Ako dlho nosiť čierne oblečenie po smrti rodiča?
Viem že je rôzne uvedené koľko by sa malo či nemalo. Mňa však zaujíma ako dlho, kto reálne nosil čiernu. Ďakujem
AJ po smrti starych rodicov, AJ mojich krasnych dievcatiek som nosila farebne oblecenie podla toho, ako som sa citila. Neriesila som nejake zvyklosti, predpisy a pod. Dodnes su dni, ked na inu ako tmavu farbu neviem ani pozriet, proste V tej ciernej alebo tmavej si pripadam taka nenapadnejsia, skryta so seba. Len nech ma nik neriesi a najlepsie ani nevidi.
Po mame som nosila 2 týždne a po sestre asi týždeň. Mala som v tom čase dve malé deti a tie sa pýtali, že prečo som stále v čiernej, že sú smutní, keď tak chodím. V tej sekunde som prestala. Smútok sa predsa nosí v srdci a nie na oblečení. Chodiť v ciernom predsa tomu mŕtvemu nič neprinesie, nemá to žiadnu pridanu hodnotu a ani nehovorí nič o tom, či človek smutní alebo nie.
Tuším sa to robí rok. Ja také nedodržiavam.
Po smrti otca som ciernu nosila asi tak tyzden. Viac som nevydrzala, bolo to deprimujuce. Mamca to brala trosku vaznejsie, chcela vydrzat rok, ale asi po mesiaci-dvoch sme ju presvedcili, ze to nie je vobec podstatne. Smutili (a stale smutime) inak ako ciernym oblecenim 🙂
@suptdi nemyslím si, ze je to tak. Mne mesiac a pol pred svadbou zomrel strýko a keď sme sa radili s kňazom či máme zrušiť svadbu, tak povedal že to je sviatosť a určite nemáme nič rušiť. Bola aj zábava normálne. A viem že aj jednej známej zomrel tatino a mali normálne veľkú svadbu so zábavou. ( jej otec si vyslovene želal aby svadba bola a zabavili sa poriadne a tak aj bolo)
Ja osobne nevidím v tom žiadny zmysel na čo je to dobré nosiť rok čierne.....
@lenka_matko je to tak ako hovorím, ale zjavne na to väčšina ľudí serie, čo už, súdiť nás bude Pán Boh, všetkých.
Ja som 3mesiace a potrebovala som sa posunut dalej, smutok i tak stale mam, aj tak som na ju stale myslela ale ta cierna mi neustale pripominala ze zomrela. Sestra byva na vychode kde i mamka byvala a mnoho ludi na nu zazeralo ze preco cierne nenosi , nosila asi 2mesiace. Nasa mamka si cerninu "uzila"pri rodicoch a zakazala nam ju nosit keby ona umrela.
@suptdi bez ohladu na to ci je to cirkevny obrad alebo civilny. Mne mamina zomrela cca 10 mesiacov pred svadbou. Smutok by sa mal dodrziavat asi 2 roky (tak to bolo kedysi ) Cize nosenie cierneho oblecenia, ziadne oslavy a pod. To by som musela svadbu zrusit a presunut ju az o 2 roky neskor. Ale my sme sa zhodli v tom, ze mamina by chcela, aby ta svadba bola. A aj bude. Nic sa rusit nebude. A druha vec, ked si predstavim o kolko € by sme prisli, tak mi je az zle.
Babka mi bola bližšia ako mama. Čiernu, ked babka zomrela, som nosila asi dva týždne, potom som začala nosiť aj iné oblečenie. Realne som vo svojom vnútri smútila aj viac ako dva roky (chyba mi doteraz, ale už som to prijala a dokážem vstavat aj zaspávať bez toho, aby som za nou plakala), čo je pre mna podstatnejšie ako to čierne oblečenie “navonok”, lebo sa to patrí.
@suptdi Sobáš sa môže v kostole lebo je to sviatosť a zvyk nosenia čierneho je čisto spoločenská záležitosť s cirkevnými predpismi to nemá vôbec nič.Prikladám odpoveď grkat. kňaza na túto tému.Hlavne na dedinách sa to považuje prejav úcty k zosnulým ale mne príde úctivejšie sa za zosnulých modliť.Navyše mnohým ľudom to nosenie čiernej nerobí dobre a zhoršuje im to už aj tak dosť ťažký psychický stav.Alebo podľa teba by človek po smrti blízkeho mal skončiť na antidepresívach kvôli čiernym šatám? Lebo citlivé povahy to vie ozaj veľmi deprimovať.
