zmluva, inak si dom kludne mozes predavat sama, my sme tak oredali byt, sami a realitka nam potom len sprostredkovala pravnika na zmluvy a prepis. Inak si proviziu nebrali, aj moji rodicia sa dali nachytat tou exkluzivnou zmluvou, cakali asi aj tri roky, nic sa nepredalo a tak sme to zrusili a predali si po svojej osi. Nevidim vyznam v tych exkluzivnych zmluvach pre zakaznika, len pre realitku, ze za brzdi vo vlastnom predaji.
@anonym_autor Nedajte sa odradiť, hneď ho kúpte. Tí, čo vás odrádzajú vám závidia.
@staryjarec treba niekoho, kto zhodnoti stav, ano, aj ja som za, ak maju obmedzeny rozpocet a toto je vyhodne, nech ide do toho a stavba je zdrava a ma ok statiku a siete. A nech napriklad nadstavi poschodie, ale to budu rozsiahle upravy.
@anonym_autor ano ale ja sa pytam ci mate na prerabku, to znamena ci to mate cele pozrete stavbarom, nacenene atd
@anonym_autor ak budete kupovat a rekonstruovat, poradila by som kupovat na hypoteku (viem, ze mate hotovost), jednoduchsie je ziskat peniaze z banky na kupu nehnutelnosti ako na rekonstrukciu. Zaroven teraz ste este len 2 a este (predpokladam) pracujes. Ked budes na materskej a budete uz 3, bude o nieco tazsie ziadat hypoteku.
@anonym_autor kúpila by som ho...píšeš, že izby sú dosť veľké, tak si spravíte zatiaľ menšiu kuchyňu.Cas vás nesuri tak môžete bývať u rodičov aj dlhšie, lokalita vyhovuje, peniaze máte.Pozemok je krásny, máte blízko do práce v dedine rodinu.Ale zavolala by som niekoho kto sa pozrie či nie je navlhnutý atď....dnes zoženiete na FB na pár klikov stavebný dozor zaplatíš mu a celý dom ti pozrie.Aj tak dieťa bude dlho s vami v spálni a pristavíte čo potrebujete.Tak to nebude do pôrodu, ale bude...my sme stavali dom za 12 m aj v zime ani sneh nebol a nemrzlo.Ak sú peniaze a majstri ide to rýchlo.Ale určite niekoho čo ti pozrie strechu, múry, vlhkosť .....
@anonym_autor určite nie. Ak dom tak priamo v meste.
@zmrzlinka2021 dom v meste stráca svoj význam a navyše by bol zbytočne predražený, ak v meste, jedine byt
Ja len ako inspiracia, na modrejstreche je album, kde prerobili mensi domcek, https://www.modrastrecha.sk/blog/tomas424/album...
Ja len ako inspiracia, na modrejstreche je album, kde prerobili mensi domcek, https://www.modrastrecha.sk/blog/tomas424/album...
@anonym_c2d013 Ináč je to veľmi milé aj útulné. Aj keď musím napísať, že by ma fakt že nikto nepresvedčil, že takýto doslova mini dom, do ktorého musím vraziť plno peňazí a prakticky ho postavit na novo, nalepený na susedný dom, na miniatúrnom pozemku, do ktorého sa mi díva doslova každý sused zo všetkých strán, je lepšia alternatíva, ako byt 🙈 Prakticky nemá žiadne výhody domu oproti bytu. Je to malé, je to úzke, je to napchate medzi ostatné domy a dvory, nemáš súkromie, lebo všetci susedia ti vidia do taniera, ak si chces na záhrade grilovať, alebo do výstrihu, ak sa chceš opaľovať.
@anonym_c2d013 Ináč je to veľmi milé aj útulné. Aj keď musím napísať, že by ma fakt že nikto nepresvedčil, že takýto doslova mini dom, do ktorého musím vraziť plno peňazí a prakticky ho postavit na novo, nalepený na susedný dom, na miniatúrnom pozemku, do ktorého sa mi díva doslova každý sused zo všetkých strán, je lepšia alternatíva, ako byt 🙈 Prakticky nemá žiadne výhody domu oproti bytu. Je to malé, je to úzke, je to napchate medzi ostatné domy a dvory, nemáš súkromie, lebo všetci susedia ti vidia do taniera, ak si chces na záhrade grilovať, alebo do výstrihu, ak sa chceš opaľovať.
