Ako si obľúbiť upratovanie?

25. jún 2022

Nemam rada upratovanie. Mam rada poriadok, cistotu, ale samotne upratovanie nie. Kazdy tyzden ta ista namaha a po tyzdni opat neporiadok, prach, vodny kamen a nozem zacat opat. Nie som leniva. Varim, peciem, zehlim, pracujem na zahrade, zavaram a vsetko to ma bavi. Len to upratovanie nemam rada.

Hladam rady, ako to co najrychlejsie raz do tyzdna zvladnut a hlavne nerobit to s odporom.
Byvame styria v 3 izbovom byte, co je dost maly priestor na vsetky veci na zivot pre 4. Manzel mi tiez obcas pomoze, ale teraz ma taku pracu, ze uz asi rok nic. Deti su este pomerne male.
Knihu od Marie Kondo som zacala citat, ale nechala som to tak, ani som ju nedocitala. V detstve som pomahala s upratovanim.
Prosim iba o komenty k veci, nemusite ma hodnotit ani posudzovat.

zuzanockamt
25. jún 2022

Pripnem sa tu. Tiež neznášam domáce práce a robím to s nechuťou. Tak som zvedavá na tipy.

aaao
25. jún 2022

Ja by som to nerobila naraz vsetko, ale postupne kazdy den nieco. Nie je to take unavne a ani ten byt pred “velkym upratovanim” nevyzera tak hrozne 🙃

heymissg
25. jún 2022

Ja ti úplne rozumiem... upratovanie vôbec nie je moje. Keď pôjdem do práce, vidím to na pani na upratovanie... skúšala som všetko. Marie kondo prečítané obidve knihy. Čo celkom tak zaberá je si pozrieť videá na YouTube ako ľudia upratujú... to ťa aspoň nakopne

andreatytler
25. jún 2022

Citala som ze je dobre si urcit cas na upratovanie a ked ten vyprsi, tak prestanes, aj ked este nie je doupratovane.
U mna nepomaha vobec nic. Skusala som pravidelne, nepravidelne, v celku, po castiach. Stale je to otrava.

tosomja
25. jún 2022

To sa dá dať nejaký typ, ako si obľúbiť upratovanie? Ja napríklad radšej poumyvam okná, premalujem steny, porobim okolo záhrady, ale neznášam vysávanie. Ja radšej budem každu omrvinky zbierať ručne, nemám rada ten hluk z vysávača, potom vytrepat filter, nervy keď sa tam zamotaju vlasy atď.
Každý večer pozametam, mám mop s nádobou vody, s tým prejdem celý byt. Kuchyňu, linku, wc a kúpeľňu. Zvyšok ako prach, posteľné to každú sobotu.

andrejka1974
25. jún 2022

Na to nie je typ málokto to má rád ja upratujem keď je to už fakt nutne

miadi
25. jún 2022

Akoze je sto veci co ma bavi viac ale upratujem kazdy den stredne velky 3podlazny dom, niekedy s hudbou na plne pecky niekedy s laptopom a youtube videom popri tom pocuvam .. niekedy v tichosti niekedy s poharom vina niekedy si popri tom tancujem niekedy spievam ( a spievat neviem) niekedy nazeniem deti a vacsinou mam dobrovolneho pomocnika. A inokedy kym dam do poriadku jednu miestnost škriatkovia vyrobia vybuch v 2.. najlepsie sa cisti a robi velke upratovanie ked ma Niekto hneva a vyburim sa vypustim paru zurivym upratovanim. A ked som unavena riadim sa heslom “ bordel v byte stastne dite.” Niekedy staci salka kavy. Ten pocit ze sa cloveku nechce je horsi ako samotna cinnost Takze sa staci nakopnut a šup do toho. Ak je vas vela v malom byte treba byt minimalista. Vyhodit vsetko co nepotrebujete. A travit viac cas mimo vonku ..

