icon

Ako zrušiť nočné pitie mlieka u ročného dieťaťa?

alex2019
20. aug 2022

Ahojte, syn 13m pije posledny mesiac UM a asi 2 tyzdne uz vobec nie je kojeny (musela som prestat na odporucanie lekara a uz neplanujem znova zacinat lebo aj maly si uz odvykol a hoci som planovala kojit dlhsie tak ku konciu to bolo dost utrpenie a aj toho mlieka bolo velmi malo). UM pije vecer a rano 210ml. Avsak v noci sa budi a place a zaspi az ked mu urobim UM, vacsinou 180-210ml. Vsade sa pise, ze v tomto veku by uz dieta nemalo v noci pit mlieko, lenze ja neviem co snim mam robit, on ozaj ze velmi place a skusala som ho zobrat na ruky a nejak uspat, ale to nepomaha. Je to dost neprijemne, zatial nemam nejaky system, tak proste tych 10 minut place kym dojdem do kuchyne a urobim to mlieko. Posledne dni to skusam robit tak, ze mu dam to UM rovno ked idem cca o polnoci spat, nech nemusim potom vstavat na jeho plac. No len to neviem ci je uplne dobre, lebo takto vlastne neviem ci by sa zobudil, hoci zatial to tak vzdy bolo. Starsi, hoci UM dostaval skor, tak bol stale aj kojeny a velmi dlho sa kojil aj v noci, zrejme tam moc mlieka nebolo ale ten psychologicky efekt to malo, takze nemam s tymto skusenosti. Dakujem za rady.

Strana
z2
patka06
20. aug 2022

@haley7897 Ročné dieťa už prechádza na bežnú stravu, mlieko je jej súčasťou, nie hlavnou zložkou.
Trávenie má vyvinuté, že počas dňa prijíma potravu a trávi ...v noci zase oddychuje.
Ak sa cez deň nasýti, nemá byť prečo v noci hladné.
Nie je to žiadny studený odchov, ak sa snažíme, aby ročné dieťa prespalo celú noc / min. 8 hodín / je to prospešné pre rast aj nervovú sústavu.

haley7897
20. aug 2022

@patka06 ja len nevidím dôvod "snažiť sa aby dieťa prespalo celú noc" nasilu. Obe moje deti prespali celú noc od narodenia, mlieko v noci dostali v polospanku keď začali byť nespokojne a potom netušiac o svete pokračovali v spánku do rána. Dokrmovanie v noci nemusí narušiť spánok.
Tabuľky s míľnikmi sú len guideline, to neznamená ze sa do nich musí dieťa napchat nasilu akonáhle prejde určitým vekom. Vždy je tam určitá flexibilita.

patka06
20. aug 2022

@haley7897 jasné, že nie nasilu a presne podľa tabuliiek... prirodzene ho k tomu priviesť.
napr, to nočné pitie mlieka, u väčších detí 1+ je už len zlozvyk a nie potreba.

dobromila
20. aug 2022

@alex2019 ako dlho plače, keď sa v noci zobudí? Ak by som na to mala nervy, tak by som skúšala tri dni bez mlieka v noci. Ak by to teraz ešte neprešlo, tak skúsiť zas o mesiac, či dva. Neboj, zúbky sa z toho nepokazia, aj tak ich zatiaľ asi veľa nemá

betulinka1
20. aug 2022

@alex2019 je hladné tak si dieta pyta. Davaj mu mliecko ak potrebuje. 13 m nie je vobec vela. Ak nabehne na tuhú stravu, tak ho to prejde a nebude v noci hladné. Das mu vodičku a hotovo.