@oblecenie99 ano, ale toto bol tusim ich prvy domcek a kupili ho velmi lacno, co si pamatam, bol to startovaci dom, uz byvaju inde
@oblecenie99 ano, ale toto bol tusim ich prvy domcek a kupili ho velmi lacno, co si pamatam, bol to startovaci dom, uz byvaju inde
@zuzana76 Aha, chápem. Ako štart to nie je zle, a ako píšem vyssie, je to ináč milé 🙂 Ja by som tiež zobrala dom, čo by nie 🫣 ale tak naš nateraz ultra Mestský život (jasle, škôlky, školy, práca, lekári atď.) absolútne vylučuje každodenné dochádzanie, toto fakt nie, to som dokonca vylúčila niektoré lokality v rámci mesta, nie že mimo no a domy v meste, tak na to proste nemáme 😁.. ja by som ani nechcela extra veľké niečo, ale vždy som si to tak.predstavovala, že keby som teda mala dom, tak by som mala nejaký väčší priestranný a slnečný pozemok, ale najmä priestrannu kuchyňu. Nie spojenú s obývačkou, ale takú veľkú, kde by sa do stredu zmestil aj pracovný pult s digestorom a vysokými stoličkami a tiež jedálensky stôl so stoličkami, ozaj niečo priestranné, vzdušné 😍 dom nemusí byť mega, a velky. no možno raz 😅
Autorka podľa mňa nemá až také zle podmienky, len ja by som bola fakt opatrná, a dala si tú námahu a prachy a dom dala posúdiť nejakým znalcom, stavebným dozorom.
Plus ona pozná svojho manžela, lebo môj by mi zrejme nasľuboval hory doly, keby dostal záchvat, že dom, ale viem, že môj na to jednoducho nemá, aby išiel do vlastnoručnej svojpomocnej prerábky, a nemáme ani kontakty.. tak aby dobre zvážila, či chce to nechať nateraz tak, a dom zamknúť a šetriť si.. alebo rýchlo dotiahnuť kuchynu do obývačky, len aby potom nebola nespokojná, že je to malé.. či nebodaj prikývnuť na to, že "dočasne" zvladne aj tu kuchynu vedľa v budove.. lebo ona bude tá, čo sa z toho zblázni po čase a ju to bude štvať, nie jej muža.. 🙈
Ja už mám za sebou kúpu dvoch nehnuteľnosti, tak sama viem, aké to je , keď ideš do kompromisu z rôznych dôvodov a že je to náročné rozhodovanie.
Ak človek nemá neobmedzeny rozpočet , vždy je to o nejakých kompromisoch.
@anonym_autor a teraz si este raz po sebe precitaj opis toho domu a opýtaj sa samej seba, či by si v takom chcela bývať. Kupujete nehnutelnost a nie topanky,ktoré ked ti nebudú po krátkom čase pohodlné tak kúpiš druhé. Prerabka sa vždy natiahne a zhltne viac peňazí než človek plánuje. A nakoniec, ani jeden den by som nebývalý niekde kde je kuchyňa mimo domu, v nejakej samostatnej bude. To je co za blbosť?
https://www.modrastrecha.sk/blog/mamelka/album/... tu je jedna prerabka, ked sa chce a su moznosti a financie da sa, ak je dobra lokalita
Pokiaľ je cena výhodná, vyhovuje Vám lokalita, adom je v relatívne dobrom stave tak by som do toho šla, ale peniaze v hotovosti by som ušetrila na prerábku a vzala hypo, pokiaľ sa dá, šla by som do prístavby alebo nadstavby tým sa vám dom zväčší , aj keď by to trvalo dlhšie ako do pôrodu. Držím palce
66m2 nie je moc, ale, pracovat sa s tym da, zalezi len od ceny a stavu domu. Darmo Ti napiseme ber, ked stav nevidime. Poloha je super, ked pises, ze blizko do prace, skolka, obchod, auta mate, aj pozemok je super rozlohou. Velke plus, ze je tam kanalizacia a poznate okolie, ci to nir je zaplavova oblast a pod.. Ostatne musite rozhonut sami, podla svojich pocitov, vedomosti a s tym, ze, ak to bude nevyhodna kupa, ste schopni sa s tym zmierit. A ak by ste sa nezadlzili, to by bioa topka, radsej menej m2 , ale bez uveru. Drzim palec pre spravne rozhodnutue
@anonym_autor malý dom, malý dvor. Nebrala by som to.
