Ako reagovať, keď vás cudzí človek požiada o kúpu jedla?
Ahojte. Mam otazku a zaujima ma, ako by ste sa zachovali vy v takejto situacii? Ide o to, ze sme sa dnes s kamaratkou boli najest v nakupnom centre v takom tom foodcourte a ked sme si vyberali jedlo, prislo za nami cca 12-rocne romske dievca, ktore vobec nevyzeralo zanedbane, uplne normalne a chcelo od nas, aby sme mu kupili jedlo v danej restauracii… My sme zostali celkom zaskocene, tak sme odmietli.. inak by som reagovala, keby ma tak oslovi pred potravinami a chce nejaku bagetu, ale nie pred restauraciou… Celkovo som z toho mala taky cudny pocit, ale aj zly zo seba, neviem ale, co by som robila, keby sa nieco take zopakuje.. Ako by ste sa zachovali vy?
na to zial mali mysliet rodicia, ked si uzivali. mat dieta je zial zodpovednost, a to mnohi z ludi nemaju. taki zial by nemali mat do sveta deti. lebo tie potom trpia a co znich potom vyrastie?
@bublinka1426 mimo toho čo píšeš a čo tomu dieťaťu nepomôže - pretože ono s tým nevie spätné nič urobiť (ani ja ani ty ani nikto)..
- ja nepracujem klasicky. Pracuje iba muž. Živí celú našu rodinu. Sám. A do tej reštaurácie zájdeme raz za čas. Niečo asi robíte zle. Skúste porozmýšľať kde všade míňate peniaze naviac. Zase tá reštaurácia / alebo pizza raz do mesiaca nie je extra luxus.
Nekúpila by som, naozaj nedám svoje peniaze len tak hocikomu
Možno by som jej ponúkla že jej niečo kúpim v potravinách ale neviem, nemám dobrú skúsenosť s deťmi ktoré žobrú väčšinou to boli také čo to nepotrebovali
tak nie kazda mame ''taky zivot'' bez prace ( ja to volam zivot pericko lebo byt len doma a nepracovat je luxus...). ale kazdy ma, ako ma. nezavidim.
ja uz mam kopec rokov odrobenych, a nejdem dakomu davat 7 eur za jedlo uz len z principu. lebo viem, ze na to musim riadne hodinu v praci makat.
nehovorim ze vobec si nedoprajeme, ale kedze pracujem, citim vahu penazi. Mna muz nezivi, a ja nerobim nic zle, ale to co robim, sa vola ''setrenie'' a myslenie do buducna, aby sme mali z coho zit, platit najom/ stravu/ energie v pripade ''keby daco''...
Dlhe mesiace chodilo dievča žobrať od kazdeho pred tesco, na parkovisku, v tescu , neskor uz aj jej mensi brat. Ludia ,ktorí ich nepoznali dali. Ja som nedala, pretoze som ich poznala, matka hor chamajdou doma vyvalena a deti jej nosili domov ci peniaze ci jedlo. Tie deti si nevidela zjest to co vyžobrali.
Ďalšie, ci veci co dostali ci jedlo z jedalne, u nas v praci s nimi prichadzame do styku vzdy a tie oblecenia vyhadzuju u nas do smetiakov, jedlo rozdrbane po zemi. A to je len zlomok. Nic co dostanu zadarmo si nedokazu vazit, nema to pre nich hodnotu alebo teda s tym nevedia naložiť.
Nekúpila by som a ani by ma to nemrzelo
@marsmykkok kde beries tu istotu napisat tu takyto pribeh to neviem, mozno to bolo uplne ale uplne inac. Kazdopadne fantaziu mas bujnu.
