icon

5 mesačne dieťa na rokovaní národnej rady

sardinka335
29. apr 2016

Pridala som tuto temu, aby sme nespamovali inu, kde sa tato tema začala ,,preberat,, tazke, kto cíti potrebu vyjadriť svoj nazor, tu ma priestor. V krátkosti - iste ste postrehli ten ,,mega škandál,, ako poslankyna Petrík(ová) nebola pustená do rokovacej sály NR SR s 5 mesačným batolaťom. Sta za? Ste proti? čo si o tom myslíte?

edita56
Autor odpoveď zmazal
buckeye
29. apr 2016

@nyusika ale inak chapes pojem mimoriadna situacia? Ved sama povedala, ze normalne jej malu strazi muz

katrinka8
29. apr 2016

Ženy, nalistujte si tu tému o tom, ako slovenské matky bežne zvládajú byť na pol a iných úväzkoch aj 100% sa venujúce matky. Keď som v danej téme tvrdila, že to možné nie je (byť na 100% aj aj), tak ma mnohé presviedčali, ako to ide.
A teraz, keď sa jedná o poslankyňu, zrazu to nejde 😀 Práca poslanca nie je založená na tom, že sedí 100% pracovného času v pléne s "celým parlamentom", gro ich fungovania je mimo plénum, možno aj mimo parlamentná budova - a to sa zrejme dá v pohode aj s tým dieťaťom z domu robiť. Určite to majú v tomto jednoduchšie ako ľudia v obchodoch, pri páse atď. Ale určite existujú zamestnania, kde sa dá pracovať aj homeoffice. A pozrite si tu témy, kde je kopec "z nás - bežných mám" takých, čo od narodenia dieťaťa takto pracujú - akurát si narozdiel od dotyčnej poslankyne nemusia odbehnúť do pléna, ale na nejaké pracovné stretnutie - tiež na tých 20 minút. A zrejme preto, že tam tú ženu niekto vidí tých 20 minút, si snáď nemyslí, že jej plat ide iba za ten čas.
Ako tu bolo kdesi spomenuté, skôr by nás malo zaujímať, prečo v tom parlamente v tom čase, keď sa tam rokovalo, bolo tak málo ľudí. Mnohokrát, keď ten parlament zasadá, mňa zo stoličky dvíha to, že aj keď tam nechodia rokovať často, tak ich tam takmer vždy väčšina chýba! To ma rozhodne poburuje viac ako spiace dojča na 20-minútovom zasadnutí pléna.
Mimochodom, ja nepracujem popri deťoch, možno práve preto, že v mojej práci nemám možnosť pracovať homeoffice - teoreticky by to šlo, ale prakticky mi to zamestnávateľ neumožní proste. Preto som zástancom toho, že byť doma 3 roky s deťmi je pre našu rodinu (naše deti) naj riešenie. Možno keby som mala iné podmienky, mala by som aj iný názor.
A mne ten jej status pripadá ako normálny opis toho, čo sa stalo. Neznie mi to ako "urazené sťažovanie sa". Ale to je asi len vec pohľadu, možno to niektoré teda vnímate inak.

sardinka335
autor
30. apr 2016

@katrinka8 matka na hocijakom uvazku neni 100% sa venujuca - je to matka ktora musi sklbit dve veci, tym ale nehovorim ze je to zla matka.
Ja mam u vyfuku, ze robi v parlamente, pointa bola, ze tam nakračala ako milost pani na hotove, bez pytania len tak - ved ja som matka, kto je viac?
Ja tam nikde nevidim ten boj, ze ,,a toto chcem pre slovenske matky,, - firemne školky, kutik na kojenie, prebalovanie.....sice na Fb niečo v duchu ,,bliaka,, ale tam to aj ostane. .....ludia jej tam nakladaju a maju pravdu - robi to len pre seba na bezne sloveny ziadne vymozenosti nepresadi, lebo len parlament pojde príkladom...
A je určite iné, príst si niečo vybavit do prace kde dieta podrzí kolegynka a jeho pripadne mrnčanie nikoho neruší a ine prist na schodzu a rokovanie s dietatom priviazaným na krku.

mojkamojka
30. apr 2016

@buckeye a kvoli kazdej mimoriadnej situacii kazdeho poslanca budeme menit rokovaci poriadok?

