Ako sa vyrovnať s prerušením modlitby?
dobrý deň prosím vás o radu. pravdepodobne trpím OCD poruchou (vtieravé myšlienku,počitanie,neustála kontrola čo robím či to robím správne či som vypla svetlo atď ) problém. je že sa to dosť presunulo na vieru neustále modlidby a podobne. ale môj hlavný problém je to že môj muž nieje až tak veriaci ako ja a veľa krát cez deň sa potrebujem po modliť aj viac krát za deň lebo všetko mozne je pre mňa hriech a vyrusi má pri Tom teda že príde ja sa prestanem modliť a pokračujem keď odíde ale potom ma hnevá že som prerušila modlidbu ide mi hlavou ako som spravila veľký hriech lebo som "zaprela boha" (pritom nemám problém priznať že som veriaca a podobne) len my je čudné keď príde a ja klacim modlím sa on sa pýta čo robím a prečo a či mi šibe a podobne a potom prosím boha o odpustenie a dávam si POKANIE (NEJEST CELI DEN A PODOBNE) lebo ak to nespravím určite ma Boh potrestá. áno viem je to na psychiatra.
je podľa vás hriech prerušiť modlidbu keď niekto príde ,vyrusi vás alebo podobné ja sa nehanbím že sa modlím skôr sú my nepríjemné tie otázky a poznámky a podobne. myslíte si že sa Boh hnevá NATO alebo je to zapieranie boha ?
Hlavne, ak si tak veľmi veriaca, tak by si nemala veriť v Boha, ale mala by si veriť Bohu. Je v tom obrovský rozdiel.
táto forna OCD sa nazýva škrupulozita.
https://zasvatenyzivot.sk/hlava-plna-myslienok-...
Odpovedala si si sama: áno viem je to na psychiatra.
Vieš, že Pán Boh o všetkom vie. Vie, že Ty sa modlíš a vie, že Tvoj muž ide za tebou nejakou otázkou. Vyruší Ťa pri modlitbe, ale Ty prejavíš lásku aj voči manželovi, že sa mu na tú chvíľu venuješ. Keď odíde, budeš pokračovať v modlitbe. Nemôže byť hriech, že sa venuješ manželovi, ktorý Ťa z nejakého dôvodu vyruší. To nie je zlý skutok, keď robíš dobro. Hriech by bol, keby si sa modlila napr. hodinu a nejdeš pomôcť hasiť oheň (zanedbanie potrebného dobrého skutku). Keď ťa nikto nepotrebuje, tak sa kľudne modli. Ak ťa niekto potrebuje, tak pomáhaj. 🙂
Boh nechce aby si bola jeho otrokom. Modlitba a jej neprerušenie nie sú žiadne preteky. Stíš sa a zvoľni. Maj sa rada a neobviňuj sa z banalít. Viem ak už máš vtieravé myšlienky je to ťažké. Racionálne ti je to jasné, ale psychika si ide svoje. Napriek tomu používaj rozum a uvedomuj si ako to chceš aby to bolo. Pokojne kľudne bez myšlienok. Opakujem sa keď poviem že treba trénovať nemyslenie no neviem ozaj či aj na túto diagnózu je to dobré. Môžu sa myšlienky práve preto že ich chceš stopnúť ešte viac drať von. Možno je lepšie ich do určitej miery akceptovať. Zmieriť sa že tam sú vieš o nich ale nemusíš s nimi bijovať a oni sa zmiernia a odídu keď im nebudeš venovať pozornosť.
@slovakboy ďakujem za normálnu radu a odpoveď budem sa snažiť dať sa dokopy 🙂
Dobre ze to ides riesit s psychiatrom, alebo aj psychologom.
Vies, aj ked ti tu povedia ze prerusenie modlitby nie je hriech a aj keby ti to potvrdil farar, tak to nevyriesi tvoj problem, lebo ty to mas tak nastavene vo svojej hlave ze ta prerusena modlidba nema ucinnost a nezmyje hriech co si spachala a budes mat nutkanie sa trestat, alebo robit dalsiu a dalsiu modlitbu.
Uz si si asi vsimla ze sa to postupne pritvrdzuje. Stale viac a viac veci sa stava hriechom za ktory sa musis modlit. Asi mas pocit ze nemas svoj zivot vo svojich rukach. Ze by si rada nieco vo svojom zivote zmenila, ale nejde to, alebo nevies ako. A tak si aspon na urcitu cast svojho zivota urcis taketo striktne pravidla spravania sa a je nesmierne dolezite aby sa tieto pravidla dodrziavali. Ale paradoxne sa vzdy najde nieco co ti v tom zabrani a tak tie pravidla sprisnujes az sa to dostane do stadia kedy ti to narusa kazdodenne fungovanie.
