Ako riediť kozie mlieko pre trojmesačné dieťa?
Ahojte, potrebovala by som radu. Moj 3 mesacny syn je od narodenia na Nutrilon HA, kedze mame v rodine alergie, ja nekojim, nedalo sa.
Nasli sme dobry zdroj kozieho mlieka, pani sa da doverovat, o kozy sa dobre stara, vsetko dokladne dezinfikuje, su ockovane...
Dohodli sme sa, ze budeme kupovat pasterizovane kozie mlieko ako doplnok vyzivy k Nutrilonu.
Co ale neviem nikde na internete najst, je, ako presne toto kozie mlieko riedit. Zatial sme dali malemu 2 davky, 50% voda Lucka 50% pasterizovane kozie. Nic som neprevarila, iba som to zmiesala dokopy a zohriala na 37 stupnov. Nepasterizovane mu odmietam dat, keby do zistila socialka, mozu mi dieta aj zobrat.
Zda sa mi ale viacej hladny, robim to spravne? Dakujem vopred.
@soniamalinik antibiotika a citrusy sa vo vseobecnosti nebyiu. Biju sa sulfonamidy (napr. biseptol) s citrusmi a ATB tetracyklinovej rady s mliekom. Aj to sa da docitat na webe a v pribalovych letakoch...
ahoj neviem ci to bolo pisane no kozie by som nedavala, kozie mlieko moze byt nakazene encefalitidou, uz som o tom pocula od vela ludi aj od doktorov a dokonca poznam par pripadov. takze urcite nie radcej dav UM
@417781 poznam vela ludi co prave na nutrilon presli a aj mi sme ho mali a neviem co je na nom zle ked nutrilon aj hami aj suner musia obsahovat to iste
tak ho len zohrej aby ho malo teple
@brumka Preto by sa nemalo davat surove. O.i. aj encefalitida sa nici pri urcitej teplote. Kazdopadne, pijem surove cerstvo nadojene kozie mlieko uz asi 20 rokov a v zivote som s encefalitidou nemala problem, ani nikto v mojom okoli. Ono je to hlavne o tom, kde sa koza pasie a ako sa o nu staraju. Ak je majitelom jedno, kde sa pasie a co zozerie, tak moze s travou zozrat aj klieste. Ked na to davaju pozor, tak je ta pravdepodobnost velmi blizka nule. To by si potom nemohla pit ani nejake bio kravske mlieko od krav, ktore sa volne pasu - tak isto mozu pojest s pastvou aj klieste.
@zita19 Ja myslim, ze to bolo myslene skor tak, ze dnes je "moda" na vsetko davat ATB. Je velmi malo lekarov, ktorych naozaj zaujima pricina ochorenia a zistuju, ci maju ATB opodstatnenie alebo nie. Osobne sa mi stalo, ze ma gynekologicka kvoli obycajnemu kaslu pocas tehotenstva tlacila do ATB. Ked som prisla k mojej obvodnej, pozerala na mna ako zaba z prachu, ci je gynekologicka normalna. 🙂 A co sa citrusov tyka, nad tym sa tiez smejem. Pretoze zbieraju sa v krajine povodu nezrele a dozrievaju cestou a v skladoch. Je to absolutne "hlucha" potravina co do vitaminov, mineralov a inych inak cennych latok. Ale to je informacia, ktora sa tiez da najst kdekolvek na internete. Akurat mam pocit, ze vacsina lekarov sa k tej informacii akosi nedopatrenim este nedostala. 😎
@kofoluska zaraza ma ta tvoja istota 😕
http://ekonomika.sme.sk/c/7195117/pre-epidemiu-...