sardinka335
autor
30. apr 2016

@mojkamojka ved to...holubník! Ak mam mimoriadnu situáciu tak sa na nu aj mimoriadne pripravim.

mojkamojka
30. apr 2016

@katrinka8 Je vela zamestnani kde sa daju napasovat home office, skratene uväzky a podobne, ale zamestnavatel to z principu (alebo blbosti lebo si mysli, ze zena doma neodvedie taku pracu ako ked tam drepi na zadku v kancli) nedovili a ani nevyskusa ci by to fungovalo u konktretnej zamestnankyne. Neviaze ho k tomu ziadny zakon, aby takuto pracu zene- matke umoznil, tak preco by to robil? Ja som zvyknuta dlhe roky robit home office or ciastocny home office. Moj byvaly zamestnavatel mi toho nasluboval ked ma chcel ziskat a potom na home office zabudol, nedalo sa atd.. Tak som mu velmi rychlo dala papa. Ale zas ja nemam problem najst si pracu, toto si vsak nie kazda moze dovolit.

buckeye
30. apr 2016

@mojkamojka no a? Ved by nezostal zmeneny len pre nu ale aj do buducnosti, na jednej strane tu jej kriticky pisu, se suhlasia, aby zamestnavatelia vychadzali v ustrety matkam v mimoriadnych situaciach, ale na druhej strane u tejto konkretnej to vadi?? A nemoze sa urobit zmena? Dvojity meter?

sardinka335
autor
30. apr 2016

@buckeye ano a zachvilu tam pride nejaky poslanec milovnik psov, ze prečo tam nemože mat pri nohách čokla...Nevychádza sa týmto nadludom v ustrety dost? Uz teraz si moze brat dieťa do parlamentu - koho sa pýtala či smie? NIkoho....moze pracovat popri dietati, ma tam na to podmienky. Nestačí? Ved tam ma kancelariu a tam ju moze čakat opatrovatelka s dietatom, pripadne moze kočikovat, zakial ona vybavuje. To je ,,vyjdenie v ustrety,, az az...

buckeye
30. apr 2016

@sardinka335 alebo inak povedane zavist v slovenskom prevedeni, v tomto suhlasim s mima, keby to bola obycajna neznama zienka, boli by tu zastupy matiek braniacich ju, aky je zamestnavatel hnusny, ale je to poslankyna, tak si kazdy musi vyplut jedovatu slinu jej smerom..

sardinka335
autor
30. apr 2016

@buckeye ha ha ha....a čo jej mam akoze zavidieť? Ze musi chodit do roboty s deckom? No chuderka ma v parlamente svoj kancel,ze tam je k dispozicii poslancom kuchynka, kupelka....fakt to ma ťažke....apropo keby nebol cirkus okolo tohoto tak ani neviem ze nejaka Petrik existuje, lebo to aj je neznama zena a dovolim si tvrdit ze 99% opýtaných by o nej ani nechyrovalo....

mima4
30. apr 2016

@sardinka335 ale ten cirkus robia media.
Ja osobne tiez, kebyze potrebujem sa s babom zastavit na polhodku v praci, tak ho vezmem do satky, pripada mi to uplne prirodzene, nic "extra", ved tam nejdem s biologickou zbranou 😀
minule na porade mala kolegyna 2 rocneho synceka lebo jej zlyhalo opatrovanie, potom uz mala... vobec sa mi to nezdalo divne, poburujuce, ci nevhodne... proste nemala inu moznost a bodka.

buckeye
30. apr 2016

@sardinka335 no ved si to prave vymenovala kancel s kuchynkou a kupelkou, mozno plat? No vidis, ja uz ani nie som na svk a ju si pamatam z bilboardov, lebo mala takto matersky ladenu kampan uz vtedy, aj tak by som ju nevolila, lebo bola vtedy este za siet, ale pamatam si ju

