icon

Ako vystúpiť z katolíckej cirkvi?

1. júl 2024

Dobrý deň, nájdem tu niekoho, kto niekedy teraz nedávno vystupoval z katolíckej cirkvi? mám pár otázok.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
maranco
1. júl 2024

@jozko_z_lesa to je rovnako ako by si manželom ktorý už nechcú spolu žiť radil ved choďte od seba načo sa aj rozvádzať, to že niekde na matrike v knihe sobášov je zapísané manželstvo je len papier, ak si nájdeš iného muža nehovor mu že si už vydatá za iného
rovnako aj krst je určitý sľub bohu že budem sa správať tak ako prikazuje môj boh a budem mu verný

hopsas
1. júl 2024

Prečo si sa autorka takto rozhodla?mna ako katolícku čo tomu úprimne verí by to dosť zaujímalo.

tiezjedna
1. júl 2024

@autorka v "iných cirkvách sa ma bežne pýtali"... ty si riadna "sväto"bežníčka😉 nechceš sa na to vykašľať a proste žiť??

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
2. júl 2024

@maja22 Čo sa týka toho pohrebu, to takto úplne nemusí byť.
Ak bude evidovaná ako katolíčka ale nebude mať zaplatené miestne cirkevné poplatky, tak ju ako katoličku nepočúvajú i keby rodina chcela dokiaľ to minimálne finančné nevyrovnaju (u nás na dedine sa niečo také dávnejšie riešilo, keď staršia pani dlzila na poplatkoch na kostol za pranie, kvety a neviem čo ešte..).
Druhá vec je, že rodina by mala byť oboznámená s tým čo si človek praje po smrti. Mne by asi ťažko nejaký kňaz urobil RKC pohreb, keď verejne vystupujem ako muslimka a vie to celé moje okolie i rodina 😀
Čiže záleží na viacerých okolnostiach.

Ale chápem ako to myslíš v zmysle, že keď tam nebude patriť tak ju tam určite nebudú chcieť pochovať. Takže bude mať akúsi istotu v tomto ohľade.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
2. júl 2024

@jozko_z_lesa
1. Teoreticky. Prakticky si pamätám ako sa vyberalo peniaze za kvety - podľa mena. Vieš, ako cirkev sú ľudia: čiže čo si schvália to je. Logicky toto nemôžu požadovať na nejakej vyššej úrovni, lebo sú okrem iného hradeni štátom. Ale funguje to takto. Vari ty si nikdy neprispieval na kvety alebo pratanie kostola? U nás bol na to zoznam - kto zaplatil a kto nie.
A inak toto je celkom taká zaujímavá vec.. islam na Slovensku nie je hradený zo štátnych peňazí. Všetko si platíme sami. A fakt že v živote, za tie roky som sa nestretla so žiadnym takýmto zoznamom. Kto má peniaze a chce, prispeje, kto nie - nie.

3. Nie je to tak jedno. Ja by som nechcela aby ma pochovávali za spievania modloslužobnych piesní.
Ak to je tebe jedno, či tá pochovajú islamským obradom (nahého v plachte do zeme za modlitby Ak Fatihy) alebo hinduistickym štýlom (spopolnenia na nejakej rieke s piesňami k ich bohom) tak okej, ale každému to byť jedno nemusí. A nemusíš ho preto posielať pre psychologickú pomoc len preto, že sa vaše názory nestretli.

dominikamacakova
2. júl 2024

@jozko_z_lesa s každým človekom ktorého spoznávam začne aj náboženská téma, takže každý

dominikamacakova
2. júl 2024

@maranco presne toto som chcela napísať aj ja

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
2. júl 2024

@jozko_z_lesa
3. Žiadne náboženstvo pohrebom nijako nepodmieňuje spasenie alebo niečo také.
Na prt je to, akým spôsobom sa ty vyjadruješ o niečom o čom nemáš potuchy (napr o pocitoch niekoho iného, bezohľadne).

dominikamacakova
2. júl 2024

@jozko_z_lesa áno samozrejme, že sa rozoberajú sviatosti. Úplne normálna vec...

dominikamacakova
2. júl 2024

@jozko_z_lesa za to, že pre teba je to blbosť, tak to neznamená, že je to blbosť aj pre druhých ľudí. Pre niektorých je náboženstvo základný pilier života. Pokús sa trochu vžiť aj do iného človeka a pochopiť, že on to má inak ako ty.

maja22
2. júl 2024

@lenkakravcova Este som sa s tym nestretla, aby sa od niekoho vymahali nejake poplatky. Kto chce, da ( a tiez podla uvazenia, ci 5€ alebo 20€) a kto nechce, neda...

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
2. júl 2024

@maja22 ja som sa s tým stretla len takto raz. Prišlo mi to dosť od veci. Ale tak no, možno mali takú dohodu alebo čo. Neviem. Bolo to celé také divné. Viem, že sa jej rodina potom dosť ohľadom toho hnevala, že prečo si to nezaplatila sama skôr.. ale tak no. Asi ako sú ľudia rôzni tak si schváli každá farnosť čosi iné ohľadom týchto záležitosti 🤔

anaj_janka
2. júl 2024

Ak sa smiem spýtať: kto si teraz? Bola si katolik. Vďaka 🙂

carolynka
2. júl 2024

Moj muz oficialne vystupil, nejak cez Vatikan sa to riesilo a bolo to dost komplikovane. Ale to uz bolo pred asi 20rokmi, ako to je teraz, neviem

