icon

5 mesačne dieťa na rokovaní národnej rady

sardinka335
29. apr 2016

Pridala som tuto temu, aby sme nespamovali inu, kde sa tato tema začala ,,preberat,, tazke, kto cíti potrebu vyjadriť svoj nazor, tu ma priestor. V krátkosti - iste ste postrehli ten ,,mega škandál,, ako poslankyna Petrík(ová) nebola pustená do rokovacej sály NR SR s 5 mesačným batolaťom. Sta za? Ste proti? čo si o tom myslíte?

sardinka335
autor
30. apr 2016

Ešte raz kočky - mne nevadi, ak su deti s mamou v robote, alebo s otcom...ja sama som si sem tam brala dceru do roboty, kolegyne detto aj veduca - nikto nič nenamietal...ALE je rozdiel mat dieta v robote ked viac menej o nič nejde a ked je v robote nejaka dolezita konferencia, porada, ,,emzetko,, mesačne, ročne zučtovanie, porada s riaditelom, inšpekcia !!! Chapete ten rozdiel???

katrinka8
30. apr 2016

@mojkamojka - veď, presne si to myslím aj ja, že im sa do toho nechce, čo je na škodu veci, si myslím... No čo už ☹ Ale bolo by super, keby možno aj táto dotyčná "aféra" nakopla nejakú tému medzi zamestnávateľmi (mimochodom, môj zamestnávateľ je štát...).

@sardinka335 - heh, veď ja presne to isté tvrdím, že nie je, ale ma presviedčali, že je 😀 Inak ani ja netvrdím, že je to zlá matka (kto z nás môže vôbec toto tvrdiť o inej žene, o ktorej nič nevie?), len že proste to sa nedá na 100% percent robiť dve veci naraz.
No, uvidíme, čo z toho vzíde, možn ozaj sa do toho niekto pustí tak "celonárodne" - nikdy nehovor nikdy.
Inak, u nás v zamestnaní aj pes môže byť - teda "vysokopostavený pes"... Deti u nás niekedy kolegyne majú - keď nie je iné východisko (ako výnimočná situácia), ale zase je asi rozdiel, na akom mieste a aké - lebo niekde sa dá, niekde nie. U mňa by to možno výnimočne šlo, ale určite nie na celý deň, na nejakú hodinku-dve, by sa dalo, ale to by sa nemohlo diať nič výnimočné v ten deň. Myslím tým ale také väčšie dieťa, čo dokáže samé vydržať napr. pri kreslení a pod. Ale zase 30 minút s dojčaťom v šatke by som hádam zvládla si akútnu vec porobiť 🙂

katrinka8
30. apr 2016

@sardinka335 - no presne si to ale vystihla s tým, že treba vedieť, kedy áno a kedy nie. A práve tu to je o tom, že to 5-mesačné dojča jej zrejme spalo, a preto tam šla s ním. Asi by sa tam nehrabala, keby jej to dieťa ryčalo či už od hladu alebo z iného dôvodu, a ona by tam rušila zasadanie pléna 😉 Aspoň ja to tak logicky chápem, že dieťa jej spí alebo je pokojne, ticho v šatke, tak si ide vybaviť veci, keďže jej zlyhalo "hlídaní". Proste že vie, že to dieťa tam rušiť nebude - akoby tam ani nebolo.

katrinka8
30. apr 2016

@mojkamojka - ale tak zase robiť z komára somára z nejakého rokovacieho poriadku... 😀 Prepánajána, napíšem jeden papier, že tá a tá osoba má povolenú výnimku zobrať si na rokovanie do pléna svoje dieťa (v prípade núdze), dám tam podpis, pečiatku, a idem. Nemusím meniť ani rokovací poriadok, a tváriť sa, že ide o "riešenie problému", ktorý znemožňuje riadenie krajiny pre svoju zložitosť 😀 😀 😀 Proste ako normálny zamestnávateľ vyjdem v ústrety zamestnancovi a nerobím z toho vedu a mediálny škandál, ako keby kvôli tomuto problému teraz dotyčná poslankyňa nešla 4 roky riešiť na Slovensku nič, len zmenu rokovacieho poriadku v prospech vstupu dojčaťa v šatke do pléna...

nyusika
30. apr 2016

@katrinka8 presne tak.
Takto to malo byť. A nie hentaké zbytočné scénky.

