icon

Sused zbúral budovu bez povolenia. Čo robiť?

Dnes o 11:49

Vie prosím niekto poradiť, čo robiť ?neboli sme pár dní doma a sused od vedľa zbúral budovu, nemali sme plot ťa budova bola na hranici, teraz tam není nič v 18metrovej dĺžke. Bola som ráno na obci, povolenie nemal. Telefón mi neberie.
Ako ďalej? Budova bola jeho a mala aj súpisné číslo. Vyrúbal aj niekoľko stromov, aj keď asi boli iba náletové. Mám pocit že si robí čo chce.

Strana
z3
janinah
Dnes o 11:55

Na svojom pozemky s patričnymi papiermi si moze robiť čo chce.Nieco ti brani tam postavit plot?

anonym_70e9d9
Dnes o 11:56

Tak si tam natiahni plot ked ti to vadí, že si zbúral svoju budovu na svojom pozemku, namiesto toho, že chodíš na neho bonzovať na úrad. 🤐

anonym_d1bca7
Dnes o 11:58

Zbúral svoju budovu na svojom pozemku? A kde je problém?

anonym_78ef9f
Dnes o 11:58

Tak si postav plot

klarissa25
Dnes o 12:00

Nerozumiem celkom. Brani ti nieco postavit plot?

autor
Dnes o 12:02
@janinah

Na svojom pozemky s patričnymi papiermi si moze robiť čo chce.Nieco ti brani tam postavit plot?

@janinah ešte raz znova on nemá žiadne povolenie!

anonym_a9c2fc

Postav si vysoký betónový plot. Aby nezačal k vám chodiť , keď doma nebudeš a nepozeral zo zvedavosti čo robíš .

anonym_0d8379

Baby, to co su za komentare? Mna by teda vystrelo, keby som prisla jedneho dna domov a v plote je 20m diera.. resp. plot zrazu nie je a mate jednu velku zahradu so susedom..
To je zakladna slusnost, ze pokial idem zburat plot, dam vediet susedom, s ktorym ho mame spolocny.. nehovoriac o tom, ze tym plotom je samotna budova.
A ake bonzovanie? Isla sa opytat aspon na obec, ked sused neberie ani telefon...
Autorka a to je nahoda, ze sused tu budovu zbural akurat, ked ste par dni neboli doma? Neviem ako u vas, ale u nas v dedine je dohodnute, kto je vlastnikom ktoreho plota (pri tych starych hranicnych pozemkoch, kde je plot presne na hrane). Je to tak aj u vas?
Ale pri takomto "kvitku" by som si asi co najrychlejsie postavila vysoky betonovy plot ja.. nech tam nedajboze nepostavi nieco on.. toto nebude normalny sused.

viestta
Dnes o 12:04

To, ze zbural budovu na svojom pozemku bez povolenia je zalezitost stavebneho uradu a obce. Problem bude riesit obec, nie ty.
To, ze ty teraz nemas oddeleny pozemok je tvoj problem. Ked ten pozemok potrebujes mat oddeleny, tak si postav plot. Plot nie je povinnost, mat pozemok oploteny je moznost. Ak ho niekto potrebuje, tak si ho ma postavit na svojom pozemku, za svoje peniaze.

andrejka1974
@anonym_autor

@anonym_autor ale však na svojom pozemku si to môže búrať , bez problémov

oriesocek

Pokial chápem, ta budova bola hranicou pozemku a zrazu tam nie je nič… keďže je už zbúraná, tak asi iba postaviť plot , budovu znovu nepostaví tam, ak nemá stavebné

viestta
Dnes o 12:05
@andrejka1974

@andrejka1974 nie nemoze. Na buranie potrebuje buracie povolenie.

tundra
Dnes o 12:06
@andrejka1974

@andrejka1974 nie nemôze.Na buranie potrebujes podobne povolenie,ako pri stavbe...

