Ako reagovať na blikanie áut na diaľnici?
Aky mate nazor, resp co robite, ked idete v lavom prihu 120-130 km/h, predbiehate a auto za vami vam zacne vyblikavat dialkovymi, nech mu "uhnete"?
Ani ja som nikdy neblikala, ale nervy na dialnici viem mat na truby ako ty. Ved msm spatak, predtym nez sa zaradim dolava si v spatnom skontrolujem, ci neobmedzim rychlejsue auto za mnou, a pridam aj na 140 na tych par metrov, nech nikoho neobmedzim.
Nepamatam si, ze by na mna niekedy niekto blikal. A to jazdim so zo zapnutym tempomatom. Predvidam siuaciu a radsej sa zaradim dolava a pridam, po zaradeni do pruhu sa znova vratim k nastavenj rychlosti na tempomate. Brzdit je ovela neprijemnejsie, ako nachvilu pridat. Snszim sa byt na ceste ohladuplna k ostatnym. A nenam za 20rokov, co jazdim, ani jednu pokutu.
@dadis ked pridas na 140 porusujes zakon, ked na teba niekto blika zozadu porusuje zakon on.
Ja blikanie neobhajujem nikde. Pri predbiehani ak pridas na 140, tak pokutu urcite nedostanes. To mi ver. Pokojne pri predbiehani na 140 pridaj (idealne este v pravom pruhu, lebo s tym malym autom mozes mat problem zrychlit), lebo je to v skutocnosti 135km/h a si v rezerve, kedy pokutu nedostanes. Myslim to v dobrom, nauc sa jazdit, predides koliziam na dialnici. Ked sa naucis predbiehat na dialnici, budes to vediet aj na okresnej ceste. Ze mam pravdu, ze nevies ani toto? Tam tiez ides svojou rychlostou a nezaujima ta, ze sa ti tam "zjavi" auto v protismere?
@dadis ja sa nepotrebujem naucit jazdit, ja jazdit viem a aj na dialnici. Tato disusia je o niecom inom.
Je rozdiel jazdiť a jazdiť. Áno, vieš držať volant a dopraviť sa z miesta A do miesta B, ale vieš jazdiť aj ohľaduplne voči iným vodičom? Očividne nie.
A slová "len aby si sa neposrala" a ostatné tvoje vyjadrenia škodoradostne a plne pýchy svedčia nielen o tvojej jazde, ale aj o tvojom charaktere.
Celý čas píšeš ze len chceš odpoveď, čo vedie ľudí k blikaniu - ja neblikam, ale úplne sa viem vžiť do koze tých, ktorí idú plynulo, volajaka "panička posadnutá predpismi" nevie trochu dupnut na plyn, lebo by z nej asi ubudlo, že pridá na 137 namiesto 130 a oni sú nútení pribrzdiť.
Sú predpisy dopravné, ktoré poznáš a nechceš porušiť, aj keď si sa až teraz asi dozvedela, že 130 na tachometri je v skutočnosti 125.
Ale sú aj predpisy, ktoré nepoznáš, o ktorých ti tu písali, že nemáš obmedzovať premávku.
A potom sú predpisy NEPÍSANÉ ohľadom morálky a charakteru, správať sa ohľaduplne k ľuďom nielen na ceste. Tvoje vyjadrenia sú tvojou vizitkou.
@stevvvka svojimi vyjadreniami sa len branim, je tu na mna utocene zo vsetkych stran. Nepisane pravidlo ohladom moralky a charakteru, kaze neblikat a netrubit. Ziaden zakon mi nekaze ist 137, aby som nezavadzala v lavom pruhu, v pripade ze som zacala predbiehat skor ako ten, ktoreho blokujem.
