icon

Ako slušne požiadať návštevu, aby si po príchode umyli ruky?

mam1na
23. okt 2017

Zrejme som divná, ale odkedy mám dieťa, som na to veľmi háklivá. Príde návšteva, vyzuje sa, privítame sa, normálka. No problém nastáva vtedy, keď namiesto toho, aby šli do kúpelne, umyť si ruky, prechádzajú do obývačky, alebo rovno berú na ruky synčeka. Ja už len myslím na to, koľko kľučiek pochytali, koľko baktérií majú na rukách. Ono sa to tiahne už od narodenia malého. Jednoducho mi to vadí. Keď som bola ešte pod vplyvom hormónov po pôrode, nadrzovku som povedala, aby si najprv umyli ruky, až potom chytali malého. To bolo ešte v pohode, aj keď som videla, že sa to niekedy niekomu nepáčilo, bolo mi to akosi jedno, chránila som malého ako medvedica, no časom, ako synček rastie (bude mať 2 roky o 3 mesiace), mi len povedia, aby som nepreháňala. Teraz, keď začína opäť také chrípkové obdobie, to mám zase na mysli. Rodina v pohode, ale proste vždy sa nájde niekto, kto nemá také návyky. Už aj synček vie, že si po príchode z vonku umývame rúčky.
A ešte jedna poznámka, ja som bola tiež tak naučená, aby som si umývala ruky: keď prídem z vonku, pred jedlom a pod.
Máte to podobne? Ako to povedať, aby som to neprehnala? Ja už fakt neviem...
Vďaka za podnety.

babs2017
24. okt 2017

@mam1na no podľa mňa je normálne,keď prídeš z vonku, že si ruky umyjeme... Dokonca aj moje 13 a 9 ročné deti sa vyzlečú,ruky umyjú a až potom mi dajú pusu. Nevidím na tom nič divné😀

0silvia0
24. okt 2017

@nyusika no ja neviem či vysielate obe na inej vlnovej dĺžke, ale podobnosť s vyzúvaním/nevyzúvaním ktorú pripodobnila @belllinka k umývaniu rúk je veľmi podobná záležitosť.
- Doma sa vyzúvate, ale príde návšteva, ktorá sa nevyzuje/nemá to vo zvyku, tak to nevyžadujete.
- Doma si ruky umývate, ale príde návšteva, ktorá si ruky neumyje/nemá to vo zvyku, tak to nevyžadujete.
Bola to od nej len parabola, ale od teba to bolo čo za reakciu ako keby bola blbá? 😨

nyusika
24. okt 2017

@belllinka autorak temy je citliva na hygienu a nerobi to/nevyzaduje (zatial), lebo jej to je trapne.
koniec diskusie.

podla tvojich zaverov je autorka temy (zatial) spindura, co si neumyva ruky, lebo to doteraz nevyzadovala od navstev

mam1na
autor
24. okt 2017

@gabu_lienka ...len škoda, že sa to tu vie tak zvrtnúť, až k urážkam, pochopiteľne, že názorovo sa ľudia rozchádzajú, každý niečo vidíme inak, ako ostatní. Je to v pohode, veď to je na ľuďoch zaujímavé, že sme každý iný.
Ja to mám proste tak, že aj keď idem niekam prvýkrát, tak sa opýtam na dovolenie použiť kúpeľňu. Automaticky si umyjem ruky teplom vodou a použijem mydlo, nežijem v žiadnom sterilnom prostredí, aj doma mám niekedy rozhádzané veci - ako pri malo dieťatku. Aj mu dovolím capkať sa povonku, nech sa aj ušpiní, ale automaticky, keď vidím, že sa dohrá, a napríklad mu chcem dať niečo prekusnúť, obtriem mu rúčky vlhčenou servítkou, aby nespapalo trus či iné odpadky. A potom, po príchode domov si spoločne umývame ruky mydlovou vodou. No. Ale tu sa to hneď tak zveličí, skláňa k útokom, akoby sa to niektorých dievčat dotklo, čo som napísala. Hm.

mam1na
autor
24. okt 2017

@dominika6 Asi sme sa nesprávne pochopili. Mne nevadí, keď sa vonku hrá, je to úplne normálne, že dieťatko si buduje imunitu, že spoznáva predmety, hlinu, kamene, že čo-to skončí v puse - veď to je prirodzený vývoj, objavovanie, ochutnávanie, ale ja hovorím o niečo celkom inom. Prepáč.

