icon

Ako ste dokázali odpustiť ľuďom, ktorí vám ublížili?

caroline_
13. jan 2019

Ahojte. Chcela by som sa vás opýtať, ako ste dokázali odpustiť ľuďom čo vám ublížili, pripadne sebe. Viem ze je to beh na dlhu trat, no verím ze je to veľmi dôležitý krok... Dakujem

Strana
z6
saslavka73
16. jan 2019

@kudlanka1 Mali by ste si to medzi sebou vyriešiť. Môj muž videl že má to ničí. Mrzí ma to že to máte takto. Ja som dlho znášala, bojovala, držala sa, ale potom som to stopla. Mne bolo zle 2 týždne pred a po návšteve svokrovcov. Povedala som nie, som už dospelá žena, mám vlastne deti nechcem a nebudem sa takto trápiť. A to nie sú zlí ľudia. Len proste oni všetko robia najlepšie, ostatní sú len odpad. A tak.

kudlanka1
16. jan 2019

@saslavka73 och tak to máš fakt podobnú skúsenosť, skoro ako ja. Úplný súhlas s tebou. Presne tak zlosť je vo mne ešte dva týždne po návšteve. Tiež mám pocit, že už mi rodičia v 32 rokoch fakt nemajú čo do toho kecať...je to moje rozhodnutie nestretať sa s nimi. Moji svokrovci a švagrovci sú povýšeneckí, vo všetkom chcú byť prví, hlavne aby sme nemali niečo v domácnosti čo oni nemajú. Kúpila som si šijací stroj pred dvomi rokmi, kúpila si ho aj švagriná teraz, lebo však nemôže zaostávať... a hlavne ako sa vždy chvascú, to ma ide najviac rozhodiť....pri večeri len tak medzi rečou "no kedy vyskúšaš ten nový stroj"? Svokra dokáže do mna hučať aj za sprostý dudel lebo som ho nedala dieťaťu a lebo jej dcéra dala...aké je to strašne dôležité. Alebo keď išli kupovať nové auto, tak samozrejme len SUV lebo obyčajné v žiadnom prípade, také ako sme si my kupili...a hlavne staršie lebo nám na hmotných veciach nezáleží.

amorleo
17. jan 2019

odpustila som vsetkym,iba toje prava cesta k Bohu,pretoze nic ine nieje dolezitejsie ako milovat jeho kazdou sekundou. tak naco v sebe zadrziavat.
matus 18:18 Veru, hovorím vám: Čo zviažete na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažete na zemi, bude rozviazané v nebi. 19 A zasa vám hovorím: Ak budú dvaja z vás na zemi jednomyseľne prosiť o čokoľvek, dostanú to od môjho Otca, ktorý je na nebesiach. 20 Lebo kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi.“ 21 Vtedy k nemu pristúpil Peter a povedal mu: „Pane, koľko ráz mám odpustiť svojmu bratovi, keď sa proti mne prehreší? Azda sedem ráz?“ 22 Ježiš mu odpovedal: „Hovorím ti: Nie sedem ráz, ale sedemdesiatsedem ráz. 23 Preto sa nebeské kráľovstvo podobá kráľovi, ktorý sa rozhodol vyúčtovať so svojimi sluhami. 24 Keď začal účtovať, priviedli mu jedného, ktorý bol dlžen desaťtisíc talentov. 25 Ale pretože nemal skadiaľ vrátiť, pán rozkázal predať jeho aj jeho ženu, aj deti i všetko, čo mal, a dlh splatiť. 26 Vtedy mu sluha padol k nohám a na kolenách ho prosil: »Pozhovej mi a všetko ti vrátim.« 27 A pán sa nad sluhom zľutoval, prepustil ho a odpustil mu aj dlžobu. 28 No len čo ten sluha vyšiel, stretol sa so svojím spolusluhom, ktorý mu dlhoval sto denárov. Chytil ho pod krk a kričal: »Vráť, čo mi dlhuješ!« Mt 18, 28 29 Jeho spolusluha mu padol k nohám a prosil ho: »Pozhovej mi a dlžobu ti splatím.« 30 On však nechcel, ale odišiel a vrhol ho do žalára, kým dlh nesplatí. 31 Keď jeho spolusluhovia videli, čo sa stalo, veľmi sa zarmútili. Išli a rozpovedali svojmu pánovi všetko, čo sa stalo. 32 A tak si ho pán predvolal a povedal mu: »Zlý sluha, ja som ti odpustil celú dlžobu, pretože si ma prosil. 33 Nemal si sa teda aj ty zľutovať nad svojím spolusluhom, ako som sa ja zľutoval nad tebou?« 34 A rozhnevaný pán ho vydal mučiteľom, kým nesplatí celú dlžobu. 35 Tak aj môj nebeský Otec urobí vám, ak neodpustíte zo srdca každý svojmu bratovi.“