Bez váhania by som išla do toho, všetko si postupne prerobite, my sme kúpili starý dom, už som bola tehotná, úplne perfektne ešte v ôsmom mesiaci som maľovala a sadila tuje, a nemenila by som za nič, dom je raz dom, a ešte keby bývam u rodičov tak utekám okamžite 🤣
@bambula0282 1000 metrov ti príde malý pozemok? Za mňa mega, teraz stávajú novostavby s pozemkom do 400 metrov
Bez váhania by som išla do toho, všetko si postupne prerobite, my sme kúpili starý dom, už som bola tehotná, úplne perfektne ešte v ôsmom mesiaci som maľovala a sadila tuje, a nemenila by som za nič, dom je raz dom, a ešte keby bývam u rodičov tak utekám okamžite 🤣
@zuzubb007
A kam sa nasťahujú do ,,šopy,, s kuchyňou vonku? Úžasná predstava prísť s novorodencom do takého prostredia.
@anonym_autor a kupujete ho? Mali ste sa rozhodnúť do pondelka.. už je utorok
@zmrzlinka2021 dom v meste stráca svoj význam a navyše by bol zbytočne predražený, ak v meste, jedine byt
@anonym_e2f697 na toto si ako prišla🤦♀️ byvame v dome v okresnom meste. V tom istom meste sme byvali v byte. A teda fakt nemam pocit, že by nam v dome bolo horšie.
@zuzubb007
A kam sa nasťahujú do ,,šopy,, s kuchyňou vonku? Úžasná predstava prísť s novorodencom do takého prostredia.
@laila22 píše že majú kuchyňu vedľa domu v samostatnej miestnosti viem ako to myslí, aj moja rodina to tak má, môže to plne využívať vezme dieťa navarí a zatiaľ má obývačku, kúpeľňu aj izbu normálne na fungovanie
Mne teda 66m2 príde v pohode, máme 3i byt 63m2 a už tu bývame 20 rokov, vychovali sme dve deti, jedno už je čerstvo dospelé a druhé má 15r, ešte aj mačka sa zmestí a máme kopu miesta na všetko. Tých 66m2 je prízemie, takže sa dá dorobiť nad tým podkrovie kde zmestia pohodlne ďalšie 2 veľké izby pre deti. Izbu vedľa kúpeľne, ktorá je priechodná (ak som to správne pochopila z opisu), by som zatiaľ prerobila na obývačko-kuchyňu, na to stačí dorobiť linku a dotiahnuť vodu, čo je hneď v susednej kúpeľni, takže žiadna veľká prerabka. Druhá miestnosť bude spálňa, prvé roky aj tak budú chcieť bábätko v noci pri sebe takže ďalšiu miestnosť nevyužijú. Na skladovanie vecí ktoré sa nezmestia, môžu využiť tú stavbu kde je kuchyňa. Zásadné by teda pre mňa bolo, či sa dá spraviť podkrovie. Cenovo treba rátať pesimistický odhad a ten vynásobiť dvomi, toľko väčšinou reálne vyjde prerabka. Ak by sa to stále oplatilo, šla by som do toho. Perspektívne v tej druhej budove s kuchyňou môže byť aj samostatný apartmán na prenájom a ešte si privyrobia.
@anonym_autor ako ste sa nakoniec rozhodli ?
@anonym_e2f697 na toto si ako prišla🤦♀️ byvame v dome v okresnom meste. V tom istom meste sme byvali v byte. A teda fakt nemam pocit, že by nam v dome bolo horšie.
@mateson2004 pokiaľ nemám aspoň 1000 m2 pozemok a susedov ďaleko, nemá to význam, ľudia sa sťahujú z bytu kvôli súkromiu a pocitu voľnosti a do bytu zas preto, aby mali všetko zabezpečené a o nič sa nestarali. V meste ten pokoj nikdy nebudeš mať ale samozrejme, ak bývaš v nejakom zaprdenom okresnom malom meste, potom ok, súhlasím. Nemôžeš porovnávať takú Bytču s Trenčínom alebo Trnavou napríklad.
@laila22 áno, muž šiel ešte na ďalšiu obhliadku bral bratranca stavbára. Ešte zjednali z ceny.
@bambula0282 malý dvor ?
Pre teba je pozemok cez 1000m 2 malý ? Vy máte doma zrejme 5000m2 dvor a 100000m2 záhrady. Však?

@anonym_autor majiteľ nemôže predávať svoju nehnutelnost predávať sám len v prípade exkluzívnej zmluvy. Ak podpise len bežnú, že dom môžu inzerovať, tak majú províziu len v prípade, že ho predaju oni. Ja som tiež predávala byt, samozrejme sa mi na môj inzerát ozvalo 10 realitiek, dvom som dovolila ho inzerovať a aj tak som ho predala sama. Vidno, že nemáš ani páru o tom, ideálny kandidát na odrb. Ale ty si už rozhodnutá, tak smelo do toho
@anonym_69cc55 nie som rozhodnutá len muž má presviedča že to bude ok, zahoď vesteckú guľu nefunguje