buckeye
30. apr 2016

@mima4
@sardinka335 u nas si tiez kolegynka zobrala maleho do prace, lebo v skolke mali mimoriadne skrateny den a nemal jej ho kto postrazit, tie 2 hodiny sedel v kancelarskych castiach, kam chodia aj ine navstevy, mal hracky, kreslil si, nikomu neprekazal, este sef odd si s nim podebatoval, aky je poslusny chlapcek, tiez to neplanovala vopred, nepisala ziadost na vyssie odd, ci moze, kazdy normalny clovek to chape, ze ked je mimoriadna situacia, da sa to riesit takto a nikto s tym nema problem, ale tu si dovolila nieco take poslankyna a predsa to si nemoze dovolit, tolka drzost, ako jej to kohlo vobec prist na um 🙂

mima4
30. apr 2016

@buckeye no taketo situacie aj u nas boli, ze kolegyne si vzali aj na cely den..mozno tak raz za pol roka... tiez sa nepytali a keby sa pytali, napr. mne, kedze s nimi sedim...tak im poviem "taketo blbosti sa ani nepytaj, ked potrebujes, jasne...". A uz vobec neskumam ich financnu stranku rodiny a to mnohe maju manzelov co zarabaju podstatne viac ako nejaki poslanci....

sardinka335
autor
30. apr 2016

@buckeye aaale chod.......ja osobne neznašam kancelarske prace, mam rada akčnejšie zamestnania a ver či nie, ja momentálne pracovat vobec nepotrebujem, svoj čas venujem tomu čomu chcem. A ked som aj pracovala tak len 3 hodiny denne preto lebo som chcela a bavilo ma to. Zivot uštvanej pracujucej matky ma nikdy nelakal.

@mima4 ale ved aj ja povazujem za normalne ze si semo tamo ak je to mozné a vhodné vezme človek dieta so sebou do roboty. Ja som si niekolko krát zobrala dceru do školy aj kolegyna si zobrala malu...ale jednak sme sa pytali veducej a neprišli sme bez pytania, jednak sme sa svojim bio deťom velmi nevenovali na ukor prace.
Je ine zobrat si dieta do kanclu ked viem ze viac menej neni robota alebo len na kratko a je ine ist na dolezite rokovanie s dieťaťom. Ja som na metodicke zasadnutie alebo poradu s vedením školy deti netahala, ani ziadna ina kolegyna. treba rozlišovat čo ano a čo nie...kde su tie pomyslene hranice. V dnešnej dobe nikde.

mima4
30. apr 2016

@sardinka335 pozri, mne to nevadi, ked je to raz za cas a nevyzadujem ziadne pytanie sa zien, pretoze viem, ze spokojny zamestnanec je aj dobry zamestnanec. A hlavne neriesim, ci maju na opatrovatelku alebo nie, to je ich sukromna vec.
Cely cirkus okolo spravili media - klasika 😉 a mne sa len potvrdilo, ze slovensko sa jedine "tvari" ako pro rodine orientovana spolocnost. V skutocnosti su deti nevitane, nezelane a zena odsuvana mimo realny zivot.
Je ine ked zena nechce a nemusi pracovat, napr. ako ty, mas tu moznost volby, ale ked chce sa realizovat, malo by to byt jej umoznene a nemalo by sa automaticky brat ze zena je povinna trcat doma a ze jej jeidnou tuzbou je piect buchty a vyrabat hand made vecicky...

sardinka335
autor
30. apr 2016

@mima4 ja suhlasim - to neznamena, ze kto je doma sa nerealizuje, realizacia neznamena, ze automaticky muklujem niekde v kancli, aby som bola ,,dulezita,, ale to ze si plnim sny....ze mam čas robit to čo ma bavi napr. ja som na RD vyštudovala lebo som strašne chcela. A uz pokukujem ,,co dál,,. takze doma som zaiste netrčala ale na skušky, celodenne prednašky som neprichadzala s krdlom mojich deti - no raz som prišla na konzultaciu k diplomovke lebo som si myslela, ze to pojde....no nešlo. Bola som nesustredena, rozptylena polku veci čo som sa chcela opytať som zabudla. Proste deti niekam patria a niekam nie a su okolnosti za ktorých je to uplne v pohode a su okolnosti kde to ruší a je to nevhodné.
Ako vravim ,,ja som matka a kto je viac,,? A ak si myslíš ze napr. v DE su nejako prorodinny a deti vitane no neviem moj muz ked tam povedal ze ma 3 deti tak na neho pozerali ako na socku - ze tam 1 max. 2 aj to je uz vela. Samozrejme hovorim o Nemcoch a nie o moslimských pristahovalcoch...tých je ako much...
Proste klasika - u suseda je trava zelenšia...no neviem neviem