@slniecko77 Viem, ake mlieko a od akej kozy pijem. A tym padom nemam dovod sa bat, ze schytam encefalitidu. 🙂
@kofoluska tak vela stastia 😉 neviem ci presne vies ako sa prenasa kliestova encefalitida a poznas endemicke oblasti na Slovensku..koza moze zit v najlepsich podmienkach a moze ju dostat. Zaraza ma tvoja istota 😅
@slniecko77 Mna zaraza, ze mas potrebu to tu niekolko razy opakovat. 😀
@zita19 vies,keby bolo mlieko v prasku take uzasne, nebolo by tolko alergii,astmy a inych chronickych chorob. Kravske mlieko je pre cloveka uplne nevhodne. Myslim,ze nie ja som tu ta,ktora by si mala nieco nastudovat. Mna mama kojila do 1,5 roka,takze sunar nehrozi. Mlieko,syry ani mliecne vyrobky neoblubujem a nekonzumujem. A este pikoska,nikdy som nemala ani jednu zlomeninu 🙂
@terry658 ani ja a to mam 55 a pijem mlieko cely zivot denne vratane vsetkych mliecnych vyrobkov, kojena som bola do dvoch rokov a alergie ani astmu nemam. Moje deti boli kojene cca 3 mesiace, mlieko piju, syry a jogurty jedia, polamane neboli, alergie nemaju Takze asi to nebude len o kravskom mlieku. Zlomeniny, astmy a alergie...
@soniamalinik k riedeniu ti veru neviem poradiť, ani sa nebudem vyjadrovať k vhodnosti pitia v takomto veku, lebo neviem (možno sa poraď s nejakým lekárom, alebo pogoogli ako je na tom kozie mlieko s obsahom bielkovín, aby si drobca nejak nezaťažila, ale zas, preto sa asi riedi, však?). tu ti ale kopírujem môj príspevok v inej téme o kozom mlieku, čo sa týka pasterizácie, myslím, že odbornejšiu odpoveď ako paraz.úst.hľadať netreba:
Ahoj, ja som pred nejakými dvoma rokmi zvažovala kozie mlieko pre syna, vtedy som si zisťovala u dr. z Parazitologického ústavu Sl.akadémie vied, či je nejaké riziko čo sa týka čerstvého aj sušeného kozieho mlieka
dostala som takúto odpoveď, kopírujem z mailu:
Dobry den, nepasterizovane kozie, ale aj ovcie mlieko a vyrobky z neho ak pochadza z infikovaneho zvierata moze byt zdorojom virusu kliestovej encefalitidy. Virus sa pasterizaciou inaktivuje. Pre uplne zlikvidovanie virusu je potrebne udrzat mlieko pri 60C cca 30minut, pri 70C 20minut, pri 85C 10sekund, cize ak mlieko prejde varom nepredstavuje z hladiska prenosu virusu kliestovej encefalitidy ziadne riziko. Susene mlieko sa vyraba z pasterizovaneho mlieka, takze niejepotrebne ho pri rozrabani prevarat.
MUDr.Viktoria Majlathova Parazitologicky ustav SAV
Inak, ja som nakoniec kozie nedávala - syn je alergický na kravské mlieko a reagoval aj na kozie, teda je to podobná bielkovina, tak z hľadiska alergie to asi nie je najlepšia voľba
co som zistila je, kozie mlieko ma vela mineralov , preto moze zatazit detske oblicky, tiez ma malo zeleza, v minulosti neboli umele mlieka, tie su poslednych 100 rokov, ludia na dedine nemali peniaze na dojky, davali mlieko zvierat, ake mali, cize hlavne kravske, kozie... ludia davali babatkam taketo mlieko od narodenia, ja si pockam este mesiac alebo dva, ci nieco viacej vypatram, problem je, ze pani to hned pasterizuje, kozy su 30km od nasho domu, cize raz za 3 dni po to mozme skocit, ak by som to este prevarala (nemame doma ale sporak len plynovy) tak by som to cele asi znicila a ostala by len nejaka hmota. Znama ma malo mlieka, zoberie kravske nepasterizovane z druzstva, riedi 50:50%, prida probiotika + odsava este svoje, takto to zacala robit od 3 mesiacov, na takomto kravskom vyrastla cela ich rodila. Kravske ma vraj menej mineralov, viac zeleza, preto ona mi odporuca kravske. Nutrilon ona uz prestala davat ako presla na kravske.
Od pol roka davali detom neriedene a nepasterizovane kozie podaktory.