mam1na
autor
24. okt 2017

@gretocka Vďaka, ja som to už zažila vo viacerých rodinách, u priateľov, či nejakých sedeniach, že veľa ľudí to robí ako my, s tým umývaním rúk.
Ja nebývam chorá, často som v styku aj s chorľavými ľuďmi, tak si myslím, že to hrá nejakú tú rolu. Pravdaže, nejakú virózu som už mala, aj som si poležala - ale nekončím hneď na ATB. Rukami sa prenáša kadejaké svinstvo, ani netušíme...

silverrko
24. okt 2017

@mam1na Rada citam tieto diskusie zasa mi to cosi dalo. Pravdupovediac mne to bolo tiez trapne ale posunulo ma to inde. Zahram to do srandy a budem to vyzadovat tiez ak sa nieco take stane. Super tema

mam1na
autor
24. okt 2017

Ďakujem, že si to prijala s nadhľadom a niečo si si z tejto témy a celkovo diskusie ako takej odniesla... Príjemný deň a dobré diskusie aj do budúcna. ☺

mam1na
autor
24. okt 2017

@silverrko Predošlý príspevok patril tebe ,)

silverrko
24. okt 2017

@mam1na No ved ani ja som nespadla mudra z neba. Mne sa tema paci.Dakujem a aj tebe prijemny den.

dominika6
24. okt 2017

@mam1na imunita sa nebuduje iba tým že si budeš drhhnúť ruky 5x denne...imunita je v strave,zdravej strave,pohybe, a pobyte na čerstvom vzduchu za kadého počasia..ja budem úprimná...my si ruky nedrhneme ked prídeme z vonku ani nenútim návštevu aby to robili...a moje deti mali za 13r. 3x atb v sebe aj to iba kvôli zápalu plúc a obličkám...čiže tvoja hypoteza je mylná že len vdaka tomu si zdravá ako buk

0silvia0
24. okt 2017

no práve mi pristála na stole diplomová práca o intervencii na základných školách prečo a ako si umývať ruky a aké je to dôležité pri prevencii chorôb. Takže táto osveta je vlastne zbytočná? Netreba to učiť deti? Podľa niektorých reakcií diskutujúcich je to až až smiešne a príliš sterilné...
Na druhej strane kopa infekcií sa prenáša kvapôčkami a jednoducho nie vždy sa dá všetkému vyhnúť, ale ak sa dá vyhnúť aspoň časti chorôb, prečo to nerobiť? To naozaj nechávajú niektoré mamy dobrovoľne nakaziť svoje deti v mene posilňovania si imunity? Akože nevadí že moje dieťa môže dostať žltačku, veď aspoň bude mať imunitu? Tu nejde o soplíky, ale aj o možnosť dovliecť z vonku niečo horšie, nejaké zoonózy z pieskoviska a čo ja viem ešte čo...
Áno, odbočila som z pôvodnej témy, za čo sa ospravedlňujem...

vroni
24. okt 2017

@0silvia0, podla mna su to dva extremy. Desatkrat do dna si drhlit ruky mydlom cez minutu a preliat ich este dezinfecnym prostredkom je podla mojej skromnej mienky uchylka. Po WC si vykrocit rovno k obedu bez zastavky pri umyvadle je humus. Ked idem z nemocnice (ci uz z vysetrenia alebo navstevy), tak si tu dezinfekciu na ruky streknem uplne automaticky. Takisto nosim take utierky v kabelke, lebo moje dieta je schopne strcit ruky uplne vsade. Ked sa vratime z ihriska, umyvame si ruky (po pouziti WC sa snad o tom zmienovat nemusim), po nakupe tiez. Ale ked len vyzdvihujem deti zo skolky/skoly ci od kamarata, tak si ruky po prichode domov umyvat nezvykneme. Ani sme este nemali navstevu, ktora by citila potrebu umyt si ruky pri prichode (nehovorim o navsteve domacnosti s novorodencom) Ani doma dezinfekciu nevlastnim (jodovu tinkturu teraz neratam) Takze aj tu bude asi platit stare dobre - vsetkeho vela skodi - spiny aj drhnutia.