mima4
30. apr 2016

@sardinka335 urcite, realizacia nemusi byt iba o kariere a peniazoch... a je to uplne OK. Ty si sa mozno nemohla sustredit, ale ina mamicka ano..a ked nemala moznost kde nechat dieta, tak ho vzala so sebou.
Netvrdim, ze mame si robit "boha" zo zeny co je matkou, to nie, ved poznas moje nazory... ale myslim si, ze v nasej spolocnosti je zena matka znacne diskvalifikovana a neziaduca, dava sa jej miesto doma pri hrncoch a dietati a nebere sa ohlad na to, co realne chce ona a na co ma pravdaze predpoklady.

buckeye
30. apr 2016

@sardinka335 no v DE su praveze in teraz rodiny s vela detmi, nemecke, nemoslimske, kamoska robila aupairku, kde mali 4 deti a vsetci ich znami mali 3-4, ti co mali nahodou menej, planovali viac

mima4
30. apr 2016

@sardinka335 kedze dost spolupracujeme s de firmami, tak je tam caste, ze zeny maju aj 3-4 deti, pravdaze pracuju na skratene uvazky vacsinou, ale je im to umoznene, vacsie firmy maju aj mini jaslicky/skolky... nikto neocakava od zeny, ze sa zavrie na roky doma... bere sa tam prirodzene, ze porodis, si par mesiacov doma s babom a ides robit. A skor je tam divne, kebyze zena nechce robit a vyhovara sa na dieta... ale opat, zeny tam neraz robia na 15 az 25 hodin tyzdenne.

mojkamojka
30. apr 2016

@mima4 este raz bavime sa o 20 minutach kvoli ktorym chce poslankyna menit rokovaci poriadok...

mima4
30. apr 2016

@mojkamojka a v com je teda problem v zmene rokovacieho poriadku?

mojkamojka
30. apr 2016

@mima4 nevidim dovod menit rokovaci poriadok kvoli kazdej kravine, ktora sa da vyriesit aj inym sposobom. Princip subsidiarity by mal fungovat vsade a nie kvoli kazdemu prdu cloveka menit pomaly ustavu. Toto proste ja nepokladam za problem, mame v spolocnosti ovela horucejsie problemy (aj mamy s malymi detmi ich maju pozehnane), ktore treba riesit.

mima4
30. apr 2016

@mojkamojka no rokovaci poriadok nie je ustava...je to len "technicka zalezitost".

mojkamojka
30. apr 2016

@buckeye opakujem, nech riesi veci, ktore su urgentne, potrebuje ich viac ludi ako 5,5 poslankyne...Ju netrapi z coho budu zit slobodne alebo rozvedene matky ak im dieta nevezmu do skolky lebo je plna? Ju netrapi, ze je vyzivne takmer nevymozitelne. Ju netrapi, ze matkam nie su umoznene skratene uväzky? Ju netrapi, ze matky su diskriminovane pri hladani si zamestnania? Odpoviem ti. Nie netrapi ju to, ju trapi, ze nemohla byt 20 minut bez dietata v rokovacej sale.

mojkamojka
30. apr 2016

@mima4 nikde nepisem, ze rokovaci poriadok je ustava...

mima4
30. apr 2016

@mojkamojka prosim ta, ako vies, co ju trapi a co chce riesit? bavila si sa s nou niekedy osobne, videla si jej navrhy na zmeny?

a po druhe: zvolili si ju ludia, takze ju chcu mat v parlamente... my si volime svoje osoby, ktore zastpuju nase zaujmy...takze nestavajme sa do pozicie "my chudaci, my nic viac" 😉

mojkamojka
30. apr 2016

@mima4 ked riesi taketo voloviny, isto ju trapi kam pojde cudzie decko do skolky... Btw ja som ju nevolila. Lebo s prepacenim asi nie je uplne ok, ked dokazala ist do strany s niekym komu ani nic dobre z oci nepozera... A inak do pozicie my chudaci... sa nestaviam, nemam dovod...

mima4
30. apr 2016

@mojkamojka no ale ma svojich volicov az natolko, ze sa dostala do parlamentu.