Otec dietata je alergicky na kravske mlieko, ja nie som alergicka na nic, ale mam traviace problemy, citam preto stale knihy o zdravej vyzive, ale je to pre dospelych, o detskych nahradach materskeho mlieka sa tam nepise nic.
V dnesnej dobe sa neoporuca povedat vobec detskej lekarke, ze chcem davat dietatu plne kozie mlieko. Stacilo mi, ked som jej povedala, ze chcem este pockat s ockovanim, to ma tam isli so sestrickou ukamenovat.
Znamy to detskym ani nespominaju, ze davaju kravske namiesto UM.
@slniecko77 z materskeho kliestovu encefalitidu dostat nemoze? Ved nesedim stale v panelaku, tiez chodim von. Raz som mala na sebe 3 klieste naraz a zitila som to az po par hodinach.
@soniamalinik co myslis, kde je vacsia pravdepodobnost dostat kliestovu encefalitidu od kozy ci z tvojho mlieka teda materskeho? Skus si nastudovat endemicke oblasti na SVK, moznost prenosu a nejake statistiky, velmi by ma prekvapilo keby si nasla vzorku deti co dostali encefalitidu z materskeho mlieka 🙂 stale si tie klieste nasla po par hodinach, cize dost mala pravdepodobnost prenosu kliestovej encefalitidy, myslis ako casto prezeraju kozy, ako rychlo im najdu klieste?? Pritom staci mlieko pasterizovat a nie tvrdohlavo trvat na nepasterizacii...uff.
Kazdy si nesieme zodpovednost za svoje rozhodnutia, len ma zaraza ako za kazdu cenu niekto preferuje nepasterizovane mlieko - akekolvek..ja osobne nemam nic proti koziemu mlieku 😉
@slniecko77 ale ved ja pisem, ze iba pasterizovat, len neviem, ci pasterizovat na 72 stuponov alebo kupit novy sporak, aby sme mohly kupit nepasterizovane a prevarat
no chodim tam uz 5 rokov a kliesta som v tej zahrade este nemala, ale teraz je vsetko mozne
kozy kupili pre svoju dcerku, ked mala 3 roky, teraz uz ide do skoly
Kozie mlieko je zdravé, ale nie pre trojmesačné bábätko, je to kozie mlieko a má ho piť mláďa kozy, tak ako kravské má piť mláďa kravy, experimentovať s mliekom by som začala až od jedného roka, ale tak každého osobná vec hmm, len mi nejde do hlavy načo k umelému mlieku (mimochodom aj ja som na ňom vyrástla) dávať ešte nejaké iné? A na okraj už len poznámka, ani mne sa nedalo kojiť a počula som aj také že z mojich pŕs v živote mlieko nepotečie, našťastie bez prvých troch týždňov (to som dokrmovala) kojím šťastne i keď sem tam s problémami už deviaty mesiac.
Tiez nechapem, naco k nutrilonu pridavat kozie mlieko. Asi je lacnejsie. Pockat este mesiac a ako 4 mesacne dieta zacat normalne prikrmovat, zelenina, ovocie, to by bolo asi lepsie...
@soniamalinik ja ta chapem 🙂 len kofoluska presadzuje za kazdu cenu nepasterizovane mlieko a voci tomu som sa ja ohradila 😉 ona zial nevie/nechce pripustit iny nazor a trva na svojom (samozrejme ma na to pravo, ale taktiez niest za svoje rozhodnutie nasledky). Takze sme si pisali o paterizacii/nepasterizacii mlieka - akehokolvek 🙂 Len som si ''dovolila'' vyjadrit svoj nazor 🙂
@25daniela tak som sa rozhodla, pockat este mesiac alebo dva, podla toho ako maly znesie ockovanie, o peniaze mi nejde a lacnejsie nevyjde, ja bojujem za zivu stravu, preto mi UM vadi, na druhej strane dietatu ublizit nechcem
A kravy sa nepasu?tam neni kliest? 🙂 🙂
@soniamalinik palec hore::::!!!! 🙂 môj muž ako dieťa 2 ročné dostal ťažký zápal priedušiek, medicína si nevedela dať rady a pil kozie mlieko a to ho vyliečilo a pomohlo mu to .... od veci ale páči sa mi že neriešiš frflačky 🙂 sesterka tiež davala malej kozie mlieko samizdá ze pol deci vody a deci a pol mlieka 🙂 podotýkam že neterka je odchovaná na kozom mlieku a do teraz nebrala žiadne atb a to má už 10 rokov 🙂 nemá žiadne alergie a ani zničený žaludok proste žiadne katastrofálne závery scenáre nič 😀
@soniamalinik kvoli pasterizacii nemusis kupovat novy spoak. alebo na indukcnom, si ake mate, sa mlieko neda ohriat na potrebny pocet stupnov?
