5 mesačne dieťa na rokovaní národnej rady
Pridala som tuto temu, aby sme nespamovali inu, kde sa tato tema začala ,,preberat,, tazke, kto cíti potrebu vyjadriť svoj nazor, tu ma priestor. V krátkosti - iste ste postrehli ten ,,mega škandál,, ako poslankyna Petrík(ová) nebola pustená do rokovacej sály NR SR s 5 mesačným batolaťom. Sta za? Ste proti? čo si o tom myslíte?
@jatva okrem toho, ako ukázať, že sú vítané. Veď už len zisťovať si ich stav a počet detí na pohovore je diskriminácia.
Obráť si to a predstav si seba na mieste zamestnávateľa...rozhodneš sa pre matku silou mocou trvajúcej na nejakých extra úľavách. Alebo zamestnáš šikovného bez záväzkov? Väčšina rozumovo chce to druhé...
@jatva pozri, žena môže byť 34 až 43 týždňov na materskej za 75? percent z jej platu
..
A ďalší ch x mesiacov (dokopy tri a viac rokov) za 200 plus par eur doma. Ona sa musí rozhodnúť, či to využije, alebo nie. Nemôže čakať, ze5sa niekto o ňu bude starať nad tento rámec. Áno, môže to tak byť, ale nemôže to byť povinnosť.
Inak, čo sa týka zamestnancov všeobecne. Dokážete si predstaviť, že najviac starostí nemajú ženy s malými deťmi...ale ľudia, ktorí potrebujú opateru pre starých, pripadne chorých rodičov.
To teraz budeme chciey5aj firemné starobince ?
Deti sú bábätkmi tak do troch rokov...starí ľudia vedia žiť nevládne ooooovela dlhšie.
@jatva a ked nieco funguje hore (platy poslancov) preco to nefunguje dolu? To si naozaj tak naivna, ze si myslis, ze ked nieco funguje hore bude aj dolu? Alebo zeby sa dolu tvorili zakony?
@mojkamojka toto je o inom. Sú profesie, kde sa to dá. Konkrétne poslankyňa môže mať so sebou dieťa. Pokiaľ nie je zasadanie, sedí vo vlastnej kancelárii. Tam to ide. A pokiaľ má žena podobné podmienky (vlastnú kanceláriu, prácu, kde nie je jej prítomnosť full time potrebná...) tak to ide tiež.
Ale takýchto postov zas až tak veľa nie je
@nyusika ja viem, ze ma slovensko stedry socialny system pre nepracujuce matky. Ale ono by chcelo podporit tie pracujuce...
Na Slovensku je problemov neskutocne vela. A myslim, ze neexistuje krajina, kde by mali vsetko dokonale vyriesene. Stary clovek by mal mat narok na dostojne dozitie. Starobince su. Ako je to s umiestnenim, netusim.
Take dieta je dost zavisle na matke, casto su deti do troch rokov dojcene. Preto firemne jasle ... Toto nebude zniet pekne, ale stary, nevladny clovek nie je investicia, buducnost ziadna, casto potrebuje viac lekara nez svoje dieta, nemyslim, ze je nutne, aby bol v blizkosti dietata a preto nevidim dovod pre firemny starobinec. Mozno budem rozpravat inak, ked budem mat nevladnych rodicov...
@mojkamojka ale to si nespravne otocila implikaciu 🙂
Vzhladom na to aka je oboha porodnost na svk a ze pomaly nema kto pracovat na dochodky, je aj v zaujme statu, aby sa podporovali matky, ale 200€ almuzna to teda moc nepokryva, preto by bolo lepsie podporit aj matky, ktore chcu pracovat, ako som pisala vyssie, ak by stat dal vyhody pre zamestnavatelov, co tieto matky podporuju, bolo by takych zamestnavatelov viac
@jatva vies co vadilo mne? Ze s deckom sa na dolezite rokovania nechodi... Ze ked uz beriem plat za dolezitu funkciu pocas MD/RD, tak si zabezpecim, aby ked som na na dolezitom rokovani sa mi mal o dieta kto starat. Ak si toto plne neviem zabezpecit, prenecham funkciu niekomu, kto ju vie zastavat bez obmedzeni resp. ma zastupi na urcity cas. Nebudem ziadat ulavy pre seba, ked nie som schopna zmanazovat si 20 minut z 24 hodin...Ale tu islo o nieco uplne ine...
@jatva a čo, keď na ďalšie rokovanie príde niekoľko poslancov so psami, ďalších x š alzheimerom postihnutými rodičmi - 20 minút 🙂
Argument, že dieťa potrebuje matku v tomto konkrétnom prípade neberiem - tých 20 minút sa s dieťaťom mohla opatrovateľka prechádzať pred parlamentom. Išlo predsa iba o 20 minút.
Keď mohla moderátorka Pariskova takto fungovať (matka hej deti kočíkovala pred telkou, kým si ona chystala materiály a dieťa už boli nepokojné a ona nechcela rušiť kolegov)
@nyusika citala som do jedneho roka...ale skontrolujem. Jasne, zamestnavatel by potreboval inteligentneho robota, co sa nikdy nepokazi.... Ale my sme ludia, co su chori, zeny co maju deti ... s tym treba pocitat.
A ako vies o co jej islo? Poznas vsetky okolnosti? A ruku na srdce, ktory zamestnanec, co je v praci ani nie mesiac, nespravi ziadnu chybu?
@nyusika
@mojkamojka
Ale ved ona sama povedala, ze islo o mimoriadnu situaciu, este raz MIMORIADNU, tj nevedela vopred, ze jej bude treba strazit malu, ved vravela, ze normalne jej ju strazi muz, ktory ma volnejsiu pracu a homeofiice
@nyusika neviem co je u teba cersta matka 🙂 Argumentujem podla toho ako to vidim. Nepaci sa mi ako sa ludia do nej pustili a pravdupovediac tym reakciam vobec nerozumiem. Vysvetlujem si to len zavistou, lebo tak to cele vyznieva. Ty si svetla vynimka 🙂 Som nosiaca matka, ja som chodila s rodicmi do prace, mala som svoje dieta niekolkokrat v praci a asi budem aj pracovat s mladsim, kym som na RD. A som velmi vdacna, ze mam zamestnavatela, ktory matky akceptuje, pred materskou nemal problem zdvihnut plat, umoznuje home office, odbehnut kedy potrebujem a keby som dorazila s malym v satke bez upozornenia ci ziadosti, tak by ma neposlal domov.
@buckeye cestou na schodzu to tiez nevedela? A co lietala v oblakoch ked to nevedela a nemohla sefovi zavolat, ze sorac mozem tam ist s dietatom vyskytlo sa to a to....? Ta pani zije vo vzduchoprazdne ked nevedela na 20 minut zabezpecit kocikovanie pred parlamentom niekym inym? (sestra, mama, kamoska, kolegyna, patrovatelka.....) Ved vedela, ze tam bude len 20 minut. A opakujem sa, kvoli tejto jednej podla teba a jej mimoriadnej situacii, treba naozaj menit rokovaci poriadok?

@jatva konkrétne úľavy sú, čiastočné uvazky tiež, dokonca zo zákona. Home office fungyje5na základe dohody a je to bežná vec, pokiaľ to charakteru práce dovoľuje. Nuž a firemné jasle - predstavuje si to ako hurvinek valku. To nie je také je jednoduché a do praxe aplikované.