solemami
17. jan 2019

@kofoluska toto vyhlasenie "Ak je zdrava rodina, je zdrave aj dieta" to je teda dobre padnute na hlavu. to ozaj verit ze kazdy ma chorobu ako trest za svoje skutky - tak teda neviem. ti co kradnu, vrazdia, klamu budu zit zdravi do 100-vky a clovek co sa snazi pomahat a nikdy nic zleho neurobil bude chory, tak to ma za jeho ciny
taketo slova by si si mala odpustit.

moja velmi dobra kamaratka zomrela na rakovinu. nedozila sa 40 rokov. zanechala 3 deti a muza. ta si to podla tvojich slov "zasluzila"? toto nepochopim ako to mozes napisat

petulkahu
17. jan 2019

@solemami vobec si nepochopila o com je tato debata. Co je skoda - tvoja. Choroba nie je trest za skutky, choroba je dosledok toho ako zijes a ako rozmyslas. Citaj ked nie knihy, tak aspon tuto diskusiu.

saslavka73
17. jan 2019

@kudlanka1 No u nás podobne. Všetko čo máme, čo chceme, si kúpia aj oni. Svokra tiež dokáže hýbať pre jednu vec do mňa kým nebude ako ona chce. Jaj až som si ma to spomenula. Nechcem na to myslieť je to za mnou.

kofoluska
17. jan 2019

@solemami a mozes mi prosim ukazat, kde presne pisem, ze kazdy ma chorobu ako trest za svoje skutky? Presne ako Ti pise @petulkahu - nepochopila si, o com je tato debata. Ani o com su moje prispevky. Skoda.

fialkadanka
17. jan 2019

@caroline_ nečítala som všetko takže sorry ak sa bude niečo opakovať...ale reagujem na jeden príspevok čo píšeš že je asi sebecké chcieť odpustiť kvôli sebe...hm, ja si myslím, že veľa ľudí (žien aj mužov) je chorých presne kvôli týmto pocitom viny čo chce v nás niekto pestovať...že máte dávať druhých pred seba a podobne...je to super, súhlasím ale len v prípade že máme rady aj samých seba...takže si nemyslím, že je sebecké ak chceš dať v prvom rade doporiadku seba a potom riešiť iných. Keď to tak spravia všetci, tak nám tu bude sveta žiť 🙂 prajem ti všetko dobré!

danoslava
17. jan 2019

Ja som na tom vsetkom zlom nasla pozitivne veci a casom to preslo ale nezabudla som. Vsetko co sa v zivote deje je z nejakeho dovodu len nie vzdy tomu chapeme hned ale az casom zacnu veci do seba zapadat.
Tazsie je ti pri ludoch, ktori veria vo svoju neomylnost a nepriznaju ani kusok svojej chyb tak sa tazko dostane k bodu odpustenia 😄✌️

0silvia0
17. jan 2019

@solemami to nie je o skutkoch a činoch, ale o vnútornom prežívaní. Ten, čo vraždí a kradne sa vnútorne nemusí trápiť, žije si prítomnosťou a ničím sa nezaťažuje, jeho myseľ je voľná. @kofoluska to myslela úplne inak. Tvoja kamarátka, ktorá zomrela, sa len mohla trápiť za niekoho iného, mohla prežívať pocity strachu za niečo atď. Aj mne minulý mesiac zomrela teta na rakovinu. Bola veľmi dobrý človek, dokonca veselý, ale len ona vie, čo prežívala a čím sa zožierala vo svojom srdci, nakoľko život nemala jednoduchý. Pre viac pochopenia k tejto téme si môžeš prečítať toto:
https://zdraviedorucene.estranky.sk/clanky/najn...