tundra
Dnes o 12:07
@viestta

@viestta presne tak

lusesita2
Dnes o 12:09
@andrejka1974

@andrejka1974 a to je problém väčšiny ľudí, nemôže si na svojom pozemku robiť, čo chce, potreboval búracie povolenie a ak radíte autorke vysoký betónový plot aj na ten potrebuje povolenie alebo minimálne ohlásenie drobnej stavby

anonym_a9c2fc
Dnes o 12:10
@anonym_autor

@anonym_autor keď nemal povolenie . Ty s tým už nič nespravíš. Ale máš suseda riadneho špekulanta vedel si vystriehnut ,keď si doma nebola a rýchlo zbural budovu.

anonym_44ed78
Dnes o 12:11

Teba mat za suseda to musí byt fakt radosť 🙁🙁

kiki68

@anonym_autor mal buracie povolenie zo staveb uradu? Ja neviem ako na SK, ale v AT je s tym ostara, nam vycislili buranie toho, co sme chceli kupit na cca 150-200k a cakat na povolenie k tomu

anonym_d1bca7
@viestta

@viestta to je všetko v poriadku že potrebuje povolenie. To ale nech si rieši už stavebný a obecný úrad. A autorka nech si postaví plot.

tykat
Dnes o 12:12

@anonym_autor a teraz akoze co? Myslis ze ho stavebny urad prinuti postavit tu budovu naspat? Alebo ze tie stromy tam znovu zakope?
Ak ti vadi ze tam nie je plot tak budes musiet zainvestovat. To co bude so susedom vramci nejakeho spravneho konania, ak nejake bude, je druha vec.

A ze na buranie potrebuje buracie povolenie lebo inak porusil zakon?
Fyzikalny zakon neporusil, ten umoznuje burat aj bez povolenia. Drzost nepozna hranice.

Btw. pozerali ste včera Občan za dverami? Pani z V.Mače 3 roky rieši suseda ktory si v dome zriadil velkosklad zeleniny, bez akehokolvek povolenia. Hluk, od skoreho rana do vecera nakladky, parkuju im tam nakladne auta... A nikto nič nemôže. Ani obecny urad, ani policia, ani hygiena...Teraz ze teda idu urobit verejne obstaravanie a idu tam dat znacku Obytna zona 😀 skoro som kavu vyprskla.

viestta
Dnes o 12:12
@anonym_d1bca7

@viestta to je všetko v poriadku že potrebuje povolenie. To ale nech si rieši už stavebný a obecný úrad. A autorka nech si postaví plot.

@anonym_d1bca7 pisem hned v prvom odstavci, ze to, ze zbural budovu bez buracieho povolenie ma riesit obec, nie suseda.

anonym_242c52
Dnes o 12:14
@anonym_autor

@anonym_autor a čo teba trápi či má alebo nemá povolenie ? Čo sa staráš ? Ešte aby si to stebou nevybavil keď pchas nos do cudzích veci

13uzivatelka11
Dnes o 12:16
@anonym_0d8379

Baby, to co su za komentare? Mna by teda vystrelo, keby som prisla jedneho dna domov a v plote je 20m diera.. resp. plot zrazu nie je a mate jednu velku zahradu so susedom..
To je zakladna slusnost, ze pokial idem zburat plot, dam vediet susedom, s ktorym ho mame spolocny.. nehovoriac o tom, ze tym plotom je samotna budova.
A ake bonzovanie? Isla sa opytat aspon na obec, ked sused neberie ani telefon...
Autorka a to je nahoda, ze sused tu budovu zbural akurat, ked ste par dni neboli doma? Neviem ako u vas, ale u nas v dedine je dohodnute, kto je vlastnikom ktoreho plota (pri tych starych hranicnych pozemkoch, kde je plot presne na hrane). Je to tak aj u vas?
Ale pri takomto "kvitku" by som si asi co najrychlejsie postavila vysoky betonovy plot ja.. nech tam nedajboze nepostavi nieco on.. toto nebude normalny sused.