lucky_k
25. jún 2022

Ja si puatam cez handsfree bud podcasty alebo audioknihy, ani neviem ako a je poupratovane a to mam 5i dom + pivnica 🤣... aj dnes sa tesim

buberova
25. jún 2022

Ja napríklad mám veľmi rada upratovanie 🤗🤗 ale je pravda že v mojom prípade je to jednoduché lebo nemáme deti ani zvery a máme malý 2 izbák... Ale čo sa osvedčilo mne je:

-základ je nemať všade veľa viditeľných somarín.. proste milión sošiek a sviečok na poličkách, na umývadle vázu s umelými kvetmi, a na každom stole ikebanu. To sa strašne otravne upratuje a keď si mám predstaviť všetko to prekladať aby som pod tým mohla utrieť prach tak je to na slučku.
- s tým súvisí druhý bod, ideálne je keď má každá vec svoje miesto v skrinke/šuflíku proste je zatvorená, nie na očiach. Pôsobí to tak čisto a znova to uľahčuje upratovanie keď vieš že tento mixér keď umyješ tak nebude na linke v rohu ale sa môže odložiť do skrinky.
- poriadok treba udržiavať priebežne. Čím viac členov rodiny sa to naučí tým lepšie. Napríklad pri prezliekaní nehádzať veci na stoličku, ale rovno ich odpratať do skrine, zaberie to o 20 sekúnd viac ale automaticky je poriadok. Po raňajkách nenechať tie cereálie alebo med na stole ale hneď ich vrátiť na miesto, aj keď nie je čas a ponáhľam sa tak proste zase je to 20 sekúnd času ale kuchyňa je v pôvodnom stave. Ak máte umývačku tak hneď po jedení tam tych pár tanierov a príbor hodiť. Odpadne ti úloha nakladať umývačku, lebo sa to bude robiť priebežne. A keď to budú viacerí rešpektovať tak to veľmi predíde tvoreniu neporiadku.
- ROBOTICKÝ VYSÁVAČ. neváhaj ani sekundu. Stojí to za každé jedno euro! Cez aplikáciu si nastavím že kým nie som doma nech povysáva celý byt, a je stále čistá podlaha. Je pravda že nevie dokonale povysávať rohy ale tým že sa každý deň vysáva tak sa tam ten prach nestihne nahromadiť. Je to úplne dokonalý pomocník a neviem si ho vynachváliť.
- mne sa osvedčilo si rozdeliť úlohy ale nie každému to vyhovuje. Že v pondelok som umyla kúpeľňu, v utorok utrela prach atď aby som nemusela všetko robiť v sobotu.
- mám pocit že keď sa veci robia "predčasne" tak to ide ľahšie.. napríklad je ľahšie umyť rúru každé 2 týždne kým je ešte len tak trošku špinavá ako raz za 4 mesiace keď je tam všetko už beznádejne zapečené.
- keď sa už venujem "domácnosti" tak sa snažím vrámci toho spraviť viac úloh. Napríklad kým sa mi pečie mäso, idem na rýchlo naložiť práčku. Alebo kým sa za 10 minút uvaria cestoviny, naložím čo sa dá do umývačky/utriem prach... A potom nemám pocit že nič iné nerobím len okolo domácnosti obskakujem.

Snáď ti niečo z toho pomôže.. ale hovorím mne sa ľahko mudruje keďže nemám deti a sme doma len 2 pracujúci.

mooonika1975
25. jún 2022

ja ťa nebudem hodnotiť, milujem poriadok, neznáááááášam upratovať, neznááááášam absolutne, pre mňa totalne zbytočný čas, ani to nerobim, potrebujem slúžku, fakt. Ja tým trpim neskutočne, pritom tiež robim všetko ostatné uplne v pohode. Milion veci.