kudlanka1
17. jan 2019

@solemami súhlasím s tebou. Ti čo sú zlí sa majú mat lepšie ako slušní? Tiež poznám dobrých ľudí čo rýchlo odišli...

kudlanka1
17. jan 2019

@danoslava pekne si to napísala a pravdivo ten posledný odsek

ollynka
18. jan 2019

@caroline_ ak chceš ty urobiť krok, je to pekné len aby si sa nedostala tam, kde si aj bola, ako to tu bolo napísané, urči si nemilosrdne svoje hranice , nechcem mať zlé vzťahy, ale toto a toto sa mi nepáči. -nechcem!! Je otázne či to druhá strana bude akceptovať.Tiež sme prešli týmto odpúšťali sme viac krát jednej osobe nakoniec sa museli vzťahy ukončiť, lebo sme boli na nervy.Trápi ma to aj ked to nie je z mojej rodiny ale z manželovej, trápi ma to že všetko mohlo byť inak, ale žiaľ.Možno prídeš na to že takto je to vlastne dobre a takto to malo byť,máš kľud aj ked ta to trápi. Maj rada sama seba,

kudlanka1
18. jan 2019

@heyoka prepáč ale nesúhlasím s tebou...divokým som neprišla do manželovej rodiny bola som jeden spokojný človek. Rodičia mi nekúpili čo som chcela, vážila sim si veci ale nebolo to to na čom by mi zakezalo....proste keď som niečo nemala tak má to netrápilo. Prišla som do rodiny kde sú hmotne veci na prvom mieste, to v čom si oblečená, aké máš auto, kto sú tvoji rodičia...moji sú obyčajní ľudia ale veľmi dobroprajni, najskôr doprajú druhým a potom sebe. Na druhej strane čistý opak. Závisť ako svina ak ma niekto viac, ocinko pán riaditeľ...zničili vo mne všetko. To neustále vysmievanie a poukazovanie čo majú a čo si musíme kúpiť...spôsob ako sa s tebou rozprávajú....nikdy som im nič zle nepovedala. Iba trpela vnútorne. Došlo to až k tomu že zo mna zostal psychicky labilny clovek ktorý to nahromadené čo v sebe mal šíri medzi svojich rodičov a deti....som zhnusená sama zo seba lebo som kresťanka. Ale zároveň trpim ďalej ostávať medzi takýmito ľudmi. Odpustiť im to neplánujem lebo si budú dovoľovať stále viac, však ja si hubu neotvorim tak čo by sme jej nepovedali. U mna utrpenie rovná sa vlastný koniec...

kudlanka1
18. jan 2019

@kofoluska blahoželám ti že si sa svojou pracovitosťou a skromnosťou takto vypracovala, že tie baby čo tá sikanovali robia možno niekde za pasom....takí ľudia ako ti sú pre mna vzorom. Čo to dotiahnu ďaleko pri všetkej skromnosti...Dúfam že aj mne sa to raz podarí....hoci to sebavedomie mám úplne podkopane.

mijo53
18. jan 2019

@kudlanka1 vieš, ono to v živote občas funguje tak, že aj keď máš nízke sebavedomie, ale si veľmi pracovitá, jedného dňa sa stane zázrak, kedy sa dostaneš na takú pozíciu, o ktorej sa ti možno ani nesnívalo a tí, čo ťa ponížovali ostanú s otvorenými ústami a tvoje sebavedomie začne postupne rásť. Určite sa ti v živote podarí veľa veci, ostaň sama sebou

kudlanka1
18. jan 2019

@heyoka môžem poprosiť aj ja PDF knihy? Dakujem

kofoluska
18. jan 2019

@kudlanka1 Ďakujem. A z celého srdca Ti prajem, aby sa Ti podarilo dosiahnuť to, po čom túžiš. Hoci to nie je ani ľahká ani krátka cesta.