@lenkakravcova Ako som písala, dala som aj dávam aj jedlo. Ibaže ja od svojho syna každodenne okrem vikendov odchádzam do práce, ináč by sme nevyžili. Cele hodiny od útleho detstva (od roku a pol chodil do jasliciek) som nútená ho opustiť na viac ako 8 hodín denne, aby sme si niekedy mohli dovoliť napr. aj tu reštauráciu raz za čas. A systém je nastavený tak, že ja ma život aj takýchto detí nejakým spôsobom svojou prácou prispievam. Aj tým ľuďom, ktorí by mali mať na starosti to, aby deti neboli hladné a neboli takto nútené chodiť zobrať o jedlo. Asi nedokážu stáť za každou takou rodinou, len i tak jaksi mi nejde do hlavy, že ako je možné, že iba pár kilometrov od centra druhého najväčšieho mesta Slovenska, v 21. storočí, umrie pár tyzdnove bábätko na hlad a zimu v pozliepanej chajde (minulý rok sme takých prípadov mali dokonca viac). Kto za to zodpovedá? Možno aj ja ako člen spoločnosti, ibaže ja som už unavená.. a unavená vstávať do práce a podávať výkony, splácať pôžičku, splácať základné veci, starať sa o domácnosť, o rodinu, o dieťa, naozaj veľa veci od detskej postieľky po prebaľovacia pult či krabice detského oblečenia som darovala a darujem, odvediem si svoje povinné, čo odo mňa štát zoberie či chcem či nie, a dúfam a vlastne očakávam, že to za mňa vybaví. Systém to tak nastavil, tak ja sa prisposobim. Že za tie prachy mi zvýšia dane, poplatky za odpad (lebo JA zaplatiť musím), parkovanie, atď. Atd., neodhrnu mi sneh na chodníku, nefunguje osvetlenie, do ničoho sa neinvestuje, nič sa nedokončí, zdravotníctvo v prdeli, a decká chodia zobrať viac ako kedykoľvek napriek vraj existuje mu vraj sociálnemu systému, ma aj na konci dňa, tyzdna či víkendu, kedy by som si rada dala výnimočne v reštike to jedlo s mojou rodinou, tak nie, možno už na ďalšie menu k sebe možno to dieťa tiež nepozvem, žiaľ. Lebo ja tak očakávam od iných dospelých ľudí, rodičov detí, že sa o svoje dieťa postarajú. Od susedy vedľa, po spoluobčania na Luniku IX. Ocakavam od dospelých ľudí zodpovednosť. Viem sa vcítiť do kože toho dieťaťa, sedí tam v špine a v prachu, nemá od útleho detstva žiadne podnety, nevidí žiadnu motiváciu, len je špinavé, hladné a zanedbané, pozerá sa na tých "bielych" a vidí, že oni majú, ja nemám, prečo ja nemám. Trha mi to srdce a preto tie decká neodhanam, neposielam ich za ocká či mamičku pýtať, v obchode kúpim, ak chce jedlo. Ale môže sa stať, že keď to dieťa bude v nejakom mesiaci v poradí siedme, tak už poviem proste NIE. Prestala som tak chodiť pred rokmi do Aidy, ani raz sme si tam nevedeli v kľude dať nič, aby za nami neprišli otrhane a špinavé deti zobrať peniaze či zákusky. Raz sme jednému kúpili, predavačky nás išli zjesť, že teraz môžu dezinfikovať lavičky, a pod. Že potom sa ku nám nahrnuli ďalšie deti,.lebo videli, že jedno dostalo, chceli oni, o Tom už nehovorím... Čo som mala kazdeho pozvať? Či selektovať, ty áno, ty nie? Proste nedá sa, nedá sa vždy, sú situácie, keď si povie človek, že mrzí ma to, ľutujem, neznášam sa za to, ale nedá sa.
@oblecenie99 krásne si to napísala. Smutne a dojímavo.
Nie nedala by som. Prečo ? Lebo mám jedno dieťa nie tri.. aby som mohla dôstojne vychovať. Ak má zlých rodičov ,alebo podmienky,stačí v škole povedať, isto by to pomohli poriešiť sociálne pracovníčky,ktoré by ich umiestnili do zariadenia a tam by mali teplo a jedlo. Lenže tie deti veľa x ísť nechcú,lebo tam majú povinnosti a skolu. Také nič nerobenie im vyhovuje.