mooonika1975
25. jún 2022

@lucky_k no a toto by som nedala, pravidelne v sobotu upratať, len z principu , že to robia ostatni, to nikdy nikdy nerobim 😂

viestta
25. jún 2022

Ani pre mňa nie je upratovanie vášeň, relax a pohoda. A aj tak upratujem. Je to nevyhnutnosť ako mnoho iných vecí. A nikdy som nepocitovala potrebu obľúbiť si ho. Zjednodušiť, to áno, ale prečo by malo byt obľúbenou činnosťou? Nechapem

danica2711
25. jún 2022

tak nie som len ja taká "nemožná"...takmer všetky ostatné práce OK, niektoré s radosťou, ale upratovanie katastrofa. Roky som sa znásilňovala (muž a deti síce pomáhali, ale nestačilo), až som si povedala DOSŤ a našla som si upratovačku. Odvtedy som šťastný človek

miadi
25. jún 2022

@mooonika1975 Ja som volakedy davno mala pani na upratovanie ked som bola single zila v byte a bola velmi busy.. ale uplne ma znechutilo ked som videla jednu umyt balkon mopom kde majitelia nechavali velkeho psa cikat kakat a potom tu vodu vyliala v kuchyni do drezu 🤮 pritom mala wc 🚾 tri krpky odtial a bola urazena ked som jej to povedala ze no a co sak ona potom to umyvadlo vydezinfikuje.

lenkasarka
25. jún 2022

Ja som opačný prípad,ale extrémny. Ja budem radšej upratovať v kuse než robiť čokoľvek ostatne. Keď je všetko čisté a vyleštené,vylozim nohy a teším sa ako dieťa novej hračke. Pri upratovaní si oddýchnem tak ako pri knihe. V tomto smere som pošahana až veľmi

ivangeline
25. jún 2022

Maj radost z cinnosti. Oslobod sa od vykonu?

h2o2
25. jún 2022

Ja milujem upratovanie hlavne podľa Kondo ale teraz pri deťoch sa to nedá. Upratuj priebežne každý deň, nie len raz v týždni.

cervenaruza123
25. jún 2022

Podla mna sa to dnes aj prehana s upratovanim. Pomaly kazdy den vsetko dezinfikovat alebo co... Potom ludia nemaju ani imunitu, ani zeny cas. Netreba z upratovania robit taku vedu, trochu neporiadku nikomu neublizi. Treba robit iste veci pravidelne, ale treba na to ist rozumne. Minule mi jedna starsia pani hovorila ako ked bola mlada, umyvala kazdy mesiac okna. A ze teraz nechape preco to robila. Ja ked som bola raz dlhsie PN v nemocnici a byt ostal len na manzelovi, cakala som katastrofu ked pridem domov. A cuduj sa svete, robil toho ovela menej ako ja, ale vlastne to celkom stacilo a byt bol rovnako pekny a cisty ako ked ja som tu drhla kazdu chvilu nieco a robila paniku z nedolezitych malickosti.
Jedna vec co robim, bez milosti vyradzujem/vyhadzujem veci. Sme tak zavaleni materialnymi vecami, ze potom je aj strasne vela toho upratovania. Ked ma clovek okolo seba poriadok, citi sa velmi dobre, ale ked ma vsade milion haraburd, co vlastne ani nepotrebuje a v skrini skryte, aby to akoze nevidel... Tak to je na nervy a neustale pocit neporiadku. Vela veci co vyradi clovek sa daju predat ci darovat, mnohym to velmi pomoze.
No a ked uz upratujem a mam tu moznost, pustim si hudbu. Automaticky sa rozhybem viac a ide to rychlejsie a prijemnejsie.