@anonym_0d8379 a v čom by bol rozdiel kebyže jej to povie a kebyže nie? Evidentne nejaké dobré vzťahy nemajú, tú budovu by zbúral tak či tak a ona nech si urobí poriadny plot. Možno to bude aj krajšie, mat tam urobený pekný plot, ako mať namiesto plotu osarpanu starú budocu.

anonym_78ef9f
Dnes o 12:16
@anonym_autor

@anonym_autor a co ked zbural bez povolenia?! Pockas kym sa to presetri a postavi tu staru budu naspat? Alebo vyriesis plot? Inak teba mat za susedu musi byt vyhra jak hovado

anonym_0d8379
Dnes o 12:21
@13uzivatelka11

@anonym_0d8379 a v čom by bol rozdiel kebyže jej to povie a kebyže nie? Evidentne nejaké dobré vzťahy nemajú, tú budovu by zbúral tak či tak a ona nech si urobí poriadny plot. Možno to bude aj krajšie, mat tam urobený pekný plot, ako mať namiesto plotu osarpanu starú budocu.

@13uzivatelka11 V com by bol rozdiel? Fakt sa pytas vazne? Napr. je velmi pravdepodobne, ze by autorka ostala v case burania doma alebo by tam mala aspon nejaky dozor, lebo aby to zburali sa pravdepodobne pohybovali aj po jej zahrade.
Nezazila by taky sok ako zazila teraz a mala by uz plan - urobit plot/neurobit plot/co urobit a kedy urobit.
Sused je evidentne blbec, takze sa kludne moze stat, ze autorka si aj objedna betonovy plot, ale nez jej ho pridu urobit, sused tam namiesto neho postavi nieco ine.

anonym_0d8379
Dnes o 12:24
@anonym_242c52

@anonym_autor a čo teba trápi či má alebo nemá povolenie ? Čo sa staráš ? Ešte aby si to stebou nevybavil keď pchas nos do cudzích veci

@anonym_242c52 Paneboze, slovenska natura sa ozvala? Ci toto ani nie je slovenska.. len nejaka agresivna a nestastna.. teba mat za suseda musi byt tiez radost.

melanta
Dnes o 12:25

1. Áno, sused potreboval povolenie, ale tú budovu by zbúral aj s povolením, bez ohľadu na tvoj názor. Áno, chápem, že ti ide o to (teda predpokladám), že keby si to vedela, tak budeš doma, alebo si tam niekoho zabezpečíš, aby dozrel na pohyb ľudí na tvojom pozemku či na prípadné škody na tvojom pozemku spôsobené búracími prácami. Na prihlúple pripomienky diskutujúcich, že čo ťa do toho, nereaguj, škoda času a energie.

2. Plot nie je povinnosť, takže buď sa so susedom dohodnite na spoločnom financovaní spoločného plotu na hranici pozemku, alebo si postav plot na svojej časti. Zbytočne si budeš teraz robiť nervy, zbúranie budovy už nezmeníš. Čiže venuj energiu vyriešeniu oplotenia.

anonym_660059
Dnes o 12:26
@anonym_0d8379

@anonym_0d8379 prečo by ti mal sused oznamovať že ide búrať nejaký starý dom.
To nie je tvoj dom.
Je to len medzi ním a obecným úradom - stavebným odborom. ty ako suseda nemáš s tým vôbec nič.
Môže ťa aj vystrieť, to nebude zaujímať nikoho. Tak ako tvoj komentár.

bielasovicka
Dnes o 12:29

Dobre chápem ze sused tam mal dom, co mal dĺžku 18 metrov? Či čo to bolo?
@anonym_autor

mimaapeto
Dnes o 12:33

ja niekedy ozaj neviem čo ľudia chcú... ak má sused budovu kt. ich ohrozuje chcú aby ju opravil/zbúral skôr ako sa niečo stane... keď niekto zbúra takúto stavbu tak hneď ho ideme udať nech si platí pokutu lebo nemal povolenie... asi dobre nevychádzate predpokladám a teraz to bude že už´úplne na bode mrazu podľa mňa... postav si ostnatý ..

Strana
z3