Ak ti obiehanie podľa tvojich slov trvá len pár sekúnd, druhé, rýchlejšie auto je v ľavom pruhu, ty sa zrazu vtrepeš do ľavého, lebo podľa teba si obiehací manéver začala ty prvá, tak opäť nemáš pravdu. To auto za tebou obieha už teba a ty ho obmedzuješ a neumožníš mu dokončiť obiehací manéver. Ak ti obiehací manéver trvá pár sekúnd, neexistuje, že to auto za sebou nevidíš…
@autorka uz tu bolo spomenute, ze obchadzat nesmies, si nechapava? odič nesmie predchádzať, a) ak nemá pred sebou dostatočný rozhľad, b) ak by sa nemohol bezpečne zaradiť pred vozidlo, ktoré chce predísť, c) ak by ohrozil alebo obmedzil vodiča jazdiaceho v protismere, alebo ohrozil iného účastníka cestnej premávky, d) ak vodič pred ním idúceho vozidla dáva smerovku vľavo a ak ho nemožno predísť vpravo, prípadne ak ho nemožno predísť v ďalšom voľnom jazdnom pruhu v tom istom smere jazdy, e) cez pripájací alebo odbočovací jazdný pruh, ak vozidlo ďalej neodbáča, f) po krajnici; to neplatí pri predchádzaní vpravo, ak predchádzané vozidlo odbáča vľavo, pritom nesmie ohroziť ani obmedziť chodca idúceho po krajnici a cyklistu alebo vodiča malého motocykla jazdiaceho po krajnici, g) pri jazde cez križovatku a v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá nie je dostatočná na bezpečné dokončenie predchádzania pred úrovňou križovatky; to neplatí pri predchádzaní motocykla bez postranného vozíka alebo nemotorového vozidla, h) pri jazde cez železničné priecestie, i) ak by pri predchádzaní svojou výrazne nižšou rýchlosťou obmedzil za ním idúce vozidlo, ktoré začalo úkon predchádzania skôr... minimalne v 2 bodoch.. nikde v tom zakone sa nepise, ze neplati, ak ides maximánou povoleniu rychlostou, ako si to "vysvetlujes" ty.
@gab1sol nie, bavime sa, ked som zacala obiehat skor priklad 3-4 kamiony rychlostou 130 a priruti sa za mnou zozadu auto 160, musi pockat kym ukoncim obiehanie tou 130-kou. Nikde nespominam nahle vbehnutie do cesty.
@dadis ani v jednom tom bode, nie som ja, zbytocne si si dala namahu to sem prilepit.
@gab1sol je jedno ci kamiony alebo auta, pokial sa nemozem bezpecne zaradit, nie som povinna pridat = ten za mnou musi pockat
@duunlo presne tak, ma smolu, cesta nie je iba jeho
@duunlo 👍👍
Ty to stale nechápeš ,tvoje auto není na tom tak technický dobre ,aby si mohla na diaľnici predbiehať ,ani ty ako šofér niesi schopná spraviť tento manéver dostatočne rýchlo, aby si neobmedzili iných šoférov,už pochop,že je v aute aj brzda a máš ju používať aj ty a nielen tí za tebou,ostať v pravom jazdnom pruhu a daj si viac času na tú cestu čo potrebuješ ,alebo pouzivaj cesty iné ako diaľnicu
My na teba neutocime, my konštatujeme fakt, že ľudí za tebou obmedzujes.
To,ze ty si si myslela, že máš pravdu, a za tebou bol idiot, je jedna vec. Ak si sem prišla spýtať sa, prečo blikal, tak to bolo preto, že obiehas pomaly.
Darmo je na diaľnici 130. Za bežných okolností je to max, ale nie nadarmo sa toleruje nejaký km navyše. Ľudia nemajú mat oči prilepené na tachometri ale sledovať situáciu okolo seba. Aj vzadu.
Strašne sa ohanas tým, že nad 130 porušujú zákon. Budeme upalovat každého, kto pôjde 137 asi...
Ak by si obiehala kolónu, ktorá ide 128,nemozes ísť 130, lebo to bude dlhé, skratka si povinná pridať na viac, aj keby nikto neblikal...
A keby išla v takom prípade za tebou sanitka, tiež sa budeš zubami nechtami držať zákona?
Normálne sa ti tu snažíme vysvetliť, že je pochopiteľné, že blikal, že si mala ísť rýchlejšie, ale ty to berieš ako útok. Nie je níc zle na tom si priznať chybu a poučiť sa.
Si anonym, nevieme, kto si, nemusíš si silou mocou dupat, že ty si v práve.