zita19
30. apr 2016

@mima4 v nasom volebnom systeme vobec numusi mat svojich volicov na to, aby sa dostala do parlamentu. Volime predsa stranu a ak bola na kandidatke tak vysoko, ze spadla do poctu kresiel co sa dostali do parlamentu, tak ona osobne ziadnych volicov nepotrebovala. Je tu este moznost, ze ju ludia vyssie prekruzkovali, ale neviem ci je to zrovna jej pripad.
A len tak pre zvysok diskutujucich: Uz sa tesim na dalsi cirkus, ktory sa strhne ak uvadzacky nepustia matku s dojcatom v satke na operu. Dufajme, ze kazda normalna matka radsej strci dieta spat ako sa s nim potrepe na Traviatu, aj ked v dnesnej dobe je aj to celkom mozne. Ale pani Petrik, kedze uz patri k celeVRTKAM tejto spolocnosti by ho mohla vziat povedzme na ples v opere. To by jej tiez zdvihlo popularitu a o to ide az v prvom rade. Zaujmy dietata sa dostavaju niekde mimo...

nyusika
30. apr 2016

Inak, ja sa vôbec nečudujem, že toľko zamestnávateľov preferuje mužov.
Pri pohovoru nie je dovolené pýtať sa na rodinny stav a počet detí. Bežne sa stáva, že ženy nastupujú so zamestnania tehotné...potom sa zistí, že má žena chorlave deti, je stále na OČR...teraz sa budú vo veľkom prerábať kancelárie na detské herne a kojcimry. Pár príspevkov vyššie som sa dozvedela, že keď príde žena s dieťaťom do práce, "kolegynka ho postráži , kým sa matka zúčastní porady".

mojkamojka
30. apr 2016

@nyusika Presne tak 🙂 Inak mozno ma tu ukamenuju, ale kedysi si moja kolegyna do kancelarie priniesla dieta na pol dna a poviem vam pravdu ho..o som spravila, bo syn v kuse rozpraval, stale nieco potreboval, nieco chcel, pytal sa mna alebo svojej mamy, hladal na mojom stole noznice, lepidlo atd. A to nebolo ziadne super male dieta bol druhak. A kancelaria 1m x 1m cize zasit sa niekam kde mozem pracovat neexist. No neviem, ja nie som velmi happy z deti na pracovisku, ja som za moznosti kde je o ne plnohodnotne postarane primerane ich veku. Ved aj on z toho mal velke prd.

sardinka335
autor
30. apr 2016

@mojkamojka presne ako píšeš, s dieťaťom, ktore nespi toho vela v robote neurobíš, proste ta pozornost je v keli. Napr. niekedy idem k manzelovi do roboty aj s malou, ale vazne vynimočne a to mala tam urobi zabavu na pol dna a potom na mna muž ,,hadze pohlady,, ze uz treba aj robit 😀 Jednoducho rozptyluje to...

prasiatko30
30. apr 2016

som proti aby pani poslankyne pouzivali deti na takuto lacnu propagandu - tu to tiez urobila jedna taka hura poslankyna vysmech pre vsetky zeny ktore musia svoje deti ako 4m nechat bud v jasliach alebo s nanny aby mohli ist do roboty - namiesto toho aby bojovali o realnu "conciliación" pracovneho zivota s tym rodinnym - napr dlhsia materska plus na to nejaka "otcovska" dovolenka plus vacsia pomoc - aj ekonomicka pomoc rodinam s detmi tak si robia takuto populisticku reklamu - tu to bolo este o to ironickejsie a patetickejsie ze nanny slavnej poslankyne stala pri dverach saly kde bola na jednani pani poslankyna a pani poslankyna je jedna z najbohatsich zien celej krajiny - humus. 😠 😠 😠 😠

jatva
1. máj 2016

@prasiatko30 mna by zaujimalo percento zien, ktore idu pracovat s tak malym dietatom. Podla mna drviva vacsina vyuziva stedreho socialneho systemu Slovenska, kvasi doma a narieka, ze ma malo.

nyusika
1. máj 2016

@jatva drvivá väčšina je doma dobrovoľne a vychutnáva si to. Pretože k materstvo sa postavilo zodpovedne a s vedomím, že na určitú dobu stratia predchádzajúci finančný štandard. Väčšinou sú na toto obdobie aj pripravené tak, že niečo majú ušetrené. A pokiaľ ich zaskočí nečakaná situácia, zariadia sa tak, ako ich vedomiu a svedomiu najlepšie vyhotovuje.