A z nich vyrastú ich rodičia ,ktori budú poberať dávky a tento kolotoč neskončí.
Je mi ľúto tých deti ,ale rodičia nesú zodpovednosť.
Nemaju iste skupiny ziaov obedy v skolach zadarmo?
@guliver19 istotu v tom že poznám tú mentalitu. Proste nehanbia sa pýtať a radšej pýtajú ako by mali robiť. Bežný človek fakt keby je aj veľmi zle a napríklad fakt nejedol deň hanbí sa pýtať aj rožok,.takýto sa nehanbia pýtať jedlo v reštaurácii, kúpené veci z košíka a tak. Dievča podľa autorky nebola zanedbaná, tak ak majú vodu, operú jej, je čistá, hádam na nejaké jedlo majú. Možno nie také podľa jej predstáv a mala chuť na niečo z toho foodcoodu tak skúšala.
@oblecenie99 suhlas, ja napíšem takto, bola som v situácii keď sme nemali s matkou často ani na riadne jedlo, na elektriku-platili sme po upomienke, matka chodila v roztrhaných topánkach do ktorých jej zatekalo lebo na nové nebolo. A to chodila v nich do práce, ale len na dohodu a financií bolo málo. Štát nám nedal ani euro, lebo kedysi sme žili chudobne ale slušne a pred polrokom sme mali viac ako životné minimum. Je mi ľúto ak nemá niekto domov, na jedlo a tak. Ale ja musím myslieť v prvom rade na seba na blízkych a tak. A proste tých 20-30 eur mesačne čo by som takto rozdala radšej ušetrím aby som aj ja raz nehladovala alebo neskončila v zime bez elektriny, ale to poplatila z toho. Stačí pár náhod a ľahko si bez príjmu na dne. A ak predtým žiješ slušne štát ti nedá nič. Darujem veľa nepotrebného oblečenia nábytku, veľakrát som nové oblečenie nepredala ale zaniesla pred sociálnu bytovku kde zmizlo rýchlosťou blesku, ale proste peniaze navyše nedám ani neinvestujem do jedla pre druhého, život ma naučil žiť tak aby som prežila hlavne ja a moji blízky.
@lenkakravcova tak na tomto som sa pobavila😂. Veď na každé dieťa sa dostáva 200€ od štátu. Nie sme niekde v Číne. Citovať bibliu je cez čiaru. Človeku v núdzi pomôžem kedykoľvek, taktiež prispievam na charitu no dať sa vydierat takémuto dieťati 🤦.
@lenkakravcova človeku, ktorý sa o seba sám nedokáže postarať rada pomôžem ale decku o ktorom neviem nič iba že žobre v reštaurácii nemám dôvod niečo dať. Keby sa aspoň ponúkla si to nejak zarobiť a nie dajte som hladná. Aj ja som hladná mne kto dá?
@oblecenie99 veľmi trefne napísané. zial toto si asi uvedomujú skôr pracujúce ženy. a nie tie čo sa starajú len domácnosť. :/ a peniaze im nosí domov muž.
Ja od kedy robim tam kde robim nemam ziadne zlutovanie s romskymi detmi..ale ze vobec ani trochu. Pre niekoho mozno krute ale co ja vidim denne.. ani cent
Nám s mužom sa stalo to isté asi 5 ročné dievčatko pýtalo jedlo no to sme nemali a tak popytalo akurát vodu ktorú sme si kúpili a manžel sa jej hneď pýtal kde má rodičov dali sme jej vodu poďakovala a išla k otcovi....

@neferneferuaton už len zavolanie tej spomínanej sociálky je v takom prípade výborný skutok.
To dieťa to samo neurobí. Boji sa.