Končiaci rodičovský počas pandémie. Ako ďalej?
Ahojte maminky prosim Vás ako to riešite mne v máji konči rodičovský p.mám doma 3deti môj zamestnávaťel zrušil prevádzku ešte pri mojej druhej matrskej... teraz neviem kam sa obrátiť pracu som mala zajednanú ale nakolko teraz je všetko uzavreté ma nik nezamestná a deti by nemali byť s kým doma nakolko manžel stale pracuje. Zachytila som že mali v rokovaní predlženie rodičovského ale asi to neprešlo... prosim ako ste na tom ...
@evittam ty pouzivas uja googla? Ja vyuzivam relevantne stranky - uradne. A podla mna nie je este rozhodnute ako sa bude postupovat pri rodicakoch, ktore koncia v blizkej buducnosti. To sa autorka prispevku pyta. Ak sa mylim a je uz rozhodnute tak mi prosim posli link kde si to precitala. Vdaka
@denisas dnes vraj v spravach na markize bolo ze o tom budu rokovat... ze mozno tym ktorym konci rodicak, ho este predlzia... neviem podrobnosti, to mi len sestra zavolala, ze ci som to pocula... ale mna sa to asi tykar nebude lebo maly mal 3 roky 15.2.... sice 15.3. mi prisiel posledny rodicak, ale to asi nikoho nezaujima
Pocul niekto nieco viac v dnesnych novinach na markize?
@alchemilkazltozelena no ja som pocula tlacovku vo stvrtok. Od 4.4.plati, ze po skonceni rd ma narok na ocr aj obcan, ktory na to nemal narok podla povodnej legislativy. Ale zistili, ze budu musiet vyplacat subezne ocr a rod prispevok, tak zvazuju, ze bude predlzeny rodicak. Moj syn sa narodil 6.v mesiaci. Tak dostanem cely rodicak + 25 dni ocr. Tomu chcu zabranit
@denisas cize mna sa netyka nic kedze sa narodil 15.2.?
A tvoj sa narodil 6.4.?
@alchemilkazltozelena Nie netyka. Tebe skoncil RP 15.2.
@alchemilkazltozelena 6.5.
@alchemilkazltozelena a tyka sa to len pripadov od 13.3.
@denisas a to ma aku logiku ze tie co robia dostanu dalej rp a este aj ocr mozu brat.. to som akosi nepochopila
@alchemilkazltozelena nerozumiem
@alchemilkazltozelena Ak pracuješ popri poberani RP odvádzas odvody a mas nárok na OCR. Co na tom nechápeš?
@fidka79 velmi som sa do tejto diskusie zapajat nechcela, ale neda mi to. Uprimne by ma zaujimalo preco ten nahnevany, podryvacny ton? Kde sa pise, ze mali deti len preto, aby nemusela do prace?? A ako ta to vlastne napadlo? Ako moze za to, ze jej zamestnavatel zrusil prevadzku? A ako vobec mozes napisat, ze nic nedava minimalne 10 rokov. Existuje pre tento stat lepsia investicia ako dobre vychovane, inteligentne deti so zdravym sebavedomim, ktorym sa mama venovala? Rokovat o predlzeni rodicovskeho prispevku naozaj mali a z toho co som zachytila, tak pravdepodobne este budu (ide o to, aby zamedzili subeznemu cerpaniu ocr a rodicovskeho prispevku). Proste je to v tejto situacii naozaj takmer nemozne si najst pracu, ked ma clovek male deti a autorka sa proste chcela informovat a nie tu pocuvat narazky o tom, ze si robi deti, aby nemusel ist do prace a vycitky, ze neodvadza do kasy.
A takto si ako spolocnost podryvame hodnotu materstva...
@fidka79 nakolko som si prebehla vašu stranku ktora bola zalozena na zaklade komentovania... piste vecne a nie bludy ktore nikomu nepomôžu ani nikoho neposunú... mam 3 zdrave deti pre ktore by som obetovala vsetko... su to deti ktore mi chodia po sitaziach a mame doma nejednu medajlu z gym.a tanca.. a poviem Vam toto je moja praca pos.9rokov su jednotk.v škole .Moje mom. zamestnanie vykonavam na 100% Ale vy asi nie nakolko sa navazate do nespravnych ludí... spametajte sa ja narozdiel od Vas bojujem aj za maminy ktore zostali odkazane na seba...
A Viete co ma zarazilo ze viete ze som doma 10 rokov nakolko poznam maminy ktore maju 3 deti a su doma 8r potom aj 12r.