jatva
1. máj 2016

@nyusika nemyslim, ze to beru takto. Mozno v taketoj diskusii, aby druha strana vyzerala nezodpovedne. Takisto si nemyslim, ze ist pracovat je nezodpovedne.
Vela mam chodi kocikovat, na kavu s kamaratkami a dokazu pri tom ropravat. Tak preco by ona nedokazala rozpravat s naviazanym dietatom 20 minut? Deti v satke su omnoho kludnejsie.

nyusika
1. máj 2016

@jatva absolútne súhlasím s tým, že je veľa žien, ktoré majú potrebu sa realizovať aj inak, ako "iba matka a partnerka" . Ale keďže je to jej slobodné rozhodnutie, nemôže očakávať iné výhody, ako majú jej bezdetné kolegyne a kolegovia. Proste si to ona musí zariadiť. A to, že má od zamestnávateľa úľavy, treba brať ako bonus - nie samozrejmosť . Príde mi to diskriminačné k ostatným.

jatva
1. máj 2016

@nyusika ale ved je uplne normalne, ze nemame rovnake podmienky, vyhody. Zena za pasom si nemoze zobrat home office. Stravenky davaju v inych hodnotach, mzda je ina, ... Je strasne hlupe tvrdit: "ja nemozem, preco by mohla ona" a este sa citit ukrivdene.

nyusika
1. máj 2016

@jatva a uniká ti celé pozadie tej kauzy. Vôbec tam nešlo o nejakých 20 minút a šatka tam už vôbec nebola dôležitá.
Vážená matka-poslankyna sa týmto spôsobom zviditeľnila a odôvodňuje to bojom za lepšie práva pre zamestnané matky. OK, beriem. Urcite každej padne vhod zvýšenie príspevkov a podobných praktických vecí...ale neviem, koľko z nich bude považovať za extra výhodu prebaľovací pult na pracovisku. Najmä preto,ebo by nešlo o celoplošnú výhodu. Ale o výhodu pre prísne limitovaný počet žien. Prebaľovací pult bol iba príklad, určite sa dá nájsť viac príkladov.

nyusika
1. máj 2016

@jatva poslednýkrát- kľudne tam to dieťa mohla mať, kebyze5jej ide o to, či môže mať na rokovaní dieťa.
Jej vôbec nešlo o to, ona to dieťa použila ako "zbraň".

Ten uboziak SBSkar má proste nejaké inštrukcie, predpisy...keď si ich nesplní, príde o miesto. Preboha, veď používajte rozum všeobecne. Necitajte len dieťa-šatka-nepustilu ma KRIVDA KRIVDA poďme to okamžite rozmazať

jatva
1. máj 2016

@nyusika no podla toho ako som citala prispevky ludi od prveho postu pani poslankyne, tak ludi najviac vytocilo, ze tam prisla na 20 minut a za tym nasledovalo, ze prisla s dietatom. Podla mna zrovna kvoli tym 20tim minutam vznikla z toho taka "kauza" a zacalo sa o tom tak rozpravat a pisat. Toto cele spustili podrazdeni ludia. Nemyslim si, ze to planovala. Mna osobne tiez prekvapuje ako sa ludia k tomu postavili a ako je z toho strasne halo.

nyusika
1. máj 2016

@jatva keď tomuto veríte, je dobrá referencia na pracu poslankyne Petrík...ťažko potom niečo vysvetľovať. Pekny deň a slnko v duši.

baumka
1. máj 2016

@jatva v prvom rade mala mať pani poslankyňa naštudovaný pracovný a organizačný poriadok a všetko by bolo ok,ja si tiež neviem predstaviť,že sa zjavím na porade s dieťaťom poviem: "Prepáčte,nevedela som,že nemôžem byť na porade s mojim dieťaťom,chcem byť len dobrá matka a dieťa patrí k matke." Dosť naivné,nemyslíš? Najprv konať a potom sa nad tým zamýšľať,nemalo by to byť naopak? A ako vidíš,ja 20 minút vôbec neriešim.

mojkamojka
1. máj 2016

@jatva vacsina matiek "kvasi" doma (s vynimkou tych co sa takto rozhodli a beru starostlivost o deti ako zivotne poslanie a maju podmienky na to, aby zostali doma) preto, ze to dieta do troch rokov nemaju kam dat (a neraz ani po tretom roku zivota dietata ked ho nevezmu do skolky). Alebo si spocitaju, ze ked maju netto 450 € zaplatai opatrovatelku, cestu, stravu tak su v este väcsej mizerii ako ked "kvasia" doma a venuju sa dietatu. Ak maju poodmienky mozno si na RD co to provyrobia, ale pochybujem, ze je to 2000-3000 €. Tie zeny, co by chceli ist pracovat su tymto debilnym systemom donutene drepet doma, lebo nemaju kde nechat dieta.