elizabet173
20. aug 2022

@bluesmile175 asi budes z toho úplne mimo, ale ja som mala nejaké zvláštne dieťa. Spalo od štyroch týždňov celu noc, na mlieko sa nebudilo. A to som kojila, len kojila. V prve ráno som zažila šok, keď som si uvedomila, že už je ráno a nekojila som, bála som sa, ci dýcha. A takto to už ostalo bez toho, aby som sa ja o to nejako pričinila. Moje dieťa nepotrebovalo v noci jesť? No zjavne nie. Ak sa ročne dieťa budi v noci raz na mlieko, tak by som mu ho urobila. Do toho roka aj pol. Potom už nie. Nie preto, že by mi robilo problémy vstať, ale preto, že aj jeho tráviaca sústava si potrebuje oddýchnuť. O zuboch, ktoré maminy deťmi v noci po jedeni určite nejdú umyť, ani nehovorím.

elizabet173
20. aug 2022

@alex2019 záleží aj na tom, čo zje počas dňa a koľko toho zje, aj čo má na večeru a kedy ju zje a kedy ide spať. Počkala by som ešte pár mesiacov a potom vyhodila fľašu, hrnček cez deň a v noci len vodu

andreatytler
21. aug 2022

@alex2019 Nas syn sa sam prestal budit na nocne pitie asi ked mal 2 roky. Este v 20 mesiaci mi aj ucitelky v jasliach radili aby som zacala davat len vodu ale pockali sme a on sam sa odstavil od nocneho pitia.
Ak ti to nerobi velky problem, tak by som pockala aspon do 1.5 roku.
My sme zarobili mlieko ked sme isli spat okolo 1:00 rano a mali ho na nocnom stoliku. Potom ked sa syn zobudil okolo 2:00, tak sme mu ho dali izbovej teploty. Ale aj ta rada s termoskami je dobra.

kamajka
21. aug 2022

joj, asi som divna ale moj pil mlieko v noci do 4 rokov... to uz aj do skolky chodil.. nie je ani tucny ani nema pokazeny chrup, ma krasne zdrave zuby a to ma uz 12 rokov.

bluesmile175
Odpoveď bola odstránená
zuzkaa1991
21. aug 2022

@alex2019 blbost ze dieta by nemalo pit mlieko v noci 🙈🙈🙈kazde dieta je ine.....moja pila vysse 2r UM a postupne sme prechadzali na kravske.....tak si ešte vyzaduje mliecko moja zas nebola ani nie je velky papkac a pytala si mlieko podla potreby zalezi ako cez den papa ..... ma 4.5r a ak ju nieco aj teraz zobudi v noci vypije mlieko a nevidim problém spravit mlieko za 3min (kedze teplu prevarenu vodu som mala v termoske alebo by som nechala preverenu vodu a len zohriala v mikrovlnke a dala mlieko

kamajka
21. aug 2022

@bluesmile175 tak to si zas nedovolim tvrdit, kazdy robi chyby... ja som zas mala problem odnaucit ho od flasky ale tak uz ma 12 a necuca z nej tak to je hlavne.😁

beata_k
21. aug 2022

@alex2019 Joj daj mu. Hadam si nenechas dieta vrestat v noci od hladu. Neboj ono raz prestane pytat. Ale bude to v klude, nie takto stresujuco. Riad sa dietatkom a nie cudzimi ludmi z diskusneho fora.

janulik2008
21. aug 2022

@kamajka mňa zaujíma do koľkých rokov cuckal mlieko? :D malá do skoro 6 🤭🤣

katkine_terapie
21. aug 2022

Ročné (a staršie) dieťa z fyziologického hľadiska nočné kŕmenie nepotrebuje (aj tráviaci systém si musí oddýchnuť). Ak staršie dieťa pýta v noci mlieko, zväčša ide o zvyk, nie o potrebu jedla. Na pitie (najmä v lete) stačí vodička. Nehovoriac, že v tomto veku má dieťatko aj zúbky, a tie je vhodné pred spánkom vyčistiť (a teda potom už nejesť).

kamajka
21. aug 2022

@janulik2008 on uz potom ako prestal v noci pit mlieko z flase tak sa nejako sam nastavil ze len vecer. ale aj 5 rokov mal uz veru. bol to pre neho taky upokojujuci ritual pred spanim.

Strana
z2