@slniecko77 Ach dievca, nauc sa citat. 🙂))))))))) Citujem "Kazdopadne, pijem surove cerstvo nadojene kozie mlieko uz asi 20 rokov a v zivote som s encefalitidou nemala problem, ani nikto v mojom okoli."Kde konkretne PRESADZUJEM nepasterizovane mlieko? Tym, ze napisem SVOJU skusenost? 🙂)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
@brumka ako odcitovala vyssie alami "Pre uplne zlikvidovanie virusu je potrebne udrzat mlieko pri 60C cca 30minut, pri 70C 20minut, pri 85C 10sekund, cize ak mlieko prejde varom nepredstavuje z hladiska prenosu virusu kliestovej encefalitidy ziadne riziko. " Snat Ti to staci.
ja som privrzenec raw food stravy, najlepsie veganskej, od kedy som zistila, ze nemam materske, som raw foodista vega
Co som sa docitala a co si aj osobne myslim je, ze ak chce clovek pit, jest nejake mliecne produkty, tak nepasterizovane, surove kozie mlieko vypite do pol hodiny od podojenia, je vraj najlepsie (zasadite), potom vlastne kefirovane, nepasterizovane.
Babatkam by som ale pasterizovala, hlavne ak mam zdroj kozieho az 30 km od domu. Malemu zacnem davat kozie od 4-5 mesiaca. Kamaratka na Orave vsak dava od 3 mesiaca malemu kravske z druzstva, prevari, zriedi 50:50, hodi probiotika a je to. Kravske vsak nema tolko mineralnych latok ako kozie, preto je vraj lepsie. Ja osobne mam radsej kozy ako kravy. Su to mensie zvieratka a ked ma clovek vlastnu kozu, dava jej lasku, travu a vsetko co potrebuje.
Skoro sa bojim opytat, ale - nezvazovala si, ze mu budes davat materske od inej mamicky? Da sa kupit, neviem ci nie cez nemocnice...
Myslim, ze si mala smolu na laktacne poradkyne, podla mna ziadna dobra by ti neradila na rozbehnutie kojenia dieta aj flaskovat nutrilonom. A ze by si nemala cas... No neviem, caj si navaris rychlo, hroznovy must nakupis do zasoby, ricinus supnes pod jazyk styrikrat denne. Osobne by som na tvojom mieste stale skusala skor rozbehat kojenie. Mozno aj inou stravou... Ale to asi nechces pocut.
Drzim palce, nech to vyriesis a maly je spokojny.
@soniamalinik
@hallie presne to by som Ti aj ja odporucila, skusit predsalen zamerat sa na rozbehnutie laktacie u Teba a to je urcite ta najlepsia Raw food strava 🙂 urcite sa da tomu pomoct aby sa objem zvysil a vobec to nie je casovo take narocne. Ved to zahrievanie, riedenie+chodenie po to mlieko je ovela zdlhavejsie podla mna. Skusila by som aj prikladat drobca, to je najlepsia odsavacka a mozno ak by si skusil sam tahat aspon trosku tym by sa laktacia rozbehla bez zdlhaveho odsavania. A to um by som asi nedavala bezprostredne po mm tak ako to aj Ty pises.

Ja som bola odchovana na kozom mlieku.Nie som na nic alergicka.Netusim,ako ho riedit,no rozhodne by som odporucila ho prevarit.
Vela stastia🙂