icon

Ako reagovať na blikanie áut na diaľnici?

12. sep 2024

Aky mate nazor, resp co robite, ked idete v lavom prihu 120-130 km/h, predbiehate a auto za vami vam zacne vyblikavat dialkovymi, nech mu "uhnete"?

deborahzelenkava
Odpoveď bola odstránená
autor
13. sep 2024

@tundra a presne o tomto hovorim. Mne sa miliooon krat stalo, ze islo predomnou auto v lavom pomalsie ako som isla ja a spomalilo ma,musela som ubrat. Ale nikdy by ma ani nenapadlo mu vyblikavat a ani som to nikdy nespravila. Preto som zalozila vlastne tuto diskusiu, ze preco to ti ludia robia, co ich k tomu vedie a co si o tom ostatni myslia. A odpoved na tvoju otazku, vodicak mam 22 rokov, jazdim denne, poslednych 10 rokov NR-BA kazde rano, vecer. Bez jedineho tukanca a pokuty. No 1x za svetla nezapnute, ale to uz davno.

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
autor
13. sep 2024

@deborahzelenkava bla bla bla, skoncila si?

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
janai1
Odpoveď bola odstránená
autor
13. sep 2024

@draik ano, ale bavime sa o situacii ako som uz spominala vyssie, uz to tu strasne tie sliepky poprekrucali....Vraj si pravnik, tak prosim vyjadri sa:
Predbieham auto v lavom pruhu 120-130. Zjavi sa zamnou auto zamnou ide 150-160. Napravo odomna 2-3 auta, isty cas ich este budem predbiehat cca 10 sekund, nemam sa zatial kam zaradit. Sofer za mnou zacne preblikavat, lebo ho blokujem. Som povinna, pridat tiez na 150-160 aby necakal tych 10 sekund a zaradila som sa rychlejsie? Blokujem ho? Porusujem zakon? (Nemyslim auta s majakom, mam na mysli obycajne auta) Diky

autor
13. sep 2024

@deborahzelenkava chvalabohu, ze koncis. Strasne si mi uz na nervy liezla ,cau 🙏

autor
13. sep 2024

@janai1 samozrejme, ze som to vedela ale tak hadam sa bavime cely cas o rychlosti na tachometry, vlastne nie, do Vashu lincu sa hodi dat este nizsiu rychlost,aby som uz bola tupelo uz na totalku, preto sa napisalo 115

vroni
13. sep 2024

@prasiatko30 , áno, beriem, že sa na Slovensku jazdí agresívne. Ale rýchlosť považujem za ten najmenší ptoblem. Neschopnosť predvidat, odhadnúť svoje schopnosti či situácie na ceste, zipsovanie, nerešpektovanie chodcov a v neposlednom rade chlast zapricinuju drvivú väčšinu nehôd. Nie 150 či dokonca 200 na diaľnici. V Rakúsku sú pokuty za rýchlosť podstatne menej drakonicke ako u nás (mimo toho nového zhabania auta, ale tam sa zase nebavíme o prekročení rýchlosti o 20 km) a jazdí sa tam podstatne ohladuplnejsie (aj keď to vôbec neznamená vždy lepšie). Proste to hulvatstvo nezmizne zvyšovaním pokút.

janai1
Odpoveď bola odstránená
autor
13. sep 2024

@janai1 zavisi od situacie, nie vzdy sa da len tak rychlo zaradit. Mne sa to stalo mozno 2x, ale jazdim naozaj casto a dlhe roky.

hefo
13. sep 2024

@janai1 Záleží od situácie. Pokiaľ by človek musel hodiť šípku medzi kamióny (a teda zbrzdiť zo 120 na 80), tak potom pri rozbehu, aby tie kamióny zase predbehol, bude pri priemerne plnej diaľnici prekážať ešte viac. Moje 7-miestne rodinné auto so 75 kW motorom zrýchľuje z 80 na 130 pri trochu plnom aute a zapnutej klíme hádam pol minúty...

autor
13. sep 2024

@hefo presne tak👍

majarumm
13. sep 2024

v ľavom chodia autá rýchlejšie ako 120-130, tak rýchlo obehnúť a zaradiť sa do pravého

fido69
Autor odpoveď zmazal
autor
13. sep 2024

@fido69 presne tak, dakujem 🙏

prasiatko30
13. sep 2024

@vroni ja som videla ako sa zlepsila situacia na cestach vdaka bodovemu systemu - dostanes vp a mas 12 bodov ak prekrocis rychlost do urciteho % tak je len pokuta, a potom uz idu dole aj body. A body sa stahuju aj za ine prehresky napr. pouzivanie debila pocas soferovania, nezapnutie pasu, mat v aute dieta bez sedacky, jazda pod vplyvom alkoholu a/alebo drog, nebezpecne predbiehanie, nedodrzanie bezpecnostnej vzdialenosti (4b), dokonca ti mozu zobrat az 6b za nebezpecne predbiehanie cyklistov ( nedodrzanie 1,5m distancu) cize vsetkym tymto si vodic koleduje nielen o pokutu ale aj o stratu VP, v konecnom dosledku, a ak ten vp potrebujes do roboty tak si dost dobre premyslis co budes robit a co nie

vroni
13. sep 2024

@prasiatko30, kedysi bodový systém bol aj na sk, neviem, prečo ho zrušili, znovu ho zaviesť nie je evidentne technický jednoduché. V Rakúsku bodový systém nie je a nakoľko väčšina cestných pirátov jazdi suverénne bez vodičáku, rozhodli sa habat rovno auta. Tiež zaujímavý postup. Uvidime, čo prinesie

prasiatko30
13. sep 2024

@vroni hej vzdy sa najde nieco s cim dokazes vychovat ale musi byt ochota systemu to riesit.