jeennyv
24. okt 2017

nic v zlom zeny, ale ja sa cudujem, ze je tu velke halo, kvoli rukam a pritom, ze x zien riesi, ze  tehu zena moze zjest to a to a banalitu ako umyvanie ruk, co bolo kedysi top hygienicky navyk je problem, ako fakt...to je hriech povedat tu je kupelna atd...ako navsteva nepestuje,ale ved pride, kde tu mhd atd. a ochyta mi byt to fakt??? ked to navsteva nevedie nech mi olapka cely byt...ako ja mam 26 a nechapem, som vychovavana v medziach x slusnosti, a to je akoze cez umyt ruky...ako pre mna to ako som povedala nie je monk, ale banalita,..a fakt humus ludia co maju sa problem umyt ruky ci vyzut sa na navsteve..ako vizitka jogurt ma vacsiu kulturu..skor ako hanit autorku, ze si na niecom potrpi hanit tych ludi, a ako niektore komenty, cudujete sa predsudkom, ale jedna zena si z toho odrazi, ze niektorych navyky su, ze fujky..sorry zeny, ale ze fakt...

0silvia0
24. okt 2017

@vroni samozrejme všetko s mierou a so zdravým rozumom. Ja tiež nemám doma dezinfekciu a máme doma základné hygienické návyky, nie prehnané hygienické návyky, ale nemala by som problém keby ma niekto požiadal pri návšteve kde sú malé deti umyť si u nich ruky, snáď by mala dotyčná osoba na to dôvod.
Teraz opäť idem mimo tému: tiež som mala kedysi na návštevy isté požiadavky a to, aby mi nenosili pre deti čokoládu, nakoľko dcéra z nej mala ekzém. Samozrejme väčšina nerešpektovala, priniesli, aj potajomky dali a dcéra z toho mala mesiac nepríjemný ekzém. Veď čo, oni boli akože dobrý ujo alebo teta, lebo to sa patrí priniesť niečo dieťaťu a ja som potom dieťa mesiac liečila všetkým možným. Oni to chápali tak, že ja im idem niečo nariaďovať, pritom ja som len chránila svoje dieťa. Takže ja sa snažím rešpektovať požiadavky matky, lebo predpokladám, že má na ne nejaký dôvod.

vroni
24. okt 2017

@0silvia0, zase som to nemyslela tak, ze ak by ma na navsteve vyzvali umyt si ruky, tak zacnem dupat nohami a pripadne sa svacnem o zem 😉 Len by mi to pripadalo trochu zvlastne. Nerespektovanie zelania rodicov (nech si o nich myslim cokolvek) je urazajuce a neviem, ci by som zostala usmievava a zdvorila hostitelka. Resp. ci by som si odpustila jizlivy komentar po "odhaleni" skodcu...🤐

deti95060810
24. okt 2017

ja nič také nevyžadujem od návštev ani my keď sme na návšteve si ako prvé neumývame ruky.... a tiež sme mali aj deti malé. mne to príde ako prehnané..... my chodíme autom, žiadne MHD.....😀 A čo budeš robiť keď s tvojim dieťaťom budú do tr. chodiť cigánčatá? Budeš ich oblievať Savom? 😀

tana85
24. okt 2017

@mam1na si v poriadku a je v poriadku očakávať, že keď prídem domov, a je jedno kde som predtým bola, tak si umyjem ruky. Proste som doma kde ďalej baktérie zvonku nechcem šíriť lebo tam žijem a je to moje intímne prostredie. Každý krát, čo som na verejnom wc vidim ženy, čo si ani ruky neumyju, chytia kľučku a idú preč...takže kľučky či peniaze v obchode sú brrrr, a preto mi tvoja požiadavka príde ok aj keby si doma žiadne dieťa nemala

hettinka
24. okt 2017

@deti95060810 " A čo budeš robiť keď s tvojim dieťaťom budú do tr. chodiť cigánčatá? Budeš ich oblievať Savom?" 😂 😂 😂 toto mi nerob, som si skoro cvrkla ... ja si hned všetko predstavujem 🙄😅 Inak, do škôl/škôlok chodí veru všelikto ... učila som na ZŠ a chodili tam fakt špinavé deti, a neboli to "cigánčatá".

