icon

Sused zbúral budovu bez povolenia. Čo robiť?

Dnes o 11:49

Vie prosím niekto poradiť, čo robiť ?neboli sme pár dní doma a sused od vedľa zbúral budovu, nemali sme plot ťa budova bola na hranici, teraz tam není nič v 18metrovej dĺžke. Bola som ráno na obci, povolenie nemal. Telefón mi neberie.
Ako ďalej? Budova bola jeho a mala aj súpisné číslo. Vyrúbal aj niekoľko stromov, aj keď asi boli iba náletové. Mám pocit že si robí čo chce.

anonym_71ea00
Dnes o 12:33
@andrejka1974

@anonym_autor ale však na svojom pozemku si to môže búrať , bez problémov

@andrejka1974 nie, bez povolenia rozhodne nemôže.

anonym_242c52
Dnes o 12:36
@anonym_0d8379

@anonym_242c52 Paneboze, slovenska natura sa ozvala? Ci toto ani nie je slovenska.. len nejaka agresivna a nestastna.. teba mat za suseda musi byt tiez radost.

@anonym_0d8379 veď počkaj keď ti sused vykopne zuby za to že sa staráš
Prečo ťa tak zaujíma ? Má vyšší príjem ? Krajší dom ? Alebo ťa nechcel ? Počuješ ich trtkavat a tíško závidíš ? Či si chorobne drbnuta že nedáš pokoj susedovi

anonym_4738da
Dnes o 12:41
@anonym_0d8379

@anonym_242c52 Paneboze, slovenska natura sa ozvala? Ci toto ani nie je slovenska.. len nejaka agresivna a nestastna.. teba mat za suseda musi byt tiez radost.

@anonym_0d8379
S tvojej odpovede vidiet preco je taky bordel na Slovensku taki ako ty maju zakony na haku a este sa z nich smeju
na jednej strane sa odkupuju plastove flasky a potom sa vykydnu tony zmiesaneho odpadu len tak ...
Inac buracia pokuta je 830€

martinka13
Dnes o 12:42
@anonym_autor

@janinah ešte raz znova on nemá žiadne povolenie!

@anonym_autor no povolenie síce mal mať, ale ako to Teba ovplyvňuje, či búral s alebo bez povolenia? Ak chceš súkromie, postav plot.

viestta
Dnes o 12:43
@anonym_242c52

Prečo ťa tak zaujíma ? Má vyšší príjem ? Krajší dom ? Alebo ťa nechcel ? Počuješ ich trtkavat a tíško závidíš ? Či si chorobne drbnuta že nedáš pokoj susedovi

@anonym_242c52 🙄

anonym_c8bf9b
Dnes o 12:44

@anonym_autor dobre si urobila ze si bola na obci to hlásiť. Aspoň bude menej takýchto frajerov ktorí majú zákon u riti a si robia čo chcú. 👍

autor
Dnes o 12:45
@anonym_0d8379

Baby, to co su za komentare? Mna by teda vystrelo, keby som prisla jedneho dna domov a v plote je 20m diera.. resp. plot zrazu nie je a mate jednu velku zahradu so susedom..
To je zakladna slusnost, ze pokial idem zburat plot, dam vediet susedom, s ktorym ho mame spolocny.. nehovoriac o tom, ze tym plotom je samotna budova.
A ake bonzovanie? Isla sa opytat aspon na obec, ked sused neberie ani telefon...
Autorka a to je nahoda, ze sused tu budovu zbural akurat, ked ste par dni neboli doma? Neviem ako u vas, ale u nas v dedine je dohodnute, kto je vlastnikom ktoreho plota (pri tych starych hranicnych pozemkoch, kde je plot presne na hrane). Je to tak aj u vas?
Ale pri takomto "kvitku" by som si asi co najrychlejsie postavila vysoky betonovy plot ja.. nech tam nedajboze nepostavi nieco on.. toto nebude normalny sused.