hefo
13. sep 2024

@prasiatko30 Neviem ako inde, ale pokiaľ si dobre pamätám, v ČR sa štatistiky nehodovosti so zavedením bodového systému prakticky nezmenili...

A mám veľké pochybnosti o jeho účinnosti. Napríklad Dědečka by to z premávky nedostalo, lebo za desať rokov mal len pár bezvýznamných pokút. Rôznych nie len ale často ogrilovanejších spoluobčanov tiež nie, lebo tým často vodičáky a techničáky nie je aké zobrať, a basa je pre nich trošku otravnejším hotelom. A vytreté fetky tiež nie, lebo tie si nejaké zákonné hrozby ani neuvedomia...

Vyboduje sa akurát tak pár menej pozorných vodičov, čo nebrzdia pred začiatkom obce, alebo na podobných výnosných miestach (na nebezpečných sa v zásade nemeria). Nebezpečný štýl jazdy nikto nikdy nepokutoval, lebo to vyžaduje prácu; jedine spätne, ak sa stane nehoda.

prasiatko30
13. sep 2024

@hefo no neviem, u nas zaviedli vp na body v 2006 - v 2006 bolo zaznamenanych 3367mrtvych pri roznych dopravnych nehodach, v roku 2016 ich bolo 1247 a minuly rok 1145 - ten pokles uz nebol taky brutalny ako prve roky, ale mne sa zda ze znizit pocet obeti na viac ako polovicu je vcelku uspech

prasiatko30
13. sep 2024

@hefo btw - pokutuje sa aj nebezpecny styl jazdy - lietaju vrtulniky a snimaju kamerou taketo spravanie - kamionero co soferuje a ma zaroven otvoreny laptop na palubnej doske, auto co chytili ze behalo po dialnici +200km rychlostou a pod

inaemre
13. sep 2024

V lavom pruhu idem vzdy 135, ak predomnou nieje nikto pomalsi.
Ked mi vtedy zozadu niekto blika tak si o nom pomyslim ze ma asi velmi maly peni* a pokracujem v ceste. Zaradim sa do praveho pruhu ked dokoncim obehovanie ale tiez nie za kamion alebo podobne 😊

gab1sol
13. sep 2024

@prasiatko30 počet úmrtí na Slovensku pri dopravnej nehode v roku 2006 bol 579 + 194 chodcov + 45 cyklistov. V roku 2016 to bolo 242 + 71 chodcov + 12 cyklistov. Nebude skôr bezpečnejšími autami? A zavedenými opatreniami? Kedysi neboli povinné ani detské sedačky. Teraz je skôr výnimočné, ak je dieťa v aute bez sedačky… Neviem, či práve za toto môžeme ďakovať bodovému systému.

ouwecka
13. sep 2024

Ze nemas čo robit v lavom pruhu ak vidis auta, sorry ale ked ides takto pockaj v pravom pruhu kym nikoho nebudeš obmedzovať, proste ked nejdes rychlo bud tolerantna k nam co ai uzivame rychlejsie jazdy 😊 v Nemecku by ta v 250 rovno preskocili 😅

minimie
13. sep 2024

Nečítala som všetko tak neviem či to už niekto nespomenul, ale častý problém vyblikávačov je to, že sa aj natlačia auto pred ním a to sa v panike strčí nebezpečné pred to vpravo a zabrzdí celý pravý pruh. Už veľakrát sa mi stalo že som šla aj 150 a vyblikávali mi a tlačili sa. Môžete mi nadávať ale párkrát má už tak naštvali že som spomalila na 130 a obiehala celú kolónu. Nebudem sa kvôli nim rýpať medzi kamióny a to spomalenie, to len ten z nervov. Mám dosť skúseností z poisťovníctva aby som bola na nich oprávnene naštvatá.

prasiatko30
13. sep 2024

@gab1sol ono ten skok bol najcitelnejsi po tych prvych 3 rokoch - v 2009 to skocilo o viac nez 35% dole ked prvi geroji zacali stracat vp, v podstate pocas tych 3 rokov tie auta este stale nemali vsetky tie moderne vymozenosti ako teraz v poslednych rokoch. Od toho 2013 sa to uz pohybuje dole len velmi pomaly alebo sa to kolise okolo tych 110-1500 ale ten prvotny pokles dost velky bol v prvych rokoch po zavedeni bodoveho vp

darijja
13. sep 2024

Ze ho blokujes a mas ist do praveho pruhu. Cim skor,lebo zacnem aj trubit

autor
14. sep 2024

@darijja hlavne aby si sa neposrala