nig77
24. okt 2017

Vážení a milí ruky sa umývajú po príchode domov, vrátane návštev. Je smutné, že o tom treba diskutovať. Aj ja sa osprchujem, a keď niekde prídem, tak si umyjem ruky.
Milá autorka tebe prajem odvahu to aj návšteve povedať, moja kamarátka robí na operačke, a návšteva nenávšteva nech sa páči ruky umyť!
Keine Thema mehr 🙂

hettinka
24. okt 2017

@nig77 Kein Thema mehr ... je das Thema (to len tak off-topic, keď už chceš komunikovať nemecky, tak bez chýb, bitte 😉 )

alaguema
24. okt 2017

@mam1na Pri novorodencovi by to malo byť samozrejmosťou a ak to niekomu nedochádza, tak taktne naznačím, že malinké ešte nemá žiadnu imunitu a my si všetci umývame ruky skôr, než ho vezmeme na ruky a tak ďalej v podobnom duchu, ale pri vyše dvojročnom dieťati je to vyslovene nevhodné, nespoločenské a hrubé. Odhliadnuc od tohto aspektu tvojho "problému", je tu ešte jeden - čím sterilnejšia bublinka pre tvojho princa, tým horšiu imunitu bude mať.

nig77
24. okt 2017

Hettinka prepáč tak das Thema, treba chápať podstatu veci, Tebe chýbajú v príspevkoch dĺžne. 😉

silverrko
24. okt 2017

@hettinka No ja neviem vsak prave preto ze si pracovala v skolke by si umyvanie ruk mala praveze verejne podporovat.Mne sa prispevok tema paci.

silverrko
24. okt 2017

kazda jedna ukazte mi lekarsky diplom ja ukazem mozno zdr.zaznam a vypocujem si rady ako zle robim/e

santafe
24. okt 2017

@nyusika fíha, ty čo sa všade chvális svojou super extra monkovskou povahou, zrazu píšeš, že autorka preháňa... niečo sa zmenilo u teba? Však som ťa snáď tisíckrát čítala že si Monk😎
A podľa mňa to je normálne, nech si každý umyje paprce s prepáčením, keď ide chytať niekoho dieťa, keď príde domov nech sa pre mňa za mňa s neumytymi aj naje a nech si robí čo chce... By ma zaujímalo, keby ste videli dotyčných ľudí, čo všetko predtým robili, napr platili, jedli hamburger, pooblizovali si prsty, potom si vyfukali nos, nebodaj aj posparali v nose, boli na wc a neumyli si ruky lebo aj takí sú, a potom ešte kľúče od auta, kľučky, vytahove dvere... podanie rúk s inými ľuďmi...
niekto je schopný si po xy takýchto činnosti neumyt ruky, ja po každej.
Tiež to asi preháňam😝

klaudiaden
24. okt 2017

Tak ja som bola tiež tak odmalička naučená, že keď prídem domov tak si umyjem ruky ale iných ľudí k tomu nenútim keď k nám prídu. Akože je pravda, že by to mali robiť všetci ale zase ako má to dieťa získať imunitu?

deti95060810
24. okt 2017

@hettinka nechcela som uraziť nikoho, ale tieto detičky sú väčšinou zo zlých soc. pomerov.
požiadať návštevu aby si umyla ruky???? no neviem mňa by to hádam aj urazilo keby mi to bolo navrhnuté....😒

silverrko
24. okt 2017

@santafe Ja nebudem hovorit co vsetko som uz videla tie peniaze uz drzali v rukach bezdomovci a podobni.....(ti mydlo vidia mozno raz za 3roky)

hettinka
24. okt 2017

@silverrko ja som nepracovala v škôlke. Kde som take niečo písala?
Na zdravý rozum netreba diplom. Špinavá nechodím, ani moje deti. Ale nedrhneme sa 20x denne. Nikto z nás neprekonal ani žltačku, ani mononukleózu, dokonca ani chrípku, virózy a podobne nemavame. To človek chytí aj tak skôr zo vzduchu. A keď sú chrípkového obdobia, umývate si ruky častejšie.
Nič netreba preháňať, to už nie je čistota, ale výchova v sterilnej bubline, čo niektore robíte.
@nig77 píšem cez mobil. Preto tie dĺžne. Inak ovládam pravopis (aj ten nemecký 😀 )