autor
2. júl 2024

@hopsas Toto by mohla byť debata dosť nadlho, ale zhrniem aspoň pár vecí, pre ktoré som sa rozhodla z RKC odísť. Ja som bola ako katolíčka vychovávaná od detstva, ale s Bohom som nemala vzťah, iba som vedela, že existuje, a poznala som takú formálnu vieru. Minulý rok sa mi ale Ježiš dal spoznať, začala som veľa čítať Bibliu, odovzdala som mu život do rúk, zmenil mi celý život, pomohol mi z mnohých ťažkých vecí, ale nejdem zachádzať do detailov. Zistila som, že mnohé učenia katolíckej cirkvi nepochádzajú z Biblie, katolícka cirkev má veľa učení mimo biblických a mnoho aj proti biblických. Nepochádzajú od Boha, ale sú to ľudské náuky. Treba sa tomu vyvarovať, hľadať pravdu, pokiaľ budeš hľadať pravdu celým srdcom, nájdeš. To že je katolíkov veľa, neznamená, že je to tá správna cesta. Do života vedie tesná brána a úzka cesta, a málo je tých, čo ju nachádzajú - Matúš 7:14. Treba stáť na Božom slove, nie na ľudských náukách. Ale mohla by som pokračovať dlho. Treba sa pýtať sám seba, či nasledujem Ježiša, alebo nasledujem náboženstvo.

@tiezjedna večnosť je príliš dlhá na to, aby som žila len prítomnosťou 🙂

@jozko_z_lesa môžem sa opýtať, v čo teda veríš ty? dosť ťa táto téma štve, nahnevali ťa kresťania? alebo si taký nenávistný voči každému? U mňa sú kresťanské témy úplne na dennej báze, takže dostávam veľmi rôzne otázky, aj o krste, cirkvi,.. A prečo by som mala byť zapísaná niekam, kam nepatrím?

@anaj_janka som proste kresťanka, do akej cirkvi budem patriť v budúcnosti, sa rozhodnem časom

kiki68
2. júl 2024

Niekto si myslel, ze staci nejaky formular zaslat, nie je to take jednoduche, musi to riesit dieceza myslim. Du staty, kde sa da vystupit a ist aj napr po mesiaci, roku naspat. Hlavne skrz platenie dane z cirkvi. A kym nema dotycny potvrdenie o vystupeni z cirkvi v state, kde bol vedeny ako prislusnik tej cirkvi, tak tu dan v tom dalsom state jeho pobytu odvadzat bude. Toto je dovod vela ludi, aby to riesili. Neviem ako to je ked si po 10 rokoch napr zmyslia zase vstupit do RKC konkretne. Toto som este nepocula, ze by niekto riesil. Ale toto by na Slovensku asi tak lahko nespravil. Moj ujo sa dal k inej ako RKC, tiez ten prestup trval. Zjavne to je zlozitejsia papierovacka.

anaj_janka
2. júl 2024

Aj ja. Preto som sa pýtala, kto si.
Mne Pán Ježiš odpustil všetky hriechy a mám istotu večného života vďaka tomu,že on za moje hriechy zaplatil na kríži a dnes Boh je môj Otec. Veríš, že Pan Ježiš je tvoj Záchranca? Boh ťa žehnaj.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
autor
2. júl 2024

@kiki68 dlho som to už odkladala, nechcelo sa mi to riešiť, ale už cítim, že je čas to vyriešiť, aj keď by to malo trvať dlho.
@anaj_janka Áno verím, Ježiš je cesta a pravda a život 🙂 a medzi nami je veľa vlkov v ovčom rúchu, a ja to podporovať nebudem.

@jozko_z_lesa štve ma, že RKC uráža Boha, a nechcem s tým mať nič spoločné, to je všetko. Aj keby to mal byť len nejaký blbý papier niekde zapadnutý.

anaj_janka
2. júl 2024

😉

maja22
2. júl 2024

@jozko_z_lesa uz do nej tolko nehusti... Proste to chce mat vyriesene aj papierovo. To je cele. Su ludia, ktori chcu mat vo vsetkom poriadok, v papieroch zvlast... Ona uz nie je clenkou rkc, verejnym vyhlasenim, ze do nej nepatri a nechce patrit sa z nej sama vylucila (inak povedane exkomunikovala) a chce to mat osetrene z kazdej strany. Boh jej dava v tomto slobodnu volu, nechaj ju aj ty uz na pokoji. 😉

pieksamaki
2. júl 2024

@jozko_z_lesa. Dnes to je už aj papier....nie iba otázka srdca....ja mam na vyplatnej páske cirkevnú daň ktorú odvádzam do nemecka. Každoročne mi pošlú vyúčtovanie....Maju účtovníctvo......ak by to bolo aj na Slovensku....bolo by to fajn...väčšia kontrola

anaj_janka
2. júl 2024

@jozko_z_lesa
Boh je živá Osoba a hľadí na srdce kresťana, čiže ty ako Božie dieťa pred svätým Bohom chces byť ten kto má všetky vzťahy na poriadku. I manželská zmluva je pre niekoho papier, pre niekoho svätý záväzok na celý život.

Pozri slovo Božie:
"Ako patrí k sebe Boží chrám (kresťan) a modly(sochy,'svate predmety z kameňa,dreva)?
My sme predsa chrám živého Boha, ako hovorí Boh:
Budem v nich prebývať a medzi nimi prechádzať sa, a budem ich Bohom a oni budú mojím ľudom.
Preto vyjdite spomedzi nich a oddeľte sa,

hovorí Pán, nečistého sa nedotýkajte a ja vás prijmem
a budem vám Otcom a vy mi budete synmi a dcérami, hovorí všemohúci Pán." Sväté písmo 2Kor.6/16-18. Viera je vecou srdca, ktorá sa prejavuje spravodlivými skutkami, jedno bez druhého sa nedá oddeliť.