Muz sa hneva ked ta najde sa modlit lebo pozoruje ze to zenies do extremu a nevie ako ti pomoct.
@zuwa78 ja ho urcite nepotrebujem
@katarinaschober aku cast svetelneho spektra sme schopny vidiet okom?
@katarinaschober toto je téma o Bohu, tak je asi jasné že sa o ňom rozprávame. Ty prídeš a svojím, Boh neexistuje tu prideš prúdiť 🤡🤡🤡
@lucyluska ja nesudim nikoho ani nikomu vieru neberiem verim hviezdam a Universum
klames muzovi, je klamanie hriech?
@natalka13 samozrejme... :(
@andreatytler ďakujem za vašu odpoveď .. on sa nehnevá len viem aký má k tomu postoj a tie pohľady a poznámky ktoré viem že by mi povedal sú mi nepríjemné a povedzme si úprimne kto si len tak klakne cez deň a modlí sa pred ľuďmi keď aj rodinou ? ...
A nemáš chvíľu cez deň kedy sa môžeš niekde utiahnuť a nerušene sa pomodliť? Keď si sama napr? Nemusíš sa modliť poklačiačky pred rodinou. Alternatíva je ísť aj do kostola, tam sa nebude čudovať nikto,príp.to nechať na večer, keď budeš mať ozaj kľud. Btw krátke strelné modlitby môžeš kedykoľvek počas dňa, takisto počas práce myslieť na Boha, robiť veci na Jeho oslavu, s tým úmyslom, obetovať prácu pre niekoho je tiež modlitbou🙂
Modlidbami tlmis voje strachy. Skus sa prestat bat a doverovat ze bude dobre. Zit v pritomnosti. Nerozmyslat vopred nad negativnymi scenarmi. Namiesto pane Boze nech sa toto toto nestane skor Doverujem tomu ze vies co je pre mna najlepsie. Ak by sa ti nedarilo vymotat sa samej radsej chod za odbornikom.
Musis si uvedomit, ze pan Boh Ta miluje - to je najdolezitejsie. Ak modlitbu prerusis, nevadi to, vyslisi ju aj tak. A samozrejme, ocd Ti komplikuje zivot a aj Tvojmu okoliu, musis to riesit s lekarom.
@katarinaschober no keď som Ho hľadala ☺️ tam sa mi ukázal a od vtedy mi zmenil Život 🌟🎉
@lucyluska tak dobre kazdy hlada nieco ine
Si duševne chorá,zajtra smer doktor. A inak tvojmu manželovi si pred svadbou o tvojom zdravotnom stave nepovedala? Žiješ v klamstve a to je myslím vážnejšie ako nedokončená modlitba..
@dharmasanata keď sme sa brali bola som v poriadku toto trvá pár mesiacov
Ano, bezne cloveku (a ja bohu) staci aby pockal s modlidbou do vecera, alebo do nasledujucej navstevy kostola. Ale ty veris tomu ze ak sa nepomodlis hned tam a teraz tak sa nieco zle stane a jedine ta modlidba tomu dokaze zabranit. Ale ludia naokolo (a aj muz) vedia ze to nie je pravda, ze s tvojim myslenim nie je nieco v poriadku a maju blbe poznamky ze "ci ti sibe". Chce ta tym motivovat aby si s tym prestala a tak oznacuje tvoje spravanie za sibnute, namiesto toho aby povedal, "Zlatko toto nie je normalne ze sa musis modlit takto casto a hocikde. Pod sa objednat k nejakemu psychologovi."
A čo bolo spúšťačom? Stalo sa niečo pred pár mesiacmi? Urobila si niečo? Bol nejaký stres? Obávaš sa niečoho? Chceš s Bohom niečo dôležité riešiť? Psychika je veľmi citlivá a Tvoje správanie Ti niečo dôležité naznačuje. Voľačo sa stalo, keď vznikla takáto reakcia v tvojom vnútri.
@katarinaschober nik ti ho nevnucuje.....
@loliki Mozno nemusi mat spustac. Myslim ze je mozne ze ak clovek zije v urcitom strese, tak sa s tym najskor snazi vysporiadat ale ak to neprestava tak si vybuduje takyto branny mechanizmus a postupne ho pouziva viac a viac. Proste to presiahne unosnu hladinu a clovek prepne k ritualom.

Prosim ta, chod na terapiu, zbytocne sa trapis. Je dost takychto ludi, psychologovia to poznaju. Boh sa na teba nehneva, skor ty sa sama na seba za nieco hnevas a mas pocit, ze si zaluzis nejaky trest. Odbornik ti s tym pomoze, moze ti byt ovela lepsie.