heyoka
18. jan 2019
vimiseta
18. jan 2019

@heyoka aj ja by som poprosila PDF knihy.....pošlem mail?

heyoka
19. jan 2019

@vimiseta Áno

heyoka
19. jan 2019

@kudlanka1 A inak ešte by som dodala k tejto veci..ja som bola ponižovaná veľmi veľa v živote, zažila som aj to že ma slovne napadol kňaz, v kostole sa mnohí správajú veľmi pokrytecky, lebo mnohí dnešní kresťania vidia tiež len svoje dobro a toto robí zlé meno našej viere, veľa som trpela aj v práci, veľa trpím aj v súčasnosti, nebudem rozoberať prečo, ale viem, že ak neodpustím tým, ktorí mi ublížili a ubližujú mi, skôr či neskôr by sa stal zomňa zatrpknutý človek, s hnevom v srdci sa nedá ísť dalej, Ježiš Kristus nám dal jasný odkaz ako máme žiť, a je to set sakra ťažké, keď aj mnou pohŕdajú takí, ktorým som nič nespravila, mnohým vadí už len moja samotná existencia..taká je dnešná doba a skŕz to všetko sa prenášam len vďaka modlitbe... a viere..to je to najťažšie v živote..mať milosrdné srdce, je to boj.

lulica
19. jan 2019

@caroline_ sebe som odpustila tak ze som sa proste naucila zit s tym.. Proste sa to stalo viem kde som spravila chybu aj kvoli comu a nezmenim minulost mozem len mysliet na to aby som v buducnosti neurobila to iste🙂 a odpustila som aj cloveku ktory mi ublizil trvalo to roky rozmyslala som nad tym tolko ze mi hadam hlava storaz pukla srdce tiez ale odpustila som len ho nemozem ani vidiet ani pocut skratka uz mam alergiu. A momentalne zo par rokov trva nieco co s stalo a stale som neodpustila a bohvie xi odpustim snazim sa na to nemysliet

mijo53
19. jan 2019

@heyoka to ťa menovite napadol na kázni, či ako, lebo sa stáva, že v kázni sa človek nájde, či v dobrom alebo v zlom

kudlanka1
19. jan 2019

@kofoluska ďakujem ti veľmi pekne 🙂

aadenka
21. jan 2019

Jeden z "návodov", ako by sa to dalo zvládnuť....

https://www.youtube.com/watch?v😕k7nMKRJ4eY

Ako prekonať STRACH? Prestaňte si veriť! (Mentálna technika)

lilitela
24. jan 2019

Perfektna diskusia, kopec pravdy tuna, zatial som len na 4 strane. Podla toho co tu pisete, odpustenie je asi nieco vnutorne, pretoze niektore si neskutocne protirecite a aj tak mate pocit, ze ste niekomu odpustili (napr. kto odpusti, aj zabudne a druha pise, ze odpustila ale nezabudla a ste s tym ok). Ja napriklad premyslam, ci odpustit znamena aj pustit opät do svojho zivota niekoho kto ublizil, alebo ci sa da odpustit, a pritom nechat spalene mosty. Alebo ako odpustit, kto v ublizovani pokracuje, aj vedome - pomyslenie ze "je mi ta luto ze to robis, ale nehnevam sa na teba", my pride povysenecke, ci nie?
A tak sa mi tu natiska otazka:

CO to vlastne je, alebo co to znamena odpustit?
Lebo ked clovek nevie CO to je, tak ako moze vediet AKO odpustit?

aadenka
25. jan 2019

@lilitela myslim, ze ked ta pri stretnuti s danou osobou “nenapadnu” povodne pocity, vtedy je to uz odpustene a vyrovnane....

lilitela
25. jan 2019

@aadenka myslis, hnev a nenavist? Ci strach? je mozne si nespomenut na negativne spomienky, ked niekoho stretnes?

aadenka
25. jan 2019

@lilitela netvrdim, ze sa da nespomenut si, len ci to stretnutie v tebe vyvola stare emocie, alebo nie.

Strana
z6