@suptdi tak moja sestra vydávala dcéru mesiac po pohrebe a všetko bolo normálne. Ja som mala cierne saty. Sestra cierne nemala. Ja som netancovala, len redový so zenichom 🙈 keďže sa tam vyberajú peniaze a chceli sme mladým prispieť. Otec mal zo 5 rokov rakovinu a nech to znie akokoľvek, smrť bola pre neho vykupenim. Dlho sa trápil a my s nim. Svadbu plánovali 2 roky čiže odklad by to veľmi skomplikoval...
@rutyruth na pohrebe a to je vsetko.
@rutyruth dakujem. Tebe tiez ❤ veru tak. Uz to nikdy nebude tak ako predtym 😞 dobri ludia vzdy odchadzaju ako prvi 😞 zivot nie je fer, a aj ked je svojim sposobom krasny, tak vie byt tiez velmi kruty.
Ja som sa uz kvoli tomu nastavila na vianocno-svadobny mod. Nechcem mysliet na to co sa stalo 😞
@rutyruth moji rodičia ešte žijú. Mamka si želá, aby sme aj na pohreb prišli v bielom 🤷🏻♀️ neviem, čo bude, až tá chvíľa nastane, ale v práci určite v čiernom nebudem - učím v škôlke, nebudem tam predsa 'strašiť'. A vôbec. Myslím, že je čas začať žiť podľa seba a nie podľa nejakých zastaralých predsudkov a ísť von so strachom 'čo povedia ľudia'. A čo je koho do toho? pomáhajú ti nejak zvládnuť toto ťažké obdobie? či len súdia tvoj zovňajšok? rob ako cítiš, nos čo ti je pohodlné a spomínaj na najbližších s láskou a s vďakou.. možno časom aj s úsmevom na perách, keď ti prídu na um veselé spoločné zážitky ❤️
@suptdi Boh ťa určite nebude súdiť za to, že po smrti rodiča nenosíš čiernu, či sa oženíš s milovanou ženou 🤦🏻♀️
@rutyruth z ucty k prezivsej mame, aby sa nezblaznila z brata a aj preto ze zije stylom co si myslia ini, som v ciernom / tmavom chodila od druheho dna umrtia do dna pohrebu, vratane. Cize u nas nieco vyse tyzdna.
moj brat bol v ciernom / tmavom iba na pohrebe, v obdobi od umrtia do pohrebu nosil striktne rovnake pestrofarebne veci ako obvykle. Podla jeho slov by ciernu nezvladol.
@suptdi Z ľudského hľadiska pochopiteľne,
kvôli svadobnej hostine na ktorú pochopiteľne nikto nemal chuť.V takom prípade väčšinou každý svadbu odloží,ale s cirkevným príkazom to nemá nič,cirkev sobáš ako sviatosť vyslúži.Odloženie svadby je už len tradícia či zvyk.Rovnako ani tvojim starým rodičom cirkev nijako neprikazovala svadbu odložiť ale v bolo to s ohľadom na rodinu a tradície vtedy najlepšie riešenie.
Ahoj, mne keď zomrela svokra, tak asi 3m, potom ešte keď som išla na nejakú "väčšiu akciu", tak tiež, ale bežné už nie. Manžel a svokor to vôbec neriešili, pohreb a to bolo celé. Myslím, že ani nemajú také oblečenie a neriešili vtedy nákupy, resp neprikladal i tomu dôležitosť. V Tom období mi moja babka povedala, že nechce, aby sme za ňu nosili čiernu, že síce ona nosia asi rok za muža i jej mamku (zomreli pár mesiacov po sebe), ale že sa cítila sklucene kvôli tomu.. Tak potom som sa tým riadila a mala čierne len na jej pohrebe a inak to nejako neriešila, ale keď som si obliekla niečo od nej, tak som si na ňu vždy spomenula a sa pomodlila. A myslím, že ťa modlitba je najviac. Ak si veriaca, odporúčam dať odslúžiť gregorianske omse - vygooglis a pomôže to i TEBE, aspoň toľko moja skusensot

Nemala som ziadny ciel, ze kolko sa “musi” nosit, ale nakoniec som nosila skoro rok. Vobec som sa vo farebnom necitila dobre, ta cierna mi sedela pocitovo, tak som ju nosila.