mima4
1. máj 2016

@jatva
@nyusika
no vela zien ostava doma preto, ze zarobia mizerny plat plus mnoho z nich robi vo vyrobe na smeny, co robia pracu, ktora ich skor frustruje a su rady ze su z nej prec, a tri roky pre nich su urcitym unikom z toho celeho. Mozno keby mali plat v cistom aspon 1000 eur a pracu, ktora je pre nich zaujimava, tak by sli do nej podstatne skor.

anatalia77
1. máj 2016

@mima4 áno aj tak to je

mojkamojka
1. máj 2016

@mima4 keby zena zarobi dostatocne (napríklad tych spominanych 1000 €) na to, aby z toho prezila, zaplatila co ja viem hypo, stravu, skolku atd. tak by podla mna aj zatala zuby a robila pracu, ktora ju sice nebavi, ale zivi. Ale takto? Nebavi ma to, hov.o tam zarobim tak preco? A presne ako pises, sli by do nej skor. Lenze ak to pre nu nema ziadne benefity, skor sa dostane financne este nizsie ako ked je doma, tak naco tam ma chodit?

mima4
1. máj 2016

@mojkamojka ako ja to tiez takto vidim, a je to prirodzene... proste kazda sa chova podla svojich schopnosti a hlavne moznosti, ktore ma. Ale vies co je skoda? Ze mnoho zien tie tri roky, ci viac rokov, ak maju viac deti, nevyuzivaju vobec na svoj buduci profesny rast, nepracuju na sebe, iba celu tu "agoniu" takto umelo predlzuju....

jatva
1. máj 2016

@mojkamojka vsak prave preto som pisala, ze si nemyslim, ze dovody preco su matky doma su take slachetne ako vykreslila nyusika. Zeny maju malo a ani nedopraju tym, ktore sa snazia nieco zmenit. Preco ostatne nebojuju aby sa mali lepsie? Ked nieco nefunguje "hore", myslite, ze bude fungovat "dole"?

zita19
1. máj 2016

No damy, davno pred poslednymi volbami nas najdobrotivejsi sudruh znovu pan premier nabehol do medii s velkym programom, ze budu sa vytvarat podmienky pre matky aby sa mohli zapajat do pracovneho procesu. Vyclenili sa peniaze na vytvaranie minijasli a detskych kutikov na pracoviskach... Nejak som nezaregistrovala jedinu spravu, ze sa tak stalo, ze sa nejaky detsky kutik na pracovisku otvoril... V narodnej rade, hajzlici, nezriadili ani prebalovaci pult. A to vedeli, ze maju jednu poslankynu s deckom do 6 mesiacov, dalsia im kazdu chvilu porodi.
Aj vtedy aj teraz islo len o pozornost medii a zaujmy obcana, volica (v tomto pripade zamestnanej matky a jej dietata) boli uz na predposlednom mieste. Za nimi bol uz len stav snehu v Gronsku pred 100 rokmi.
A by ma zaujimalo, kde su tie peniaze? Nebolo ich nijak malo.

nyusika
1. máj 2016

@jatva aké hore a dole ? Napíšte, prosím, aspoň jeden príklad na to, ako si takú pomoc od štátu predstavujete.
Pretože asi píšeme každá o inom.

Je jasné a potvrdzujú to aj ženy v diskusii, že zamestnávatelia tolerujú prítomnosť detí na pracovisku...jasne, že musí charakter práce s tým musí byť OK. A nesmie to byť zneužívané.
Čo iné ešte?

nyusika
1. máj 2016

Okrem toho je naozaj málo profesií, kde môže byť dieťa s rodičom permanentne. Neviem si predstaviť, žeby koleguna8z kancelárie mala stále (alebo pravidelne) so sebou v práci dieťa/deti. Nič v zlom, ale hororová predstava pre kolektív.

jatva
1. máj 2016

@nyusika ja konkretne nepotrebujem ziadnu. Ale nech zeny ako matky zacnu si vazit "hore" a zacnu im tvorit podmienky -prispevky\ulavy na dani zamestnavatelom pre zriadenie firemnych jasiel, rozsirit moznost pracovat na ciastocne uvazky a pod. Kludne nech je prvym krokom zmena rokovacieho poriadku a prebalovak v budove nr.