mooonika1975
25. jún 2022

@miadi no ja keby si msm brat niekoho na upratovanie, tak už mám vybraté. Upratuje u nás v práci a ako zo škatuľky, zo záchoda sa môžeš najesť . Tiež by som hocikoho nechcela. U nás v dome upratujú, no otrasne . Jednou vodou umyjú 6 poschodi

derdia
25. jún 2022

Ahoj, my chodime bosy doma, a sme poriadku milovni vsetci. Takze nijake extra omrvinky, alebo sprostosti po zemi nemame... Zistila som, ze ked chornove baterie postriekam fixinelou, tak si drzia odstup aj tyzden od vodneho kamena. Do domu kupim roboticky vysavac s mopom....okna umyjem raz za cas... Musis si to zjednodusit.. A vela pomaha mat malo veci, zredukovat sosky, sprostosti, a vankusiky a take koniny co len lapaju prach.. Ak mas na. Komode jednu fotku, tu udvihnes a utries prach... Ale ak ich tam mas 20 tak nemas chut.. Ani zacat. A kazda vec musi mat svoje miesto...

leuska0910
25. jún 2022

Tak ja sa s naladou na upratovanie musim zobudit, vtedy vylestim, vydrhnem, vyumyvam snad vsetko😁 ale dan za to je, ze ma nasledujuce 2dni boli chrbat, ze ledva chodim.. (ano, mam s tym uz roky problem)
Ale su dni ked na to vobec nemam chut a ani ma nehne🤷‍♀️

vroni
25. jún 2022

Nenávidím upratovanie a upratujem tak malo, ako sa len dá. A menej. Riešenie je upratovačka. Žiadna motivácia nefunguje. Budem robiť hocičo iné, ale upratovať je čisté týranie pre mňa.

kakawah
25. jún 2022

@buberova už roky nám taký istý systém ako ty. Nevenujem sa upratovaniu dlhšie ako 30 min. denne. Pred rokmi som pracovala v hoteli ako housekeeping a upratovanie sa mi sprotivilo. Tak som hľadala systém, aby bolo čisto, ale aby som pri tom netravila veľa času. Každý deň niečo upracem. Mam dve kúpeľné, tak tie dám za tých 30 min. Potom ďalší deň kuchyňa, ďalší obývacka a potom detská a spálňa. Syn si svoju izbu upratuje sám. Prezliekanie posteli a umývanie okien je kapitola iná už. Na to sa psychicky musím nastavovať.Takze každý deň niečo,pomedzi to pranie.Ale jeden deň si dam aj voľno a vtedy nič neriešim.Idem sa poflakať do mesta, dam si tam kávu a kúpim si niečo pekné. Pre mňa je takýto systém dôležitý,aby má ne**blo z toho všetkého😂.Ale zas mne pomáha aj môj muž. Mãme to tak nastavené,

uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lentajeho
25. jún 2022

Ja som tiez nenávidela upratovanie ale začala som robiť online s jednou firmou a máme tam rôzne EKO handričky utierky a poviem vám že od vtedy upratujem s láskou, kto nevyskúšať tak nevie🥰🥰

akinom0077
26. jún 2022

Neviem ako poradit ale ja upratovanie milujem

akinom0077
26. jún 2022

@kakawah 2 kupelne za 30 minut?😱 prepac ale je je to len povrchne upratane? mne kupelna trva najdlhsie zo vsetkych miestnosti 1,5- 2 hodiny

kakawah
26. jún 2022

@akinom0077 ano, obidve sú menšie, a nie, nie sú povrchne umyté,

netti87
26. jún 2022

Pre mna upratovanie je zaklad. Rano sa zobudime vsetci, poskladam postel, utriem prach,zametam a s mopom umyjem podlahu a schody. Vycistim kupelnu a wc. Tak odchadzame do prace,skolky. Vecer zas zametam a umyjem podlahy v kuchine , podla potreby ( 2x) vysavam a cez vikend umyvam okna.

cobhan
26. jún 2022

Nastaviť timer na 15 minút, zapnúť hudbu/podcast alebo audioknihu a začať upratovať. Keď vieš, že máš limitovaný čas tak toho stihneš oveľa viac. Opakovať podľa potreby