Tvoje riadky mi pripominaju jednu ubohú osobu ktora nam cely zivot zavidela ci deti alebo rodinu .vzdy si ma tu nasla a naschval urazala. Ak si to ty daj nam pokoj a nekomentuj čo sa teba netyka... A maminky Hlavu hore vraj nam Rodičovske priebehu 2t.maju predlziť...
@poklad616 kde si zachytila za maju predlzovat poberanie rodicovskeho prispevku? ono sa na to treba pozriet triezvo dnes je stat v situacii ze nebude mat onedlho ani na platby zdravotnym poistovniam a social e davky a este musi podporit ekonomiku
skus si povedat co vy si robila ak by nebola corona mala si miesto v skolke pre tretie dieta? mala si uz zajednane pracovne miesto ? ci si pen planovala
je fakt ze zena po 10 rocnej pracovnej prestavke s malymi detmi nie je proste atraktivna pre zamestnanie dnes stat napr poskytoval poberanie rp aj popri praci do troch rokov veku dietata mohla si zacat pracovat skor a narok na ocr by si mala
@chastity Dakujem za podržanie nakolko som sa nikdy nikde nazapajala chcela som sa iba informovať.. a presne som vedela že tu najdem aj protipol.Človek bojuje celý život pre dobrú buducnosť... Ja pre svoje deti... som na ne hrdá drzime spolu ako rodina.Co v tomto svete sa vidí zriedka... ani nevie čo píše... nakolko žiadna poctivá a milujuca matka neodloží svoje dieta kôli zárobku.. A presne to niekto vystihol ked napisal... AKÉ DIETA SI SI VYCHOVALA S TSKYM TETAZ SEDIŠ DOMA... Podaktore matky uz 1ricne deti nechaju doma s hoc.kym nakplko to nezvladajú poznam ich mnoho a neodcudzujem ich... je to ich vizitka... dakujem este raz a prajem vsetkobdobre.
podmienkou ocr po ukonceni RD je aj to ze dieta bolo prihlasene do materskej skolky resp malo dekret o prijati
@poklad616 ale je v poriadku ja si vazim matky ktore vychovavaju svoje deti a staraju sa o ne
a aj nas stat poslytuje pre ne podporu 3 roky MD RD prispevky pri narodeni atd
ale na niektore davky maju narok pracujuci ktori odvadzaju odvody
@poklad616 Prepac ale robíš to iste co sa tebe nepáči. Odsudzujes tu o com nic nevies. To akože ak som ja alebo ina matka nesedela doma 10rokov mam horšie vychovane dieta,ci som dokonca nieco nezvládla? Co konkretne? Som nepoctiva a nemilujuca matka? Ako toto môžeš napísať?!
Btw.potom väčšina Europy a sveta ma asi velmi zle vychovane deti.
@loginexistuje Tie co nie su doma 3roky a viac sa nestaraju a nevychovavaju? 😀😉
@loginexistuje samozrejme ano😊pracu som aj teraz zohnala na leto nakplko som vyuč.kachar casnik tato praca mi padla... a bolo to v spravach... a pracovat skôr ...ja som pracovala aby moje deti boli 100%pripravené a ako to môzete napisat ne niesme pripravene do prace...ja pracujem cely zivot..pred nastupom som pracovala a teraz je moj syn zrelý do škôlky samostatny.Od inych deti na ktore sa matka vykašľal a nevedela to s nim doma vydrzat tak ho hodila na krk komu sa dalo a šla... ja mam 10r dčéru ktora ma v mnohych veciach zastane aj v starostlivosti o maleho... tak nerieste. A niesom jedina su matky ktore su slobodne ktorym konči prispevok aj tie zosyanu bez penazí?
@evittam hej jasne ze hej ja som to muslela vseobecne kazda matka si zasluzi uctu ktora vychovava svoje deti bez ohladu na to ci pracuje popri tom ci nie je to o kvalite straveneho casu a nie o kvantite
@loginexistuje No ako citame od "odborníčky" na výchovu a milujucu matku asi nie. 🙄
Ahojte 🙂 Mne bude koncit sice az v juni, ale zaujima ma tato tema. Ja som sa dovrovolne nemocensky poistila, takze by som pripadne mala tiez narok na tych 6mesiacov podpory? Dik za info. Pekny velkonocny pondelok vsetkym! 🙂

@denisas K ničomu sa nepriklanaju. Plati co pisem. Skus to pochopit. "Nejake priklananie" nie je zákon.