@viestta a odkadial sa to úrad dozvie? Keď tam prídem už som bonzak.
Tak po prvé
Vstúpil(i) na môj pozemok bez môjho súhlasu.
Po druhé
Polamalali čo tu bolo posadené
Po tretie
Nechali tu bordel
Po štvrte
Keď sme búrali my mali sme búracie povolenie, museli sme dokladovať kam sme dali stavebný odpad aby úrad všetko odklepol
A po piatie
Ako to píše @anonym_0d8379 od nepamäti bol jeden plot jedného druhý plot druhého suseda takže by to mal podľa tohto nahradiť on

oriesocek
Dnes o 12:47
@anonym_autor

Tak po prvé
Po druhé
Po tretie
Nechali tu bordel
Po štvrte
Keď sme búrali my mali sme búracie povolenie, museli sme dokladovať kam sme dali stavebný odpad aby úrad všetko odklepol
A po piatie
Ako to píše @anonym_0d8379 od nepamäti bol jeden plot jedného druhý plot druhého suseda takže by to mal podľa tohto nahradiť on

@anonym_autor ano, všetko čo píšeš mas pravdu. Aby robil takéto veľké búracie prace na tvojom pozemku a ani ta neinformoval, že tam bude vstupovať a od teba ich robiť. Stavebný úrad mu vie vyrubit pokutu- ale nič sa s tým už nezmení…

13uzivatelka11
Dnes o 12:48
@anonym_autor

Tak po prvé
Po druhé
Po tretie
Nechali tu bordel
Po štvrte
A po piatie

@anonym_autor tak to že ti behali po pozemku, urobili bordel ktorý si neupratali a škodu, si mala napísať hneď..

viestta
Dnes o 12:49
@anonym_autor

Tak po prvé
Po druhé
Po tretie
Nechali tu bordel
Po štvrte
A po piatie

@anonym_autor zacnem od konca. "Od nepamati bol plot jedneho alebo druheho" nema ziadnu oporu v zakone, a v zakone nie je ani povinnost oplotit pozemok, oplotene ma byt iba stavenisko. Takze ak chces plot, musis si ho postavit. Nemas ziadnu zakonnu paku aby si suseda donutila postavit plot ak ho on sam nechce.
A ten zvysok, treba spisat skody, pofotit a podat staznost na obecny urad alebo na policiu (ak sa jedna o vyskoke skody) a riesit to oficialne. Ale to, ze sused nemal buracie povolenie, je zalezitost obce. Ona to bude riesit s nim. Ty sa mozes dozadovat len nahrady sposobenej skody.

melanta
Dnes o 12:50
@anonym_autor

Tak po prvé
Po druhé
Po tretie
Nechali tu bordel
Po štvrte
A po piatie

@anonym_autor ja ťa chápem, to už som písala. Ale teraz komentár k tomuto - od nepamäti bol jeden plot jedného druhý plot druhého suseda takže by to mal podľa tohto nahradiť on.

Nie, toto nikdy nebolo právne ani zákonne dané. To bol len dedinský zvyk a ľudia si neviem z akého dôvodu začali myslieť, že je to tak dané zákonom. Ale nie je. Plot nie je povinnosť. Takže buď sa dvaja dohodnú na výstavbe na hranici pozemkov a vtedy ide o spoločný plot. Alebo si každý zbezpečí svoj plot na svojej časti pozemku. Takže nie, nemá žiadnu povinnosť platiť oplotenie. Nemusí ho chcieť a bude v zákone. Ak ho chceš ty, musíš si ho na vlastné náklady postaviť na svojej časti pozemku (čiže stačí centimeter od hranice).

K ostatnému asi toľko - urob fotky a podaj sťažnosť na úrad a kľudne aj podanie na polícii.

autor
Dnes o 12:52
@bielasovicka

Dobre chápem ze sused tam mal dom, co mal dĺžku 18 metrov? Či čo to bolo?
@anonym_autor

@bielasovicka hospodársku budovu

autor
Dnes o 12:56
@viestta

@anonym_autor zacnem od konca. "Od nepamati bol plot jedneho alebo druheho" nema ziadnu oporu v zakone, a v zakone nie je ani povinnost oplotit pozemok, oplotene ma byt iba stavenisko. Takze ak chces plot, musis si ho postavit. Nemas ziadnu zakonnu paku aby si suseda donutila postavit plot ak ho on sam nechce.
A ten zvysok, treba spisat skody, pofotit a podat staznost na obecny urad alebo na policiu (ak sa jedna o vyskoke skody) a riesit to oficialne. Ale to, ze sused nemal buracie povolenie, je zalezitost obce. Ona to bude riesit s nim. Ty sa mozes dozadovat len nahrady sposobenej skody.