Inak radšej porusim zákon o päť km za hodinu ako ohrozovať iných
@minenkak take auto, ktore na tom nie je technicky dobre, ze by nemohlo predbiehat by nepreslo anilen STK, nie to ze by malo povolene ist na dialnicu cize neviem o com hovoris. Moje auto vie predbiehat, aj ja viem predbiehat, ale opakujem, ze odmietam ist viac ako 130 len preto, ze auto zamnou zablika. Uz len z principu, aj ked som prenho za debila ok, debil je pre mna on. Zakon je na mojej strane a moze ho za mnou aj rozpucit od nadavok.
@stevvvka V poriadku, ked mi sem posles vetu zo zakona, ktora prikazuje ist v takomto pripade rychlejsie ako 130, zlozim vsetky zbrane a priznam sa, ze tu mate vsetci pravdu a ja sa vratim do autoskoly. V opacnom pripade tu mozeme diskutovat este dalsie 3 dni.
Autorka, chyba je najma na tvojej strane. Ano, auta by nemali za tebou blikat, ale evidentne ti v rychlosti pod 130 netrva "par sekund" obist 3 kamiony. Na okreske by si tiez obiehala 3 kamiony naraz v max 90km rychlosti? Naschval si na moju otazku neodpovedala?
@dadis Nie, pokial su 3 kamiony za sebou budem ich obiehat, az kym sa nebudem moct bezpecne zaradit aj za cenu, ze to bude trvat viac ako "par sekund".
Fakt si nechapava? Tebe nedochadza, ze na okreske by si uz mala kriz pri ceste?
Ale vodiči po tebe neblikajú pre tvoju rýchlosť. Blikajú, pretože ich obmedzíš. Už to pochop. Ak ty píšeš, že objehaš v 130 jedno auto pár sekúnd (čo si sama písala), tak neexistuje, že za tých pár sekúnd niekoho výrazne obmedziš. Ibažeby to bola stíhačka, ktorá sa za tebou objavila znenazdajky a teda si ju nevidela. Alebo to bolo auto, ktoré už obiehalo teba, ale ty vzhľadom k tomu, že nesleduješ situáciu za sebou, ho obmedzíš. Proste, ty nemôžeš začať obiehací manéver s tým, že obmedziš za tebou idúce auto. O tom hovorí aj vyhláška, ktorej citáciu ti tu dala aj @dadis - konkrétne bod i.). Ten bod nehovorí o MPR, ale o obmedzení rýchlejšieho auta idúceho za tebou (napr. aj sanitky).
Ak ti obiehanie trvá pár sekúnd a nikto za tebou nejde, tak sa k tebe nikto tak rýchlo nepriblíži, to je proste fyzika.
Aj keď si evidentne tazkochapava a príšerný vodič, skúsim. Zákon ti PRIKAZUJE nezavadzat rýchlejšie idúcemu autu. Takže môžeš uhnúť, môžeš pridať plyn alebo keď to zvládneš, mozes sa vzniesť a letieť nad diaľnicou. Tvoja vec. Ale tvoja psia povinnosť je prestať mu zavadzať, samozrejme bez toho, aby si ohrozila seba. Ak nechceš prekročiť rýchlosť, musíš sa zaradiť do pravého pruhu, ak je tam miesto. Tak to vidi vyhláška (a nie zákon, keď už sme pri tom)
@dadis bavime sa o dialnici
Princip obiehania je ten isty. Lavy pruh sluzi na obiehanie.
@gab1sol ale to obiehanie moze trvat aj dlhsie ako par sekund, ked je napriklad kolona a preplnena dialnica.

@darijja ked uz narazas na mna osobne, takze nie, ja to nemam o sebavedomi alebo kondicnych jazdach. Tiez sa mi velmi vela krat stalo, ze auto predomnou bolo pomalsie. Ale nikdy by som mu nevyblikala alebo nezatrubila. Preto som len zalozila diskusiu, co tych ludi k tomu vedie, preco tak reaguju a maju potrebu zabilkat dialkovymi ked vidia, ze sa zatial neda este zaradit a musia pockat kym dopredbieham.