@viestta lebo len absolútny laik či niekto kto si prepil mozog si môže myslieť že 18m dlhú budovu ktorá sa nachádza na hranici pozemku vie človek (podľa ďalších susedov , chlapi z osady)zbúrať tak že u suseda z toho nebude bordel a že tam nemusí nikto vkročiť

vkatush
Dnes o 13:05

Ja si počkám, či v lete pribudne téma, že sused zbúral hospodársku budovu a postavil niekoľko metrový plot a k nemu vysoké stromy, aby mal súkromie, ale ja mám teraz tieň, kde to nahlásiť?

Tiez poznám jedného, čo najprv bural a potom nahlasoval. Ale musel, pretože z ničoho nič to začalo praskať a padať, nechcel, aby to zničilo dvory alebo niekomu ublížilo.

Skúsila si ísť osobne za susedom sa spýtať, posťažovať jemu, opýtať sa na plán alebo kompenzáciu za tvoje zničené kvety ?
Osobne, nie volať. Keď ste susedia, nemalo by to byť ďaleko.

anonym_0d8379
Dnes o 13:08
@anonym_4738da

@anonym_0d8379
S tvojej odpovede vidiet preco je taky bordel na Slovensku taki ako ty maju zakony na haku a este sa z nich smeju
na jednej strane sa odkupuju plastove flasky a potom sa vykydnu tony zmiesaneho odpadu len tak ...
Inac buracia pokuta je 830€

@anonym_4738da Pomylila si si komentar, na mna si reagovat nechcela.

anonym_ae47ac
Dnes o 13:08
@andrejka1974

@anonym_autor ale však na svojom pozemku si to môže búrať , bez problémov

@andrejka1974 tvoje komentare su od veci. Čo komentár to hlupost.

janinah
Dnes o 13:09
@anonym_autor

@janinah ešte raz znova on nemá žiadne povolenie!

@anonym_autor nemyslim.ze povolenie je hlavny problem,namiesto toho zistovania si zisťuj aky plot tam vies dať

anonym_0d8379
Dnes o 13:10

Autorka, poriadne sa zamysli, ci si na tom dvore nemala nieco cenne a uz to tam nemas.. nezmizlo Ti nieco? Predslen Ti chodili cudzi ludia bez povolenia a bez dozoru po Tvojom pozemku..

autor
Dnes o 13:11
@vkatush

Ja si počkám, či v lete pribudne téma, že sused zbúral hospodársku budovu a postavil niekoľko metrový plot a k nemu vysoké stromy, aby mal súkromie, ale ja mám teraz tieň, kde to nahlásiť?

Tiez poznám jedného, čo najprv bural a potom nahlasoval. Ale musel, pretože z ničoho nič to začalo praskať a padať, nechcel, aby to zničilo dvory alebo niekomu ublížilo.

Skúsila si ísť osobne za susedom sa spýtať, posťažovať jemu, opýtať sa na plán alebo kompenzáciu za tvoje zničené kvety ?
Osobne, nie volať. Keď ste susedia, nemalo by to byť ďaleko.

@vkatush určite do leta tam vysoké stromy nebudú?
Rada by som sa opýtala na ktorú adresu isť? Lebo tu na.mo sa každý vyzná....tu nikto nebýva a na adrese čo je v katastri tiež nie.

anonym_0d8379
Dnes o 13:12
@anonym_242c52

@anonym_242c52 ty si, prosim ta, co za naruseneho cloveka? Pevne dufam, ze nemas deti a na tomto fore si len omylom.

autor
Dnes o 13:12
@anonym_0d8379

Autorka, poriadne sa zamysli, ci si na tom dvore nemala nieco cenne a uz to tam nemas.. nezmizlo Ti nieco? Predslen Ti chodili cudzi ludia bez povolenia a bez dozoru po Tvojom pozemku..

@anonym_0d8379 nemám žiadne dôkazy ani kamerové záznamy

janinah
Dnes o 13:14
@melanta

1. Áno, sused potreboval povolenie, ale tú budovu by zbúral aj s povolením, bez ohľadu na tvoj názor. Áno, chápem, že ti ide o to (teda predpokladám), že keby si to vedela, tak budeš doma, alebo si tam niekoho zabezpečíš, aby dozrel na pohyb ľudí na tvojom pozemku či na prípadné škody na tvojom pozemku spôsobené búracími prácami. Na prihlúple pripomienky diskutujúcich, že čo ťa do toho, nereaguj, škoda času a energie.

2. Plot nie je povinnosť, takže buď sa so susedom dohodnite na spoločnom financovaní spoločného plotu na hranici pozemku, alebo si postav plot na svojej časti. Zbytočne si budeš teraz robiť nervy, zbúranie budovy už nezmeníš. Čiže venuj energiu vyriešeniu oplotenia.

@melanta keby mala čo i len škodičku na svojom pozemku už o tom všetci vieme😀

tundra
Dnes o 13:17
@anonym_autor

@anonym_0d8379 nemám žiadne dôkazy ani kamerové záznamy

@anonym_autor tu je posup
https://www.haloreality.sk/reality-nase-clanky/...
My sme riesili buranie stareho domu, pred 20 rokmi a bolo to trosku jednoduchsie,ako vybavit stavebne povolenie...niektore komentare sa nedaju citat...

anonym_c4f172
Dnes o 13:19

Nechapem čo myslíš tym, že ako ďalej? čo ďalej by si chcela robiť a s čím?

anonym_31c642
Dnes o 13:20

Aspoň ti nič netieni 😄😄
Sused zdola 10 metrove tuje,v záhradke nám roky neoplatí nič sadiť lebo tieň celý deň..,,sused zhora zas išiel vymieňať len strechu a naraz tam stál krákorec, ktorý tieni ešte aj celý dvor
Má v paži nejaké povolenie,aj obecný úrad..
Potom, že radosť žiť na dedine obklopení tolerantnymi susedmi 🤣🤣
Ale najhoršie na Tom je, že vy chcete byť s každým za dobre a ste jedine za debila

sisska96
Dnes o 13:23

No a? Dajte si plot a hotovo

marsmykkok
Dnes o 13:25

Určite mal mať na to povolenie a to by si úradmi bola informovaná aj ty a vedela by si aspoň o tom. Tu ide zjavne o tie zástavby na hraniciach pozemkov, kde proste sú dlhé úzke dvory a namiesto plotu je susedná stavba a ja myslím že keby takto niektorá býva že vedľa má starší dom ktorý je namiesto plota a dáva súkromie a príde po víkendovom pobyte domov a zistí že nemá ani súkromie a nemá pozemok predelený nebola by nadšená. Lebo zase už len to, že nový riadny plot čo by dával aj súkromie nestojí 50 eur postaviť... Samozrejme, ak budova bola v zlom technickom stave je ok že ju zbúral, ale mal s povolením a teda že o tom bude vedieť aj majiteľ susednej nehnuteľnosti a že teda budú musieť rátať s tým že bude treba robiť riadny plot. Nie robiť si veci nadivoko a čudujem sa že koľké to schvaľujete, že nedodržal zákon...

autor
Dnes o 13:28
@janinah

@melanta keby mala čo i len škodičku na svojom pozemku už o tom všetci vieme😀

@janinah čo ti mám po jednom všetko fotiť aby si sa mala na čom rehotať?
Si tak frustrovaná že porebuješ toľko rýpať?

lusesita2
Dnes o 13:35
@anonym_660059

@anonym_0d8379 prečo by ti mal sused oznamovať že ide búrať nejaký starý dom.
To nie je tvoj dom.
Je to len medzi ním a obecným úradom - stavebným odborom. ty ako suseda nemáš s tým vôbec nič.
Môže ťa aj vystrieť, to nebude zaujímať nikoho. Tak ako tvoj komentár.

@anonym_660059 to nie je pravda, bola by dostala aj ona oznámenie o buracom povolení

autor
Dnes o 13:52
@mimaapeto

ja niekedy ozaj neviem čo ľudia chcú... ak má sused budovu kt. ich ohrozuje chcú aby ju opravil/zbúral skôr ako sa niečo stane... keď niekto zbúra takúto stavbu tak hneď ho ideme udať nech si platí pokutu lebo nemal povolenie... asi dobre nevychádzate predpokladám a teraz to bude že už´úplne na bode mrazu podľa mňa... postav si ostnatý ..

@mimaapeto kde píšem že budova bola v zlom stave a že niekoho ohrozovala?
Daj jediný dôkaz
To búrači ohrozovali nás
Veď som mohla mať na dvore deti alebo psa